TUZLARIJE - VREMEPLOV

26.01.2005.
Pivara
Pivara je među prvim industrijskim proizvodnim pogonima koji su podignuti u Tuzli nakon austrougarske okupacije Bosne i Hercegovine. Puštena je u redovnu proizvodnju 1884.godine

Njen prvobitni godišnji kapacitet proizvdodnje bio je oko 3.000 hektolitara piva i oko 100 tona ječma za preradu i slad. Visoki kvalitet tuzlanskog piva obezbjeđivali su : prvorazredne sirovine, zdrava planinska pitka voda, zanatski način proizvodnje piva i umješnost majstora-povara češkog porijekla.

Pivara je u prvo vrijeme zadovoljavala potrebe vojske, činovnika i stručnih radnika iz austrougraskih pokraina, a kasnije i građana Tuzle i bliže okoline. Pivo je naknadno točeno u brojnim hotelima, ugostiteljskim i turističkim objektina Tuzle i regije.

Tuzlansko pivo je isporučivano do potrošača, uglavnom, u drvenim buradima (od oko 25 litara), a manje u staklenim bocama. Pivo je transportovano na specijalnim pivarskim kolima (platoima) koja su vukla po dva ogromna konja(˝Štajerca˝). Na konjima je tovareno po 30 buradi od kojih je 6 visilo sa strane.

Tuzlanska pivara se i danas nalazi na prvobitnom mjestu. Do danas je više puta rekonstruisan i modernizovana, čima je znatno povećala kapacitet proizvodnje. Proizvodi nekolko vrsta veoma kvalitetnog piva koje se traži i van tuzlanske regije.

Za svoje kvalitetno pivo, Tuzlanska pivara je na brojnim inostranim i domaćim povarskim sajmovima, dobijala vrijedne nagrade, priznanja i diplome.


Pivara 1884.godine, crtež Nihada Buljugića
Zapuštena fasada, fotografija iz 2003.godine, autor Rafo


Izgled Pivare u maju 2004. godine, autor sunce


Obnovljena fasada, fotografija iz septembra 2004. godine, autor Cupo


Oktobar 2004. godine, autor sunce

Priredio(la): sunce