SPORTARIJE

23.01.2016.
Stoni tenis:
Najbolje kadetkinje i kadeti BiH pripremaju se u Tuzli
U dvorani "Stens" u Tuzli od 17. januara traju pripreme kandidata za reprezentativne stonoteniske selekcije BiH u kadetskoj konkurenciji.

Tuzlarije


Selektor kadetkinja Goran Unčanin iz Prijedora pozvao je u nacionalni stonoteniski kamp osam igračica iz šest bh. klubova. To su: Hasija Mešetović i Amila Spahić (STK „Hašim Spahić“ Ilijaš), Amina Fazlić i Ema Lovrić („Kreka Edelex“ Tuzla), Marija Mališ („Perućica“ Foča), Dora Ćosić (CM Vitez), Hana Čajić („Spin 2012“ Sarajevo) i Marija Gnjatić (Prijedor).

Selektor kadeta Igor Mihailović iz Banje Luke radi sa šest stonotenisera koji konkurišu za dres s državnim grbom: Bakir Husremović („Stens Euroasfalt“ Sarajevo), Adin Šačibović („Mladost“ Zenica), Hamza Kamenjaš („Hašim Spahić“ Ilijaš), Petar Blagojević („Radnik“ Bijeljina), Nikola Mihailović (STK Banja Luka) i Kenan Jašarević („Spin 2012“) koji je pozvan nakon otkaza Emira Mujičića iz Banje Luke.

"Ovo su redovne pripreme u vrijeme kada reprezentativci u ovoj kokurenciji (godišta od 2001. do 2003.) ne idu u školu i slobodni su. Naši prvi nastupi bit će u junu na Balkanijadi u Rumuniji, te u julu, na Evropskom prvenstvu za mlade u Hrvatskoj. Ovaj kamp, koji je otvoren prošle godine, velika je vrijednost i pun pogodak, a domaćini iz Tuzle trude se na sve načine da budu dobri domaćini", kaže Igor Mihailović.

Mladi reprezentativci svakog dana uglavnom imaju po tri treninga. Samo dva dana trenirali su dva puta, ali puno duže. U petak, 22. januara, obavljeno je testiranje, a večerašnji trening bit će skraćen za sat na molbu Fočanke Marije Mališ, kojoj je rođendan.

"Ovdje su djevojčice i dječaci u karantinu. Nema izlazaka, hrana nam se dostavlja u organizaciji domaćina. Ovdje spavaju, odmaraju se, druže, a večeras će uz tortu i sokiće proslaviti Marijin rođendan. Kraći trening, da bi se duže veselile i slavile, bit će im nagrada za dobar rad i disciplinu. Uglavnom, lijepo se druže i ispunjavaju svrhu sporta", ističe Goran Unčanin.

Mihailović vjeruje da će se rezultati kampa, u kojem će se pripremati svi reprezentativci, od najmlađih do seniora, u budućnosti svakako vidjeti.

"Već na Balkanijadi nadamo se medalji, mada će konkurencija biti velika, jer će se u Rumuniji okupiti najbolji kadeti i kadetkinje iz Srbije, Bugarske, Turske, te domaćina, gdje i mi tražimo svoj dio slave", napominje Mihailović.

Djevojčice i dječaci u pauzama razvijaju svoju priču, uz dosta smijeha. Zadovoljni su i sretni što su na okupu, i što su važni u sportu BiH. Među njima, najmlađa je Dora Ćosić iz vitežanskog CM-a koja ima tek 10 godina.

"Ona je jedina 2005. godište i nju smo pozvali kao veoma perspektivnu, kako bi joj boravak u kampu bio podstrek za dalje bavljenje stonim tenisom i da se uspješno razvija", objašnjava Unčanin.

Mladi reprezentativci će 24. januara boravak u tuzlanskom kampu okončati jutarnjim treningom u 11 sati. Već 25. januara u ovaj kamp će stići najbolje juniorke i juniori BiH s kojima će sedmodnevne pripreme obaviti selektori Goran Rajčić iz Tuzle i Amela Hadžiahmetović-Mujezinović iz Sarajeva.

Priredio(la): Agencija Fena