TUZLARIJE - VREMEPLOV

27.04.2005.
Međunarodna galerija portreta Tuzla
Međunarodna galerija portreta u Tuzli je osnovana 1964. godine.Danas je Tuzla sa jednom od najvećih galerija portreta na balkanu, važan grad za likovnu umjetnost.2004 godine Medjunarodna galerija portreta Tuzla obiljezila je 40 godina uspjesnog djelovanja.Galerija je amaterski osnovana 1964. godine u Osnovnoj skoli Centar u Tuzli, donacijom likovnih umjetnika sa prostora bivse Jugoslavije, a prema ideji slikara Ismeta Mujezinovica i Mevludina Ekmecica. U pocetku, to je bila Galerija portreta istaknutih licnosti, a 1967. godine preimenovana je u Galeriju jugoslavenskog portreta. Te godine otvorena je i prva velika izlozba jugoslovenskog portreta, koja je do pocetka rata u BiH odrzavana svake cetiri godine uz ucesce umjetnika iz svih zemalja Evrope i svijeta. Prva postavka u OS Centar brojala je 47 radova. Vremenom se ta postavka sirila i danas Galerija ima 4.000 portreta, crteza, grafika, slika i skulptura.
[imgcenter]URL=http://www.imageshack.us][/URL][/imgcenter]
Likovni zivot Tuzle i BiH pojavom Galerije postao je bogatiji novim sadrzajem sireg likovnog znacaja. Tokom protekle cetiri decenije rada Galerija je izrasla u znacajnu kulturnu instituciju, organizujuci izlozbe savremenog portreta, revijalnog karaktera, kamerne izlozbe retrospektivnog karaktera najstarije generacije bh. umjetnika, te izlozbe savremenih umjetnika u okviru Salona 13. U Tuzlanskom salonu 2 x 13 izlagali su i afirmisani umjetnici srednje generacije: Mehmed Zaimovic, Rodoljub Anastasov, Nives Kauric - Kurtovic, Nikola Gvozdenovic... U likovnom zivotu Galerije posebno mjesto zauzimaju retrospektive tuzlanskih umjetnika Mensura Meme Dervisevic, Dragise Trifkovica, Mevludina Ekmecica, Mustafe Pasica.

Prosirujuci granice svog djelovanja, Galerija 1980. godine organizira prvu bijenalnu izlozbu crteza i grafika, jedinu medjunarodnu likovnu manifestaciju u BiH, a jednu od cetiri na prostoru bivse Jugoslavije. Do danas je organizovano deset bijenala (za nekoliko dana pocinje jedanaesto), na kojima su ucestvovali umjetnici iz Evrope i svijeta.

Posebnu aktivnost Galerije cini izdavacka djelatnost, sto njenoj ukupnoj kulturnoj egzistenciji daje karakter cjelovite likovne institucije.Znacajan poduhvat bilo je izdavanje monografije akademika Ismeta Mujezinovica na bosanskom i engleskom jeziku, te monografije arhitekte Zlatka Ugljena, akademskog umjetnika Mevludina Ekmecica.

Prostor Galerije je mjesto okupljanja umjetnika i ljudi razlicitih kulturnih opredjeljenja. Ovdje se odrzavaju izlozbe, koncerti kamerne muzike, promocije, pozorisne predstave... U okviru Galerije djeluje i Medjunarodni atelje Ismet Mujezinovic. U ateljeu su boravili i radili umjetnici iz Njemacke, Francuske, Italije i ostavili odredjen broj djela za internacionalnu kolekciju Galerije.

Ćazim SarajlićPriredio(la): tuzlarije