SPORTARIJE

16.01.2016.
Kvalifikacije za SP 2017:
Bh. rukometaši navijačima sutra obećali spektakl protiv Litvanije
Rukometna reprezentacija BiH, koja je izborila plasman u baraž za Svjetsko prvenstvo 2017. godine, iako je ogorčena odnosom i nebrigom od države, najavljuje da će u tuzlanskom ˝Mejdanu˝ sutra protiv Litvanije, u znak zahvalnosti navijačima prirediti sportski spektakl, javlja Anadolu Agency (AA).

Tuzlarije


Selektor Dragan Marković je u u današnjem obraćanju kazao da njegovi izabranici potpuno rasterećeni dočekuju Litvaniju u susretu posljednje kola grupe „1“.

˝Obećavamo dobru igru, kako bismo zatvorili kvalifikacije kao apsolutni pobjednici, što i priliči jednom favoritu grupe. Iako nismo mogli računati na sve naše najbolje igrače protiv Kosova i Slovačke, djeca i ostali sa klupe pokazali su izuzetnu hrabrost i odgovornost u trenucima kada bi i iskusniji igrači posustali. Kao otac i brat, mladim igračima stalno govorim da ne smiju hodati gradom i folirati se, jer je karijera duga i trebaju ostati normalni˝, naveo je Marković.

Tuzlarije


Imajući u vidu da bh. reprezentacija ima različite profile ljevaka na poziciji desnog beka, Marković je rekao da očekuje velike rezultate u naredne dvije-tri godine.

˝Izvlačenje za baraž je 30. januara. Nas niko ne želi u baražu, a nama je svejedno ko će doći. Čekamo u miru ime protivnika˝, zaključio je Marković.

Osvrčući se na odnos prema bh. rukometašima koji su ˝istinski ambasadori ove države˝, Smajo Karačić, generalni sekretar Rukometnog saveza BiH podsjetio je da su se za baraž izborili bez ikakve podrške države. Čak i nakon što su pobijedili Slovake, niko im od predstavnika bh. vlasti nije ni čestitao.

˝Rukometna reprezentacija BiH napravila je veliki iskorak i ovi momci su najbolji ambasadori države BiH. Međutim, nakon što su se izborili za baraž, apsolutno niko od općinskih do državnih struktura nije im uputio ni jedno jedino slovo čestitke. Ovi momci igraju i predstavljaju cijelu BiH. Njih ne zanimaju entiteti, nego se bore kao lavovi za svaku loptu, gol i pobjedu. Nakon takvog uspjeha, niko se nije udostojio ni da im pošalje mail, koji ništa ne košta˝, ogorčen je Karačić.

Karačić je naveo da to neće bh. igrače spriječiti da svoju zemlju uvijek predstavljaju dostojanstveno, iako publika ne zna sa kakvim se poteškoćama susreću.

˝Momci su početkom ove sedmice putovali u Slovačku autobusom preko deset sati, a kada su stigli, dočekala su ih ugašena svjetla u dvorani da ne bi mogli trenirati. Uprkos raznim pritiscima od Slovaka, oni su pobijedili i opet sjeli u autobus, u kojem su jeli hamburgere. Za državu mi vrijedimo- nula. Svejedno, ovi momci i selektor na kraju su izašli kao pobjedinici, jer na svojoj strani imamo naše vjerne navijače i vlasnika lukavačkog hotela ˝Senad od Bosne˝ koji nam je upriličio doček i lijepo nas je ugostio˝, naveo je Karčić.

Upitan gdje će se igrati utakmice baraža, Karačić je rekao da bi volio da to ponovo bude u Tuzli.

Utakmica BiH – Litvanija igraće se u nedjelju uvečer u tuzlanskom "Mejdanu“ sa početkom u 20.15 sati. Nakon pet kola BiH je lider grupe „1“ sa devet bodova, slijedi je Litvanija sa šest, dok je Slovačka treća sa pet. Na posljednjem mjestu je Kosovo bez boda.

Priredio(la): Agencija Anadolija