SPORTARIJE

28.06.2006.
Srijedom u sridu - preneseno iz Večernjeg lista
Glava u pijesku
Piše: Miro Petrović

Od utakmice Hrvatska - Australija ne prestaju komentari na izjave Ivice Osima glede neuspjeha "Vatrenih" na Mundialu 2006. Popularni Švabo izrekao je istinu koja je hrvatskoj sportskoj i inoj javnosti otvorila oči: "kockasti" su nespremni, nogometna je strategija daleko od svjetske razine, slabo se radi s mladima, treneri su umišljene veličine, etc. Tko to ne vidi, ponaša se poput noja s glavom u pijesku.

I dok rasprave o Osimovim stajalištima danima izazivaju rasprave u susjedstvu, u BiH se doživljavaju tek kao sladak šamar umišljenim Hrvatima. Nikome ne pada na pamet da izrečene tvrdnje prenese na ovdašnji teren i, također, suoči se sa surovom stvarnošću.

Pa i o onome da je nepojmljivo da netko obavlja dužnost izbornika i, ujedno, trenera nekog kluba. "Malo ima genijalaca koji istodobno mogu raditi dva posla", Osimovo je stajalište.

U NS BiH se zluradim smatraju sve rasprave o dvojnoj trenerskoj ulozi Blaža Sliškovića, u reprezentaciji i u mostarskom Zrinjskom. Kakav je efekat njegova posla, vidljivo je kroz neuspjehe reprezentacije BiH, ali i klubova, Hajduka i Zrinjskog.

Zbog guranja glave u pijesak nitko ne vidi sramotno mizernu, preskupu i neučinkovitu ulogu Ahmeta Pašalića na dužnosti direktora svih reprezentacija BiH, počev od A selekcije pa do ženske, turističke, veteranske i tko zna koje još reprezentacije BiH. Veliki direktor već treći mandat bira selektore reprezentativnih vrsta, a unatoč sramotnim neuspjesima svih selekcija u službenim utakmicama, još uvijek je fantastično plaćeni službenik NS BiH!?

Ako je Švabo ovako loše ocjene dao nogometašima iz susjedstva, koji su, pak, izborili mjesto među 32 najbolje reprezentacije na svijetu, što li bi tek mogao reći za svoje sunarodnjake, Bosance i Hercegovce? Ovdašnji su nojevi, međutim, glavu odavno gurnuli u pijesak i do njihovih ušiju ne dopiru ni Osimova, a kamo li upozorenja malobrojnih domaćih stručnjaka, koji ukazuju na katastrofalno stanje u BiH nogometu. Na žalost svekolike javnosti, navodi se u komentaru zagrebačkog Večernjeg lista.

Priredio(la): Tuzlarije