SPORTARIJE

12.07.2006.
Srijedom u sridu - preneseno iz ˝Večernjeg lista˝
Nogometno mrtvo more
Piše: Miro Petrović

Svjetsko nogometno prvenstvo u Njemačkoj je završeno i u mnogim su zemljama čitavi stručni štabovi zaduženi za analizu praćenja suvremenih tokova u ovom sportu. U zemljama gdje je nogomet visoko rangirani biznis, analizirat će se doslovce sve: od taktičkih postavki pojedinih izbornika, načina odijevanja, opreme koju koriste fizioterapeuti i drugih naoko nebitnih detalja, pa sve do toga koliko je tko fizički bio spreman na najvećem nogometnom sajmu na planeti Zemlji.A kod nas...
Ovo je, dakako, bila idealna prilika da i naši stručnjaci koješta nauče od velikih trenera, ali pamet je kratka. Viđeno se brzo zaboravlja, a pamte se detalji poput, primjerice, udarca Zidana glavom u prsa Materazzija. Što je tko učinio da Mundial ostane trajno arhiviran u klupskim uredima, pitanje je. Kratka, neobvezna mini-anketa među trenerima pokazala je da je malo tko ijednu utakmicu ostavio na "nosaču zvuka". "Ma sve se to zna, šta treba analizirati", odgovorio nam je trener koji svake sezone gostuje u drugom gradu.
Poznati tuzlanski specijalist u oblasti sportske medicine, dr. Samir Mačković, na temelju višegodišnje prakse, tvrdi da naši treneri rade na staromodan način. Ne prate suvremene tokove, neobrazovani su i s diplomama "kupljenim" preko noći. Vrlo malo su pozornosti posvećivali naučnim metodama stjecanja fizičke spremnosti. "Igrači niti jednog našeg kluba ne mogu odigrati u visokom tempu više od dvadesetak minuta. Ostalo je šetnja igralištem i oslanjanje na nekakvu rutinu", kaže dr. Mačković.
Sve je u naših trenera rutina i gluma velikog iskustva i znanja, s koncepcijom rada bez ikakvih inovacija. A, što se "fizike" tiče, dovoljno je doći na trening bilo koje momčadi, pa da se spozna koliko je amaterizma primijenjeno u radu. Kakva struka, nauka i bakrači. Naši sve znaju, oni će svakog suparnika smožditi s pola snage, mi smo najbolji, mi smo genijalci!?
Dakako, dok je stanje kakvo jeste, naša repka neće nikada vidjeti ni EP-a ni SP-a, a naše će momčadi i dalje iz klupskih natjecanja izbacivati izraelski Maccabi iz Petah Tikve, slovački Spartak iz Trnave, Neftci iz Azerbejdžana i slični "nogometni kolosi", navodi se u današnjem komentaru zagrebačkog "Večernjeg lista".

Priredio(la): Tuzlarije