|
Info: Ako imate neke nejasnoæe, pitanja, primjedbe, sugestije,..i dr. u vezi ovog podforuma javite se privatnom porukom moderatorima.
|
THALES Nivo: Forumski vuk
Registriran(a): 02-06-2006 Lokacija: Tuzla - Zapad Odgovori: 490 IP: Maskiran
|
Re: Tuzlanski aerodrom
Evo i mene ponovo... Pokrenuo sam ovu temu prije godinu dana pun optimizma, evo danas godinu poslije nemam ga vise ni trunke...
Vrijeme prolazi, ništa nije uraðeno konkretno, ne može se više krivica bacati na amerikance i EUFOR, jednostavno samo oèekujem da jedan dan neko konaèno proglasi kapitulaciju i kaže nema ljudi od aerodroma ništa... Tek sad kad uðe ministarstvo odbrane u posjed aerodroma skeptièan sam da æe išta biti moguæe uraditi na njegovoj profitabilnosti. Oprema koja æe biti ugraðena na aerodrom je polovna sarajevska, ILS i VOR su stari veæ preko 10 godina,a ne znam da nisu možda bili kakva donacija pa su možda i stariji. Nešto se prièa da neæe iæi na reparaciju nego da æe ih naši "struènjaci" remontovati. Obuka kontrolora zapoèinje za mjesec dva dok se završi trebaæe 6 mjeseci osnovne obuke i onda još godina i po obuke na sarajevskom aerodromu do dozvole za nove kontrolore, itd... saberite 1+1 i dobijete jednostavno period od dvije godine kad æe kontrola letenja biti operativna sa kadrovima iz tuzle ( do tad bi trebala biti premoštena sa kontrolorima iz sarajeva, a trenutno ih i u sarajevu nedostaje ). O radaru ne treba ni sanjati, nemaju ga ni neki jaèi aerodromi u okruženju. Što se certificiranja osoblja tièe iako poštujem sve certifikate i dozvole koje su kolege dobile od amerikanaca, one se ako se ne varam izdate u skladu sa FAA pravilima (amerièka federal aviation authority) i trebale bi biti recertificirane po ICAO pravilima ( meðunarodna civilna avijacija ). E sad u našem zakonu o civilnoj avijaciji nema procedura po kojoj bi se ovlaštenja koja nisu po ICAO mogla priznati... Prije tri godine su amerikanci posjetili sarajevski aerodrom u potrazi za kontrolorima letenja koji bi radili za njih, ali niko nije mogao da aplicira jer je uslov bio obuka po FAA pravilima, a mi se obuèavamo po ICAO JAR pravilima... You land a million planes safely, then you have one little mid-air and you never hear the end of it ...
Air Traffic Controller, New York TRACON, Westbury Long island.
|
|
26-05-2007 at 14:38 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
| Trenutno aktivni korisnici |
Aktivni gosti: 12
Skriveni clanovi: 0
Aktivni èlanovi: 0
Sretan roðendan: azija, Banovicanin, bugili, COVLA, dama, DeeDee, EMI, ferida trese struja, goce BM, hajvar, Istok Puc, Jasmina/Jaca, keke, krompir, MichaelBloomberg, muhamed80, okmalena, sencihame, stinger, tvrtko, Tztz, Victoria12, zadovoljna, zlatko, _Tweety_
|
| FORUM : Tuzlarije : Tuzlanski aerodrom |
 |
Pregled tema u posljednjih 24 sata Pregled poruka u posljednjih 24 sata (dva dana, sedam, 30 dana) Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata
|