Subota 30.5.2020 3:35:16
  TZ VIJESTI - TUZLARIJE - BH VIJESTI - BILTEN TZ - BILTEN TK - OBRAZOVANJE
   VIJESTI IZ MINUTE U MINUTU - TOP VIJESTI - FORUM
 
Tuzlarije - slike, priče... 
Vijesti 
Tuzlanke i Tuzlaci 
Naše bebe 

30.05.2020 - 03h
INDEKS KVALITETA ZRAKA
129
NEZDRAV ZA OSJETLJIVE GRUPE
Upozorenje: Oboljeli od bolesti organa za disanje i srca, zatim stari, trudnice i djeca trebali bi smanjiti produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani.
Svi ostali trebali bi ograničiti produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani.

ŽIV LUK SAR ZEN TUZ
zrak.ekoakcija.org


Tuzlanski dosje 
Kulturologija 
Preporuka za čitanje 
Sportarije 

Info Servis 
Mapa Tuzle 
Vremenska prognoza 
Mali oglasi 


Bilten rada Općine Tuzla 
Panorame Tuzle 
Vremeplov 
Stare slike pričaju 
Tuzlanska ikona - Meša 
Znanjem protiv droge 
Kapija (25.05.1995.) 
Srebrenica (1995-2006) 


Top vijesti 
Vijesti iz minute u minutu 
Vijesti domaćih medija 
Foto priče 
BH teme 
Feljtoni 


Tuzlarije Forum 
Tuzlarije Chat 
Ankete 
Čestitke-želje-pozdravi 


Razbibriga 
Taze vicevi 
Neobične fotke 
Horoskop 
Web igrice 


Kursna lista 
Telefonski imenik FBiH 
Zakoni 

Vizitke 
Marketing 
ON LINE KORISNICI - 44

Users in Chat
TUZLARIJE CHAT

Tuzlarije


Oružje na službenom putu

I crvene strijele su zelene

Dok SFOR u Mostaru pronalazi jedno po jedno tajno skrovište naoružanja, iz Sarajeva donirani transporteri kreću put Izraela, a zveket oružja se diljem BiH koristi u reklamne svrhe političkih partija. Šta je Bosni Izrael? Zašto Izetbegović i Čengić uporno kriju koje su to zemlje i u kolikoj mjeri podržale odbranu ove zemlje? Šta predlaže Rasim Delić? Kome vjeruje Atif Dudaković?

"American Condor", krcat pod teretom oružja, plutao je Jadranskim morem dok fotelja tadašnjeg zamjenika ministra odbrane nije ispražnjena: 45 tenkova M-60 A3, 79 borbenih transportera M-113, 800 mitraljeza, oko 45.000 pušaka M-16 A1, 84 laka protutenkovska oružja, nekoliko stotina radiostanica sa centralnim sistemima, značajne količine municije za tenkove i puške M-16 te 15 transportnih helikoptera UH-1H, Amerikancima nisu bili posljednji adut - jasno su dali nagovijestiti da bi ostajanje Hasana Čengića u organima vlasti Federaciju BiH moglo koštati 400 miliona dolara vrijednog programa "Opremi i obuči".

Bilo je to krajem 1996. godine. Vrijednost tereta "American Condora" u tom je času procjenjivana na 100 miliona dolara: na drugoj strani bila je također dolarska činjenica - vrijednost Hasana Čengića procijenjena je na dvije milijarde tokom rata dopremljenog oružja Armiji BiH i više nego čvrste veze sa islamskim svijetom. I šest godina kasnije, ova epizoda je značajna iz dva veoma važna razloga: iako danas bivši i dugogodišnji komandant ARBiH, armijski general Rasim Delić, kaže da "tada dopremeljeno američko oružje nije ni blizu toliko vrijedilo", ipak se samo tada javno obznanilo i šta je to Vojska Federacije dobila, ali, čini se još bitnijim, i sa koliko je novca glavni logističar Armije BiH tokom rata raspolagao. Samo je u još jednoj prilici, u intervjuu zagrebačkom Globusu, Alija Izetbegović govorio o ciframa utrošenim za odbranu i, gotovo uzgred, pomenuo 10 milijardi maraka.

Silajdžićev kredit I to bi bilo sve što se novca tiče. O zemljama donatorima također se govorilo tek uzgred i opet najviše zahvaljujući baš Amerikancima.

Istina, i Izetbegović se svojedobno hvalio kako je BiH jedina zemlja "u dobrim odnosima i sa Iranom i sa Amerikom", istina je također da je svojedobno i američki ambasador u Zagrebu Peter Galbraith priznao kako je iranska pomoć u oružju, u vrijeme embarga kojim je BiH praktično bilo onemogućeno da se brani, "spasila Bosnu i Hercegovinu", ali je također i istina da je Izetbegovićeva vlast nerado pominjala koje su to zemlje a još rjeđe u kolikoj mjeri podržale odbranu ove zemlje.

Opet, general Delić pak danas svjedoči o još jednom podatku iz ratne nam povijesti: "Vidio sam da sada svi napadaju Silajdžića zbog nekog kredita iz `92, za koji ja, naravno, ne znam, ali znam sljedeće: sredstva koja su u maju `92. godine došla iz Pakistana odredila su sudbinu naše odbrane. To pouzdano tvrdim. Recimo, protivoklopni sistemi TF8, zelene strijele, preokrenule su situaciju u protivoklopnoj borbi. Kada su ti sistemi stigli na ratišta, tenkovi agresora su postali topovi, nisu se više kretali i nisu nam se više mogli približiti. A to je jako vrijedno. Koliko se sjećam, radilo se o devet ili deset lansera, i već narednog dana kad smo ih dobili, jedan je započeo da dejstvuje u Maglaju, drugi u Olovu, onda u Tuzli, jedan smo poslali u Jajce, ali je tamo pao u septembru ili oktobru, dva lansera su došla na sarajevsko ratište…"

Bile su to, sjetit će se i Sarajlije, one crvene strijele što su na nosilima prešle aerodromsku pistu i upotrijebljene u trenutku kada je padao Stup. I eto tek se sada saznaje da crvene strijele i nisu bile crvene - već zelene, kako su ih zvali Pakistanci. A ako ćemo pravo, strijele su temeljno crvene, jer su kineski proizvod pa su tamo i dobile ime, a pozelenjele su u Pakistanu. Kako god, valjale su. Sem Pakistana i Irana, za kojeg i dalje važi da je tokom rata uputio najznačajniji dio vojne podrške BiH bez koje Armija ne bi opstala, zna se još da su veliki doprinos u odbrani BiH imali Malezija, Katar, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati… Nakon rata, opet su Vojsku Federacije nastavile pomagati uglavnom zemlje koje su to činile i u ratu i pridužila im se Amerika.

Pretopiti ili utopiti Sa uključivanjem Sjedinjenih Američkih Država, pomoć, rekosmo, postaje transparentnija. Valjda zato i nije tajna da su islamske zemlje jedine bile spremne pomoći Vojsku Federacije novčanim donacijama: general Delić kaže da se radilo o 160 miliona dolara za koje je uvezena oprema i naoružanje. I opet su to bili Saudijska Arabija, Kuvajt te Ujedinjeni Arapski Emirati, koji su dali 130 miliona dolara, od čega 30 miliona u gotovini. Malezija je za program "Opremi i obuči" dala 10 miliona dolara, svoj su doprinos dali i Bruneji i Turska i Egipat. Evropska unija finansijski nije pomogla jer je bila protiv toga da se uopće stvara balans, a SAD su donirale opremu dopremljenu na "American Condoru".

Sve donirano oružje nakon rata bilo je mahom starije generacije i iz Drugog svjetskog rata. Bosna i Hercegovina objektivno i nije mogla dobiti nova sredstva: zemlje donatori su ih čuvale za svoje vojske, a u BiH slale opremu i oružje koje je već u tom trenutku zahtijevalo opravke, ali je i dalje bilo upotrebljivo. S obzirom na šarolikost, to je oružje zahtijevalo izuzetne napore u održavanju jer nije bilo unificirano ni po proizvođačima ni po istočnim ili zapadnim standardima, ali kako Vojska Federacije nije imala sredstva da kupi novo - poklonima se nije gledalo u zube.

Ali su se prodavali: neke stare poluautomatske puške našle su svoje kupce, municija iz namjenske proizvodnje poznaje razne destinacije - od Australije, Novog Zelanda, preko Angole, do Turske i Austrije. Poslove sklapa Ministarstvo odbrane: današnji dvojac na čelu ove kuće - Mijo Anić i Ferid Buljubašić posljednje su dane proveli najavljujući tužbe protiv medija zbog tendencioznog pisanja, ali nijednog trenutka ne argumentirajući svoje tvrdnje da 31 oklopno vozilo ML 90 tip 245, deset transportera PANHARD M3 te 4.451 metak 90 mm za AML 90 uistinu nisu prodati Izraelu. Zapravo, Anić i Buljubašić bi da ovdašnja javnost povjeruje kako je "krajnji korisnik prodatog oružja Kamerun" iako je od UNIX Promexa ta ista pošiljka prodata izraelskom preduzeću?! A ono pak dalo časnu pionirsku kako je samo posrednik u kupovini za Kamerun.

Kao i sve, tako i prodana pošiljka ima svoju historiju: general Delić kaže kako se još savršeno dobro sjeća svih problema i načina na koji je ova donacija stigla u BiH. Na stranu sad obilasci zemalja mogućih donatora, razgovori u kojima se do besvijesti ponavljalo kako Vojska Federacije treba da stvori osnov da Bosna i tako osigura kontinuitet i dalji razvoj, kad su postignuti svi sporazumi i odobrenja za ovo naoružanje - trebalo je vremena i vremena da Francuska, kao proizvođač naoružanja, da svoju suglasnost Emiratima da se to naoružanje donira BiH. Suglasnosti za prodaju stizale su puno efikasnije.

I niko o tome nije obavijestio Ujedinjene Emirate. Delić sudi da bi bilo daleko moralnije da se, zarad poklona, ali i još 30 miliona dolara - sve proslijedilo Željezari Zenica da to istopi. A i naivnim mu se čini prijedlog aktualne komande Vojske Federacije da se sredstva iskoriste za proizvodnju bestrzajnih topova 82 mm: oni, po njemu, nisu nikakav zamjenitelj, jer ARBiH ni u ratu bestrzajne topove nije mogla koristiti zbog nemogućnosti proizvodnje projektila. Dalje, bivši komandant predlaže da se na isti način tretiraju i američki tenkovi koji su iz Drugog svjetskog rata.

Magacini kraj puta I da ne bi bilo puno zabuna: kamo sreće da je i dosad uništavano naoružanje od strane SFOR-a prodato. U godinama koje su iza nas, u akciji Žetva, samo od B komponente - kako SFOR zove nekadašnji prostor pod kontrolom Armije BiH - oduzeto je 2.589 vojničkih puški, 246 revolvera, 18 lovačkih pušaka, 653 komada protuoklopnog oružja, 63 minobacača 82 i 60 mm, 10.846 PP i PT mina, 44.411 ručnih bombi, 2.926 tromblonskih mina, 12 kasetnih bombi, 1.566,59 kilograma eksploziva, 815 kilograma baruta… Započetih a nedovršenih sredstava zaplijenjeno je u ukupnoj vrijednosti od 2.336.800 njemačkih maraka, s tim da su ona sredstva koja su već imala upotrebnu vrijednost ipak isporučena Armiji BiH. Poznavaoci prilika u vojsci kažu da je ta količina neznatna, no i ovim podacima, treba i to reći, nedostaju još cijele dvije komponente - hrvatska i Vojska Republike Srpske. Ova posljednja izumila je novi recept: pošto svi imaju magacine, kada posumnjaju da će SFOR baš njima - jednostavno pokraj puta istovare značajnije količine i SFOR naiđe i uzme ih?!

Da, uistinu bi ovoj zemlji dobro došao novac od oružja koje posljednjih dana naprosto zveči. Sam čin prodaje, u zemlji kojoj je važna baš svaka konvertibilna marka, uopće nije sporan. Sporna je u ovom slučaju čak i sumnja da je to oružje završilo u Izraelu. U ovom času to je naprosto anticivilizacijski čin. I tu bi bio kraj priče da nije nepodnošljive lakoće sa kojom ovdašnja vlast i dalje zvecka svojim potezima ne osvrćući se na vlastite učinke. I na djelu pokazuje da nije naučila niti jednu lekciju iz nedavne nam prošlosti: ili, što je još gore, svojim nepromišljenim potezima kocka se i sa ono malo dostojanstva koje u ratnim i poratnim godinama nije uspjela uništiti ni svemoguća tronacionalna koalicija.
Atif Dudaković, komandant ZK VFBiH
Nije šverc već je strah

DANI: Kako komentirate pronalaženje skladišta u Mostaru?

DUDAKOVIĆ: Nedavno, kad je pronađeno jedno skladište naoružanja u Han-Pijesku, onda su neki srpski zvaničnici rekli da je to vjerovatno oružje i municija Armije RBiH. To pokazuje kakvo je međusobno povjerenje. Očito ga je do sada bilo malo, a poslije rata nikako. Mislim da je najmanje u svemu tome pozadina šverc i trgovina, već je mnogo prije mogućnost izbijanja rata. Strah od toga je posebno izražen na bošnjačkoj strani i tu vidim objašnjenje zašto je došlo do skrivanja ovolikog broja i količine nađenih sredstava.

DANI: Može li se danas reći da su Bošnjaci primili poruku Alije Izetbegovića, ako se ne varam, baš iz `96. godine, kada je rekao da nijedna muslimanska kuća ne smije biti bez oružja?

DUDAKOVIĆ: Pa, ne bih ja to tako tumačio. Teorije o doktrini naoružanog naroda su prevaziđene. Vojska je dio naroda, a kad govorimo o organizovanom narodu, onda mislimo da je to organizacija kroz državne institucije koje obuhvataju i policiju i vojsku i sudstvo i sistem vlasti. Neke aluzije ili iluzije da svaki građanin ima pušku pripadaju prošlom vremenu. Riječi tadašnjeg predsjednika Alije Izetbegovića se različito tumače, ali, u svakom slučaju, to je mišljenje da nikad više Bošnjaci ne budu ostavljeni i prepušteni na milost i nemilost.

DANI: Kolika je vrijednost do sada pronađenih sredstava?

DUDAKOVIĆ: Izrečene su neke cifre u štampi, no ako uzmemo u obzir barut, ambalažu, eksploziv - mislim da je u pitanju nekih tri miliona maraka. To je cijena otprilike 10.000 projektila, ili, može i ovako: to je jedan bataljonski kompleks ili jedna trpezarija, rezerve odjeće, sredstava, gorivo, obuka… Na kraju krajeva, ta sredstva su mogla biti utrošena za kupovanje stanova starješinama, obezbjeđenje zajedničkih prostorija, za poboljšanje standarda vojnika… Para u miru nikad dovoljno, a u ratu municije i krvi.

DANI: Još je Sefer Halilović tvrdio da nije imao sve podatke o sredstvima kojima raspolaže Armija BiH: logistika je tokom rata bila više pod kontrolom pojedinaca iz SDA negoli same Armije. Da li je današnje stanje posljedica tog ustrojstva?

DUDAKOVIĆ: Bilo bi nekorektno moje komentarisanje funkcionisanja, rukovođenja i zapovijedanja u toku rata na svim prostorima. U Krajini sam apsolutno znao stanje i logističke mogućnosti, a ja sam određivao prioritet i odobravao popune snabdijevanja i zahtjeve. No, ipak smatram da i vi, a i mnogi drugi, neopravdano prozivate ili preuveličavate djelo, moć i ulogu Halida Čengića Hadžije u funkciji logističkog moćnika. Gospodin Halid Čengić bio je u Komandi Logističkog centra u Visokom, a naloge, odnosno odluke donosio je komandant, general Delić. Tako da od formiranja do danas jasan je bio lanac zapovijedanja pa i odgovornosti u Armiji. Možda ima nečijeg uticaja na pojedince u Armiji po navici i inerciji iz prošlosti, ali toga je sve manje i mi oštro nastupamo u zahtjevima predanosti, profesionalnosti i kompetentnosti na funkcionalnim dužnostima. Ipak, i pored ogromnih rezultata postignutih u poratnom periodu, suočeni smo u svakodnevnom radu sa nasljeđenim problemima odnosa "nedodirljivih" odluka i "najpametnijih" rješenja. Gaji se i njeguje transparentnost, timski rad, odgovornost, otvorenost i ja sam optimista da ćemo izgraditi čvrste pojedince i jedinice.

DANI: Koliko je oružja u poslijeratnom periodu uništeno u BiH?

DUDAKOVIĆ: Mi, naravno, imamo podatke o uništenom oružju Armije BiH koje je SFOR uništio u operaciji "Žetva". Ja bih rekao da je riječ o sankcionom odnosu prema vojskama, što se u početku, zbog neznanja, zbog različitih uvjeta, nisu pridržavale kriterija koje je tada IFOR postavio. U svakom slučaju, impozantne su brojke pješadijskog naoružanja, topova, tenkova, i bit ću slobodan reći da je najmanje uništenog oružja u Petom korpusu.

DANI: Da li je ranije prodavano oružje s prostora BiH?

DUDAKOVIĆ: Mislim da je VRS prodala neke stare tenkove Englezima, a i mi smo prodavali oružje: čak je stimulisana prodaja trofejnog oružja, oružja iz Drugog svjetskog rata koje se koristi kao muzejski eksponati, zbirke pojedinaca ili institucija, i to različitim zemljama. Što se ove, najnovije prodaje oružja tiče: vojska, odnosno ja postavljam taktičko-tehničke uvjete za nabavku određenog naoružanja i opreme i bilo kojeg sredstva - od školskih vježbovnih do vojnih. Od mene se traži mišljenje i procjena. S obzirom da je Armija poslije rata naslijedila ogromne količine različitog oružja, mi vršimo procjenu šta je perspektivno a šta je neperspektivno. Dosta nam je oružja i uništeno, posebno neperspektivnog, i zato ja podržavam da se neperspektivno oružje prodaje. Ugovaranje o prodaji oružja i transfer oružja ne vrši zajednička komanda Vojske Federacije, nego Ministarstvo odbrane, koje je, opet, ograničeno i Vladom i Parlamentom. Donošenja odluka o tako jednom važnom pitanju za odbranu ne može biti u rukama pojedinca.

DANI: Oružje je prodato: da li je Izrael krajnja destinacija?

DUDAKOVIĆ: Ne znam zašto se toliko potencira taj Izrael. Nisam upoznat gdje je prodano oružje, a lično ne vjerujem da je kupac Izrael, s obzirom na njegove oružane snage, mogućnosti i potrebe. Pa ovo je zastarjela i neoperativna oprema i lično ne znam namjere kupca, ali ta sredstva nisu za iole ozbiljna borbena djelovanja. Kamo sreće da su i ona brojna naša uništena sredstva prodana. Očito je ovo vrlo, vrlo interesantna tema, afera vezana za neke "tajnovite" operacije i slično. Mislim da se sve bespotrebno dramatizuje i politizira. Imajmo povjerenja u našu Vladu i njene organe, mislim da je previše međusobnog sumnjičenja i optuživanja.


Rasim Delić o skladištima u Mostaru
Ni u ratu ih nismo imali
- Stvarno sam zbunjen, ali prvo: mogu reći, iz više razloga, vojska s tim nema veze. Mi nikada nismo imali dovoljno mina od 120mm da ih upotrijebimo u borbenim dejstvima, one su nam zapravo bile najkritičnije. Drugo, čak i da ih je bilo dovoljno, a nije, nikad u tu zonu ne bi toliko mina 120mm otišlo. U martu `94. je prekinut sukob Armije i HVO-a, Četvrti korpus je dejstvovao u sjevernoj zoni, `95. je izvršena demilitarizacija oko Mostara i vojska je morala napustiti Mostar i povući se prema Jablanici. Nemam više podataka od onih viđenih u štampi, ali: ako je to navodno proizvodnja iz maja `95, kažem ako, i ako je to rezultat domaće namjenske industrije - opet je diskutabilno kad je to završeno. One su možda mogle biti započete u maju, ali je niz komponenata koje utiču na trenutak kada su završene, i, po mom sudu, sve je to prilično neprofesionalno urađeno. Profesionalac bi morao znati da naoružanje i municija traže tehničko održavanje, stalnu kontrolu, posebno kad je riječ o minama koje imaju osjetljiva osnovna i dopunska punjenja, traže da ne bude vlage, da ne bude premještanja i niz drugih radnji, tako da zaista ne mogu shvatiti da je neko mogao tako raditi. Nisam vidio te mine, ali znam da bih mogao da identifikujem ko ih je proizveo: zna se tačno šta na projektilu treba da stoji, a šta na zrnu. Za očekivati je da se vojne strukture uključe u samu istragu jer vojska mora da ima najstručnije organe za pirotehniku, za municiju, za naoružanje - kaže penzionirani armijski general Rasim Delić.

 

Preuzeto iz DANA


STARE TEME
 OSTALE VIJESTI
Pokušaj državnog udara i HDZ-ovog preuzimanja Vlade FBiH : Novalić, Solak i Hodžić imaju status osumnjičenihTvrde da su im to učinili pripadnici hrvatske policije: Na prelazu Maljevac pretučeni migrantiNaselje Crnaja kod Cazina: Policija USK traga za ubicama dvojice migranataTražit će povrat avansno uplaćenih 4.228.000 KM : RS raskida ugovor o nabavci mobilne bolniceNaredba Kriznog štab Federalnog ministarstva zdravstva: Dozvoljeno okupljanje 100 ljudi u zatvorenom i 300 na otvorenomVIDEO: Srednjobosanski: Drugi kanton u FBiH u kojem nema više zaraženih koronavirusomHapšenja zbog gradnje vjetroelektrane kod Knina: Razriješene dužnosti Josipa Rimac i Ana MandacZbog \'veoma lošeg upravljanja pandemijom i prikrivanja dokaza\': Trump: SAD prekidaju veze sa SZONakon smrti tamnoputog Georgea Floyda: Minneapolis: Na ulicama vatrogasci i nacionalna gardaPoslovodni odbor RTV FBiH: Obavještenje o programima RTV Federacije BiHIndijci zaključili da ulovljeni golub ipak nije špijunirao za Pakistan
U Minneapolisu uveden policijski sat zbog nasilnih prosvjeda
SAD i Britanija prozvali Kinu u UN-u zbog Hong Konga, ruski diplomat napao SAD
Trump branio kontroverzni tvit koji mu je Twitter sakrio
Trump: SAD prekida sve veze s WHO-om
Policajac koji je uhićen zbog ubojstva crnca s njim je radio u istom noćnom klubu
Johnson i Trump kritizirali Kinu zbog Hong Konga
Policajac koji je gnječio vrat crncu uhićen zbog ubojstva
WHO i 30 zemalja pokreću inicijativu: "Neka liječenje koronavirusa bude javno dobro"
Ćorić: Ne vjerujem da ovakve situacije mogu utjecati na rezultat izbora
VIDEO Masovni obračun naoružanih muškaraca u Ukrajini zbog autobusne linije
U Italiji 516 novozaraženih, umrlo još 87 osoba u protekla 24 sata
Danska otvara granice Nijemcima, Norvežanima i Islanđanima
Majmuni u Indiji tehničaru ukrali uzorke krvi oboljelih od koronavirusa
Dio građana Minneapolisa održao i jedan miran prosvjed, plesali su i pjevali
Borrell: Sankcije nisu rješenje problema s Kinom u Hong Kongu
Tisuće liječnika u 21 talijanskom gradu prosvjeduju, traže zdravstvenu reformu
Talijanski BDP mogao bi doživjeti pad i do 13 posto
Žestoki neredi zbog smrti crnca, Trump: Stigla je Nacionalna garda, spremna je
Austrijanci od sredine lipnja postupno ukidaju nošenje maski

Google


Rezultati

STARE ANKETE

KAPIJA

25-05-1995OSTALE VIJESTI
Pokušaj državnog udara i HDZ-ovog preuzimanja Vlade FBiH : Novalić, Solak i Hodžić imaju status osumnjičenihTvrde da su im to učinili pripadnici hrvatske policije: Na prelazu Maljevac pretučeni migrantiNaselje Crnaja kod Cazina: Policija USK traga za ubicama dvojice migranataTražit će povrat avansno uplaćenih 4.228.000 KM : RS raskida ugovor o nabavci mobilne bolniceNaredba Kriznog štab Federalnog ministarstva zdravstva: Dozvoljeno okupljanje 100 ljudi u zatvorenom i 300 na otvorenomVIDEO: Srednjobosanski: Drugi kanton u FBiH u kojem nema više zaraženih koronavirusomHapšenja zbog gradnje vjetroelektrane kod Knina: Razriješene dužnosti Josipa Rimac i Ana MandacZbog \'veoma lošeg upravljanja pandemijom i prikrivanja dokaza\': Trump: SAD prekidaju veze sa SZONakon smrti tamnoputog Georgea Floyda: Minneapolis: Na ulicama vatrogasci i nacionalna gardaPoslovodni odbor RTV FBiH: Obavještenje o programima RTV Federacije BiHIndijci zaključili da ulovljeni golub ipak nije špijunirao za Pakistan
U Minneapolisu uveden policijski sat zbog nasilnih prosvjeda
SAD i Britanija prozvali Kinu u UN-u zbog Hong Konga, ruski diplomat napao SAD
Trump branio kontroverzni tvit koji mu je Twitter sakrio
Trump: SAD prekida sve veze s WHO-om
Policajac koji je uhićen zbog ubojstva crnca s njim je radio u istom noćnom klubu
Johnson i Trump kritizirali Kinu zbog Hong Konga
Policajac koji je gnječio vrat crncu uhićen zbog ubojstva
WHO i 30 zemalja pokreću inicijativu: "Neka liječenje koronavirusa bude javno dobro"
Ćorić: Ne vjerujem da ovakve situacije mogu utjecati na rezultat izbora
VIDEO Masovni obračun naoružanih muškaraca u Ukrajini zbog autobusne linije
U Italiji 516 novozaraženih, umrlo još 87 osoba u protekla 24 sata
Danska otvara granice Nijemcima, Norvežanima i Islanđanima
Majmuni u Indiji tehničaru ukrali uzorke krvi oboljelih od koronavirusa
Dio građana Minneapolisa održao i jedan miran prosvjed, plesali su i pjevali
Borrell: Sankcije nisu rješenje problema s Kinom u Hong Kongu
Tisuće liječnika u 21 talijanskom gradu prosvjeduju, traže zdravstvenu reformu
Talijanski BDP mogao bi doživjeti pad i do 13 posto
Žestoki neredi zbog smrti crnca, Trump: Stigla je Nacionalna garda, spremna je
Austrijanci od sredine lipnja postupno ukidaju nošenje maski


SVAŠTARIJE

Izetbegović: Nastavak udara Tužilaštva BiH na Bošnjake

Guverner pozvao Nacionalnu gardu zbog prosvjeda povodom smrti Afroamerikanca

Kina prijeti napadom na Tajvan

Twitter sakrio Trumpovu objavu, kažu da krši pravilo o zabrani veličanja nasilja

Treća noć protesta u Minneapolisu uz pljačke i paljenje

Trump potpisao uredbu kojom ograničava zaštitu društvenih mreža

Vijeće sigurnosti danas raspravlja o Hong Kongu

Mike Pompeo proglasio Amira Zukića nepoželjnim u SAD-u

Raste bijes Amerikanaca zbog ubojstva crnca, razbijaju i pale po gradovima

Smrtno stradala dva migranta u Cazinu