TUZLARIJE - VREMEPLOV

30.04.2005.
Učenje stranih jezika u Tuzli
Još od vremena uspostavljanja austrougarske vlasti u Tuzli i otvaranja novih administrativnih ustanova (gradskih, sreskih i okružnih), osnivanja raznih preduzeća i otvaranja škola, građani su nastojali da dođu do što boljeg radnog mjesta. Pošto su doseljenici iz raznih pokrajina Monarhije imali prednost kod primanja na posao, domaći ljudi, pored posjedovanja kvalifikacije, morali su vladati njemačkim ili eventualno mađarskim jezikom. Zato su neki pohađali seminare stranih jezika.

Zna se da je početkom ovog vijeka u Tuzli građane instruirao profesor Josip Ajzelt (1899-1900), Josip Puderer (1904), Lovro Hegedušić (1909), Ibrahim Čokić (1913) arapski i turski bez naplate za prijatelje, kao i Vincent Kolis, njemački i franucski jezik (1922). Nekoliko godina uspješno je vodila seminar francuskog jezika profesor Žermani Diboa.

Na snimku su polaznice francuskog jezika s lijeva na desno: Nevenka Divković, službenica Okružnog suda; Žermani Diboa, profesor i Nada Bajić, službenica Gornji red: Desanka Đorđić, službenica Sreskog načelstva, Mara Jurišić, bankovni službenik i Vukosava Antić, bankovni službenik (snimak je napravio Drago Jovanović 30.juna 1929.godine).


Priredio(la): tuzlarije