Subota 30.5.2020 4:27:54
  TZ VIJESTI - TUZLARIJE - BH VIJESTI - BILTEN TZ - BILTEN TK - OBRAZOVANJE
   VIJESTI IZ MINUTE U MINUTU - TOP VIJESTI - FORUM
 
Tuzlarije - slike, priče... 
Vijesti 
Tuzlanke i Tuzlaci 
Naše bebe 

30.05.2020 - 03h
INDEKS KVALITETA ZRAKA
129
NEZDRAV ZA OSJETLJIVE GRUPE
Upozorenje: Oboljeli od bolesti organa za disanje i srca, zatim stari, trudnice i djeca trebali bi smanjiti produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani.
Svi ostali trebali bi ograničiti produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani.

ŽIV LUK SAR ZEN TUZ
zrak.ekoakcija.org

Tuzlanski dosje 
Kulturologija 
Preporuka za čitanje 
Sportarije 


Info Servis 
Mapa Tuzle 
Vremenska prognoza 
Mali oglasi 


Bilten rada Općine Tuzla 
Panorame Tuzle 
Vremeplov 
Stare slike pričaju 
Tuzlanska ikona - Meša 
Znanjem protiv droge 
Kapija (25.05.1995.) 
Srebrenica (1995-2006) 


Top vijesti 
Vijesti iz minute u minutu 
Vijesti domaćih medija 
Foto priče 
BH teme 
Feljtoni 


Tuzlarije Forum 
Tuzlarije Chat 
Ankete 
Čestitke-želje-pozdravi 


Razbibriga 
Taze vicevi 
Neobične fotke 
Horoskop 
Web igrice 


Kursna lista 
Telefonski imenik FBiH 
Zakoni 

Vizitke 
Marketing 
ON LINE KORISNICI - 66

Users in Chat
TUZLARIJE CHAT

Tuzlarije


NAJVAŽNIJI SVJEDOK U HAAGU: Miroslav Deronjić, zločinac-pokajnik

Miroslav Deronjić, ratni zločinac i višegodišnji prvi čovjek Bratunca koji je u Haagu priznao krivicu i pristao na saradnju, do sada je najvažniji svjedok koji se pojavio na suđenju Slobodanu Miloševiću; Deronjićevo svjedočenje je najpotpunije svjedočenje o velikosrpskom planu agresije na BiH, genocidu nad Bošnjacima, glavnim akterima ovog projekta s kojima je ovaj svjedok imao tijesnu političku saradnju

Prvi Miloševićev saradnik Mihalj Kertes mi je 1991. godine rekao: "Pedeset kilometara od Drine živjeće samo Srbi!"

Svjedok Deronjić je bio ključni Karadžićev saradnik sa područje Bratunca i Srebrenice 0 Za naoružanje Srba u BiH Milošević je zadužio Mihalja Kertesa 0 Ratna saradnja sa Frankom Simatovićem, Jovicom Stanišićem, Radovanom Karadžićem, Ljubišom Bearom O Plan likvidacije hiljada zarobljenih Bošnjaka podržao je Karadžić a proveli Mladić i Beara

Piše: Suzana Anđelić

Miroslav Deronjić, dugogodišnji predsjednik SDS-a i predsjednik Kriznog štaba u Bratuncu, uhapšen je u ovom gradu 7. jula 2002. godine na osnovu optužnice Haškog tribunala koja ga tereti za ratne zločine počinjene nad tamošnjim Bošnjacima tokom 1992. godine. Tri dana kasnije, pred sudskim vijećem Tribunala izjavio je da se ne osjeća krivim za zločine koji mu se stavljaju na teret. Petnaest mjeseci kasnije, koncem septembra ove godine, oborio je pogled pred sudijom Wolfgangom Schomburgom i rekao: "Časni sude, izjavljujem da sam kriv".

Deronjić je, na temelju sporazuma sa Tužilaštvom prihvatio krivicu za progon na političkoj, vjerskoj i rasnoj osnovi kao i za ratni zločin priznavši da je 9. maja 1992. godine naredio napad na bošnjačko selo Glogova u blizini Bratunca kada je ubijeno 65 nenaoružanih civila, svi stanovnici protjerani, a selo spaljeno. Tužiteljstvo je zatražilo kaznu od 10 godina zatvora, dok je odbrana predložila šest godina. Rasprava o izricanju kazne zakazana je za 27. januar naredne godine, a Deronjić je stavljen na listu onih koji će svjedočiti protiv bivšeg srbijanskog predsjednika Slobodana Miloševića.

DERONJIĆ SLOMIO MILOŠEVIĆA

Kako je Deronjićev iskaz bio krajnje precizan i autentičan, Milošević nije imao mnogo prostora za svoja provokativna pitanja. Na tvrdnju da su srpski dobrovoljci koji su ratovali u BiH bili članovi opozicionih stranaka, Deronjić mu je uzvratio da to nije tačno i da su dolazili preko državnih organa Srbije. Na Miloševićevo pitanje-konstataciju kako Karadžić nije mogao narediti takvu ludost kao što je likvidacija civila u Srebrenici i navođenje svjedoka da prizna kako nije dobro razumio njegove riječi, Deronjić je oštro uzvratio kako je on profesor jezika i dobro zna protumačiti značenje pojedinih rečenica. Ovakav nepokolebljivi stav Miroslava Deronjića svakako je veliko iznenađenje jer se pred Miloševićem smjenjuju svjedoci optužbe koji zaziru od njega, isto kao da je još uvijek u svom predsjedničkom kabinetu, a ne na optuženičkoj klupi u Tribunalu. Posljednji takav primjer je član Predsjedništva BiH Sulejman Tihić koji je svjedočio ove nedjelje i ispričao gomilu gluposti, poput one da rata u BiH ne bi ni bilo da se nisu umiješale paravojne snage iz Srbije. Da je pogledao Deronjićevo svjedočenje, možda bi konačno shvatio da je rat davno planiran u Beogradu kako bi se podijelila Bosna i da je praktična primjena ovog plana počela još u proljeće 1991. godine. 

Prošle nedjelje ispunio je i taj dio nagodbe sa Tužilaštvom i pojavio se na suđenju Miloševiću. Pokazalo se da je Deronjić jedan od najznačajnijih svjedoka koje je Tužilaštvo, po bosanskoj optužnici, do sada izvelo pred Miloševića. Svojim svjedočenjem zadao je odlučujući udarac ne samo Miloševiću i njegovoj koncepciji odbrane, nego i Radovanu Karadžiću kada se jednog dana nađe u istoj toj sudnici. Za razliku od zvučnih svjedoka "insajdera" oko Miloševića, poput Borisava Jovića i generala Aleksandra Vasiljevića, koji su se trudili ispričati što manje kako bi zaštititi Miloševića vjerujući da tako štite i sebe, Deronjić je logikom prevejanog seljaka, zaključio da će spasiti svoju glavu samo ako "potopi" one čija je naređenja slušao.

Tako je ovaj profesor srpskohrvatskog jezika koji nekada bio gospodar života i smrti u Bratuncu ali i Srebrenici gdje je 1995. godine kao opunomoćenik Radovana Karadžića bio zadužen za uspostavljanje civilne vlasti, prvi svjedok koji je konkretno dokazao da su Karadžić i Milošević znali i naredili pokolj Bošnjaka u Srebrenici, što Milošević uporno negira, baš kao što to čini i Karadžić u svojim "knjigama odbrane" koje je poslao čak i u Haški tribunal. Zbog toga, ali i zbog iscrpnog svjedočenja o naoružavanju bosanskih Srba od strane vojske i policije iz Srbije, te o obuci bosanskih mladića u kampovima Crvenih beretki od strane instruktora srbijanske Službe državne bezbjednosti i njihovom učešću na ratištima u BiH Deronjićev iskaz predstavlja jedan od do sada najznačajnijih priloga u dokazivanju umiješanosti Srbije i Miloševića u događaje u BiH. 

U PREDJEDNIŠTVO SRBIJI IŠLI PO ORUŽJE

Ovaj svjedok je, navodeći da je oružje za bosanske Srbe stizalo iz Srbije, ispričao da je lično bio zadužen da ga preuzme od Miloševićevih saradnika i podijeli na području Bratunca i Srebrenice. To zaduženje je dobio još u aprilu 1991. na sastanku sa tadašnjim predsjednikom Izvršnog odbora SDS-a Rajkom Dukićem koji mu je rekao da je donijeta odluka da se Srbi u BiH naoružaju. "Karadžić je lično ubijedio Miloševića da se Srbi naoružaju", rekao je Dukić, da bi Deronjiću istu stvar kasnije rekao i Karadžić objasnivši mu da oni ne vjeruju da će JNA zaštititi Srbe u BiH. Zajedno sa Goranom Zekićem, predsjednikom SDS-a u Srebrenici, Deronjić je zadužen za naoružavanje Srba na području Bratunca i Srebrenice. Pet dana nakon tog sastanka, Deronjić i Zekić, po Dukićevom nalogu, odlaze u Beograd gdje se u zgradi Predsjedništva Srbije sastaju sa Mihaljom Kertesom, jednim od najbližih saradnika Slobodana Miloševića. "Rekao nam je da je on čovjek koji je zadužen za naoružavanje. Pomenuo je Hrvatsku, pa čak i Kosovo", ispričao je Deronjić dodajući: "Ja nisam postavljao nikakva pitanja. On je većinom vodio razgovor i u jednom nas je trenutku pitao da li bi smo htjeli da posjetimo Miloševića". Zekić i Deronjić su odbili Kertesovu ponudu. Pitali su ga kakav je politički plan za Podrinje i da li će Srbija pružiti pomoć Srbima na tom području. "Tada je Kertes rekao nešto što sam tada prvi put čuo, ali sam kasnije ponovo slušao, a to je da će na području 50 kilometara od rijeke Drine sve biti srpsko, čisto srpsko".

U dogovoru sa Kertesom, ubrzo je iz vojnog skladišta u Bubanj Potoku pored Beograda stigao prvi šleper naoružanja koje su Zekić i Deronjić rasporedili po srpskim selima oko Bratunca i Srebrenice. Drugi kanal kojim je pristizalo naoružanje bio je iz garnizona JNA u Tuzli, preko komandanta tuzlanskog korpusa generala Save Jankovića. Isto tako, za naoružavanje Srba u Srebrenici i Višegradu bio je zadužen Užički korpus preko predsjednika Izvršnog odbora opštine Bajina Bašta koji je bio član Miloševićevog SPS-a. "Postojala je prešutna saglasnost policije u Srbiji za te poslove prebacivanja oružja. Znali su za to, ali su se pravili kao da to uopšte ne vide", kazao je svjedok.

Objašnjavajući ciljeve koje je zastupalo rukovodstvo SDS-a, Deronjić je ispričao da je još u aprilu 1991., neposredno nakon što je Vlada SAO Krajine u Hrvatskoj donijela odluku o pripajanju Srbiji, rukovodstvo ove stranke održalo sastanak u Sarajevu na kojem su bili prisutni i svi srpski poslanici i predsjednici opštinskih odbora. Karadžić je govorio o SDA i tek donesenoj Deklaraciji o nezavisnosti BiH. "Tada je rekao, to je bio prvi put da sam čuo tu rečenicu, da ukoliko nema više Federativne Jugoslavije, a sve su prilike da ona više ne postoji, jedina opcija za Srbe u BiH i za Srbe uopšte je Velika Srbija" i dodao da će, ukoliko Bosna napusti Jugoslaviju, doći do podjele BiH. "Mi smo imali zadatak da na karti, svako u svojoj opštini, obilježi etnički sastav opštine, da se ucrtaju koja su sela muslimanska, hrvatska ili srpska. To su bile pripreme za podjelu Bosne o kojima se otvoreno raspravljalo na sjednicama regionalnih odbora".

KARADŽIĆ I OSTOJIĆ ČESTITAJU NA GENOCIDU

Deronjić, koji je početkom 1992. godine imenovan za predsjednika Kriznog štaba u Bratuncu, izričit je u tvrdnji da su se događaji koji su bili uvertira u ratne sukobe dešavali u svim opštinama po tačno utvrđenoj šemi. Prvo bi u određeno mjesto (Bijeljina, Zvornik, Višegrad, Bratunac...) došli dobrovoljci iz Srbije, uslijedila bi ubistva i zastrašivanja stanovništva, a nakon toga dolazila bi JNA sa prividnom namjerom da uspostavi red. Međutim, tada bi uslijedilo etničko čišćenje nesrpskog stanovništva kako bi Srbi preuzeli vlast.

Svjedok Deronjić je iscrpno opisao kako su srpske snage preuzele Bratunac i priznao da je 9. maja 1992. naredio napad na selo Glogovu. Ali, rekao je i da je o ovom zločinu obavijestio najviši politički vrh.

Dan nakon napada na ovo selo otišao je na Pale da bi izvijestio o događajima u svojoj opštini. "Izvještaj sam podnio Radovanu Karadžiću, Veliboru Ostojiću i Ratku Mladiću koji su sjedili zajedno za jednim stolom u konferencijskoj sobi. Na zidu iza njih su bile karte koje su prikazivale etničku strukturu BiH. Srpska područja bila su označena plavom bojom. Izvijestio sam da je Glogova djelomično uništena i u velikoj mjeri u plamenu, te da su Muslimani prisilno iseljeni. Svi prisutni u toj prostoriji su moje izvještavanje dočekali sa pljeskom, a Velibor Ostojić je dao svoj komentar rekavši: Sada možemo obojiti i Bratunac u plavo."

FRENKI VODI ETNIČKO ČIŠĆENJE

Značajan segment njegovog svjedočenja odnosio se na prisustvo Crvenih beretki u ovom dijelu istočne Bosne. Tako je Deronjić opisao sastanak koji je dugogodišnji zapovjednik ovih zloglasnih formacija i drugi čovjek srbijanskog SDB-a Frenki Simatović održao sa funkcionerima Bratunca, Zvornika i Višegrada u junu 1992. u Bajinoj Bašti. "Frenki je rekao da mi trebamo izvršiti ono što je dogovoreno na najvišim nivoima vojnih, političkih i državnih krugova Republike Srpske i Srbije. U našim opštinama treba da se uspostave centri za obuku vojnika sa instruktorima koji bi dolazili iz srbijanske policije. Ako se tačno sjećam, pomenuo je da je to bilo pod Trećom upravom srbijanskog MUP-a". Po Deronjićevim navodima, Simatović je rekao da će te jedinice sarađivati sa VRS, ali će on komandovati njima. Jedan od kampova Crvenih beretki će naredne godine biti stacioniran u zgradi obdaništa u Bratuncu. Pripadnici Crvenih beretki su učestvovali u vojnim operacijama na ovom području, a svo vrijeme plaće su primali od MUP-a Srbije, odakle su redovno dobijali pošiljke naoružanja. Komanda Crvenih beretki za područje Podrinja bila je na planini Tari, u hotelu Omorika gdje je Simatović često boravio. Deronjić je potvrdio da su u borbama oko Srebrenice početkom 1993. učestvovale padobranska jedinica iz Niša i pripadnici Valjevskog korpusa.

Najznačajniji dio njegovog svjedočenja odnosi se na događaje koji su prethodili zauzimanju Srebrenice od strane srpskih snaga u ljeto 1995. Tako ovaj svjedok ističe da mu je Karadžić još u maju te godine najavio veliku vojnu ofanzivu prema Srebrenici. Neposredno prije ove operacije. 9. jula 1995. Deronjić odlazi na Pale kako bi o tome razgovarao sa Karadžićem. Stigao je kasno uveče i ispred zgrade Predsjedništva primijetio Karadžića, Momčila Krajišnika i šefa srbijanskog SDB-a Jovicu Stanišića. Iz načina na koji ga je Karadžić predstavio Stanišiću, zaključio je da su pričali o Srebrenici. Potom ga je odveo ustranu i rekao mu da postoje dva plana za Srebrenicu. Prvi plan je oslobađanje komunikacije na južnoj strani grada, dok drugi plan podrazumijeva ulazak u Srebrenicu ako to bude vojnički izvodivo. Karadžić je upitao Deronjića za procjenu, koliko stanovnika se nalazi u gradu, na što je on odgovorio da ih je oko 40.000.

"Šta vi, Miroslave, mislite uraditi sa tim stanovništvom dole?, upitao ga je Karadžić i na njegov odgovor da ne zna šta će se dešavati, dodao: "To sve treba pobiti. Sve što stignete. Princip Zapadna Slavonija". Svjedok je objasnio da su njih dvojica ranije razgovarali o Zapadnoj Slavoniji i o tome kako su Hrvati tamo pobili sve što im se našlo na putu, uključujući civile i kolonu koja je bježala. "Što se tiče civila, Karadžić je rekao da će morati još vidjeti kako će se razvijati događaji".

Deronjić je osvajanje Srebrenice pratio na terenu. Iste večeri, 11. jula, pozvan je da se hitno javi Karadžiću. U telefonskom razgovoru Karadžić mu je rekao da ga je imenovao za civilnog upravitelja u tom gradu. Naložio je da zajedno sa generalom Mladićem održi sastanak sa UNPROFOR-om i predstavnicima Bošnjaka i da im ponudi tri mogućnosti: ostanak u Srebrenici, odlazak prema Kladnju i linijama ABiH ili odlazak u treće zemlje. "Karadžić me upozorio da je moguće da će se među civilima pokušati skloniti neki ratni zločinci i insistirao da se ti ljudi zadrže. Čak mi je rekao da bi Srbi trebali na tome insistirati jer imaju pravo na to prema ratnim konvencijama". Deronjić je zatražio da mu predsjednik RS upustva dostavi pismeno na šta ga je on upozorio da pazi šta priča telefonom jer se razgovori slušaju.

Deronjić je organizovao sastanak i prenio Karadžićevu ponudu, ali je pred sudskim vijećem objasnio da je u pitanju bila samo formalnost i da ozbiljna namjera za ostanak Bošnjaka u Srebrenici nikada nije ni postojala.

BEARA JE REKAO: "SVE IH TREBA POBITI"

Na drugoj strani, pripadnici srpske vojske su već počeli odvajati muškarce od žena i djece i 13. jula Deronjić je imao informaciju da su mnogi od njih pobijeni. Kada ga je tog dana nazvao Karadžić raspitujući se za transport civila, nije želio da mu preko telefona govori o tome. Tek sa sigurne vojne linije je rekao da mu je Ljubiša Borovčanin, koji je bio na čelu specijalne jedinice MUP-a, rekao da se u zemljoradničkoj zadruzi u Kravicama desio masakr, kao i da su na stadion u Bratuncu dovedene hiljade zarobljenih Bošnjaka. Deronjić je rekao da je to suludo zbog prisustva novinara i međunarodnih snaga, na šta je Karadžić odgovorio da će poslati čovjeka sa instrukcijama šta da se radi sa zarobljenicima. Sljedeću rečenicu kazao je kroz šifre: "Roba mora biti do zore u magacinu, ne tu, već dole negdje". Kasno te noći u Deronjićevoj kancelariji pojavio se pukovnik Ljubiša Beara, načelnik bezbjednosti Generalštaba VRS. "Rekao je da je došao zbog zatvorenika i da ih sve treba pobiti", kazao je svjedok, dodajući: "S obzirom da je Beara objasnio svrhu svoje posjete, rekao sam mu da mi je Karadžić dao instrukcije da se ništa ne smije uraditi u Bratuncu, nego da se zatvorenici odvedu prema Bijeljini, Batkoviću, i da ja neću dozvoliti da se ubistva izvršavaju u Bratuncu". Beara, koji je došao u pripitom stanju, tvrdio je da ima naređenje sa vrha da pobije bošnjačke zarobljenike.

Sutradan, 14. jula Deronjić je otišao na Pale i obavijestio Karadžića da je oko 20.000 Bošnjaka prevezeno prema Kladnju, ali mu je prenio i razgovor sa Bearom i svoja saznanja o ubistvima u Bratuncu, Konjević Polju i Kravicama. Karadžićev komentar je bio da je to odmazda potaknuta bošnjačkim zločinima i upitao ga šta je sa leševima, na šta je Deronjić odgovorio da se nije interesovao za to.

Deronjić je sačinio dokument "o korektnoj evakuaciji civila iz Srebrenice" koji su potpisali predstavnici Bošnjaka i holandskog bataljona UN-a. U međuvremenu, obaviješten da su se desile masovne likvidacije Bošnjaka u Bratuncu i Zvorniku, Deronjić o tome informiše Karadžića, ali ga predsjednik RS upozorava u augustu te godine, kada je posjetio Srebrenicu, da ne priča o tome jer se sve snima. Deronjić je napustio Srebrenicu krajem 1995. i ubrzo je izabran za potpredsjednika centrale SDS-a na Palama.  

SRUŠENA KARADŽIĆEVA ODBRANA

Deronjić je svojim svjedočenjem pružio nedvosmisleni dokaz da je Radovan Karadžić znao za masakr u Srebrenici, čak, da ga je lično naredio. Time su, po prvi put, pruženi dokazi i osporene besmislene tvrdnje Karadžićevih portparola beogradskog profesora Koste Čavoškog i novinara Dejana Lukića koji su objavili "knjige odbrane Radovana Karadžića". Tako je Čavoški u knjizi Hag protiv pravde naveo da je Karadžić svojim naredbama o poštivanju Ženevskih konvencija zabranio represije nad ratnim zarobljenicima i naveo da Tužilaštvo ne raspolaže dokazima da je jedno radio javno, a drugo tajno. Deronjić je takav dokaz upravo pružio. Međutim, zanimljivo je da je Karadžić, preko Čavoškog, poručio da je u vrijeme operacija oko Srebrenice Ratko Mladić potpuno otkazao poslušnost njemu i da ga je zbog toga smijenio 2. augusta 1995., te da je tada, kao i tokom čitavog rata, Mladića pod kontrolom držao Slobodan Milošević. 

U knjizi Dejana Lukića Moja odbrana ratni zločinac Karadžić tvrdi da nikada nije naredio napad na Srebrenicu, "niti je postojao plan napada". Zatim Karadžić kaže: "Šest hiljada mrtvih Muslimana u Srebrenici je krupna laž. Od tog broja, njih 3.016 našli smo žive na spiskovima za glasanje u Srebrenici", te dodaje: "Nijedan muslimanski civil nije u Srebrenici ubijen rukom regularnog Mladićevog vojnika. Naređenja komande bila su u tom pogledu stroga i izričita. Bilo je, međutim, individualnih osveta ljudi čije su porodice nastradale. Ali niko od srpskog rukovodstva nije naređivao zločine niti je imao potrebu za tim. To nije bio dio naše politike". Upravo onaj koga je Karadžić postavio da u njegovo ime bude vrhovna vlast u Srebrenici pokazao je da su ovi navodi obične laži i izmišljotine i da je Karadžić dopustio (i naredio) da se u Srebrenici počini zločin nad više od sedam hiljada bošnjačkih zarobljenika.


STARE TEME
 OSTALE VIJESTI
Pokušaj državnog udara i HDZ-ovog preuzimanja Vlade FBiH : Novalić, Solak i Hodžić imaju status osumnjičenihTvrde da su im to učinili pripadnici hrvatske policije: Na prelazu Maljevac pretučeni migrantiNaselje Crnaja kod Cazina: Policija USK traga za ubicama dvojice migranataTražit će povrat avansno uplaćenih 4.228.000 KM : RS raskida ugovor o nabavci mobilne bolniceNaredba Kriznog štab Federalnog ministarstva zdravstva: Dozvoljeno okupljanje 100 ljudi u zatvorenom i 300 na otvorenomVIDEO: Srednjobosanski: Drugi kanton u FBiH u kojem nema više zaraženih koronavirusomHapšenja zbog gradnje vjetroelektrane kod Knina: Razriješene dužnosti Josipa Rimac i Ana MandacZbog \'veoma lošeg upravljanja pandemijom i prikrivanja dokaza\': Trump: SAD prekidaju veze sa SZONakon smrti tamnoputog Georgea Floyda: Minneapolis: Na ulicama vatrogasci i nacionalna gardaPoslovodni odbor RTV FBiH: Obavještenje o programima RTV Federacije BiHIndijci zaključili da ulovljeni golub ipak nije špijunirao za Pakistan
U Minneapolisu uveden policijski sat zbog nasilnih prosvjeda
SAD i Britanija prozvali Kinu u UN-u zbog Hong Konga, ruski diplomat napao SAD
Trump branio kontroverzni tvit koji mu je Twitter sakrio
Trump: SAD prekida sve veze s WHO-om
Policajac koji je uhićen zbog ubojstva crnca s njim je radio u istom noćnom klubu
Johnson i Trump kritizirali Kinu zbog Hong Konga
Policajac koji je gnječio vrat crncu uhićen zbog ubojstva
WHO i 30 zemalja pokreću inicijativu: "Neka liječenje koronavirusa bude javno dobro"
Ćorić: Ne vjerujem da ovakve situacije mogu utjecati na rezultat izbora
VIDEO Masovni obračun naoružanih muškaraca u Ukrajini zbog autobusne linije
U Italiji 516 novozaraženih, umrlo još 87 osoba u protekla 24 sata
Danska otvara granice Nijemcima, Norvežanima i Islanđanima
Majmuni u Indiji tehničaru ukrali uzorke krvi oboljelih od koronavirusa
Dio građana Minneapolisa održao i jedan miran prosvjed, plesali su i pjevali
Borrell: Sankcije nisu rješenje problema s Kinom u Hong Kongu
Tisuće liječnika u 21 talijanskom gradu prosvjeduju, traže zdravstvenu reformu
Talijanski BDP mogao bi doživjeti pad i do 13 posto
Žestoki neredi zbog smrti crnca, Trump: Stigla je Nacionalna garda, spremna je
Austrijanci od sredine lipnja postupno ukidaju nošenje maski

Google


Rezultati

STARE ANKETE

KAPIJA

25-05-1995OSTALE VIJESTI
Pokušaj državnog udara i HDZ-ovog preuzimanja Vlade FBiH : Novalić, Solak i Hodžić imaju status osumnjičenihTvrde da su im to učinili pripadnici hrvatske policije: Na prelazu Maljevac pretučeni migrantiNaselje Crnaja kod Cazina: Policija USK traga za ubicama dvojice migranataTražit će povrat avansno uplaćenih 4.228.000 KM : RS raskida ugovor o nabavci mobilne bolniceNaredba Kriznog štab Federalnog ministarstva zdravstva: Dozvoljeno okupljanje 100 ljudi u zatvorenom i 300 na otvorenomVIDEO: Srednjobosanski: Drugi kanton u FBiH u kojem nema više zaraženih koronavirusomHapšenja zbog gradnje vjetroelektrane kod Knina: Razriješene dužnosti Josipa Rimac i Ana MandacZbog \'veoma lošeg upravljanja pandemijom i prikrivanja dokaza\': Trump: SAD prekidaju veze sa SZONakon smrti tamnoputog Georgea Floyda: Minneapolis: Na ulicama vatrogasci i nacionalna gardaPoslovodni odbor RTV FBiH: Obavještenje o programima RTV Federacije BiHIndijci zaključili da ulovljeni golub ipak nije špijunirao za Pakistan
U Minneapolisu uveden policijski sat zbog nasilnih prosvjeda
SAD i Britanija prozvali Kinu u UN-u zbog Hong Konga, ruski diplomat napao SAD
Trump branio kontroverzni tvit koji mu je Twitter sakrio
Trump: SAD prekida sve veze s WHO-om
Policajac koji je uhićen zbog ubojstva crnca s njim je radio u istom noćnom klubu
Johnson i Trump kritizirali Kinu zbog Hong Konga
Policajac koji je gnječio vrat crncu uhićen zbog ubojstva
WHO i 30 zemalja pokreću inicijativu: "Neka liječenje koronavirusa bude javno dobro"
Ćorić: Ne vjerujem da ovakve situacije mogu utjecati na rezultat izbora
VIDEO Masovni obračun naoružanih muškaraca u Ukrajini zbog autobusne linije
U Italiji 516 novozaraženih, umrlo još 87 osoba u protekla 24 sata
Danska otvara granice Nijemcima, Norvežanima i Islanđanima
Majmuni u Indiji tehničaru ukrali uzorke krvi oboljelih od koronavirusa
Dio građana Minneapolisa održao i jedan miran prosvjed, plesali su i pjevali
Borrell: Sankcije nisu rješenje problema s Kinom u Hong Kongu
Tisuće liječnika u 21 talijanskom gradu prosvjeduju, traže zdravstvenu reformu
Talijanski BDP mogao bi doživjeti pad i do 13 posto
Žestoki neredi zbog smrti crnca, Trump: Stigla je Nacionalna garda, spremna je
Austrijanci od sredine lipnja postupno ukidaju nošenje maski


SVAŠTARIJE

Izetbegović: Nastavak udara Tužilaštva BiH na Bošnjake

Guverner pozvao Nacionalnu gardu zbog prosvjeda povodom smrti Afroamerikanca

Kina prijeti napadom na Tajvan

Twitter sakrio Trumpovu objavu, kažu da krši pravilo o zabrani veličanja nasilja

Treća noć protesta u Minneapolisu uz pljačke i paljenje

Trump potpisao uredbu kojom ograničava zaštitu društvenih mreža

Vijeće sigurnosti danas raspravlja o Hong Kongu

Mike Pompeo proglasio Amira Zukića nepoželjnim u SAD-u

Raste bijes Amerikanaca zbog ubojstva crnca, razbijaju i pale po gradovima

Smrtno stradala dva migranta u Cazinu