TUZLARIJE - VREMEPLOV

19.10.2004.
Slana Banja
Znajući za ljekovitost prirodnih slanih voda u lječenju različitih bolesti, Austrougarska podiže u Tuzli lječilište pod nazivom Slana banja. Slana Banja je građena 1912.godine a puštena je u rad 4.juna 1914.godine. Imala je kupke(kade) i inhalatore. U kadama sa razblaženom slanom vodom vršeno je lječenje oboljelih od reumatizma, išijasa, bolesti organa za disanje i druge. Za kratko vrijeme nakon puštanja Slana banja u Tuzli postala je poznata u čitavoj Austrougraskoj monarhiji. Iako je zgrada Slane banje propala i jedno vrijeme stojala kao ruševina, i dalje se cijeli kompleks zove Slana Banja. Dio Tuzle koji se zbog specifičnosti terena često mijenja, i sada je mnogim Tuzlacima drago mjesto za šetanje iako nam svima budi i osjećaj tuge jer su tu sahranjene nedužne žrtve ubijene granatom sa Ozrena 25.maja.1995. ispred Kapije .


Slana Banja u Tuzli 1920.g


Tuzlanska solana koja je radila pod imenom Uprava državnih monopola. Solana Kreka -Simin Han, 1936.godine podiže otvoren bazen za kupanje građanstva na brdu Trnovac. Bio je izrađen u neposrednoj blizini slanih bunara. Bazen za kupanje je bio dimenzija 25x20 m a imao je kabine, tuševe, skakaonice, daske za sunčanje, klupe, vodu za piće, travnjak i ostali komfor. Prethodno, voda iz Slanog bunara koncentracije oko 300gr.NaCl/l, se miješala sa pitkom vodom sve dotle dok se ne postigne slanost od 3, 5-4 % NaCl, a potom se ubacivala u bazen za kupanje. Na ovaj način se postizala slanost vode u bazenu kakav je bio prosječan salinitet Jadranskog mora. U to vrijeme govorilo se da Tuzla ima dio Jadranskog mora. Danas su na tom mjestu tereni za tenis a iznad terena restoran. A u blizini, pored ZOO vrta, 2003. je napravljeno Panonsko jezero, jedino slano jezero u Evropi. Jezero koje je uljepsalo grad i pružilo mnogo radosti Tuzlacima koji ljeti uživaju u kupanju u slanoj, toploj i ljekovitoj vodi.


Bazen na Slanoj Banji
Snimak iz 1957.učenici treceg osnovne sa učiteljicom Rosanda


Panonsko snimak iz 2004.Na mjestu teniskih terena (desno) nekada je bio bazen


Za prilog korištena literatura: Tuzlanske solane i solari, Suad Buljugić, Tuzlanski vremeplov IV, Dragiše Trifkovića, RSD Sloboda 1919-1989.i fotografije iz vlastite kolekcije.

Što se pamti iščezne, a što je zapisano ostaje (narodna izreka)

Priredio(la): sunce