SPORTARIJE

14.04.2006.
Foto reportaža sa utakmice Sloboda Dita - Bosna Asa BH Telekom
SPORTSKA FEŠTA U PUNOM MEJDANU
Tekst i fotografije: Miro Petrović

Sloboda Dita - Bosna Asa BH Telekom 81:97
(12:26, 23:22, 25:23)
TUZLA - Dvorana Mejdan. Gledatelja 4.000. Suci: Obradović (čapljina), Okuka (Kiseljak), Babić (B.Luka).
SLOBODA DITA: Ćirović, Jahić 13, Milošević, Coachman 21, Peršić 1, Hrnčić, Halilbegović, Kikanović 9, Ćustović 2, Stojković 19, Džambić, Tanasilović 16.
BOSNA ASA BH TELEKOM: Marković 2, Tomović 8, Kovačević 14, Ikonić, Kadić 2, Bavčić 9, Damjanović 10, Šehović 19, Powell 12, Vasiljević 3, Perković 11, Williams 7.

Ekipa buducnosti - kosarkasi Sloboda Dite
Sarajevski Studenti u Ligi za prvaka startali su pobjedom protiv Sloboda Dite, u ambijentu kakav u Tuzli nije viđen posljednje četiri godine. Košarkaši Mensura Bajramovića bili su nadmoćniji u obrani, njihovi su centri suvereno vladali pod obručima, postigli su 13 trojki ili 8 više od domaćih, a utakmicu su završili sa sjajnim procentom šuta od 61 posto, dok su za dva poena šutirali još sigurnije – čak 72 posto!

Dvoboj Elmedina Kikanovica i Tomislava Tomovica

Otkako su anulirali jedino vodstvo domaćih košarkaša (4:3), Strudenti prednost nisu ispuštali. U drugoj su četvrtini potpuno razbili domaći sastav (26:12), u 24. minuti su već imali 41:67, a u 35. minuti taj su omjer zadržali (62:88). Čak 26 asista, za razliku od Muminovićevih mladića koji su imali 11, uz to i 11 skokova više nego Tuzlaci (Sloboda Dita 11, Bosna Asa BHT 35). Na kraju, samo 11 osobnih pogrešaka domaćih govori i koliko su bili «oštri» protiv nesumnjivo glavnog favorita za prvaka BiH.

Najveci dobitak - ponovo pun Mejdan

Očekivanja da će «kemičari» prirediti senzaciju, bio je tek plod nerealnih prognoza, možda plašenje suparnika ili, što je vjerojatnije, hrabrenje samoga sebe. Tuzlanski je sastav neusporedivo mlađi, neiskusniji i trenutačno fizički potpuno neravnopravan sarajevskim košarkašima. Samo jedan pravi centar i to 17.godišnji kapetan Elmedin Kikanović, protiv kolosa Perkovića, Bavčića, Williamsa ili Damjanovića – što se tu moglo očekivati!? Pa, ipak je Kikanović odradio posao dosta dobro, hrabro se onako tanan i nejak noseći s centrima pobjedničkog sastava.

Perkovic, Williams, Coachman i Milosevic pod kosem

Oni iskusniji u domaćoj mmčadi, Slađan Stojković i Jamall Cochman, obavili su svoj posao kako se očekivalo i bili su na parketu do posrtanja. Ponovno je kvalitetu iskazao Anadin Jahić, drsko se zabijajući u obranu gostiju, a priča o onima koji su se dali sve od sebe za što bolji dojam, završava s Mišom Tanasilovićem, čiji je udio za svako poštovanje pogotovo kada se zna da je najveći dio poena postigao okružen s nekolicinom «košarkaških derikoža», koji su koristili sve trikove ne bi li zaustavili tuzlansku «laku konjicu».
Ostali su se domaći košarkaši prepali ambijenta, «nikad nismo igrali pred više gledatelja», nekima su se noge tresle, pa je to razlogom slabijeg otpora od očekivanoga. Uz sve Mirza Hrnčić zbog ozljede igrao je tek nekoliko minuta.

Chips-djevojke i pokloni za publiku

Valja istaknuti i to da su Marković, Vasiljević, Kovačević, Perković i Williams proveli na parketu ukupno 58 minuta ili 11 i pol pojedinačno. To pokazuje koliko je Bosna Asa jaka i kako je Mensur Bajramović s pokrićem tvrdio da u Tuzlu dolaze kao apsolutni favoriti.

Publika se na utakmici dobro zabavljala

- U ovom trenutku nismo mogli mnogo više. Bosna Asa BH telekom je trenutačno prejaka za većinu sudionika Lige za prvaka. Mi smo plasmanom među osam momčadi ispunili cilj za sezonu, tako da su susreti s jakima prilika mladima za stjecanje iskustvam - - izjavio je trener Slobode Dite, Senad Muminović.
Sloboda Dita nije, dakle, razočarala protiv Bosne Asa BH Telekoma, a najvažniji dobitak za klub, ali i tuzlansku košarku je pun mejdan. Košarka se vraća na velika vrata, a za godinu-dvije Tuzla će sigurno imati ekipu koja će odlučivati o naslovu prvaka. Za sada je tek na tom tragu. Novi ljudi u klubu očito su donijeli nove vjetrove i treba ih podržati na svaki način. I svakako ove momke koji na parketu znojem i borbenošću nastoje povratiti imidž kakav klub kod kapije zaslužuje.

Mnogo poznatih u Mejdanu - nogometasi Senad Hadzic i Darko Vojvodic

Na početku utakmice predstavnici Sloboda Dite uručili su buket cvijeća Nenadu Markoviću, čestitajući mu imenovanje za izbornika BiH, uz želju da reprezentacija BiH pod njegovim vodstvom izbori još jedan plasman na završnicu prvenstva Europe. Publika ga je nagradila pljeskom.(miro petrović)

Bas je bilo radno i veselo na sve strane

Priredio(la): Miro/Tuzlarije