TUZLARIJE - VREMEPLOV

11.02.2005.
SKPC MEJDAN
SKPC Mejdan je izgrađen 1984. godine, u istoimenom dijelu grada u kojem se nalaze gotovo sve srednje škole i fakulteti. Raznovrstan sadržaj unutar jedinstvene građevinske cjeline čini ga pravim malim gradom sa 16.500 m2 pokrivenog prostora i oko 5000 m2 platoa oko njega.

Za većinu Tuzlaka, Mejdan je sinonim za vrhunski sport, rekreaciju, muzičke spektakle, zabavu, sajmove, svečanosti i mnoge druge lijepe događaje. Od otvaranja 1984. pa do danas, prostori i sadržaji Mejdana stalno su na usluzi svom gradu i njegovim gostima. Rad nije prekidan ni u ratnim godinama, izuzev u periodima kad je pod svoj krov primao na hiljade protjeranih i unesrećenih podrinjaca.

Strah od granata, neimaština i druge ratne nedaće, nisu spriječili ni Mejdan ni Tuzlake da organizuju sportske pa čak i muzičke spektakle. Par sati provedenih pod krovom Mejdana predstavljali su vremensku oazu mira unutar ratne zbilje. To jeste bila iluzija, kolektivna gluma normalnog života, ali očigledno potrebna da bi se ostalo normalnim.
To što je Tuzla i bila i ostala drugačija od svih drugih gradova, djelić zasluge pripada i Mejdanu.

Danas je Mejdan opet kao nekad. Zahvaljujući gradu, donacijama i radnicima Mejdana, po završetku rata izvršene su fundamentalne sanacije koje su građevinu spasile od propadanja. Mnogo toga još treba da se popravi ali je bitno da su svi glavni sadržaji funkcionalni i uspjevaju da zadovolje i najstrožije kriterije za organizovanje sportskih, zabavnih i privrednih manifestacija.


U Mejdanu se uvjek nešto dešava. Teško je reći koliko tačno posjetilaca svakog dana prođe kroz vrata ovog zdanja, ali je sigurno da se radi o četverocifrenim brojevima. Zato je nemoguće zamisliti kako bi grad mogao bez Mejdana. Za Tuzlu, u kojoj je fenomen tonjenja za nekoliko decenija progutao gotovo sva istorijska znamenja, Mejdan je danas jedan od njenih malobrojnih simbola prepoznavanja

Preuzeto sa http://www.mejdan.com

Priredio(la): admin