SPORTARIJE

22.03.2006.
Preneseno iz ˝Večernjeg lista˝ - Srijedom u sridu
Dajte nogometu Šajbera
Piše: Miro Petrović (bih@vecernji.net)

Što nogometno natjecanje odmiče, sve je više primjedbi na suđenje, sve se češće govori o namještanju rezultata, za suce se otvoreno govori da im je tarifa od 2.000 do 5.000 maraka, ovisno o tome za što se neki klub bori, za vrh ili za spas od ispadanja.
Nedjeljno kolo u tome nije izuzetak, osim što su neke glave o svojim sumnjama javno rekle, a pri tome ih nitko nije pozvao niti da o tomu napišu izjavu. Šef struke Sarajeva, Husref Musemić, u sportskoj emisiji BHTV1, na komentar utakmice Orašje - Široki Brijeg kazao je kako je "novinar izvještaj napisao dan prije utakmice". Istini za volju, izvještač je opravdavao poraz Orašja time što je "momčad Labudova uistinu bila desetkovana, jer nije nastupilo deset standardnih nogometaša".
Ovo je Musemiću bio ključni argument da ustvrdi kako je meč režiran. Sumnje je u regularan ishod ove utakmice izgovorio je i Marijan Jelić, direktor Modriče, koji je bio eksplicitan: sve su ovo rabote predsjednika NS BiH, inača Orašjanina, Ilje Domikovića. Sumnja se, međutim, i u sve druge rezultate.
Kad je onomad "mafiju u NS BIH" opleo predsjednik Čelika, Fuad Kasumović, kaznili su ga za verbalni delikt. Sada se u slučaju Musemića i Jelića nije oglasio niti Dominković, a niti bilo tko iz Kuće nogometa. Sumnje ostaju, karavana prolazi dalje.
Na žalost, u NS BiH nema hrabrih i odlučnih da se zaštiti nogomet i uklone oni koji ga prljaju, bili to klupski predsjednici, treneri ili suci. Nogometni zaljubljenici sanjanju nekog novog Slavka Šajbera. Da poništi cijelo kolo, čak i prvenstvo, da kazni one koji namještaju ishode utakmice, da pravosuđu prijavi one koji za šaku maraka dosuđuju nepostojeće penale ili cijele momčadi desetkuju žutim i crvenim kartonima.Gomile prljavštine jednoga će dana ugušiti nogomet. Dotuči će ga prejako izgovorene riječi i gluhoća onih koji na njih trebaju reagirati, piše u današnjem komentaru "Večernjeg lista".

Priredio(la): Tuzlarije