SPORTARIJE

14.06.2006.
Srijedom u sridu (preneseno iz Večernjeg lista)
Prokletstvo u znaku trojke
Piše: Miro PETROVIĆ

Prokletstvo Bosne i Hercegovine vezano je za broj 3. Kad Bošnjaci i Hrvati vide Srbina s podignuta tri prsta, počinju asocijacije na rat, provokacije, granatiranje i ubijanje. Tad adrenalin uskomeša, stvara se kontra-front, uzvraća se na svaki mogući način. Jednako grubo, bez sumnje. Kako je bilo u ratu, skoro isto je i danas.

I gle nevolje, u BiH je i poslije rata sve u znaku trojke. Imamo troglavo Predsjedništvo koje se oko malo čega može dogovoriti. Cijela je država podijeljena na tri dijela, u državnom parlamentu sve mora biti u znaku želja tri naroda, jer se u protivnom iz rukava vadi as nazvan nacionalni interes. Kako je u vlasti, tako je i u sportu. U svim je sportovima na snazi nacionalni ključ, pa se u rukovodstvima krovnih saveza svih sportova čelnici mijenjaju rotacijom, ali uvijek tako da budu zadovoljena sva tri naroda.

Mundijal 2006. javnost je u BiH konačno ujedinio, ali su podjele počele oko - televizijskih prijenosa! Regulatorna agencija za komunikakcije zabranila je kabelskim operaterima prenos utakmica iz Njemačke putem HTV 2. To je bio znak brojnih prosvjeda gledatelja koji su prepoznali kvalitet i usprotivili su se ukidanju programa Hrvatske televizije. Dovoljno je posjetiti samo forume nekih internetskih portala, pa da se vidi što o ovome misle i Srbi i Bošnjaci i, dakako, Hrvati. Ljudi žele gledati "kockaste" i sve druge sudionice "mundialita" uz najbolje i najstručnije komentare, ali je i ovoga puta sve riješeno formulom trojke.

Regulatorna je agencija zažmirila na jedno oko, pa je dozvolila gledateljima u Hercegovini i Banja Luci da i dalje nesmetano prate program HTV 2, dok Bošnjacima u Sarajevu, Tuzli, Goraždu i drugdje - nije!

I kad se, eto, oko nečega ujedinimo, javi se netko tko će nas opet podijeliti. Sve dok se ne ugledamo na susjede, pa neke stvari ne počnemo rješavati logikom zdravog razuma, a ne nacionalnim ključem, neće biti sreće u BiH.

Niti naših "repki" na europskim i svjetskim smotrama. Čast košarkašima kao izuzecima od pravila, kaze komentator zagrebačkog Večernjeg lista.

Priredio(la): Tuzlarije