TUZLARIJE - VREMEPLOV

06.04.2005.
Trg oslobođenja
Najprije Apel-plac, pa Vilsonov trg, današnji Trg oslobođenja odražava društvenu i političku istoriju Tuzle. Neposredno pred drugi svjetski rat, na zapuštenim prostorima pijace i trga, podignuta je jedna od rijetkih reprezentativnih zgrada tog vremena - današnja zgrada općine (sad već bivša). U pozadini na slici vidi se Šarena džamija, a čini mi se lijevo na slici da se vidi zgrada ˝Barok˝ koja je takođe srušena.


Na prostoru Trga oslobođenja nekada je bila pijaca.


Još jedan prelijepi objekat koji je srušen radi slijeganja tla u Tuzli. Nalazio se na samom Trgu oslobođenja s desne strane od općine. Zgrada ˝Barok˝


Pogledajte samo automobile na ovoj slici :), takođe nema gradske česme, a sa lijeve strane se može vidjeti krov zgrade ˝Baroka˝. Trg oslobođenja, sa zgradom stare Skupštine općine, čini posebnu ambijentalnu gradsku cjelinu. Na Trgu su se odigrali mnogi značajni događaji, naručito u vrijeme narodnooslobodilačke borbe i poslijeratne obnove, kada su održavane smotre jedinica NOV, kulturno-umjetničke priredbe i masovni narodni zborovi. No biće poseban prilog iz tog perioda.

Tito na Trgu oslobođenja prilikom posjete Tuzli, 18 novembra 1966.godine.

Priredio(la): cupo