TUZLARIJE - VREMEPLOV

29.01.2005.
Cijela Tuzla jednu kozu muzla
Kada nekome kažete da ste iz Tuzle, prva asocijacija je ˝Cijela Tuzla jednu kozu muzla˝, a kad vas neko pita zašto ta izreka? tu već većina zablokira. S, toga donosimo priču o našoj legendarnoj kozi. Koza je dobila i svoj spomenik isred hotela Tuzla

Legendu o tuzlanskoj kozi napisao je Dragiša Trifković u svom vremeplovu.
O ovoj legendi su pisali mnogi, čak i ozbiljni historičari, romanopisci i humoristi, o njoj i na njoj su mnogi doktorirali. Naime, govorilo se da je prvo mlijeko u prahu proizvedeno u Tuzli od tuzlanske koze, a ne od Kulovićeve švajcarke. Prvi dokumenti u kojima se spominje Tuzla napisani su sredinom 10. stoljeća. U tom istom spisu govori se o Tuzli i o pobunama u istoimenoj provinciji. Naime, Tuzlaci su se suprostavljali nerazumnim odlukama Senata, među kojima je i ona da se unište sve koze, jer su štetne po uzgoj šume. No, mještani su ipak zadržali i zaštitili jednu kozu. Pobunjenici su kozu čuvali, njegovali i hranili. Sa jačanjem plemena, raste i broj koza. Te je usljedila nova odluka Senata da se sve koze moraju uništiti; ne smije ostati ni jedan primjerak, ni u zološkom vrtu, pa čak ni u školskim udžbenicima. Medutim, neki Tuzlak, čija je je životna opsesija čuvanje svega što je na indexu vlasti, sačuvao je jednu kozu. Čuvao je u sredini koja je bila neprijateljski raspoložena prema ovoj vrsti. No, vremenom propisi su blijedili, koza je postajala sve smjelija i zanimljivija. Ona je tako postala atrakcija, privlači mnoge turiste koji joj prilaze sa nekim posebnim osjecajem kao na hodočašce. Ulaz u skromno dvorište u kome se koza šetala je besplatan, ali je svaki od znatiželjnika ostavljao u kesicu novčić kao prilog akciji za očuvanje ove vrste. Za uzvrat domacin svakog ko to poželi slika sa kozom za uspomenu.

Tuzlaci su se pobrinuli da se koza ne zaboravi. Danas u Tuzli možete kupiti raznorazne suvenire na kojima je koza, od razglednica pa do same figure koze.
Tuzlanska koza spominje se i u pjesama, stari hit Zdravke Čolića kaže:Sarajevo, Zagreb, onda Beograd pa tek onda Novi Sad, Sarajevo Beograd preko Tuzle, Cijela Tuzla jednu kozu muzla...
Emisija pod nazivom ˝Varošarije˝ prikazivala se na sarajevskoj televiziji, pa pišući ovaj prilog sjetih se jedne pjesme kad su prikazivane ˝Varošarije˝ o Tuzli pa kaže: kažu da je Tuzla jednu kozu muzla, to više ne važi to su samo laži :)
I još jedan zanimljiv podatak koji sam pronašao. Izreka ˝Cijela Tuzla jednu kozu muzla˝ odnosi se na grupu ljudi koja je siromašna, i koja ima samo jedan način i izvor preživljavanja. Vjerovatno su mnogi žitelji Tuzle u jednom periodu svoje historije bili bez osnovnih sredstava za život, pa je na osnovu toga i nastala široko poznata izreka ˝Cijela Tuzla jednu kozu muzla˝.

Priredio(la): cupo