TUZLARIJE - VREMEPLOV

18.02.2005.
Tuzlanski sport kroz stare fotografije
U internim konsultacijama, žiriranju i osjenjivanju, ova plejada momaka je proglašena ˝timom za sva vremena˝, zlatnom uličnom reprezentacijom kvarta Đure Đakovića u Tuzli, s početka šezdesetih.Da vidimo kako su se snašli dječaci sa slike, s lijeva na desno:Dževad Mulaosmanović Dževak - ing.geologije, Sead Omazić Selektor - komercijalista, Mirza Delibašić Kinđe - košarkaš inernacionalac, Braco Mazalović Pekez - advokat, Nedžad Mulaosmanović Neka - direktor, Amir Delibašić Abija -ing.elektrotehnike i Besim Smajlović Besha - ing.tehnologije.Postoje razne trke, pa i noćne. Nekada su organizovane i u Tuzli povodom Dana oslobođenja. Ako se malo bolje zagledamo u ovo sliku, prepoznaćemo jedno lice na kojem se, na određenom mjestu malo mrče brkovi. To je glavom(ne bradom) Ivan Mustapić, nekadašnja zvijezda tuzlanske atletike, maratonac koji je pobjeđivao i evropske asove. Trčao je u Tuzli, i iz Tuzle, u vrijeme nazvano šezdesete godine, pa i u noćnim trkama, za čijeg su pobjednika bile predviđene skromne nagrade.Učestalo je, u svim sredinama, biranje ˝Sportiste godine˝, što je i naš povod da zavirimo malo u istoriju. Tako se našla ova fotografija koja će, bez sumnje, reći dosta stvari o jednom trenutku tuzlanskog sporta. Godina je 1961. i, koliko se čovjek može sjetiti, bila je to prva svečanost takve vrste u Tuzli. Održana je u novom hotelu ˝Bristol˝ i bila je dobro posjećena. Onda su proglašeni najbolji sportisti, koji su se zajedno fotografisali da ne umaknu zamkama zaborava.
Sportista godine je bio atletičar Faruk Prcić, treći u vrhu, s lijeva na desno, a za njim su slijedili: Vlado Škrobić(košarka) - tada je Sloboda bila u prvoj ligi), Nikola Vučković Paja(rukomet), Ismet Kavgić(boks), Meliha Suljkanović(gimnastika), Gina Ilić(atletika), Živka Petrović-Velenderić(atletika) i Zlatko Jugović(atletika)Kakva su, bogati, Tuzlom prošla sportska imena!
Te Mustapić, te Kovač, te Jovančići i još poneko iz svijeta atletike, te ˝kraljice sportova˝, kako vole svoje izvještaje da nadahnjuju sportski izvještači. Mi ćemo međutim, o drugom sport, o njenoj disciplini koju neko svojevremeno prozva ˝plemenitom vještinom˝, pa se rabi i zlorabi, kako u amaterskom tako i u profesionalnom boksu.
Pravo rečeno, ovom fotosu ne treba neka naročita legenda - sve se vidi i lako se čita. Više je to slika ˝za uspomenu i dugo sjećanje˝ na dane kada je tuzlanski boks bio u vrhu, kad je imao nivo i kad su se mečevi održavali i na poljanama, tamo prema Tušnju i na rukomentnim igralištima. A imena, bogme, poznata: Bulat, Davidović, Došen, Vidov, Crnkić, Kugić ... i da se ne nabraja. A u sredini, zna se, trener Davinić.Kad je Sloboda upala u Prvu ligu. Čini se da je bilo najuspaljenije 1969.godine, a to je treće Slobodino˝uskakanje˝. Tada je cijela Tuzla izašla na ulice da slavi uspjeh, pa je čak i tadašnji gradonačelnik M.Džambić uputio pozdravni govor. Ludiralo se do zore. Iz tih vremena potiče u ovaj fotos, koji hoće da kaže kako su se, i po cijeli polomljenih rebara, navijači otimali o ulaznice.Sastav Slobode iz šezdesetih, s lijeva na desno, Šehić, Hajrović, Avdičević, Popović, Radović i Gerum (stoje), Mesaroš, Zadel, Jevremović, Duvančić, Azapagić (čuče)Tribina na Klosteru, u vrijeme kada je nastala ova fotografija(početak šezdesetih) još nije važila obaveza da se košarkaške utakmice igraju u dvoranama. Zanimljiva je i zbog zgrade u zadnjem planu. To je nekadašnji Kloster, pa Učiteljska škola, pa Gimnazija ... A ako se napregnuto vidi, uočićemo još jedno svojstvo: Kloster je služio i kao tribina ˝na nivou˝ .... U Klosteru se orila đačka cika i vika sve do 1968.godine, kada je otvorena nova zgrada Gimanzije, s one strane Jale.

Stadion Tušanj 1957.godine, u prisustvu profesora Saleta Seleskovića, momak se vinuo nebu pod oblake pravo u naručje Tome Stefanovića, budućeg trenera Slobodinih atletičaraZa prilog korištene fotografije i tekst sa manjim izmjenama iz knjige, Album zaboravljenih prozora, autori, Vitomir Pavlović i Miroslav Hlubina
Priredio(la): sunce