SPORTARIJE

19.01.2016.
Održana promocija knjige
˝Lanjski snjegovi˝ autora Mustafe Salkića


Protekle nedjelje u Međunarodnoj galeriji portreta u Tuzli promovirana je knjiga "Lanjski snjegovi" autora Mustafe Salkića. Promocija knjige obavljena je pred punom salom Međunarodne galerije portreta. Knjigu su publici predstavili promotori Mehmed Đedović, književnik iz Kelesije, dr. Sulejman Mulić, ljekar i pisac medicinskih i šahovskih knjiga iz Konjica, te Smail Dautović šahovski majstor i šahovski pisac iz Travnika.


TuzlarijeModerator i voditelj programa je bio Nenad Tomić, glumac Narodnog pozorišta Tuzla. Na kraju je govorio i autor knjige Mustafa Salkić, tuzlanski advokat.

Mehmed Đedović, pored ostalog, rekao je da je knjiga "Lanjski snjegovi" autora Mustafe Salkića, knjiga života i to prije svega zbog sistematičnosti u istraživanju.
Sa čitanjem knjige više nemate nikakve dileme oko toga da li je jedno ovakvo štivo bilo potrebno, čak šta više, zapitate se da li je moguće da tokom minulih godina nije postojala jedna ovakva knjiga.

TuzlarijePromotor Mulić dr. Sulejman rekao je da su u knjizi Mustafe Salkića "Lanjski snjegovi" pregledno prikazana dostignuća tuzlanskih šahista u posljednje dvije decenije prije rata u Bosni i Hercegovini. Na skoro 1200 strana, on je obradio turnire i razne šahovske manifestacije, od neslužbenih takmičenja, do državnih šampionata i turnira za prvenstvo svijeta, na kojima su, u periodu od 22 godine (1970-1991. godine) nastupali šahisti Tuzle i sjeveroistočne Bosne.

Tuzlarije


Nema sumnje da je ovo djelo plod višegodišnjeg naučno-istraživačkog rada, kojem je autor pristupio ozbiljno i istraživački. Knjiga je tako temeljno rađena da zadivljuje ne samo sveobuhvatnošću nego i predanošću.

Knjiga ima tri poglavlja nazvana po dijelovima šahovske partije: otvaranje, središnjica i konačnica.
Ova knjiga je životno djelo jednog pravnika, advokata i strastvenog šahiste.

Promotor Smail Dautović u svome izlaganju istakao je da je osnovna građa na kojoj se zasniva ova monografija novinski izvještaji objavljeni u različitim periodičnim publikacijama. Autor je savjesno pregledao sve dostupne brojeve Fronta Slobode, Oslobođenja, Politike, Šahovskog glasnika, Biltena šahovskog saveza BiH, kao i ranije objavljene monografije o šahu u BiH i Jugoslaviji.

Moderator, odnosno voditelj programa bio je Nenad Tomić, glumac Narodnog pozorišta Tuzla. Tomić je vrlo lijepo vodio ovu manifestaciju. Prije svakog govornika pročitao je vrlo pitke tekstove iz same knjige.

Da istaknemo da se veći dio knjige odnosi na šahovske događaje sa područja sjeveroistočne Bosne u vremenu od 1979. godine do kraja 1991. godine. Manjim svojim obimom u knjizi su opisani i šahovski događaju u vremenu od 1945. godine do kraja 1969. godine, a još manjim dijelom knjiga donosi opise šahovskih događaja od prije Drugog svjetskog rata.
Knjiga je urađena na 1, 178. strana, formata B4, a autor kaže da je u knjigu unio sve podatke do kojih je došao tokom svoga istraživanja.

Knjiga je ilustrovana sa mnoštvom fotografija, a objavljeno je i obilje šahovskih partija sa takmičenja koja su održana u sjeveroistočnoj Bosni.
Izdavač knjige je Piksel Interactive Tuzla.

Priredio(la):