Nedjelja 11.4.2021 23:56:0
  TZ VIJESTI - TUZLARIJE - BH VIJESTI - BILTEN TZ - BILTEN TK - OBRAZOVANJE
   VIJESTI IZ MINUTE U MINUTU - TOP VIJESTI - FORUM - IZBORI 2020

 Tuzlarije
Tuzlarije - slike, priče... 
Vijesti 
Tuzlanke i Tuzlaci 
Naše bebe 

11.04.2021 - 23h
INDEKS KVALITETA ZRAKA (PM2.5)
186
NEZDRAV
Upozorenje: Moguća pojava pojačanih simptoma i intenziteta bolesti kod osoba s bolestima srca i disajnih organa, poput astme. Svi ostali bi mogli početi osjećati negativan utjecaj zagađenja na zdravlje.
Sljedeće grupe trebaju smanjiti bilo kakve vanjske fizičke aktivnosti: plućni i srčani bolesnici, trudnice, djeca i starije osobe. Produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani. trebali bi izbjegavati i svi ostali.

ŽIV LUK SAR ZEN TUZ
zrak.ekoakcija.org


Tuzlanski dosje 
Kulturologija 
Preporuka za čitanje 
Sportarije 


Info Servis 
Mapa Tuzle 
Vremenska prognoza 
Mali oglasi 


Bilten rada Općine Tuzla 
Panorame Tuzle 
Vremeplov 
Stare slike pričaju 
Tuzlanska ikona - Meša 
Znanjem protiv droge 
Kapija (25.05.1995.) 
Srebrenica (1995-2006) 


Top vijesti 
Vijesti iz minute u minutu 
Vijesti domaćih medija 
Foto priče 
BH teme 
Feljtoni 


Tuzlarije Forum 
Tuzlarije Chat 
Ankete 
Čestitke-želje-pozdravi 


Razbibriga 
Taze vicevi 
Neobične fotke 
Horoskop 
Web igrice 


Kursna lista 
Telefonski imenik FBiH 
Zakoni 

Vizitke 
Marketing 
ON LINE KORISNICI - 133

Users in Chat
TUZLARIJE CHAT

TuzlarijeSefer Halilović, haški optuženik
General mrtve vojske

Iako nije ni prvi zapovjednik vojnika odbrane BiH (prije njega na čelu TO BiH bio je Hasan Efendić), iako niti jednog trena nije proglašen komandantom ARBiH - Sefer Halilović je posljednje desetljeće obilježio upravo kao takav: tvorac i prvi komandant bosanskohercegovačke Armije. Ono što mu nikada i niko nije uspio osporiti jeste njegov angažman prvo u Patriotskoj ligi, a potom u vojsci branilaca i to u onim najtežim trenucima njezinog nastajanja. Danas je u Haagu, skromno ispraćen i uredno pohvaljen zbog kooperativnosti: gotovo kao paradoks zvuči činjenica da će se baš na njegovom suđenju raspetljati vjerovatno jedna od najtraumatičnijih i ujedno i najtežih domaćih ratnih priča, ona o paralelnom sistemu rukovođenja i komandovanja.

Naravno, već odavno nije nikakva tajna da će i Enver Hadžihasanović i Mehmed Alagić u svojim odbranama otvoriti istu temu - zorno dokazujući kako se niti jedan niti drugi nisu apsolutno ništa pitali unutar prvog safa Stranke demokratske akcije koji je primao i tetošio mudžahedine u BiH. No, dok su i Alagić i Hadžihasanović, iako nerado gledani, ipak uživali sve blagodati povjerenja te iste Stranke i vlasti koju je obnašala, Halilović je bio 18 dana u pritvoru, a potom u nemilosti. To i jeste činjenica zbog koje diljem Balkana zadovoljno trljaju ruke svi oni koji vjeruju da će još u toku suđenja Seferu Haliloviću, u Scheveningen krenuti i Alija Izetbegović.

Masakr u Grabovici Kao komandant svih komandanata: i vojnih i paravojnih, i onih koji su se borili za komad muslimanije i onih što im je multietnička BiH bila i ostala na srcu, i onih izraslih iz nekadašnjeg jna-establishmenta i onih stasalih među narodom... Zaneseni tako, zaboravljaju tek važne detalje: Halilović je, ma kako to dobrovoljno bilo, u Haagu zbog optužnice Međunarodnog krivičnog suda za ratne zločine; još preciznije, zbog zločina koje su pripadnici Armije BiH počinili tokom operacije "Neretva 93" u selima Grabovica i Uzdol.

Goran i Zoran Zadro, dvojica dječaka koji su preživjeli masakr u Grabovici, te su noći izgubili oca, majku, babu, djeda i sestru. Oni su prvi i posvjedočili da su vojnici krenuli od njihove kuće. Rekli su to i u bazi jedinice Zulfikara Zuke Ališpage, komandanta pravca u operaciji "Neretva 93", u Donjoj Jablanici. Očevidac njihovog susreta sa zapovjednicima ARBiH tvrdi da su ispričali kako ih je majka, kad je čula pucnjavu, izbacila kroz prozor i rekla im da bježe. Stariji brat je i u bazi kroz suze molio da ubiju njega, ali da mlađeg poštede. A mlađi je povikao: ušuti, dok sam živ neću zaboraviti lica ubica! Isti je očevidac tvrdio da je uistinu bilo prijedloga da se dječaci ubiju. Već je na snazi bila naredba o potpunoj izolaciji zone u koju niko nije smio kročiti, pa ni policija.

Te noći, osmog na deveti septembar 1993. godine, u Grabovici su divljački ubijena, kako je istraga potvrdila, 33 civila - Mladenka Zadro je tek napunila četiri godine i ona je najmlađa među ubijenima; najstariji ubijeni je Marko Marić, rođen 1906.

Optužnica protiv Sefera Halilovića navodi čak i imena neposrednih izvršilaca nekih od ubistava: Mustafu Hotu, vojnika Devete motorizirane brigade, tereti za ubistvo Pere Marića, a Enesa Šakraka, također iz Devete motorizirane, tereti za ubistvo Goranove i Zoranove majke i sestre - Ljubice i Mladenke Zadro. Mustafu Hotu optužnica pominje po još jednom detalju: bio je prisutan kada je Vehbija Karić nesretno "posavjetovao" vojnike - ako se ko bude bunio, po kratkom postupku - bacite u rijeku. Svojevremeno, kada su Dani pisali o ovom masakru, Karić je, uz objašnjenje da baš nikakvih problema sa smještajem jedinica u ovom rejonu nije ni bilo, na pitanje da li je svjestan težine vlastite izjave, odgovorio: "Uostalom, ni u jednoj armiji se takvo naređenje ne izvršava."

Vehbija Karić je u to vrijeme bio član Generalštaba ARBiH, no nije bio jedini takav: Zićro Suljević, Rifat Bilajac, Džemal Najetović i Namik Džanković također su bili dio tima koji je vodio operaciju "Neretva 93", a optužnica Sefera Halilovića tereti upravo zbog činjenice što je u tom trenutku bio formacijski najstariji - bio je načelnik GŠ i vođa tima.

Živi štit iz Uzdola U svojoj knjizi Lukava strategija Halilović tvrdi da je 20. septembra 1993. godine u izvještaju koji je dostavio Predsjedništvu RBiH, komandantu ŠVK, ministru MUP-a, Ministarstvu odbrane i Izvršnom odboru SDA, pod tačkom tri napisao: "Komandanta Prozorskog bataljona pozvati na odgovornost, a nakon toga uputiti u OG Istok na novu dužnost." Komandant Prozorskog bataljona bio je Enver Buza. Haška optužnica protiv Halilovića sadrži podatak da je uz Buzu bio Zićro Suljević, koji je trebao obezbijediti da se napad na Uzdol izvrši i haška je optužnica za razliku od svih domaćih vojnih, sudskih i policijskih izvještaja i poziva i opoziva bolno precizna - u selu Uzdol je tokom napada ubijeno 29 civila, bosanskih Hrvata, a Slavko Mendeš, zarobljenik HVO-a, uhvaćen je i pogubljen.

Optužnica također pominje izvještaj Sefera Halilovića koji su potpisali i drugi članovi njegovog inspekcijskog tima, ali kaže: "U izvještaju se preporučuje da se pokrene krivični postupak protiv nekih vojnih lica i civilnih rukovodilaca, ali se incidenti u Grabovici i Uzdolu niti ne spominju". Ista Optužnica precizira da je selo Uzdol, koje inače čini više zaselaka, u to vrijeme bilo isključivo naseljeno civilima, bosanskim Hrvatima.

Istoga dana kada je Halilović pisao svoj izvještaj, dakle 20. septembra, Zićro Suljević je, bar tako tvrdi general Stjepan Šiber u svom ratnom dnevniku Prevare, zablude, istina iz 1993, zajedno s Karićem i Rifatom Bilajcem prisustvovao sedmičnoj analizi u Operativnom centru Generalštaba. Naslovivši čitavo poglavlje tvrdnjom "Bilajac, Karić i Suljević neće da kažu šta se to događalo u Hercegovini", Šiber citira Bilajca uz opasku "dakle, on je bio tamo": "U Uzdolu je bio živi štit sa djecom i ženama - Muslimanima. HVO je žene i djecu nabio u zgradu, kao živi štit..." Svoj dnevnički zapis toga dana Šiber završava konstatacijom o mučnom rastanku prisutnih analitičara upravo zbog činjenice što niti jedan od trojice pridošlih iz Hercegovine nije ni riječ rekao šta se dešavalo sa Hrvatima u Grabovici i Uzdolu.

Šta je rekao Alija Istražujući zločine u Grabovici i Uzdolu prije svih, ovdašnji su mediji objavili i polemike koje su međusobno vodili neposredni komandanti jedinica: jedna od njihovih omiljenih teza za raspravu bila je naredba o obustavljanju akcije. Čak se pominjao i papir kojim je osobno Izetbegović zatražio da se akcija odmah obustavi, pa je papir navodno na volšeban način iščezao.

Alija Izetbegović je godinama mudro sricao nerazumljive izjave iz svog čuvenog repertoara dopodne mislim jedno, popodne drugo, da bi tek u svojim Autobiografskim zapisima potvrdio da je u sklopu akcije "Trebević 1" od 26. oktobra 1993. godine Vojno tužilaštvo "došlo do mnogo informacija o zločinu u Grabovici, ali je optužba i suđenje organizirano samo za sarajevski slučaj. U jesen 1997. Odjeljenje vojne bezbjednosti podnijelo je Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu krivičnu prijavu za zločin u Grabovici. Tužilaštvo je obradilo predmet i, u skladu sa Rimskim pravilima puta, zatražilo od Međunarodnog suda u Haagu saglasnost za pokretanje sudskog procesa protiv osumnjičenih lica, na što je Haški tribunal preuzeo kompletan predmet i dokumentaciju o ovom slučaju".

Sarajevski slučaj iz Alijinih Autobiografskih zapisa jeste dakle ono ključno klupko s početka ove priče. Sefer Halilović je u Haagu, između ostalog, i zbog činjenice što je "on naredio da se jedinice 9. motorizovane i 10. brdske brigade Prvog korpusa iz Sarajeva razmjeste u Hercegovinu". Optužnica također kaže: "Obje rečene jedinice bile su ozloglašene zbog svog kriminalnog i nekontrolisanog ponašanja, kao i zbog učešća u oružanoj pobuni u julu 1993. Sefer Halilović je za ponašanje tih jedinica znao..."

Čiji su Caco i Ćele Drugog jula 1993. godine počela je oružana pobuna koju pominje glavna tužiteljica Haškog tribunala Carla del Ponte: toga dana je Fikret Muslimović, jedno vrijeme Izetbegovićev vojni savjetnik tada na čelu Uprave Vojne bezbjednosti Generalštaba, naredio privođenje Senada Pecara, načelnika Štaba Desete brdske brigade. Mušan Topalović Caco, tadašnji komandant Desete brdske, uzvratio je hapšenjem kompletnog obezbjeđenja objekta u kojem je bila stacionirana Uprava. Među uhapšenim desetinama civila, policajaca, vojnih policajaca, bili su i sin Rasima Delića, tadašnjeg komandanta GŠ ARBiH, sin Jovana Divjaka, pomoćnika komandanta, i tadašnji pomoćnik komandanta Prvog korpusa za personalna pitanja Enver Maslak. Prva su dvojica u Štabu Desete brdske maltretirani, ovaj je posljednji, na zahtjev Ramiza Delalića Ćele, oslobođen nakon 14 sati zarobljeništva.

Sarajevu je toga dana obznanjen podatak da su se dijelovi jedinica Devete motorizirane i Desete brdske suprotstavili Komandi ARBiH. Mušan Topalović Caco i Ramiz Delalić Ćelo proglašeni su paravojnim komandantima, no sve do 26. oktobra iste godine, kada je nakon akcije vojnih i policijskih jedinica Delalić uhapšen, a Topalović ubijen, i jedan i drugi zapovijedali su kompletnim brigadama od gotovo 7.500 boraca raspoređenih na linijama odbrane grada. Tek podsjećanja radi: još u februaru iste godine Prvi korpus je izdao zapovjed o reorganizaciji i ukrupnjavanju jedinica pod svojom komandom, što je bilo drugo ime za smjenu onih komandanata koji nisu bili nasljeđe bivše JNA. Plan reorganizacije obuhvatio je Prvu, Drugu i Desetu brdsku (komandanti Mujo Zulić, Zakir Puškar i Caco), od kojih je trebala nastati jedna brigada, kao i Treću i Sedmu brdsku - komandanti Ramiz Delalić Ćelo i Mirsad Bezdrob Kan. Caco nije ni htio da čuje za zapovijed, a Ćelo je pristao i za komandanta ujedinjene, od tada Devete motorizirane, postavljen je Suljo Imširević. Delalić je imenovan njegovim zamjenikom, da bi Imširevića vrlo brzo, zajedno sa novopostavljenim načelnikom štaba, izbacio iz prostorija brigade i nastavio komandovati sam.

Grabovica: Selo u kojem su, osmog na deveti septembar 1998,ubijena 33 civila

Još prije su se Armiji BiH u Sarajevu dogodili i Juka Prazina i Ismet Bajramović Ćelo: prvi je završio u otvorenim sukobima sa Armijom, drugi je pogođen hicem za koji se nikada pouzdano nije ustvrdilo s čije je strane stigao. U Autobiografskim zapisima, Izetbegović će domaćoj javnosti obznaniti da je godina dana opsade u Sarajevu kulminirala kao - "početak javljanja haosa", što je bio dovoljan razlog njemu kao i "nedovoljno promišljena akcija na Trebeviću, kada je poginulo 29 boraca Prve brdske brigade", za smjenjivanje Sefera Halilovića sa čelne pozicije u ARBiH. Prebacivši tako, dakle, kompletnu odgovornost i za Juku i za Ćele u Seferovo dvorište, pozivajući se pritom na pismo Jovana Divjaka, Beograđanina, najškolovanijeg oficira ARBiH, koji mu je 27. maja iste godine skrenuo pažnju na privatne zatvore u Dobrinji i Hrasnici, na nasilničko ponašanje komandanta 10. brdske pa i na odnos prema njemu, na što je, piše Izetbegović, zatražio izjašnjenje Štaba o Divjakovim tvrdnjama iz kojeg se "jasno vidjelo da je Divjak okružen nepovjerenjem i sumnjama", ali i da su mnoge njegove pritužbe osnovane.

Komandant u Alijinom dvorištu Zanimljivo, ali istinito: upravo je Jovan Divjak, odgovarajući Izetbegoviću na pitanje o potrebi smjene Sefera Halilovića, bio protiv. No, to u ovome času i nije naročito bitno: kada počne haško suđenje, pred Halilovićevom odbranom naći će se teži dio posla. Valjat će dokazati da je njegova pozicija vođe tima, načelnika štaba i komandanta operacije "Neretva ž93" samo fiktivna, a da je u stvarnosti, kako Halilović već odavno tvrdi, bio razvlašten. I da je komandovao samo onima koje mu je Izetbegović ostavio. Upravo će u tom dokazivanju najveću ulogu odigrati odgovor na pitanje: Čiji su zapravo bili Caco i Ćelo i koga su slušali? Istina je da je najveći dio važnih svjedoka već odavno pod zemljom: Caco, Juka, Zulić, Imširević...

Stjepan Šiber u svojim ratnim zapisima na jednom mjestu konstatira i tvrdnju Bakira Alispahića, tadašnjeg ministra MUP-a, da je "obezbijedio sve da Caco više ne može dolaziti kod Izetbegovića kad on hoće". Da su i Caco i Ćelo bili najposlušniji kada je neko od Izetbegovića izdavao zapovijedi - opće je poznata sarajevska ratna zbilja. Paradoksalno je da će Haag zapravo ustvrditi koliko je to uticalo na ukupnu zbilju sarajevske ratne scene i da li je to bilo svjesno podrivanje Halilovićevog autoriteta od strane vrha SDA, odnosno porodice Izetbegović. Hoće li to u konačnici uistinu rezultirati Izetbegovićevim odlaskom u Scheveningen ili pak prostom osudom Halilovića zbog obnašanja dužnosti a nepreuzimanja kompetencija za nju, znat će se vrlo skoro. Možda već u "slučaju Kazani". Jedno je već u ovom času posve jasno: i za Grabovicu i za Uzdol Haag će suditi Haliloviću i utvrđivati zapovjednu (ne)odgovornost, ali izvršiocima zločina svakako će suditi domaći sudovi.
Nije kriva samo Drina...
već i Neretva. I zato Mirko Šarović vjeruje da je krivica ipak kolektivna...

Piše: Željko Cvijanović

Ratna krivica u BiH ni na jednoj strani nije stvar ubijenih, protjeranih, popaljenih, već se nekako radije izražava procentima. Otuda se u Banjoj Luci svaki put silno obraduju kada neko iz Sarajeva zgodi u Haag, ali ne zbog toga što je potencijalni krivac priveden pravdi ili zato što bi time mogao da se izrazi pijetet prema srpskim žrtvama. Optužnica protiv Sefera Halilovića za Mirka Šarovića, predsjednika RS-a, bila je dokaz da protekli rat nije bio agresija na BiH i da za njega nije kriv samo jedan narod ili jedan lider. "Ovo je pozitivan proces Haškog tribunala iz čijeg će se krajnjeg cilja vidjeti da odgovornost za počinjene ratne zločine u značajnoj mjeri u BiH pada i na sadašnje bošnjačko-muslimansko rukovodstvo", odriješio se Šarović.

Naravno, stvar je besmislena iz više aspekata, prije svega zato što bilo kakav govor o većoj krivici Bošnjaka ne podrazumijeva, kako Šarović kaže, manju krivicu Srba ili obratno. Osim toga, Šarović u svom oduševljenju previđa krucijalnu srpsku odbranu pred političkim tumačenjima Haaga da je krivica individualna i da nema veze sa kolektivom. Jer, ako on, ničim izazvan, poteže pitanje agresije i ako za njega Halilovićev odlazak znači da toga nije bilo, hoće li kada se sa Carlom del Ponte sretnu Radovan Karadžić i Ratko Mladić značiti da je agresije ipak bilo ili da je bilo malo u vrijeme kada je odlazio Halilović. Neće, jer Šarović radije komentariše odlaske Bošnjaka nego stvari koje se u Haagu događaju Srbima, pa je tako prošlog mjeseca jednako rado komentarisao pritvaranje trojice bošnjačkih oficira, koliko je u istoj izjavi odbio da komentariše presudu protiv srpskog generala Radislava Krstića.

Sa druge strane, Halilovićev odlazak u Scheveningen Mladena Ivanića obradovao je iz mnogo pragmatičnijih razloga. Naime, Ivanić, koji će, u trenutku kada se ovaj broj Dana nađe u štampi, nastojati da u Skupštini RS progura zakon o saradnji sa Haagom, smatra da optužnica protiv Halilovića potvrđuje "opravdanost intenzivnije saradnje sa Tribunalom". "Ja sam već početkom godine naglašavao potrebu takve saradnje, koja ne može biti svedena u pravcu hapšenja samo onih koji su osumnjičeni na jednoj strani, tj. u RS-u", rekao je Ivanić, koji nastoji da srpskim poslanicima objasni da Haag nije tek mašina za mljevenje Srba.

Ivanić, koji je prošle nedjelje opstanak svoje vlade i RS-a vezao za pitanje Haaga i poreza, svjestan je gdje ga može odvesti "neznanje" gdje se kriju Karadžić i Mladić. Da će mu na tom putu priča sa Halilovićem pomoći, nema sumnje, ali da li će mu pomoći dovoljno da RS ne ostane haška crna rupa, to je već debelo pitanje.

I Živko Radišić sklon je ideji da je Halilovićevom odlasku sam bar malo pridodao. "Stalno sam se zalagao da Haški sud svoje kriterijume i principe mora poštivati dosljedno, što znači da svi osumnjičeni, bez obzira kojem narodu, vojsci ili vjeri pripadaju, pod jednakim uslovima treba da budu procesuirani", dodijelio je sebi priznanje Radišić, zadovoljan, kaže, što se "konačno krenulo sa tim".

Korak dalje otišao je Ivanićev savjetnik za Haag Siniša Đorđević, koji nije zadovoljan činjenicom da niko od Bošnjaka u Haagu ne čeka suđenje zbog zločina nad Srbima, već su svi optuženi za zločine nad Hrvatima. "U dokazima protiv Izetbegovića, koje je Vlada RS dostavila Tribunalu, mnogo puta pominje se i ime Sefera Halilovića, a veći dio dokaza se odnosi na zločine iz 1992. i 1993. godine nad sarajevskim Srbima", kaže Đorđević i, možda nesvjesno, artikuliše pravi uzrok radosti i glavni haški cilj političara iz RS-a. Riječ je, naravno, o Aliji Izetbegoviću. Jer, znaju u Banjoj Luci, biće dovoljno da na suđenju Haliloviću bude dokazano da je on, kako tvrdi, poslao izvještaj Izetbegoviću o Grabovici i Uzdolu, pa da se, ako apstrahujemo političke argumente i razloge, po istom osnovu po kojem je sada u Haagu Halilović, tamo nađe i Izetbegović.

Naravno, nisu svi aspekti Halilovićevog odlaska toliko pozitivni za Banju Luku. Jer, poslije toga, slijedi još samo sljedeće pitanje Del Ponte Ivaniću i Šaroviću: "Šta je još uopšte potrebno da učinimo da biste nam vi izručili Karadžića i Mladića?" Biće zanimljivo šta će se pojaviti kao odgovor. Posebno ako Del Ponte bude insistirala da on bude jasan.

 

DANI broj 225

STARE TEME
 

OSTALE VIJESTI
183: Blinken: Amerika zabrinuta zbog postupaka Pekinga : SAD: Drugu dozu vakcine protiv Covid-19 primilo više od 70 miliona ljudi : Francuska: Godišnji odmori u inostranstvu i dalje pod znakom pitanja : Novi crni rekord u Indiji : New York cijepljenjem znatno smanjio broj hospitalizacija i novozaraženih : Italija: Preminule 344 osobe od koronavirusa za 24 časa : Snažan zemljotres pogodio Indoneziju, ima žrtava : Italija: U Milanu održani protesti protiv vlasti zbog slabog odgovora na pandemiju : Kina će do kraja godine proizvesti tri milijarde doza cjepiva : Njemačka: Infekcija potvrđena kod više od 24.000 ljudi Na predsjedničkim izborima u Peruu velik broj kandidata, nema favorita
Iran o napadu na nuklearno postrojenje: Imamo pravo na akciju protiv tih terorista
Švedska od početka pandemije živi najnormalnije u Europi. Je li bila u pravu?
Putin i službeno zabranio gejevima brak i posvajanje djece
Američki državni tajnik: Bit će posljedica u slučaju ruske agresije u Ukrajini
Njemačka turistička branša ne očekuje oporavak prije jeseni
Kina: Cjepiva nam nisu jako učinkovita, možda ćemo ih miješati
Rusija: Nećemo ratovati u Ukrajini, ali nismo ni ravnodušni na sudbinu Rusa ondje
Američki ministar obrane: Naša predanost Izraelu je trajna i čvrsta
Tko je u Njemačkoj odbijao masku, sad dobiva dugotrajne zabrane za javni prijevoz
Jordanski princ se pojavio pored kralja zbog kojeg je bio u kućnom pritvoru
Poznati grčki novinar ispred kuće propucan s deset metaka. Tko ga je ubio?
U Belgiji otkrivena zabava na kojoj su se kršile mjere. Mladić bježao, pao i poginuo
Bidenov šef Pentagona prvi put posjetio Izrael, razgovaralo se o Iranu
Iranski parlament podigao optužnicu protiv predsjednika države
Poplava u kineskom rudniku ugljena, zarobljen 21 rudar
Južna Koreja će AstraZenecom cijepiti samo osobe starije od 30 godina
Ekvador danas bira predsjednika. Hoće li se vratiti socijalizmu?
Svjetske burze porasle na rekordne razine, ulagači optimistični u vezi s oporavkom
Trump rekao donatorima da će pomoći da republikanci osvoje Kongres 2022.

Google


Rezultati

STARE ANKETE

KAPIJA

25-05-1995OSTALE VIJESTI
183: Blinken: Amerika zabrinuta zbog postupaka Pekinga : SAD: Drugu dozu vakcine protiv Covid-19 primilo više od 70 miliona ljudi : Francuska: Godišnji odmori u inostranstvu i dalje pod znakom pitanja : Novi crni rekord u Indiji : New York cijepljenjem znatno smanjio broj hospitalizacija i novozaraženih : Italija: Preminule 344 osobe od koronavirusa za 24 časa : Snažan zemljotres pogodio Indoneziju, ima žrtava : Italija: U Milanu održani protesti protiv vlasti zbog slabog odgovora na pandemiju : Kina će do kraja godine proizvesti tri milijarde doza cjepiva : Njemačka: Infekcija potvrđena kod više od 24.000 ljudi Na predsjedničkim izborima u Peruu velik broj kandidata, nema favorita
Iran o napadu na nuklearno postrojenje: Imamo pravo na akciju protiv tih terorista
Švedska od početka pandemije živi najnormalnije u Europi. Je li bila u pravu?
Putin i službeno zabranio gejevima brak i posvajanje djece
Američki državni tajnik: Bit će posljedica u slučaju ruske agresije u Ukrajini
Njemačka turistička branša ne očekuje oporavak prije jeseni
Kina: Cjepiva nam nisu jako učinkovita, možda ćemo ih miješati
Rusija: Nećemo ratovati u Ukrajini, ali nismo ni ravnodušni na sudbinu Rusa ondje
Američki ministar obrane: Naša predanost Izraelu je trajna i čvrsta
Tko je u Njemačkoj odbijao masku, sad dobiva dugotrajne zabrane za javni prijevoz
Jordanski princ se pojavio pored kralja zbog kojeg je bio u kućnom pritvoru
Poznati grčki novinar ispred kuće propucan s deset metaka. Tko ga je ubio?
U Belgiji otkrivena zabava na kojoj su se kršile mjere. Mladić bježao, pao i poginuo
Bidenov šef Pentagona prvi put posjetio Izrael, razgovaralo se o Iranu
Iranski parlament podigao optužnicu protiv predsjednika države
Poplava u kineskom rudniku ugljena, zarobljen 21 rudar
Južna Koreja će AstraZenecom cijepiti samo osobe starije od 30 godina
Ekvador danas bira predsjednika. Hoće li se vratiti socijalizmu?
Svjetske burze porasle na rekordne razine, ulagači optimistični u vezi s oporavkom
Trump rekao donatorima da će pomoći da republikanci osvoje Kongres 2022.


SVAŠTARIJE

Poplava u kineskom rudniku ugljena, zarobljen 21 rudar

New York cijepljenjem znatno smanjio broj hospitalizacija i novozaraženih

Hiljade hitno evakuirane nakon eksplozivne erupcije vulkana na karipskom otoku

Umro je princ Philip

FOTO U Egiptu otkriven izgubljeni ˝zlatni grad˝

Ukrajinski vicepremijer: Sjeverni tok 2 bi nepopravljivo oslabio Ukrajinu

Zelenskij posjetio ratište na istoku Ukrajine, Merkel traži da se Rusija povuče

Kina poslala mlažnjake prema Tajvanu, Taipei uzvraća: Borit ćemo se do kraja

Nizozemskom brodu punom nafte prijeti potonuće, pokušavaju ga približiti obali

Usred javljanja uživo neočekivani uljez ukrao reporterki mikrofon i pobjegao