SPORTARIJE

15.05.2016.
Susret između Zrinjskog i Slobode okončan rezultatom 2:1
Fudbaleri Slobode u kombinovanom sastavu od juniora i nekolicine seniora, poraženi su u posljednjem 30. kolu BHT Premijer lige Bosne i Hercegovine, u utakmici koja nema rezultatskog značaja, budući da su obje ekipe izborile nastup na evropskoj nogometnoj sceni. Domaći Zrinjski je još u prošlom 29. kolu izborio naslov prvaka Bosne i Hercegovine, dok je Sloboda takmičenje u BHT Premijer ligi BiH završila kao drugoplasirana ekipa. Utakmica izmjeđu Zrinjskog i Slobode završena je rezultatom 2:1.

Tuzlarije


Već od prve minute, utakmica pod Bijelim Brijegom obećavala je dobru igru Slobode. Najprije su Crveno – crni u 2. minuti susreta, preko Ahmetovića pokušali da ugroze gol Zrinjskog, no siguran je na golu bio Nikola Vasilj. Tri minute kasnije, Ahmetović biva fauliran na ivici šesnaesterca. Slobodan udarac izvodi Elvis Sarić, no pogađa živi zid. Već u 7. minuti utakmice u Mostaru, kao hladan tuš Crveno – crnima dolazi pogodak Nemanje Bilbije za vodstvo Zrinjskog od 1:0.

Igrači Slobode preko Anesa Haurdića i Mladena Veselinovića pokušavali su poravnati rezultat, no bezuspješno. Najbolju priliku imalu su u 24. minuti kada Haurdić pronalazi Veselinovića na ivici šesnaesterca, koji se ne snalazi najbolje pred Vasiljem koji rutinski kupi loptu sa noge Veselinovića.

U 33. minuti utakmice domaći Zrinjski bio je u prilici da poveća prednost nad gostima iz Tuzle, no na visini zadatka bio je mladi golman Slobode Azir Muminović koji brani stopostotnu priliku Mešanovića. Sedam minuta kasnije, odnosno u 40. minuti susreta, Zrinjski povećava rezultatsku prednost na 2:0 preko Olivera Petraka koji koristi nepažnju odbrambenih igrača Slobode i u naletu pogađa gol Muminovića. Prvo poluvrijeme utakmice u Mostaru u kojem su domaći igrači Zrinjskog izdominirali igrom, završeno je rezultatom 2:0.

Početkom drugog poluvremena obje ekipe imale su po nekoliko izglednih prilika, a u 56. minuti utakmice u Mostaru, Sloboda je imala najbolju priliku za pogodak. Govedarica je prošao po desnoj strani a dobro dodavanje ne koristi Mersudin Ahmetović koji se ne snalazi najbolje pred golom Zrinjskog. Potom do lopte dolazi Veselinović koji šutira pravo u ruke golmana Nikole Vasilja. Samo minutu kasnije, Govedarica je bio u stopostotnoj prilici, no siguran je Vasilj.

Domaći Zrinjski, koristio je svaku prilku za šutiranje po golu Miminovića, koji je bio na visini zadatka. U 66. minuti, nakon što se požalio na povredu, mladog Azira na golu zamjenio je prvi golman Crveno – crnih sa Tušnja Kenan Pirić.

U 78. minuti Mersudin Ahmetović, ponovo na asistenciju Govedarice, pravi solo prodor u šesnaesterac Zrinjskog, no šutira pavo u ruke golmana Zrinjskog. Dvije minute kasnije, Govedarica je u solo prodoru, kada ga jedan od domaćih igrača faulira u šesnaestercu, a glavni sudija bez razmišljanja pokazuje na bijelu tačku. U 80. minuti, Ahmetović je siguran sa bijele tačke i smanjuje vodstvo Zrinjskog pod Bijelim Brijegom. Rezultat u Mostaru je 2:1.

Do kraja susreta utakmice u Mostaru, Sloboda je imala nekoliko izglednih prilika za poravnanje rezultata pod Bijelim Brijegom, no bezuspješno.

Asim Šarić

Priredio(la): RTV Slon