TUZLARIJE - VREMEPLOV

17.03.2005.
Prve trgovine u Tuzli
Prvi trgovački artikal u Tuzli bila je so, ali nekih konkretnih podataka o trgovini u srednjem vijeku dosad nema. Profesor Šaban Hodžić je trvdio da je između istočne Bosne i Dubrovnika postajala jaka trgovačka veza. Početkom 17. vijeka bilo je u Tuzli trgovaca. 1634. godine dolazi u Sarajevo kod kapelana Budmira Gabrijel Matijević trgovac iz Tuzle.

Trgovac Risto Živković po narodnosti Crnogorac, došao je u Tuzlu 1832. godine. Borko Ristić u svojim zapisima kaže da su do 1850. ili čak do 1870. godine trgovinu i zanatstvo pretežno vodili Srbi zatim Muslimani i Hrvati. Među bogatim ljduima bio je Nasto Mihajlović, porijeklom Cincarin, koji je kod paše uživao veliki ugled. Muslimani su bili begovi, age i spahije.Nešto prije 1870. otvorili su trgovine Užičanin Mehmed Prcić (kojeg je naslijedio sin Osman), Mujaga Hadžiefendić i braća Džindo koji su još kupili desetine po selima kao zakupninu.

Na slici Velepecara Joška Vizlera u Tuzli na prostoru Sjenjaka. Pecara je imala i tračnicu koja ju je spajala na pruzi Tuzla-Simin Han.


Krajem XIX vijeka se iz Lopara u Tuzlu doselila porodica Vizler. Vizleri su se bavili pekarskom djelatnošću i usput trgovali. Otkupljivali su sirovu šljivu koju su sušili, a proizvodili su i rakiju. Godine 1888. otvaraju veću pecaru rakije i u toj grani postaju najpoznatiji u širem području, značajniji i od moćnih trgovaca u Brčkom. Pred drugi svjetski rat Joško Vizler bio je najveći proizvođač rakije u Bosni i Hercegovini.

Za prilog korišteni podaci iz knjige ˝tuzlanski vremeplov III˝ Dragiše Trifkovića.

Priredio(la): cupo