TUZLARIJE - VREMEPLOV

13.03.2005.
Čokića han u Tuzli
Krajem druge decenije ovog vijeka, zatvoren je Čokića han u Tuzli. Inače, najpoznatiji je bio Avdagin han ( nalazio se u glavnoj ulici kod kina ˝Koloseum˝, danas kino Centar ), a postojali su još han Gavre Sekulića u Srpskoj varoši, han Sarajlića na Pazaru, zatim han Hukića i han Ćesarovića u sokaku Jovanovića, na mjestu današnje Vladičine palaze koji je zatvoren početkom ovog vijeka.

Na slici je Čokića han u koji se ulazilo iz Tabašnica i Ulice vukosavskih žrtava. Nalazio se na mjestu današnje tržnice u zaleđini zgrade Barok. Čokića han srušen je po završetku prvog svjetskog rata.


U hanovima su odsjedali putnici prolaznici. U Čokića i Ćesarovića hanove svraćali su vrlo često ljudi iz varoši gdje su vodili ne samo poslovne. nego i druge razgovore. U Cesarovića hanu 1830. godine bilo je smješteno i jedno odjeljenje osnovne škole.

U Čokića hanu, u prostoriji za razgovore, održan je i prvi sastanak Odbora za autonomiju školstva i vjere kad je u Zemaljski odbor delegiran Bakirbeg Tuzlić (1896. godine). Tu su se sretali i vodili duže razgovore tuzlanske gazde i age, zatim sveštena lica, tuzlanski vladika Dionsije, fra-Grga Stjepanović, paroh iz Morančana, fra-Augustin Slišković, paroh iz Tuzle, fra-Pavao Semun, paroh iz Brešaka, Mehmed Tevfik-ef Azapagić, hadži Muhamed-ef.Čokić, Živko Crnogorčević, dr. Mehmed Šerbić, hadži-Mujaga Ćilimković i drugi građani. Tuzlanski vremeplov III Dragiše Trifkovića.

Priredio(la): cupo