TUZLARIJE - VREMEPLOV

21.03.2005.
Osnovna muzička škola u Tuzli

Kolektiv nastavnika niže muzičke škole u Tuzli 1953. godine


Desetogodisnji jubilej Drzavne nize muzicke skole obiljezen 1959. godine predstavlja ˝kulturni datum u povijesti grada˝. Kada su se poslije pomenute prve decenije savladale brojne poteskoce i pokazali prvi pozitivni rezultati i kada su prve generacije ucenika zajedno sa svojim nastavnicima postali nezamjenjivi pokretaci muzicke aktivnosti grada, uslijedili su i novi pozitivni iskoraci.

Svemu tome prethodilo je useljenje u novu, funkcionalnu zgradu, a Niza muzicka skola mijenja naziv u ˝Skola za osnovno muzicko obrazovanje˝. Nesto kasnije po odluci Narodnog odbora Opstine Tuzla Skola za osnovno muzicko obrazovanje i Srednja muzicka skola bice spojena u novu ustanovu sa dva stupnja obrazovanja pod nazivom - Muzicka skola Tuzla, a za direktora ce biti postavljen prof. Cestimir Mirko Dusek.

Sezdesetih godina, kada je muzicko obrazovanje doslo na visi stupanj kvaliteta, ne samo u Tuzli vec i na prostoru bivse drzave, pokrenuta su takmičenja najboljih ucenika na republickom i na saveznom nivou. Bilo je to vrijeme kada se obrazovni proces poceo verifikovati muziciranjem o pred strucnim zirijem koji je zavisno od kvaliteta pokazanog znanja najbolje nagradjivao.U školskoj 1999/2000. g. J.U. Osnovna muzička škola je proslavila jubilej 50 godina postojanja i rada, obilježivši to brojnim koncertima i radnim aktivnostima.

Od 1949. g. postiže zapažene rezultate u odgoju i obrazovanju mladih muzičara u dobi od 7 do 15 godina, osposobljavajući ih za nastavak daljeg školovanja na umjetničkim školama.

Brojni učenici Osnovne muzičke škole u Tuzli, danas djeluju kao priznati umjetnici i profesori širom Svijeta, kao i u našoj sredini i našem Gradu Tuzli (dio iz plejade: Muharemagić Aida, Ruga Romeo, Asim Delibegović, Dušek Maja, Dejan Ivanović, Boris Tešić ... i svi naši profesori zaposleni u Osnovnoj muzičkoj školi).

Najteži i najodgovorniji period za goli opstanak i rad Osnovne muzičke škole, bio je ratni period od 1992. g. do 1995. g. u kojem su se zaposleni, koji i danas djeluju u Školi, borili za rad sa djecom i opstanak Škole u cjelini.

Period rata je za Osnovnu muzičku školu u Tuzli i njene tadašnje, a i sadašnje profesore i učenike bio i najteži period borbe za održavanje i očuvanje svega pozitivnog, borbe za opstanak kao čovjeka, vaspitača, umjetnika, profesora, i dokazivanja da je rad sa djecom dio borbe i kolektivnog otpora užasima rata, zlu, nasilju, primitivizmu, agresiji svih vrsta. To je čini se bio i najteži period od 1949. g. do danas, prepun iskušenja.


Snimak iz 2004.godine by sunce


U periodu rata od 92 do 95 Osnovna muzička škola je organizovala rad pod Općinskom ingerencijom. Osnovna muzička škola nije ni jedan dan nije imala obustavu rada sa učenicima i rad je organizovan i u najtežim uslovima rata i granatiranja.U periodu rata odrzana su tri solisticka koncerta ucenika skole.

Priredio(la): cupo