Nedjelja 17.12.2017 18:35:41
  TZ VIJESTI - TUZLARIJE - BH VIJESTI - BILTEN TZ - BILTEN TK - OBRAZOVANJE - TOP VIJESTI - IZ MINUTE U MINUTU

Tuzlarije - slike, priče... 
Vijesti 
Tuzlanke i Tuzlaci 
Naše bebe 


Tuzlanski dosje 
Kulturologija 
Preporuka za čitanje 
Sportarije 


Info Servis 
Mapa Tuzle 
Vremenska prognoza 
Mali oglasi 


Bilten rada Općine Tuzla 
Panorame Tuzle 
Vremeplov 
Stare slike pričaju 
Tuzlanska ikona - Meša 
Znanjem protiv droge 
Kapija (25.05.1995.) 
Srebrenica (1995-2006) 


Top vijesti 
Vijesti iz minute u minutu 
Vijesti domaćih medija 
Foto priče 
BH teme 
Feljtoni 

Tuzlarije Forum 
Tuzlarije Chat 
Ankete 
Čestitke-želje-pozdravi 


Razbibriga 
Taze vicevi 
Neobične fotke 
Horoskop 
Web igrice 

Kursna lista 
Telefonski imenik FBiH 
Zakoni 

Vizitke 
Marketing ON LINE KORISNICI - 145

Users in Chat
TUZLARIJE CHAT

Tuzlarije


UPIS PRILOGA

TZ VIJESTI - BH VIJESTI - BH TEME - IZ MINUTE U MINUTU


ARHIVA

16.01.2003.

Hrvatska državljanka, udovica palestinskog terorista protjerana iz Izraela

HRVATSKA državljanka Mariam Melhem (19), udovica lokalnog šefa Islamskog džihada u Jeninu, koji je ubijen u studenome prošle godine u sukobu s izraelskom vojskom, protjerana je iz Izraela u Hrvatsku, potvrđeno je iz Ministarstva unutarnjih poslova.

'Mariam Melhem deportirana je u utorak iz Izraela uz objašnjenje izraelskih vlasti da je protjerana iz razloga nacionalne sigurnosti', rekla je u srijedu glasnogovornica MUP-a Zinka Bardić. Ona je dodala da hrvatske vlasti ne gone Mariam Melhem zbog kaznenih djela te je ona slobodna hrvatska građanka.

Hrvatsko veleposlanstvo u Izraelu zatražilo je službenu notifikaciju izraelskih vlasti o njezinu protjerivanju, ali za sada nije dobilo odgovor.

Mariam Melhem, koja za sebe tvrdi da je Palestinka s hrvatskim državljanstvom, protjerana je u Hrvatsku iz zatvora u blizini Haife u kojem je provela 65 dana, nakon pogibije svog supruga.

Njezin otac Samir kazao je da je protjerivanje njegove kćerke 'zločin', te zatražio od 'međunarodnih organizacija za ljudska prava da izvrše pritisak na Izrael kako bi joj se omogućio povratak'.

Mariam Melhem uhapšena je 9. studenoga, a istoga je dana njezin suprug Iyad Sawalha ubijen u Jeninu u okršaju s izraelskim vojnicima koji su ga htjeli uhapsiti. Čak je optužena da je zajedno s mužem planirala i organizirala terorističke napade, no ta je optužnica odbačena.

Iyad Sawalha bio je mjesni šef Brigada al-Qods, oružanog krila Islamskog džihada. Izraelske službe sigurnosti smatrale su da je on odgovoran za niz atentata u kojima je živote izgubila najmanje 31 osoba, gdje je ranjeno najmanje 100 ljudi, te je vrbovao i obučavao izvršitelje bombaških napada.

Na sam dan vjenčanja Sawalha je organizirao napad autobombom u kojem je poginulo 127 ljudi.

Mariam Melhem, iz Osijeka, ušla je u Izrael prije pet mjeseci s turističkom vizom koja je vrijedila tri mjeseca.

Ovo je prvi puta da je Izrael poduzeo takvu mjeru protjerivanja u inozemstvo za člana obitelji nekog palestinskog aktivista.

Djelatnici hrvatskog veleposlanstva u Izraelu jednom su posjetili Mariam Melhem u zatvoru u blizini Haife, ali djevojka nije izrazila želju za daljnjim kontaktima.

Mariam Melhem Osijek je napustila u lipnju 2002. godine, nakon što je završila treći razred u Jezičnoj gimnaziji.

S njom je u Izrael otišao i otac Samir, koji je Palestinac, te mlađa sestra i brat, dok je njena majka Nada ostala je u Osijeku.

Nakon dolaska u Izrael Mariam se u brzo vjenčala za Iyada Sawalha.

Krajem prosinca u razgovoru za «Jutarnji list» Mariamina majka je rekla kako je obitelj često odlazila u Izrael te da je njena kćer tako upoznala Sawalha.

Izjavila je kako o njemu nikada nije previše znala. Imao je 28 godina, bio je obrazovan te je, po kazivanju kćeri, bio zapovjednik u palestinskoj policiji.

Nada Al Younis vjeruje da će se njena kćer vratiti u Izrael jer smatra da je tamo njezin život i da kao udovica Sawalha ima određena prava.

Osječanka, koja je već neko vrijeme rastavljena od Samira Al Younisa, tvrdi da su njena djeca Palestinci i da imaju dvojno hrvatsko i jordansko državljanstvo. Vjeruje da su tijekom odlazaka u Izrael Samir i njegova rodbina utjecali na svijest djece i odluku da se oni tamo odsele.


Ubojica hrvatskih radnika u Alžiru traži se zbog veze s terorističkim laboratorijem u Londonu
ISTAKNUTI član zabranjene islamske militarističke organizacije GIA-e, za koju se sumnja da je upletena u planiranje terorističkih napada u Engleskoj, Ali Benrekia, sudjelovao je prije deset godina u brutalnom ubojstvu 12 Hrvata u Alžiru. Benrekia je tražen u Alžiru nakon što je u odsustvu osuđen zbog brutalnog ubojsva dvanaestorice Hrvata u sjevernom Alžiru 1993.

Radnicima hrvatske hidro-energetske kompanije na radu u Alžiru prerezani su grkljani dok su spavali u radničkom naselju. Kasnije je objavljeno kako su ubojstva planirana iz osvete zbog hrvatskog rata protiv Muslimana u BiH.

Ali Benrekia stigao je u Veliku Britaniju 1998. i relativno lako dobio politički azil.

Islamski teroristi, «spavači» s zalihama ricina

Britanska policija i službenici tajne agencije MI5 u potrazi su za zalihama ubojitog otrova ricina, čiji su tragovi pronađeni u terorističkom laboratoriju u Londonu prije osam dana. Strahuje se da su zalihe u rukama alžirskih terorista koji se nalaze u središnjem dijelu Engleske.

Pet Alžiraca i jedan Etiopljanin nakon toga su uhapšeni. Kasnija istraga pokazala je da je pronađen samo mali dio ricina, dok je veći dio vjerojatno transportiran terorističkim «spavačima» u Engleskoj. Sumnja se da slični laboratoriji postoje i na drugim lokacijama.

Glavni dio istrage sada se obavlja u pokrajini Midlands, a istraga je fokusirana na stotine Alžiraca koji su podnijeli zahtjev za azilom. Dio njih, sumnja se, pripada militantnoj islamističkoj skupini GIA, čiji je cilj svrgnuti sekularni alžirski režim i zamijeniti ga s islamskim.

Uzbuna u SAD-u zbog nestalih epruveta s kugom

35 EPRUVETA s uzorcima kuge nestalo je iz laboratorija u Teksasu koji se nalazi 530 km zapadno od Dallasa. Uzorci kuge koristili su se za tretman oboljelih od kuge.

Epruvete s uzorcima nedostaju, objavio je FBI, no za sada nema dokaza da su epruvete sadržale bakteriju koja može uzrokovati kugu - objavio je CNN.

Televizijska stanica KCBD objavila je da je nestalo 30 do 35 epruveta, no ne može se sa sigurnošću tvrditi jesu li epruvete ukradene ili jednostavno zametnute.

"Ovo je ozbiljna situacija, ali molim građane da se ne osjećaju ugroženima" - izjavio je Frank Morisson, gradonačelnik Lubbocka u kojem se nalazi znanstveno-istraživački centar Teksaškog tehnološkog sveučilišta. Gradski dužnosnici uskoro će održati press konferenciju.

"FBI istražuje ovaj slučaj" - izjavila je glasnogovornica FBI-a, koji je preuzeo slučaj. Bočice bi možda mogle ubiti jednu osobu, ali ne i veliku skupinu ljudi, rekao je dužnosnik.

Kuga je zarazna bolest koja djeluje na ljude i životinje, koju uzrokuje bakterija Yersinia pestis. Bolest se liječi antibioticima. U SAD-u se godišnje zabilježi 10 do 20 slučajeva kuge kod ljudi, koja je smrtnonosna u jednom od sedam slučajeva.


Razočaravajući napredak u ljudskim pravima na Balkanu
srijeda, 15.1.2003 07:46
BALKANSKEzemlje ostvarile su u 2002. razočaravajući napredak u ljudskim pravima najviše zahvaljući odbijanju pune suradnje s Haškim sudom (ICTY), ocijenio je Human Rights Watch (HRW) u svojem godišnjem izvještaju o stanju ljudskih prava u svijetu.

'Nasuprot većem dijelu prošloga desetljeća u ovoj godini je ostvaren neprekidan mir, ali razočaravajući napredak u ljudskim pravima', stoji u izvještaju o 2002. godini te organizacije za zaštitu ljudskih prava iz New Yorka.

'Nastavak neuspjeha vlada da se obračunaju sa zločinima počinjenim tijekom ratova nastalih raspadom Jugoslavije bio je glavni problem sa štetnim utjecajem na povratak izbjeglica, pomirbu i političku normalizaciju', stoji u skupnom dijelu izvještavanja o Hrvatskoj, Jugoslaviji, BiH i Makedoniji.

'Balkanske države nisu slijedile put mnogih bivših sovjetskih zemalja nazad prema autoritarnosti prošlosti, ali nisu niti nedvosmisleno izabrale vladavinu zakona, poštivanje ljudskih prava i europske integracije', ocjenjuje HRW.

Za Hrvatsku u skupnom dijelu HRW kaže da se predsjednik Stjepan Mesić snažno zalagao za pozivanje na odgovornost za ratne zločine i suradnju s Haškim sudom, ali da je imao malo vlasti da to i provede, dok je hrvatska vlada neumoljivo odbila uhapsiti dvojicu hrvatskih generala koje je tražio Haški sud.

HRW navodi da se više od polovice od 24 osobe koje je optužio ICTY, među njima i najtraženiji Radovan Karadžić, nalaze na slobodi u Republici Srpskoj koja odbija surađivati sa Sudom.

SR Jugoslavija također izbjegava svoje obveze prema ICTY-ju. Zakon koji je usvojila pod pritiskom prijetnje Sjedinjenih Država da će joj uskratiti pomoć pun je rupa, a unatoč zahtijevima Suda nastavlja skrivati optuženog vojnog vođu bosanskih Srba Ratka Mladića, stoji u izvještaju.

HRW primjećuje da Haški sud još nije optužio niti jednog kosovskog Albanca za ratne zločine tijekom kosovskog sukoba unatoč pokrenutim istragama, niti su Srbija ili UN-ova misija na Kosovu pozvali na odgovornost niže rangirane Srbe.

HRW navodi da su, istina, vlasti u BiH, Hrvatskoj i Srbiji tijekom 2002. pokrenule suđenja za ratne zločine ali da su 'u sve tri zemlje ti postupci bili ozbiljno manjkavi uz očigledne pritiske na svjedoke i pristrano sudstvo'.

HRW zaključuje da se u 2002. godini Balkan nije pomirio sa svojom ratnom prošlošću.

'Rezultat je bila teška nepravda tisućama žrtava ratnih zločina počinjenih tijekom jugoslavenskih ratova', kaže organizacija za zaštitu ljudskih prava.

To je također imalo duboke posljedice na obnovu regije, reintegraciju i politički razvitak.

'S etničkim zajednicama koje jedna drugu i dalje smatraju kolektivno krivom za ratne zločine izbjeglice i prognanici oklijevaju vratiti se doma u zajednice gdje će biti u manjini', kaže HRW.

Što više, nastavlja HRW, nepozivanje na odgovornost za nasilja tijekom rata pomoglo je da se održe zakoni koji su neke izbjeglice i prognanike lišili njihove predratne imovine uz navod da su svoje domove napustili dragovoljno, a ne iz straha.

Više od 1,5 milijun izbjeglica i prognanika ne može ili se ne želi vratiti u svoje predratne domove, a etničko čišćenje postaje tako sve više nepovratno, kaže HRW.


Ryanairom besplatno iz Milana od Londona, Pariza, Barcelone...

IRSKA zrakoplovna tvrtka Ryanair ponudila je 100.000 besplatnih zrakoplovnih karata za letove iz zračne luke u Bergamu, grada na sjeveru Italije i to za destinacije poput Barcelone, Pariza, Bruxellesa, Londona, Frankfurta i Luebecka.

Da bi se dobila besplatna karta, ili točnije za 0,01 euro, potrebno ju je rezervirati u razdoblju od 14. do ponoći 16. siječnja, a putovanje po toj cijeni mora biti u razdoblju od 28. siječnja do 31. ožujka. Potrebno je platiti samo takse zračnih luka, a ona za luku u Bergamu iznosi nešto više od 10 eura.

Inače Ryanair povezuje mnoge talijanske gradove s europskim metropolama po promotivnim cijenama.

Hrvati i Slovenaci često putuju Ryanairom iz Trsta, Verone i Venecije prema Londonu, Bruxellesu, Frankfurtu i drugdje. Hrvatima i Slovencima prošle je godine ponuđena mogućnost putovanja Ryanairom iz austrijskih zračnih luka u Klagenfurtu i Grazu.

Pravi rat među zrakoplovnim kompanijama doveo je i do nekih nevjerojatnih ponuda. Tako je talijanska tvrtka ovih dana ponudila karte po deset eura na domaćim letovima i tako povećala promet za 246 posto od Milana do Catanije i za 112 posto od Milana do Napulja. Sve je više kompanija koje niskim cijenama pokrivaju sve više pravaca u Europi, a osim Ryanaira to su Buzzair, easyjet.com i fly-go.com.


Pronađene bočice s bakterijom kuge u Texasu
SVE BOČICE s kugom za koje je ranije javljeno da su nestale iz jednog laboratorija u Texasu su pronađene, saopštio je u srijedu FBI.

'Pronašli smo sve nestale bočice. Utvrdili smo da nema nikakve opasnosti za zdravlje ljudi', rekao je Lupe Gonzales iz FBI-ja okončavši tako strahovanja od bioterorizma.

On nije kazao gdje su bočice pronađene, ali je dodao da se istraga nastavlja.

FBI je tražio najmanje 30 bočica za koje vjerovalo da mogu sadržavati bakteriju koja uzrokuje bubonsku ili plućnu kugu.

Bočice su bile dio jedne studije za razvijanje antibiotika protiv kuge na odjelu interne medicine Sveučilišnog centra za zdravstvene znanosti u teksaškom gradiću Lubbocku, 530 km zapadno od Dallasa.

Stručnjaci su rekli kako drže da se sadržina bočica ne može iskoristiti kao oružje.

Kuga je zarazna bolest životinja i ljudi koju uzrokuje bakterija jersinia pestis. Bubonska kuga je bolest glodavaca koja se ljudima prenosi ujedom zaraženih buha.

Deset do dvadeset ljudi godišnje u seoskim oblastima Sjedinjenih Država bude zaraženo kugom, dok je u svijetu taj broj između tisuću i 3.000.

Bolest se sada može izliječiti antibioticima, ali ako se ne započne s liječenjem odmah može dovesti i do smrti. Milijuni Europljana umrli su u Srednjem vijeku od bubonske kuge koju su buhe prenosile sa štakora.

Plućna kuga je teži oblik bolesti do koje dolazi kada se bakterija udahne nakon kontakta sa zaraženom životinjom.


SAD UPOZORIO IRAK DA U RATU NE KORISTI CIVILE KAO LJUDSKI ŠTIT
Sjedinjene Države upozorile su u srijedu Irak da ne koristi civile kao ljudski štit u pokušaju da izbjegne zračne napade tijekom mogućeg rata.

Predsjedatelj Združenog stožera američke vojske, general Richard Myers, rekao je da je 'Irak u prosincu najavio kako će novačiti dobrovoljce iz arapskih i zapadnih zemalja koji bi služili kao ljudski štit i koji bi bili raspoređeni na najosjetljivijim lokacijama.'

'To je namjerno novačenje nedužnih civila. Želio bih upozoriti da je prema Međunarodnom zakonu o oružanom sukobu nelegalno koristiti civile kao sredstvo za zaštitu potencijalnih ciljeva, a iračko djelovanje ne bi bilo samo kršenje tog zakona, već bi se smatralo i ratnim zločinom u bilo kojem sukobu', rekao je Myers.


Preuzeto sa portala INDEX.HR

ARHIVA TOP STORIES

2003: I - II - III - IV - V - VI - VII - VIII - IX - X - XI - XII mjesec

2004: I - II - III - IV - V - VI - VII - VIII - IX - X - XI - XII mjesec

2005: I - II - III - VII - VIII - IX - X - XI - XII mjesec

2006: I - II - III - IV - V - VI - VII - VIII - IX - X - XI - XII mjesec

2007: I - II - III - IV - V - VI - VII - VIII - IX - X - XI - XII mjesec

2008: I - II - III - IV - V - VI - VII - VIII - IX - X - XI - XII mjesec

2009: I - II - III - IV - V - VI - VII - VIII - IX - X - XI - XII mjesec

2010: I - II - III - IV - V - VI - VII - VIII - IX - X - XI - XII mjesec

2011: I - II - III - IV - V - VI - VII - VIII - IX - X - XI - XII mjesec

2012: I - II - III - IV - V - VI - VII - VIII - IX - X - XI - XII mjesec

2013: I - II - III - IV - V - VI - VII - VIII - IX - X - XI - XII mjesec

2014: I - II - III - IV - V - VI - VII - VIII - IX - X - XI - XII mjesec

2015: I - II - III - IV - V - VI - VII - VIII - IX - X - XI - XII mjesec

2016: I - II - III - IV - V - VI - VII - VIII - IX - X - XI - XII mjesec

2017: I - II - III - IV - V - VI - VII - VIII - IX mjesec

 


OSTALE VIJESTI
Prijevremeni izbori za načelnika Općine Glamoč: Do 15 sati glasalo 1.419 birača ili 34,69 postoKozlić i Omerović na \'Krugu 99\': Haški tribunal ostvario svoju misiju i većinu ciljevaBaza operacija seli se na Kamberović polje: Nastavljena potraga za Aldinom Mulićem\'Odsustvo iskrene želje bh. lidera\': Fajon: Nedostatak dogovora unutar BiH usporava put ka EUU Sarajevu skup protivljenja Trumpovoj odluci: \'Zemlja Palestinaca ne može se nikome poklanjati\'Predsjedavajući Predsjedništva BiH za HRT: Čović: Treći entitet realna mogućnostProgram započet 2007., a zatvoren 2012. godine : Pentagon potrošio 20 miliona dolara na istraživanje UFO-a45 ranjenih: U samoubilačkom napadu na crkvu u Pakistanu najmanje osam žrtavaVIDEO: U Australiji prikupljao sredstva za režim u Pyongyangu: Sjevernokorejski agent optužen za pokušaj prodaje dijelova raketeFOTO: Predmeti prikupljani od kolekcionara i prijatelja: Muzej \'Zagreb 80-ih\' prikazuje život porodica u bivšoj Jugoslaviji
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 3 sata
Trumpova administracija zabranila neke riječi u zdravstvenim agencijama
Objavljeno prije 3 sata
FOTO, VIDEO Kalifornija danima gori, bogataši nemoćno gledaju kako im se požar približava kućama
Objavljeno prije 4 sata
Zbog baby monitora blokirana cijela ulica u Njemačkoj
Objavljeno prije 5 sati
VIDEO Tropska oluja poharala Filipine, najmanje 26 mrtvih i 23 nestalih
Objavljeno prije 5 sati
Nigerijac na tržnici u Gabonu nasrnuo nožem na dva danska novinara, vikao "Allahu Akbar"
Objavljeno prije 5 sati
Najmanje 8 mrtvih u samoubilačkom napadu na crkvu u Pakistanu

Google


Rezultati

STARE ANKETE

KAPIJA

25-05-1995OSTALE VIJESTI
Prijevremeni izbori za načelnika Općine Glamoč: Do 15 sati glasalo 1.419 birača ili 34,69 postoKozlić i Omerović na \'Krugu 99\': Haški tribunal ostvario svoju misiju i većinu ciljevaBaza operacija seli se na Kamberović polje: Nastavljena potraga za Aldinom Mulićem\'Odsustvo iskrene želje bh. lidera\': Fajon: Nedostatak dogovora unutar BiH usporava put ka EUU Sarajevu skup protivljenja Trumpovoj odluci: \'Zemlja Palestinaca ne može se nikome poklanjati\'Predsjedavajući Predsjedništva BiH za HRT: Čović: Treći entitet realna mogućnostProgram započet 2007., a zatvoren 2012. godine : Pentagon potrošio 20 miliona dolara na istraživanje UFO-a45 ranjenih: U samoubilačkom napadu na crkvu u Pakistanu najmanje osam žrtavaVIDEO: U Australiji prikupljao sredstva za režim u Pyongyangu: Sjevernokorejski agent optužen za pokušaj prodaje dijelova raketeFOTO: Predmeti prikupljani od kolekcionara i prijatelja: Muzej \'Zagreb 80-ih\' prikazuje život porodica u bivšoj Jugoslaviji
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 3 sata
Trumpova administracija zabranila neke riječi u zdravstvenim agencijama
Objavljeno prije 3 sata
FOTO, VIDEO Kalifornija danima gori, bogataši nemoćno gledaju kako im se požar približava kućama
Objavljeno prije 4 sata
Zbog baby monitora blokirana cijela ulica u Njemačkoj
Objavljeno prije 5 sati
VIDEO Tropska oluja poharala Filipine, najmanje 26 mrtvih i 23 nestalih
Objavljeno prije 5 sati
Nigerijac na tržnici u Gabonu nasrnuo nožem na dva danska novinara, vikao "Allahu Akbar"
Objavljeno prije 5 sati
Najmanje 8 mrtvih u samoubilačkom napadu na crkvu u PakistanuRAZBIBRIGA

Sve više poznatih osoba misli da je Zemlja ravna ploča

Bizarni reality u Srbiji: Oženjeni pjevač se seksao pred kamerama, a onda je u kuću ušla njegova žena

Ĺ trumpfovi su rasisti, Snjeguljica je priÄŤa o kokainu, a Tom i Jerry su nacistiÄŤka propaganda

Tri dana nije nosila grudnjak na posao, evo što je doživjela

VIDEO Ovako izgleda operacija smanjivanja grudi: "Nosila sam košaricu E, život mi je bio grozan"

Dorian pobijedio u Životu na vagi: Skinuo 77 kila, osvojio 150.000 kuna i zaveo natjecateljicu

Kad već Kolinda samo putuje, fotka se i sramoti nas, idemo bar izabrati najjaču fotku

FOTO "Moje tijelo je moj jedini skandal": Bivša odbojkašica obožava se fotkati gola

FOTO Fantastičan život turbo bogatog princa Bruneja: Evo što možete kad imate tatine milijarde

"Život Dana Bilzeriana obična je laž": Kralj Instagrama skriva veliku tajnu?

Znate li što je sindrom mrtve vagine i treba li vas brinuti?

Predsjednik HSP-ovaca želi smršavjeti, osvojiti 150.000 kuna i opet osvojiti ženu

Zbog ovog selfieja obitelj missice morala je pobjeći iz Iraka: "Prijete joj da će je ubiti"

FOTO Probali smo sve germknedle na Adventu u Zagrebu, pronašli smo najbolju, ali i najgoru

Porno zvijezda Yuri Luv pronađena mrtva u 32. godini

Jedan od najpoznatijih glumaca osamdesetih na vrhuncu karijere napustio je Hollywood, a razlog je pretužan

Kontakt mail
tuzlarije@tuzlarije.net