TUZLARIJE - VREMEPLOV

06.02.2005.
Dom zdravlja Tuzla
Drugog oktobra 1970. godine na lokaciji Slatina, u čast dvadeset i sedme godišnjice oslobođenja Tuzle, svečano je, predsjednik Skupštine opštine, Mehmedalija Džambić, uz nekoliko prigodnih riječi, udario kamen-temeljac za novo zdanje Doma zdravlja u Tuzli.Prva faza izgradnje završena je 1973. godine i to je u tadašnje vrijeme bio najbolje opremljeni Dom zdravlja u Bosni i Hercegovini.
Zgradu Doma zdravlja projektovao je ˝Projekt˝ - Tuzla. Glavni projektant je bio inžinjer arhitekture Hazim Horozić, u suradnji sa arhitektom, Velimirom Stojanovićem.
U novembru 1976. godine, kada je nešto ranije izgrađena druga faza Doma zdravlja, na nivou društveno-političkih organizacija izvršena je analiza utrošenih sredstava za zdravstvene objekte i pošto se ustanovilo da neće biti dovoljno sredstava i za treću fazu Doma zdravlja, kao i za druge, predviđene objekte tada je predloženo da se raspiše novi samodoprinos građana koji bi se počeo uplaćivati od 1.januara 1977. godine. U analizi je rečeno da je u prvobitnom programu bilo predviđeno da se od 1973. do 1976. godine, iz samodoprinosa, izgradi prva i druga faza Doma zdravlja sa 17 ordinacija, dispanzera i službi, ali cjelokupni program nije bilo moguće realizovati, jer je došlo do poskupljenja raznih materijala.Od sredstava koja će se prikupiti u narednom periodu-rečeno je-trebaće izgraditi treću fazu Doma zdravlja, dvije ambulante i zgradu Interne klinike. Referendum za III fazu Doma zdravlja i druge objekte održan je 5. decembra 1976. godine. Na referendumu su se građani masovno odazvali na apele čime je dato ˝zeleno svjetlo˝ da se može nastaviti izgradnja zdravstvenih objekata. Na osnovu takve, svesrdne podrške, Savjet Doma zdravlja donio je odluku (aprila 1977. godine) da se pristupi izgradnji treće i posljednje faze Doma zdravlja u Tuzli.Nakon što su uspješno izvršeni radovi i na drugoj fazi Doma zdravlja, 2. oktobra 1976. godine svečano je obilježena ova radna pobjeda. Te godine dolazi do preseljenja u lijepe, svijetle, čiste i funkcionalne prostorije. 2. oktobra 1978. godine na svečan udaren je kamen temeljac za treću fazu doma zdravlja. Kamen temeljac postavio je u ime SOUR-a Medicinskog centra ˝Dr.Mustafa Mujbegović˝ njen predsjednik-dr. Velibor Zorić. U četrvtak 2. oktobra 1980 godine u čast Dana oslobođenja-svečano je otvorena treća faza Doma zdravlja, građena u cjelini iz sredstava mjesnog samodoprinosa radnih ljudi i građana tuzlanske opštine. Simboličnim presjecanjem vrpce objekat Doma zdravlja predala je na korištenje Nazifa Babović, jedna od tada najstarijih radnica u Domu zdravlja.

SUDBONOSNI OKTOBAR
Postoje razlozi koji dokazuju da svaki čovjek, kolektiv ili grad, na svom životnom putu, imaju izvjesne datume, godine i mjesec koji im, naizmjenično ponavljajući se - donose značajne prekretnice i nerijteko - bogate plodove.
Za Dom zdravlja (isto kao i za Tuzlu)oktobar od svih mjeseci u godini ima posebno značenje. Tako ispada da je za radnike Doma zdravlja, kao i za Tuzlu, oktobar praznični mjesec.
Evo dokaza za navedeno:
U oktobru 1923. godine otvoren Dom zdravlja u Tuzli.
Tokom oktobra 1947. godine donesena odluka da se dom Dom zdravlja iz prvobitne, preseli u drugu, mnogo veću zgradu.
2. oktobra 1970. godine udareni temelji za prvu fazu Doma zdravlja na Slatini.
U oktobru 1976. godine završena prva faza izgradnje Doma i udareni temelji za drugu fazu.
2. oktobra 1978. godine završena druga faza Doma zdravlja u čije veće, funkcionalnije i svjetlije prostorije useljavaju pojedine službe.
2. oktobra 1980. godine završena izgradnja treće faze čime je Dom zdravlja smještajno kompletiran.
Podsjećanja radi ističemo da je 17. oktobra 1874. godine u Tuzli otvorena prva bolnica (Hastahana). Od ovog datuma u Tuzli se obilježava kao godišnjica organizovanog zdravstva. Da kažemo još i to da je 2. oktobra 1943. godine došlo do prvog oslobođenja Tuzle.
Kroz hronološki poredane fotografije prisjetićemo se nekih značajnih trenutaka u historiji Doma zdravlja Tuzla.

Prva bolnica u Tuzli: Hastahana

U ovoj zgradi 1923. godine bile su smještene službe Doma zdravlja i okružne bakteriološke-epidemiološke službe.

1929. godina: pred Školskom poliklinikom Doma zdravlja napravljen je historijski snimak koji prikazuje tadašnje osoblje ove zdravstvene ustanove.

1935. godina: Društvo naroda (tadašnje Ujedinjene nacije) darovalo je Tuzli dvije lijepo oblikovane barake za potrebe zdravstva. U tom objektu koji vidite na slici funkcionisala je Školska poliklinika kojom je rukovodio dr. Lovro Dojmi. Ovaj objekat nalazio se u Školskoj ulici, na početku Džindić mahale.

Prvo preseljenje službi Doma zdravlja obavljeno je 1948. godine u ovaj znatno veći objekat u kome je počeo intenzivniji razvoj Doma zdravlja.

Kad je startovala Služba hitne medicinske pomoći imala je na raspolaganju prvo vozilo-fijaker. Kasnije su nabavljena posebna motorna vozila. Slika prikazuje takva vozila pred starim Domom zdravlja.

1948. godina: Početkom februara 1948. godine pred foto-objekitv su stali članovi naše ekipe i to s lijeva na desno sjede: dr. Dragan Bučić, Bego Telalović, Fata Bober. Na slici stoje: Esad Beganović. Ferid Husanović i Dragica Tošić (sada Jurić)

1976. godina: Ne samo zdravstveni radnici već i građani-Tuzlaci sa velikim zadovoljstvom su prisustvovali otvaranju prve faze Doma zdravlja u oktobru 1976. godine o čemu najbolje svjedoči ovaj fotos.

1977. godina: Ovo je dio Službe medicine rada iz 1977. godine. Sjede s lijeva na desno: dr. Vera Milinković, dr. Husein Kuluglija, med.sestra Štefica Kljajo. Na slici stoje: Ljubinka Džindo, Ajka Demirvoić i Hatidža Kicić

Prilikom udaranja temelja za pojedine faze Doma zdravlja i završetka izgradnje, uvijek su, u velikom broju prisustvovali i građani Tuzle.

2001. godina. Na tradicioonalnim sportskim susretima zdravstvenih radnika uvijek u njima uzmu učešće i članovi ekipa Doma zdravlja Tuzla.

Priredio(la): cupo