TUZLARIJE - VREMEPLOV

11.03.2005.
Tuzla u doba Turali-bega
Naš poznati istoričar, dr. Adem Handžić, navodi u svojim radovima podatke o izuzetnoj ličnosti iz prošlosti Tuzle, Turali-begu. Njegovo porijeklo nije razjašnjeno. Umro je 1572. godine kao penzionisani smederevski sandžak-beg. Može se predpostaviti da je Turali-beg bio iz tuzlanskog kraja. Ne samo što je najznačajnije zaklade osnovao u Tuzli, nego mu je tu živio i sin, Mehmed-beg. Postoji više dokaza da je Turali-beg rodom iz tuzlanskog kraja.

Turali-beg je radio na razvitku Tuzle, pomagao je proširenje grada izvan utvrđene čaršije, otvarao prve škole, kupatila, prihvatilišta i omogućavao otvaranje trgovine. Već 1548. godine u toj kasabi je bilo 190 zanatlija i svi su imali dućane u palanci. Sam Turali-beg je prije 1572. godine podigao u čaršiji 38 dućana, od ukupno 83 koliko ih je do te godine na raznim stranama podigao. Nastale su u čaršiji i druge javne ustanove od kojih znamo samo neke. Turali-beg je, na primjer, podigao džamiju - zvanu Poljska i javnu banju koja se nalazila na današnjem Trgu oslobođenja, a voda je bila dovedena iz rječice Soline. Prije aprila 1573. godine bio je osnovan i tuzlanski kadiluk čije je sjedište bilo u utvrđenoj čaršiji.

Danas u Tuzli, u čast ovog velikana postoji ulica koja nosi naziv ˝Turalibegova˝, a proteže se od zgrade ˝Cipelići˝ prema ˝Korzu˝.

Za prilog korišteni podaci iz knjige ˝tuzlanski vremeplov III˝ Dragiše Trifkovića.

Priredio(la): cupo