TUZLARIJE - VREMEPLOV

25.04.2005.
Prva gimnastička društva u Tuzli
Potreba tjelovježbene organizacije osjetila se u Tuzli još 1904. godine kada se inicijativom ondašnjih građana, osniva ˝Gombalaško društvo˝ u Tuzli. Vježbalo se u sali hotela ˝Tuzla˝. Taj hotel se nalazio na mjestu današnje kafane i bašte Radničkog sportskog društva ˝Sloboda˝ na Sonom trgu. Godinu kasnije društvo je promjenilo naziv i od tada do 1929.godine zvalo se ˝Hrvatski sokol˝. Prvih godina predsjednik društva je bio Ante Mladenić, vinarski trgovac, a vođa Vladimir Novak, profesor gimnastike.

Gimnastičko društvo ˝Srpski soko˝ u Tuzli

Na slici su članovi gimnastičkog društva "Srpski soko" iz Tuzle i nekoliko vježbača Sokolskog društva iz Brčkog juna 1909. godine u Brčkom.Gimnastičko društvo "Srpski soko" osnovano je 19.septembra 1906. godine. Osnivači: Pero Stokanović, dr.Risto Jeremić, Miško Jovanović, Veljko Čubrilović, Risto Pantić i Stevan Žakula. ˝Srpski soko˝ u Tuzli bilo je prvo društvo u Bosni i Hercegovini sa tim imenom. To društvo je 1910.godine pokrenulo ostala društva Podrinskoposavskog područja (Zvornik, Bijeljina i Brčko) pa su izveli javni nastup (slet) jula 1910.godine u Priboju koji se smatrao najvećom manifestacijom te vrste u Bosni do tada.Tuzlansko gimnastičko društvo "Srpski soko" nastupalo je u mjestima sjeveroistočne Bosne u cilju propagande tjelovježbe a i širenja sokolskih idjea. Radili su na okupljanju rodoljubivog građanstva bez obzira na vjeru i nacionalnost.U sva mjesta koja su posjećivali vježbači su išli i vraćali se pješke ili o svom trošku.Društvo je radilo do prvog svjetskog rata kad su mnogi članovi uhapšeni i internirani u Arad.

Gimnastičko društvo ˝Muslimanski soko˝ u Tuzli.

Treće gimnastičko društvo u Tuzli osnovano je 1908. godine pod nazivom ˝Muslimanski soko˝ koje je radilo do 1914.godine. Osnovao ga je Enver Muftić, profesor. Tehnički rukovodilac mu je bio Hasan Hadžiefendić. Starješina društva bio je prvo Enver Muftić, zatim Adem Kurbegović, a potom dr.Šefkija Gluhić i pred rat Jusuf Midžić. Društvo nije pokazivalo zapaženiju aktivnost, a u 1912. godini održalo je javnu vježbu u Lukavcu. Prema drugim nacionalnostima društvo je bilo liberalno.

Gimnastičko društvo "Hrvatski soko" u Tuzli.

Ovaj snimak napravljen je 1929. godine prilikom nastupa "Hrvatskog sokola" u Tuzli. Ovo gimnastičko društvo je osnovano 1905.godine i postojalo je do 1929.godine sa prekidom od 1918. do 1925. Sva društva koja su imala neko nacionalno obilježje rasformirana su 1929. godine. Na slici najaktivniji članovi tog gimnastičkog društva "Hrvatski soko", do njegovog raspuštanja sa starješinom Antom Tadićem koji je u to vrijeme bio u vrhu i ostalih hrvatskih društava "Majevica" i drugim društvima i klubovima.


Slet Srpskih sokola u Priboju 1910.godine


Gombolaši u Kreki 1910.godine


Plakat iz 1987.godine

Priredio(la): tuzlarije