SPORTARIJE

12.04.2016.
Međunarodni dan djece ulice:
˝Darujmo im vrijeme umjesto novca˝
U organizaciji Udruženja “Zemlja djece” iz Tuzle, tradicionalno je obilježen Međunarodni dan djece ulice. Manifestacija pod nazivom „Vesela olimpijada“ privukla je učenike iz nekoliko osnovnih škola iz Tuzle. Olimpijadi su se priključili i korisnici Dnevnog centra za djecu uključenu u život i/ili rad na ulici i koja su u riziku da to postanu.Cilj ove manifestacije bio je upozorenje javnosti na surovu stvarnost pred kojom mnogi zatvaraju oči. Na hiljade djece u BiH prisiljeno je da vlastiti put traže na ulicama gradova. Na ulicu bježe iz ekonomskih razloga ili su tamo dospjeli pokušavajući da pobjegnu od problema u porodici.

Tuzlarije


Melisa Grebović, koordinatorica centra Udruženja "Zemlja djece" u BiH kazala je da su današnji program djeca sama osmislila.

- Oni u okviru našeg dnevnog centra mogu da pohađaju različite vrste sekcija. Takmičarske igre, kao što su povlačenje konopca, košarka, stoni tenis, brzo jedenje šampita, slaganje puzli i još mnogo toga - kazala je Grebović.

Inače, Udruženje “Zemlja djece” posvetilo je čitavu deceniju rada problemima djece ulice.

- Već davne 1999. godine smo počeli sa radom, sa ovom populacijom, prvobitno na ulicama gdje se oni okupljaju, sa aktivnostima na otvorenom, a zatim smo otvorili vrata našeg dnevnog centra, unutar udruženja i tu im pružamo sveobuhvatnu podršku u smislu edukativne podrške, podrške našeg savjetovališta sa stručnjacima, psiholizima, socijalnim radnicima, savjetovanja i za djecu i roditelje - dodala je Grebović za Tuzlarije.

Ove godine se Međunarodni dan djece ulice obilježava u znaku njihovog identiteta i ostvarivanja punih prava.

- Upravo zato želimo da pošaljemo poruku koliko su ugrožena njihova prava. Mi niz godina radimo na tom pitanju i možemo da se pohvalimo brojnim rezultatima i na koncu potpisivanjem protokola za postupanje u slučajevima prosjačenja, i otvaranjem prihvatilišta u Tuzli, kako bi djecu sklonili sa ulice - rekla je Grebović.

- Kada sam bila mala priključila sam se, najviše radi pomoći u školskom sistemu. U Telexu sam sedam godina i idem na ples, imamo edukativne radionice i neke kreativne radionice. Meni je jako žao djece koja su na ulici, ali još uvijek svi smo isti i danas šaljemo poruku da smo svi isti bez obzira na razlike - kazala je Edina Kurbašić, jedna od učesnica današnje manifestacije.

Djeca ulice usluge dnevnog centra u okviru Udruženja "Zemlja djece" mogu da koriste od 8 do 16:30h. U prostorijama centra također mogu dobiti i obrok, a mogu koristiti i usluge vešeraja.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


S.P.

Priredio(la):