SPORTARIJE

17.10.2006.
Uprava nogometnog kluba Sloboda Tuzla
Sudac Branko Šipka krade nam bodove

Sa sastanka Odbora za hitnost FK "Sloboda" Tuzla, koji je održan danas povodom prvenstvene utakmice u Banjoj Luci izdato je priopćenje za javnost koje prenosimo u cijelosti.

Iako smo do sada u više navrata bili drastično oštećeni sudačkim odlukama, nismo se oglašavali u javnosti nego smo pokušavali, putom razgovora, da ukažemo na problem suđenja u čemu očigledno nismo imali uspjeha. Sam početak prvenstva 2006/2007. godine nagovještava da neće biti nekih bitnih pomaka u kvaliteti suđenja, što je zasigurno zabrinjavajuće i iziskuje posebnu analizu i maksimalno angažiranje svih, kako u NS BiH tako i klubova koji se takmiče u Premijer ligi, u rješavanju ovog veoma bitnog problema.

Utakmica u Banjoj Luci na kojoj je pomoćni sudac Branko Šipka drastično oštetio FK Slobodu poništivši regularan gol, još jedanput je pokazala da pobjednika ne odlučuje kvalitet i igra na terenu nego sudac svojim odlukama. Poništeni gol na utakmici u Žepču, od strane istog suca, dovodi nas u sumnju da sudac Branko Šipka na utakmice u kojima igra FK Sloboda dolazi s nakanom da nas ošteti.

Pored skandaloznog suđenja pomoćnog suca Branka Šipke, zabrinjava i činjenica da je na utakmicu u Banjoj Luci delegiran sudac iz Prijedora, a imamo saznanja da čak živi i radi u Banjoj Luci. Ovim sigurno ne pravdamo poraze, obzirom da smo prikazanom igrom, zalaganjem i stvorenim prilikama zaslužili povolniji rezultat. Ekipi Borca, kao i čelništvu kluba čestitamo na pobjedi, publici na korektnom navijanju, ali ponovno moramo istaknuti da sucima poput Branka Šipke nije mjesto u nogometu.

S toga apeliramo da se nadležni organi NS BiH u cilju poboljšanja kvaliteta nogometa, ozbiljno i što prije pozabave ovim problemom.

(Radio Soli)

Priredio(la): V.K.