TUZLARIJE - VREMEPLOV

02.03.2005.
Front Slobode o muzici šezdesetih
U naivnoj nadi da bih iz štampe mogao saznati vrijedne informacije o dešavanjima na zabavno muzičkoj sceni grada Tuzle od 60-tih naovamo, danima sjedim u Arhivu Tuzlanskog kantona i listam stare brojeve Fronta Slobode, najstarijeg tjednika u ovom gradu.
Kažem ˝u naivnoj nadi˝, jer taj isti list ni sada ne pridaje važnosti zabavno muzičkim dešavanjima u ovom kraju, a kamo li u ono vrijeme kada su se ti događaji nazivali ˝podvalom trulog zapada kojim se truje naša omladina˝, a akteri zabavno muzičkog života su bili šikanirani. Vrijeme je pokazalo u koliko velikoj zabludi su bili svi ti naši vrli dušebrižnici.
Ipak, naiđe se tu i tamo na po neki prilog vezan za temu koja me zanima. Ton kojim su ti prilozi pisani, nerijetko je omalovažavajući, a razloge za to ne bih htio objašnjavati. Na ovom mjestu citirat ću neke od njih... i bez smijanja, molim!!!

Front Slobode br. 1024 od 30.09.1966.
U Tuzli je 24.09.1966. godine na rukometnom stadionu ˝2. oktobar˝ održan koncert bit muzike. Nastupili su Tomi Sovilj i njegove Siluete, a koncert je najavljen kao elektro šok show. Show je priveden kraju uz bacanje kestena, zviždanje i skidanje perika izvođačima od strane nezadovoljne publike. Mnogi su doista i doživjeli šok jer od obećane ugodne zabave i kvaliteta nije bilo ničega. (B. Š.)

Front Slobode br. 1048 od 13.03.1967.
Rubrika: Ogledalo Naslov: Čupavci
Desetak tuzlanskih čupavaca, iliti bitlsa, prinuđeni su da ošišaju kosu. Razlog: u Sekretarijatu unutrašnjih poslova su donijeli odluku da nijednom od njih ne izdaju novu ličnu kartu ako priloži fotografiju na kojoj se vidi u stanju - sadašnjem. Ipak im se doskočilo (komentar je nepotpisanog dušebrižnika. - op. MBB urednika).

Front Slobode br. 1049 od 24.03.1967.
Rubrika: Ogledalo
Građanin L. M. tražio je gramofonsku ploču na kojoj su pjesme o narodnim herojima. U Tuzli je nije pronašao, pa je pisao beogradskoj radio televiziji i od nje je dobio (traženu ploču - op. MBB urednika) i to zajedno s pismom u kojem poručuju da takvih snimaka imaju dosta, pa bi, eventualno, mogli da ih pošalju i tuzlanskoj trgovini. S pismom u ruci, L. M. je pošao do knjižare trgovačkog preduzeća ˝Univerzal˝ i tamo od jedne prodavačice čuo ovakvu primjedbu: E, Vi ste baš smiješni. Sad su u modi bitlsi, a Vi udarili po narodnim herojima.

Front Slobode br. 1052 od 14.04.1967.
Naslov: Deset sati muzike na 220 volti
Aplaudiralo se, zviždalo i pjevalo - punih deset sati. Četiri sata muzike u subotu, a šest u nedjelju popodne - bilo je to sasvim dovoljno da se i oni najvatreniji pobornici ˝bita˝ umore i da kažu - sada je stvarno dosta. VIS ansambl Sanjalice iz Beograda prezentirao je dosta kvalitetnu ˝bit˝ muziku. Na Gitarijadama 1966. i 1967. godine ovaj ansambl je u konkurenciji ženskih ansambala osvojio prvo mjesto, pa je dobio epitet najboljeg ženskog ansambla u zemlji. ... U organizaciji Doma ˝Moša Pijade˝ u Kreki, one su u subotu i ndjelju, 08. i 09.04.1967. godine, izvele program koji je uglavnom bio sastavljen od ˝hitova˝ koje su lansirale grupe Beatles, Rolling Stones, Beach Boys i drugi. Sanjalice su predstavile i nekoliko vlastitih kompozicija koje je publika veoma srdačno primila. Treba pohvaliti i VIS ansambl Juniori iz Tuzle koji je upotpunio ovaj spektakl. Ovih deset sati muzike na 220 volti dugo će se pamtiti jer su na kraju svi bili zadovoljni. (B. Š.)

Front Slobode br. 1052 od 14.04.1967.
Rubrika: Ogledalo Naslov: Decibeli
Orkestar Hotela ˝Bristol˝ u vrijeme svakovečernjeg sviranja ˝proizvodi˝ oko 150 decibela. - Upravo dovoljno da se ogluši, - kaže ljekar otorinolaringolog jednom od rukovodilaca hotela. - Molim, nisam Vas čuo, - bio je odgovor.

Front Slobode br. 1056 od 12.05.1967.
Rubrika: Ogledalo Naslov: Potvrda
Pisali smo nedavno o tome da orkestar Hotela ˝Bristol˝ ozbiljno atakuje na sluh onih koji su prinuđeni da ga slušaju. Toliko smo imali pravo da smo dobili potvrdu: u utorak, oko 23 sata, izbio je kratak spoj na elektro-instalaciji ozvučenja. Čak ni osigurači nisu mogli da izdrže (komentar je nepotpisanog dušebrižnika. - op. MBB urednika).

Front Slobode br. 1064 od 07.07.1967.
Naslov: Aplauzi koji će se pamtiti
Manifestacija muzičkog karaktera učinila je ovo ljeto posebno zanimljivim: ˝Muzički karavan˝ gostovao je 01.07.1967. godine u Tuzli. Činili su ga: Đorđe Marjanović, Zlatko Golubović, Radmila Mikić, Tamara Šarić, Dragan Stojnić i drugi. Gosti večeri bili su: Safet Isović i Lepa Lukić. U programu su bile uvrštene i baletske tačke. Konferansu je vodila Helga Vlahović. Pobjedu je odnio Đorđe Marjanović, a nagrada je bila 50, 000 din. za interpretaciju pjesama protesta na temu rata u Vijetnamu. Druga nagrada (30, 000 din.) pripala je Draganu Stojniću, a treća (20, 000 din.) Radmili Mikić. Nagrade je dao organizator - Dom Moša Pijade, te Univerzal i Budućnost. (B. Š.).

Front Slobode br. 1088 od 21.12.1967.
Naslov: Dosta zabave za najmlađe
... U Hotelu Bristol novogodišnja noć će stajati od 40 do 60 novih dinara. Tuzlake će zabavljati: Tamara Šarić, pobjednica dvije uzastopne priredbe ˝Beogradskog proleća˝, estradni umjetnik Milan Luković, Poljakinja Dana Sparadovska i pjevač narodnih pjesama Vehid Omerović. Uprava hotela je, takođe, angažovala i VIS ansambl Terusi.

Front Slobode br. 1095 od 09.02.1968.
Naslov: All stars show
Prvo mjesto u organizovanju kulturno-zabavnih manifestacija u Tuzli svakako zauzima Dom Moša Pijade u Kreki. Upravnik Doma, Sadik Babović, najavljuje šest velikih zabavno-muzičkih revija pod zajedničkim nazivom - All stars show. U njima ćemo imati prilike vidjeti estradne soliste i ansamble iz zemlje i inostranstva. Prva priredba je održana 26.01.1968. godine, a gosti su bili: Stjepan Džimi Stanić, Melita Poljanec, Baletski studio i ansambl The Crips.

Front Slobode br. 1143 od 08.01.1969.
Rubrika: Ogledalo Naslov: Odmazda
Prema informacijama kolega iz Večernjih Novosti, beogradskog pjevača Nikolu Karovića nepoznati kradljivci su pokrali u vrijeme njegovog odsustva iz beogradskog stana. Poznato je da je pjevač Karović nastupao u Tuzli i da je animirao novogodišnje goste Hotela Bristol. Maliciozno konstatujemo: Nikola je svojim honorarom u dobroj mjeri ispraznio blagajnu Bristola, pa mu je samo vraćeno - milo za drago (komentar je nepotpisanog dušebrižnika. - op. MBB urednika).

Front Slobode br. 1144 od 15.01.1969.
Rubrika: Ogledalo Naslov: Poruka
Pošto od buke koju sami proizvode nikako nisu u stanju da ČUJU svakovečernje molbe da sviraju tiše, grupa posjetilaca Hotela Bristol umoljava članove ˝kapele˝ iz ovog objekta pisanim slovom za istu uslugu. Poruka se može ispisati i na notama koje drugovi muzičari, valja, poznaju (komentar je nepotpisanog dušebrižnika. - op. MBB urednika).

Front Slobode br. 1171 od 23.07.1969.
Naslov: Sustreti - Tuzlanski Mik Džeger
Djevojkama i mladićima iz Tuzle, Živinica, Lukavca i Gračanice dobro je poznato ime Zvonimira Čulića. - vokalnog soliste VIS-a Duge iz Kreke. Ovaj 24. godišnjak stekao je mnogo obožavalaca interpretirajući bit muziku koju mladi tako vole...
- Koje melodije uvrštavaš u svoj repertoar?
- Uglavnom one koje izvode popularni Roling Stonsi.
- Da li imaš uzora?
- Da, to je Mik Džeger - vokalni solista Roling Stonsa.
- Koje melodije najradije pjevaš?
- Mnoge melodije su mi drage, pa ipak, Dijete Mjeseca, Skakutavi Džek i Kip On su mi najdraže.
- Dokle će bit muzika egzistirati?
- Mladi će uvijek imati svoju muziku koja će biti u njihovom duhu. Naravno, ta muzika vremenom doživljava metamorfozu. (Đ. K.)

Front Slobode br. 1191 od 10.12.1969.
Naslov: Burduš u Tuzli
U ponedjeljak je zajedno sa Lolom Jovanović (kasnije Novaković - op. MBB urednika) i Borisom Drljačom u Domu Moša Pijade gostovao popularni Burduš - Jovan Janićijević Janićko. Gosti iz Beograda izveli su uspjeli program za tuzlansku publiku.

Front Slobode br. 1201 od 18.02.1970.
Naslov: Uspjeh tuzlanskih pjesnika
Klub mladih pisaca iz Tuzle prisustvovao je Maratonu bosanskohercegovačke poezije koji je održan u Sarajevu. Gost Maratona bio je i Zagrepčanin Ivica Percl koji je izrazio želju da nastupi i u Tuzli. Svi su izgledi da ćemo ga uskoro vidjeti i čuti.

Front Slobode br. 1208 od 08.04.1970.
Rubrika: Ogledalo Naslov: Slažemo se
Jedan građanin stavio nam je ozbiljnu zamjerku na Ogledalo. On tvrdi da ova rubrika nije ni smiješna ni duhovita. Samokritićno smo se osvrnuli na naš rad i konstatovali da je građanin u pravu. Zaista, ovo o čemu pišemo u Ogledalu nije ni smiješno ni duhovito - već žalosno.

Front Slobode br. 1220 od 01.07.1970.
Rubrika: Ogledalo Naslov: Pjesma
Narodna poslovica kaže: Ko pjeva, zlo ne misli. Vraga je tako. Eto, na primjer, onaj samozvani pjevač u Hotelu Bristol, čiji se izraziti antitalenat za pjesmu potvrđuje svake večeri, sve najgore misli o gostima. Da nije tako, ne bi atakovao na njihov sluh. A ko zna, možda on uopšte i ne misli.?!

Front Slobode br. 1233 od 23.09.1970.
Rubrika: Ogledalo Naslov: Kontriranje
Uputstvo napisano muzičarima koji sviraju u Društvenoj ishrani Kreka, Restoran Moluhe, glasi: Čim počne intenzivno lumpovanje i razbijanje čaša, umjesto narodne muzike svirati zabavnu muziku. Zlu ne trebalo, muzikanti sada na vrat na nos uče i klasiku, jer nije isključeno da će im jednog dana zatrebati i Betoven.

Prilog pisao Dragutin Matošević, preuzeto sa www.barikada.com


Preporučujemo vam da pogledate i naš prilog o Frontu Slobode kao najstarijoj novini na ovim prostorima

Priredio(la): cupo / barikada