Info: Ako imate neke nejasnoæe, pitanja, primjedbe, sugestije,..i dr. u vezi ovog podforuma javite se privatnom porukom moderatorima.

FORUM : Tuzlarije : Vijesti iz Tuzle 2010.godina This topic has been locked
Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 ... Last Page >>
New Topic
Pošiljalac Poruka
cupo
Nivo: Moderator podforuma
Registriran(a): 21-10-2003
Odgovori: 24024
IP: Maskiran

View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Vijesti iz Tuzle 2010.godina
Bez chatanja molim

Australija Srbima srušila snove, dalje idu Gana i Njemaèka

Utakmica završena Australija 2- Srbija 1

U to ime za Australiju

Bravo za Australiju

I za Srbiju

[Edited by cupo on 23-06-2010 at 22:32 GMT]

23-06-2010 at 22:29
cupo

Bez chatanja molim

Pismo iz Srebrenice (1): Sudbina Muhameda Nuhanoviæa

Made in Portugal

Piše: Hasan Nuhanoviæ

Prošle sedmice identificirano je tijelo Muhameda Nuhanoviæa èiji su posmrtni ostaci ekshumirani iz masovne grobnice u Kamenici. Identifikaciju je potvrdio njegov brat Hasan koji je ovo pismo napisao istoga dana, a objavili ga sarajevski „Dani“

1.

Danas sam identificirao brata po njegovim patikama.

Jesenas mi javili za mater. Našli je, ono što je ostalo od nje, u jednom potoku, selo Jarovlje, dva kilometra od Vlasenice. Ovi Srbi što tu žive bacali èetrnaest godina smeæe na nju. Nije bila sama. Još šestero su ubili na istom mjestu. Spaljeni. Rekoh, nadam se da su spaljeni nakon što su izdahnuli. Jesenas, isto, odem na sud da vidim Predraga Bastaha Cara. Rekao mi jedan Srbin u Vlasenici, dao mu ja poslije sto maraka, da ih je Car polio benzinom i zapalio. Kad sam ga u sudnici vidio, a sude mu što je klao devedeset i druge, ne imadoh šta ni vidjeti. Nekakav zakržljali odbacak. Valjda je cio život èekao svojih pet minuta da bude neko. I dobio ih je devedeset i druge. Pa onda nije bilo muslimana više živih za klanje do pada Srebrenice. Èekao je on više od dvije godine, a onda mu opet zapadoše šaka u mene mati i još neki. Naredbodavac njegov, evo ga radi u Sarajevu, tako mi rekao jedan drugi Srbin, a njemu sam dao tristo maraka.

Pripremih se da majku ukopam ove godine pored oca. Oca identificiraše prije èetiri godine, a jedanaest godina nakon smaknuæa. Malo više od pola kostiju, kažu, našli. Lubanja smrskana odzada. Ne znade mi reæi doktor je l' i to nakon smrti. Sekundarna grobnica - Èanèari 5. Zvornièka Kamenica. Trinaest je tu grobnica a sve tijela što su ih èetnici, iz primarne grobnice kod Pilice, farma Branjevo, malo prije Daytona, buldožerima zgrnuli, natovarili na kamione i odvezli èetrdeset kilometara dalje, tu ih istresli i ponovo zatrpali.

Bilo ih je tu oko hiljadu i pet stotina. Tako kažu oni iz Tribunala. Èitao sam izjavu jednog od krvnika koji kaže:

"Nisam više mogao pucati, kažiprst mi bio utrnuo koliko sam ih pobio. Ubijao sam ih satima." Neko im, kaže, bio obeæao po pet maraka za svakog muslimana kojeg ubiju tog dana. Reèe i da su natjerali vozaèe autobusa da izaðu i ubiju barem nekoliko muslimana kako ne bi poslije nikad o tome prièali. Eto, jadni vozaèi.

Jadan Erdemoviæ što kaže da je morao ubijati ili bi on bio ubijen. Svi su morali, eto, a samo je Mladiæ kriv jer on je to, kažu, sve naredio. I kad uhvate Mladiæa, jednoga dana, on æe reæi, kao pravi srpski junak: "Ja preuzimam odgovornost za sve Srbe i za cijeli srpski narod. Samo sam ja kriv, sudite meni, a njih sve pustite." I onda æemo svi, i mi i Srbi i ostali, biti sretni i zadovoljni. Skinut æemo gaæe i izljubit æemo se. Neæe nam više trebati stranci ni za šta.

Prošle godine napraviše im svima kamene nišane, lijepe, bijele. Svi isti, pod konac. Do oca, dva prazna mjesta. Èeka on veæ tri godine moju majku i svog sina, Muhameda, da ih polegnu kraj njega.

I rekoše mi za majku. Spremih se da je sahranim kod oca ovog 11. jula 2010. A onda me neki dan zovnuše telefonom - kažu imamo podudaranje DNK, ali nismo sto posto sigurni. Rekoše da doðem u Tuzlu. I danas ja odem.

2.

Kupio ja Braci devedeset i pete u proljeæe nove patike, Adidaske, preko nekog stranca. Donio ih on iz Beograda kad se vraæao u Srebrenicu s odmora. Nije ih Braco nosio ni mjesec-dva kad se ono sve desilo. Kupio mu ja i Leviske, 501. Imao je to na sebi. Znam taèno i koju je majicu imao na sebi i koju košulju.

Srpski specijalitet: Masovna grobnica u istoènoj Bosni

I pokaza mi danas doktor fotografije - odjeæe. Kaže - nema puno, vrlo malo, ali imaju patike. Kad je stavio sliku pred mene na sto - ugledam patike, Bracine Adidaske, kao da ih je neki dan skinuo sa sebe. Nisu ni odvezane.

Donese doktor vreæu preda me i istrese na jedan karton sve što su na njegovim posmrtnim ostacima našli. I nakon petnaest godina èekanja uzeh Bracine patike u ruke. Pored njih i kaiš, velika metalna toka, i ostaci Leviski. Imaju i èarape, obje.

Tražio sam onu poznatu etiketu od Leviski 501 - kako bi nam i to potvrdilo Bracin identitet. Uzeh u ruke ostatke Bracinih farmerki, nakon petnaest godina. Metalna dugmad. Ostaci od unutrašnjih džepova. Sve od pamuka se raspalo. Nema ga više. Ostala samo sintetika.

Etiketa neka, drugaèija, visi èitava, samo malo zaprljana, zapetljana u tim koncima, nitima, ostacima. Proèitam tražeæi znak Leviski. Piše: "Made in Portugal".

Cijeli dan mi pred oèima to "Made in Portugal". I cijeli život æe mi, mislim, biti to pred oèima. Zamrzit æu sve što je "Made in Portugal", kao što sam zamrzio Heineken pivo koje su holandski vojnici lokali u Potoèarima, u bazi, nepunih sat nakon što su sve muslimane istjerali iz nje - pravo èetnicima u ruke. Ili æu možda zavoljeti sve na èemu piše "Made in Portugal", sve što æe me, do kraja života, podsjeæati na mog ubijenog brata.

3.

Priðe mi, tad, jedan holandski vojnik, malo mlaði, i nudi mi karton piva, i Marlboro. Ja odmahnem glavom. On samo sleže ramenima i ode.

I ja, kao i svi ostali, petnaest godina sam molio Boga da, kad jednom saznamo šta se dogodilo, bude da nisu dugo patili, da nisu umirali u mukama.

Oni su mrtvi veæ petnaest godina. Te godine neka nova djeca su se rodila. I danas ta djeca imaju petnaest godina. Nekome je 11. jula ove godine petnaesti roðendan.

Ja neæu nikada, nièim, uèiniti ništa što bi toj djeci ugrozilo buduænost. Neæu to ni pomisliti. Da Bog da da se ovo više nikome nikada ne dogodi. Samo, nema amnestije, jarane. Za krvnike nema amnestije.

4.

Pitaše me žurnalisti puno puta, a neki dan ponovo: koja je moja poruka za buduæe generacije. Ja im isprièam kako sam nakon Daytona u autu prolazio kroz istoènu Bosnu tražeæi tragove nestalih, ubijenih. Znao sam da kod Konjeviæ Polja, Nove Kasabe, Glogove, kuda se ide u Srebrenicu, ima masovnih grobnica, da su ih pune livade. I kad sam se tim putem vozio u dane kad je sve cvjetalo, kad se sve zelenilo, ja tu ljepotu nisam vidio. Ja sam samo vidio masovne grobnice koje kriju te livade. Ispod cvijeæa ležali su naši oèevi i braæa, sinovi. Njihove kosti.

Vozio sam se pored mjesta gdje žive Srbi - gledam ih kroz prozor i mislim: ko je od njih ubica? Ko je od njih ubica?

Godinama je bilo tako. Godinama. A onda, jednog dana, pored puta na livadi za koju sam èuo da krije masovnu grobnicu, igrala se jedna djevojèica. Imala je pet-šest godina. Baš kao moja kæerka. Znao sam da su tu srpske kuæe.

Trèala je ta djevojèica preko livade. I sve mi se pomiješalo - i žal, i bol, i mržnja.

A onda pomislim: jadna djevojèica, kome je ona šta skrivila. Ona i ne zna šta se nalazi ispod te livade, ispod cvijeæa. Bi mi žao te male djevojèice koja je izgledala baš kao moja kæerka. Mogle bi se zajedno igrati na livadi - pomislim.

I poželim da ta djevojèica i moja kæerka nikada ne dožive ono što smo mi doživjeli. Nikada. One zaslužuju ljepšu buduænost. Eto to sam rekao tim žurnalistima. Ovi posljednji su bili iz Beograda.

I eto, potvrdi mi doktor Kešetoviæ - bit æe spremni posmrtni ostaci moga brata za dženazu ovog 11. jula. Isto kao da se Braco javio u posljednji èas da bude sahranjen zajedno s majkom, pored oca koji ih èeka u Potoèarima.

I tako æe, konaèno, moj otac, ubijen u Pilici, ekshumiran u Kamenici, moj brat ubijen u Pilici, ekshumiran u Kamenici, i moja majka, ubijena u Vlasenici, ekshumirana iz potoka ispod smeæa, ležati jedno do drugoga u Potoèarima.

http://www.e-novine.com/region/region-bosna/38492-Made-Portugal.html

23-06-2010 at 23:15
cupo

Bez chatanja molim

FOM OO SDP BiH Tuzla: Za 1000 mladih ljudi organizovane

Besplatne pripreme za prijemne ispite na Univerzitetu u Tuzli

Forum Mladih SDP Tuzla je organizovao besplatne pripreme za prijemne ispit na Univerzitetu u Tuzli za 1000 mladih ljudi. Sveèano otvaranje je održano 10.06. u Narodnom pozorištu u Tuzli, a pripreme su organizovane od 10. pa do 30. juna 2010. godine u Tuzli. Pripreme se održavaju u prostorijama Press Centra SDP-a, MZ Centar i MZ Novi Grad 1. Predavaèi su ugledni profesori iz srednjih škola u Tuzli, profesori i asistenti sa Univerziteta u Tuzli. Cilj ovih priprema je da se buduæi studenti što bolje spreme za prijemni ispit na željene fakultete, a da su uz to pripreme kvalitetne i besplatne.

- Cjelokupna organizacija priprema me je oduševila, posebno odabir profesora za predavanja za Filozofski fakultet kojima sam ja prisustvovala. Ove pripreme æe mnogo pomoæi svima nama da se što bolje pripremimo za prijemne ispite i one su odlièna podloga za sve polaznike – kazala je Josipa iz Èitluka.

- Veoma sam zadovoljan pripremama za Medicinski fakultet. Èak sam malo i iznenaðen visokim kvalitetom rada, koji je na najveæem nivou. Ove besplatne pripreme su mi dosta pomogle jer taèno uèimo sve ono što æe biti na prijemnom ispitu – rekao je Sanjin iz Tuzle.

Forum Mladih SDP Tuzla je još jednom dokazao da je tu da pomogne mladim ljudima. Ovaj put smo organizovali besplatne pripreme za prijemne ispite na Univerzitetu u Tuzli, za 1000 mladih ljudi. Jako nam je drago da smo uspjeli u svom projektu i da su polaznici priprema veoma zadovoljni naèinom rada i predavaèima. Oèekujemo da æe ovaj projekat postati tradicija i da æemo svim buduæim generacijama moæi omoguæiti kvalitetne besplatne pripreme za prijemne ispite na Univerzitet u Tuzli."

Armin Èoliæ, FOM OO SDP BiH Tuzla

(Tuzlarije.net)

[Edited by cupo on 24-06-2010 at 15:04 GMT]

24-06-2010 at 14:58
cupo

Bez chatanja molim

Džematlije Hidana su obavijestili Medžlis Islamske zajednice Tuzla o klizištu koje je prouzrokovala kiša na putu koji vodi mezarju u Hidanima.

Pravnik Dženan Rahmanoviæ i referent za vakufe Elmedin Avdibašiæ obišli su juèer pomenuto klizište. Klizište dužine oko 25 m je potpuno onemoguæilo promet vozila do mezarja i obavljanje dženaza.

24-06-2010 at 15:19
cupo

Bez chatanja molim

24-06-2010 at 21:28
cupo

Bez chatanja molim

U povodu obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv ovisnosti

Najava edukativne tribine

Centar za rehabilitaciju ovisnika o psihoaktivnim supstancama u Smoluæoj, opæina Lukavac je ustanova sa osnovnim ciljem pružanja pomoæi osobama ovisnim o psihoaktivnim supstancama kroz programe rehabilitacije i resociljalizacije.

Kroz Centar je od njegovog osnivanja 2004.godine pa do danas prošlo preko 220 ovisnika iz cijele BiH i okruženja, a trenutno u Centru boravi 22 štiæenika. Veliki broj je onih koji su boravili u Centru, prošli kompletan tretman od dvanaest mjeseci i više i danas su stabilni apstinenti i korisni èlanovi društva.

Pored èinjenice da se bave prvenstveno posljedicama, tj. tercijarnom borbom protiv ovisnosti, odnosno rehabilitacijom i resocijalizacijom, u velikoj mjeri Centar kontinuirano radi na prevenciji bolesti ovisnosti kroz školski sistem i putem drugih udruženja i nevladinih organizacija. Program prevencije podrazumijeva organiziranje edukativnih tribina za uèenike, nastavnike i roditelje kao i za druge riziène skupine. Cilj je da na takvim tribinama prije svega kod mladih razviti svijest o posljedicama korištenja psihoaktivnih supstanci na psihofizièko zdravlje.

U povodu obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv ovisnosti, 26. juni, CROPS æe u saradnji sa Domom za nezbrinutu djecu u Tuzli dana 28.06.2010. godine u 13:30 sati održati edukativnu tribinu za korisnike ovog Doma. U sadržaj tribine je ukljuèeno prikazivanje petominutnog filma o naèinu života ovisnika, predavanje o štetnosti konzumiranja droga na psihofizièko zdravlje i obraæanje bivšeg ovisnika.

- Ovom aktivnošæu ne zapoèinju i ne prestaju naša nastojanja da se kontinuirano bavimo i prevencijom i lijeèenjem bolesti ovisnosti i na taj naèin damo svoj doprinos, a na osnovu petogodišnjeg iskustva u radu sa ovisnicima - poruèuju iz Centra CROPS.

(Tuzlarije.net)

25-06-2010 at 21:40
cupo

Bez chatanja molim

Udruženje graðana Vive Žene

Održana manifestacija “Zajedno protiv torture“

Meðunarodni dan podrške žrtvama torture obilježava se širom svijeta 26.juna, a utemljen je Konvencijom protiv torture koju su donjele Ujedinjene Nacije prije dvadeset tri godine. Bosna i Hercegovina, jedna od potpisnica UN deklaracije o ljudskim pravima i prateæih konvencija, preuzela je obaveze da omoguæi jednaka prava i tretman za sve žrtve torture. Tim povodom Udruženje graðana „Vive Žene“ iz Tuzle organizovalo je danas obilježavanje 26.juna pod sloganom “Zajedno protiv torture”.

„Danas, u povodu Meðunarodnog dana podrške žrtvama torture, prisjeæamo se prošlosti, a u èast preživjelim žrtvama torture i muèenja u toku rata u BIH, razmišljamo o boljoj buduænosti: o svijetu bez torture. Strašne prakse torture i dalje pogaðaju narode širom svijeta. Ali svijet bez torture je moguæ. Svijet bez torture neæe postati realnost sve dok ne doprinesemo ozdravljenju onih koji su bili podvrgnuti torturi. Bez lijeèenja, efekti torture i dalje su jako prisutni kod preživjelih. Da bi postigli “Svijet bez torture“ moramo raditi na osiguranju mehanizama koji bi sprijeèili takve dogaðaje u buduænosti. Mi, kao Vive Žene, æemo se zalagati da svaka osoba ima pravo na pristup pravdi i reparaciji. “- izjavila je Jasna Zeèeviæ, direktorica Centra za terapiju i rehabilitaciju Vive Žene iz Tuzle.

U sklopu otvorenih vrata Centra za terapiju i rehabilitaciju Vive Žene su organizovale cjelodnevni program za djecu, od madžionièarske predstave, razgovora o torturi i kako djeca vide torturu, do kreativnih radionica“.

„Posebnu važnost ove godine posveæujemo djeci, jer djeca su èesto zaboravljene žrtve. Zbog toga su danas sve naše aktivnosti usmjerene upravo prema njima“ – naglasila je Mima Dahiæ, koordinatorica u Vive Žene.

Najveæu pretnju u borbi protiv torture predstavlja apatija, odnosno preæutno prihvatanje da tortura postoji. Vive Žene danas, u èast svih žrtava i preživjelih u BIH, obeæavaju da neæe æutati o ovom zloèinu i da æe uèiniti sve što je u njihovoj moæi da sprijeèe torturu na ovim prostorima.

(Tuzlarije.net)

25-06-2010 at 21:45
cupo

Bez chatanja molim

Sveèano obilježen Dan MZ Brèanska Malta

Danas je u prisustvu nekoliko desetina graðana obilježen Dan MZ Brèanska Malta. Ovaj znaèajan datum obilježen je nizom manifestacija koje su poèele još 24.juna, a završen je danas sveèanom sjednicom Savjeta MZ Brèanska Malta. Graðani mjesne zajednice, predstavnici boraèkih organizacija, politièkih partija i brojni gosti položili su cvijeæe na spomenik palim šehidima i borcima 1992 -1995 koji su svoje živote dali u odbrani Bosne i Hercegovine od agresora.

Mjesna zajednica Brèanska Malta je jedna od najveæih na podruèju opštine Tuzla, i na kojoj egzistira oko 9.000 stanovnika. Kao urbana sredina ima mnogo potencijala za postizanje uspjeha na planu izgradnje svega onoga što èini dostojan život modernog i naprednog pojedinca.

- Naša MZ ima dosta problema koje treba riješiti u što kraæem roku. Potrebno je asfaltiranje puta u ulici Armije BiH od broja 104-134, zatim ureðenje sportskog igrališta na Grbavici, što je jako važno za omladinu. Potrebno je urediti i prostor na kojem se nalazi Tuzla Remont jer narušava lijep izgled naše mjesne zajednice, te urediti rasvjetu oko spomenika poginulim šehidima i borcima. Ovo su samo neki od zadataka koje planiramo realizirati u saradnji sa opštinskim organima, koji su nam i do sada pružali nesebiènu pomoæ – kazala je u svom obraæanju na sveèanoj sjednici Ljiljana Hadžiavdiæ, predsjednica Savjeta MZ Brèanska Malta.

Savjet MZ Brèanska Malta danas je uruèio i priznanja graðanima zaslužnim za doprinos u razvoju ove mjesne zajednice, kao i zahvalnice pojedincima i pravnim subjektima za doprinos u obilježavanju ovog datuma. Jedan od dobitnika priznanja je i vlasnik Mesne industrije “Menprom”, gospodin Mensur Aliæ, koji je u više navrata pomogao udruženja koja egzistiraju na podruèju ove mjesne zajednice.

Sveèanoj sjednici je prisustvovala i potpredsjednica FBiH Spomenka Mièiæ.

(Tuzlarije.net)

25-06-2010 at 21:50
cupo

Bez chatanja molim

Zbog kiša najteže stanje u Tuzlanskom kantonu

U Posavskom kantonu, u petak, 25. juna, Agencija za vodno podruèje rijeke Save donijela je Odluku o prestanku provoðenja mjera redovne odbrane od poplava za poplavno podruèje Srednje Posavine na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine.

Ovo je danas saopæio Federalni operativni centar Uprave civilne zaštite u svom redovnom izvještaju.

U Tuzlanskom kantonu stanje na HA Modrac zabilježen je pad vodostaja. Tako je u 07.00 sati iznosio 200,50 m.n.m. (u odnosu na mjerenje juèer u 7.00 sati nivo je niži za 19 cm, kritièna taèka preljeva je 200 m.n.m.).

Ispust kroz temeljne otvore i preko preliva bio je 108,8 m3/s.

U opæini Doboj Istok trenutno se pod vodom nalazi oko 150 ha poljoprivrednog zemljišta.

Na podruèju opæine Graèanica pod vodom je oko 230 Ha poljoprivrednog zemljišta. Pod vodom su i tri stambena objekta u naselju Orahovica.

U opæini Živinice pod vodom je veæa površina poljoprivrednog zemljišta, a u protekla 24 sata Vatrogasna jedinica Ðurðevik imala je intervenciju na crpljenju vode iz jednog stambenog objekta.

U izvještaju Federalne uprave civiline zaštite navedeno je da je povratnièko naselje Hodžiæi u opæini Doboj Istok u potpunosti odsjeèeno putnom komunikacijom zbog odrona i klizišta.

U opæini Graèanica od 22. do 25. juna aktivirano je ukupno 82 klizišta i odrona, dok su na podruèju ove opæine ošteæene 34 putne komunikacije, pet mostova, èetiri stambena objekta, jedan pomoæni objekat, tri voænjaka, jedna vikend kuæa, jedan bazen, pet mjesnih vodovoda i jedan gradski bunar.

Zbog klizišta je iseljeno pet porodica, a zbog poplava tri porodice.

Opæinskoj službi CZ Gradaèac u petak je prijavljeno 21 klizište.

Na podruèju opæine Kalesija prijavljeno je aktiviranje osam novih klizišta.

U protekla 24 sata u opæini Srebrenik prijavljeno je 16 klizišta koja su oštetila sedam stambenih i 11 pomoænih objekata, te tri putna pravca, a ugroženo je još osma stambenih i 15 pomoænih objekata, èetiri putna pravca i tri vodovoda.

U opæini Sapna prijavljeno je pet klizišta, iz MZ Žuje iseljena je jedna porodica, i ugrožen jedan stambeni objekat.

U Unsko-sanskom kantonu zbog obilnih kišnih padavina došlo je do zamuæenosti izvorske vode na izvorištima: Klokot, Privilica, Žegar, Toplica i Ostrovica, te se graðanima preporuèuje prokuhavanje vode prije upotrebe za piæe.

(FENA)

26-06-2010 at 19:18
cupo

Bez chatanja molim

Studenti iz Tuzle, Sarajeva, Bihaæa i Zenice posjetili Potoèare

Oko 2.000 studenata sa univerziteta iz Sarajeva, Tuzle, Bihaæa i Zenice posjetilo je danas Memorijalni centar Potoèari. Brojne delegacije univerziteta i udruženja položile su cvijeæe na spomen-obilježje, odali poštu svim Bošnjacima, ubijenim u genocidu jula 1995. godine, a zatim su prisustvovali èasu historije.

"Akademska zajednica Univerziteta u Sarajevu svake godine organizuje posjetu studenata i uposlenika fakulteta Memorijalnom centru Potoèari. Ovog puta sa nama su kolege iz još tri grada i na historijskom èasu, a u povodu 15. godišnjice genocida, želimo se podsjetiti na teška vremena kroz koja su prošli Bošnjaci Srebrenice. Želimo educirati mlaðe naraštaje o ovoj tragediji kako se zloèin sliènih razmjera nikome i nikad ne ponovi", izjavio je Faruk Èaklovica, rektor Univerziteta u Sarajevu.

Muharem Štulanoviæ, dekan Islamskog pedagoškog fakulteta iz Bihaæa izjavio je da je cilj posjete da se studenti upoznaju sa planetarnim zloèinom - genocidom koji se dogodio na kraju XX vijeka u jednoj savremenoj Evropi.

"Primijetio sam da su studenti, kao što sam i sam, ganuti, potreseni, tužni i imaju osjeæaj sažaljenja. Pitamo se kako se genocid mogao dogoditi u jednom civilizacijskom društvu. Ovakva tragedija, zloèin ovih razmjera prevazilazi svaki racionalni segment ljudskog življenja i promišljanja života", izjavio je Enver Haliloviæ, novoizabrani rektor Univerziteta u Tuzli.

"Dok boravim ovdje, razmišljam zašto se dogodio genocid. Potresla sam se kada sam sagledala ovoliko nišana, prouèila fatihu i poèela èitati imena ubijenih... Zar su ovi ljudi morali umrijeti", rekla je Amila Èamdžiæ, student iz Zenice.

Studenti su obišli i ostale sadržaje u kompleksu Memorijalnog centra Potoèari, a zatim posjetili i grad Srebrenicu.

(FENA)

26-06-2010 at 19:34
Trenutno aktivni korisnici
Aktivni gosti: 11
Skriveni clanovi: 0
Aktivni èlanovi: 0
Sretan roðendan: dinny, faraontz2, Gavran, GPSI, poligraf, pop, Strong, Tuzlak_TZ
FORUM : Tuzlarije : Vijesti iz Tuzle 2010.godina This topic has been locked New Topic

Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 ... Last Page >>

Niste logirani? Nadimak / Username: Password: Sakrij mi ime
Zaboravili ste password?

Pregled tema u posljednjih 24 sata
Pregled poruka u posljednjih 24 sata
(dva dana, sedam, 30 dana)

Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata

Skokni do foruma:

Kontaktiraj nas | tuzlarije.net