TUZLA - TUZLARIJE NET
       
Nedjelja 5.5.2024       
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
    
Tuzlarije
  
   
  TZ VIJESTI - VIJESTI IZ MINUTE U MINUTU - TOP VIJESTI 24 SATA - TUZLARIJE - BILTEN GRADA - BILTEN KANTONA - OBRAZOVANJE - FORUM
 








05.05.2024 - 16h
INDEKS KVALITETA ZRAKA
46
DOBAR
Kvalitet zraka je zadovoljavajući

ŽIV LUK SAR ZEN TUZ
zrak.ekoakcija.org






ON LINE KORISNICI - 87

Users in Chat
TUZLARIJE CHAT

Tuzlarije



ID o privr uvozu i izvozu

Na osnovu clana 46. stav 1. Zakona o vanjskotrgovinskomposlovanju ("Sluzbene novine Federacije BiH", broj 2/95), VladaFederacije Bosne i Hercegovine, donosi

ODLUKU O PRIVREMENOM IZVOZU I UVOZU ROBE

I

Ovom odlukom uredjuju se vrsta, namjena i rokovi privremenog izvoza i uvoza robe u Federaciju Bosne i Hercegovine (udaljem tekstu: Federacija).

II

Privremeni izvoz i uvoz robe ne moze se odobriti za robu ciji je redovan izvoz i uvoz zakonom zabranjen.

III

Preduzece i drugo pravno lice upisano u Jedinstvenu evidenciju preduzeca upisanih u sudski registar za vrsenje poslova vanjskotrgovinskog prometa (u daljem tekstu: preduzece) moze privremeno izvoziti i uvoziti robu radi oplemenjivanja (prerade,dorade i obrade). Poslove privremenog izvoza preduzece mozevrsiti pod uslovom da robu na oplemenjivanje daje domace proizvodno lice ili preduzece registrovano za poslove posredovanja u vanjskotrgovinskom prometu, a poslove privremenog uvoza preduzece moze vrsiti pod uslovom da robu na oplemenjivanje daje strano lice - narucilac usluga ili preduzece registrovano za poslove posredovanja u vanjskotrgovinskom prometu.Poslovi iz stava 1. ove tacke mogu da se vrse u vise faza imoze da ih vrsi vise preduzeca.Preradom robe, u smislu ove tacke, podrazumijevaju se sveradnje oplemenjivanja u procesu proizvodnje kojima se mijenjaju osnovna svojstva privremeno izvezene i uvezene robe.Doradom robe, u smislu ove tacke, podrazumijevaju se radnjekojima se izvezena i uvezena roba oplemenjuje, kao sto sustampanje, bojenje, ciscenje, sortiranje, ispitivanje kvaliteta, pakovanje i dr, ili joj se dodaje druga roba radi ugradjivanja, usivanja,mijesanja i dr, ako u tom procesu privremeno izvezena i uvezena roba ne mijenja osnovna svojstva.Obradom robe, u smislu ove tacke, podrazumijeva se svaki mehanicki, kemijski i drugi postupak koji se preduzima radi dotjerivanja i poboljsanja kvaliteta proizvoda bez dodavanja iste ili druge vrste robe.Privremeni izvoz i uvoz robe radi oplemenjivanja odobrava carinarnica, i to za vrijeme koje je neophodno za ispunjenje svrhe privremenog izvoza i uvoza, ali ne duze od sest mjeseci. U opravdanim slucajevima carinarnica moze produziti rok - do zavrsetka posla oplemenjivanja robe, a najduze do dvije godine.

IV

Privremeno se moze izvoziti i uvoziti radi opravke:
1. roba koja je predmet opravke,
2. roba namijenjena za opravku osnovnih sredstava,
3. rekonducionirana (osvjezena) roba,
4. dijelovi i odredjeni sklopovi motora i motornih vozila po osnovu ugovora o prodaji robe sa konsignacionog skladista.
Carinarnica moze odobriti privremeni izvoz odredjenog broja dijelova i sklopova motora i motornih vozila za koje preduzece daje garanciju da ce u roku od sest mjeseci od dana privremenog izvoza obezbijediti u istom broju i vrsti uvoz tih dijelova i sklopova motora i motornih vozila. Carinarnica moze odobriti privremeni uvoz odredjenog broja dijelova i skopova motora i motornih vozila za koje preduzece daje garanciju da ce u roku od sest mjeseci od dana privremenog uvoza obezbijediti u istom broju i vrsti izvoz tih dijelova i sklopova motora i motornih vozila. Privremeni izvoz i uvoz robe radi opravke carinarnica moze odobriti za vrijeme neophodno za ispunjenje svrhe privremenog izvoza i uvoza, ali ne duze od sest mjeseci. U opravdanom slucaju carinarnica moze produziti rok privremenog izvoza i uvoza, a najduze do dvije godine.

V

Preduzece moze, na osnovu ugovora zakljucenog sa stranim licem, privremeno izvoziti i uvoziti zivotinje za priplod, sjeme i druge organe biljaka za razmnozavanje. Carinarnica odobrava privremeni izvoz i uvoz robe iz stava 1. ove tacke na osnovu saglasnosti nadleznog ministarstva, najduze do dvije godine.

VI

Radi proizvodnje robe za izvoz, privremeno se mogu izvoziti i uvoziti reprodukcioni materijali (sirovine, pomocni materijal ili poluproizvodi), odnosno sklopovi ili dijelovi za ugradjivanje, pod uvjetom:
1. da je to predvidjeno ugovorom zakljucenim izmedju preduzeca stranog lica, odnosno ugovorom o zajednickom ulaganju ili ugovorom o dugorocnoj proizvodnoj kooperaciji,
2. da su reprodukcioni materijal, odnosno dijelovi i sklopovi vlasnistvo stranog lica ili predmet ugovora o zajednickom ulaganju, odnosno ugovora o dugorocnoj proizvodnoj kooperaciji.
Privremeni izvoz i uvoz iz stava 1. ove tacke carinarnica moze odobriti na vrijeme do sest mjeseci, s tim sto se moze, ako to zahtijeva tehnoloski proces proizvodnje, taj rok produziti do zavrsetka posla ugradnje.

VII

Privremeno se moze uvoziti dio opreme i reprodukcionog materijala radi dokompletiranja opreme koja se izvozi, odnosno radi dokompletiranja investicionog objekta koji se gradi u inostranstvu ako privremeni uvoz vrsi preduzece koje izvozi opremu ili izvodi investicione radove u inostranstvu. Privremeni uvoz robe iz stava 1. ove tacke carinarnica moze odobriti na vrijeme do sest mjeseci, a u opravdanom slucaju taj se rok moze produziti do zavrsetka posla.

VIII

Privremeno se mogu izvoziti: alat, instrumenti i druga sredstva za montiranje izvezene opreme ako se oprema izvozi uz ugovorenu obavezu domaceg lica - prodavca opreme da izvrsi montazu svojim alatom, instrumentima ili drugim sredstvima za montiranje.
Privremeni izvoz i uvoz iz st. 1. i 2. ove tacke, carinarnica odobrava za vrijeme potrebno za montiranje.

IX

Privremeno se moze izvoziti i uvoziti roba radi njenog ispitivanja, prikazivanja ili radi vrsenja proba robe, ako vlasnik tu robu daje bez naknade i na odredjeno vrijeme. Privremeni izvoz i uvoz robe iz stava 1. ove tacke traje do zavrsetka tehnoloskog procesa ispitivanja, do zavrsetka prikazivanja, odnosno do zavrsetka probe.

X

Privremeno se moze izvoziti i uvoziti roba radi izlaganja na medjunarodnim sajmovima, izlozbama i drugim priredbama i predmeti koji se koriste za uredjivanje sajamskih, odnosno izlozbenih prostorija. Privremeno moze izvoziti robu iz stava 1. ove tacke domace preduzece registrovano za poslove vanjskotrgovinskog prometa. Privremeno moze uvoziti robu iz stava 1. ove tacke izlagac, preduzece registrovano za organizovanje medjunarodnih sajmova, izlozbi ili priredbi ili preduzece - zastupnik stranog lica koje je vlasnik robe, ili preduzece registrovano za poslove medjunarodne spedicije. Carinarnica moze odobriti privremeni izvoz i uvoz robe iz stava 1. ove tacke na vrijeme koje ne moze biti duze od sest mjeseci od dana zavrsetka medjunarodnog sajma, a predmeta koji se koriste za uredjivanje sajamskih, odnosno izlozbenih prostorija - najduze do dvije godine.

XI

Privremeno se mogu izvoziti i uvoziti zivotinje, instrumenti, aparati, rekviziti i drugi predmeti namijenjeni za igre na srecu i odrzavanje kulturno-umjetnickih, sportskih i drugih priredbi, odnosno za snimanje filmova. Pod drugim predmetima iz stava 1. ove tacke podrazumijevaju se filmske i video trake (negativ) namijenjene za snimanje koprodukcionih filmova. Predmetima koji su namijenjeni za odrzavanje sportskih priredbi podrazumijevaju se i sportski automobili i motocikli i sl. Carinarnica moze odobriti privremeni izvoz i uvoz predmeta iz stava 1. ove tacke do sest mjeseci. U opravdanom slucaju taj rok carinarnica moze produziti za jos sest mjeseci.

XII

Privremeno se moze izvoziti ambalaza, tovarni i zastitni pribor i sl. koji su vlasnistvo domaceg lica ako su namijenjeni otpremanju robe koja se izvozi iz Federacije. Privremeno se moze uvoziti ambalaza, tovarni ili zastitni pribor i sl. koji su vlasnistvo stranog lica ako su namijenjeni dopremanju ili otpremanju robe koja se uvozi u Federaciju. Privremeno se moze uvoziti, u smislu stava 1. ove tacke i tovarni i zastitni pribor koji je vlasnistvo stranog lica - posiljaoca robe, ako taj pribor tehnoloski ne pripada prevoznom sredstvu (peci za odrzavanje temperature, razni ventilacioni uredjaji i sl). Privremeni uvoz robe iz stava 1. ove tacke carinarnica moze odobriti na vrijeme od sest mjeseci. U opravdanom slucaju, carinarnica moze taj produziti, ali najduze jos do sest mjeseci, a za ambalazu namijenjenu za otpremanje poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda koji se izvoze - najduze jos do devet mjeseci. Carinarnica moze odobriti privremeni izvoz i uvoz ambalaze namijenjene za otpremanje robe koja se privremeno uvozi radi oplemenjivanja do roka propisanog u tacki 3. stav 6. ove odluke.

XIII

Privremeno se moze izvoziti:
1. oprema za potrebe domaceg predstavnistva, u skladu sa propisima i medjudrzavnim ugovorima, ako je to predstavnistvo registrovano u inostranstvu pod uslovom reciprociteta,
2. oprema za potrebe medjunarodnih i medjudrzavnih organizacija i komisija cije je sjediste u inostranstvu.
Opremom iz stava 1. ove tacke podrazumijeva se roba (teleks, teleprinter, putnicko i teretno motorno vozilo, pisace i racunske masine svih vrsta, aparati za umnozavanje i sl.) koja je namijenjena u sluzbene potrebe domacih lica. Privremeni izvoz robe iz stava 1. ove tacke carinarnica odobrava na rok od godinu dana, a u opravdanim slucajevima taj rok moze produziti dok traju potrebe tog predstavnistva, odnosno organizacije u inostranstvu.

XIV

Privremeno se moze uvoziti:
1. oprema za potrebe stranog predstavnistva, u skladu sa propisima i medjudrzavnim ugovorima, ako je to predstavnis tvo registrovano u Federaciji pod uslovom reciprociteta,
2. oprema za potrebe medjunarodnih i medjudrzavnih organizacija i komisija cije je sjediste na teritoriji Federacije. Opremom iz stava 1. ove tacke podrazumijeva se roba (teleks, teleprinter, putnicko i teretno motorno vozilo, pisace i racunske masine svih vrsta, aparati za umnozavanje i sl.) koja je namijenjena u sluzbene potrebe stranih lica. Privremeni uvoz iz stava 1. ove tacke carinarnica odobrava na rok od godinu dana, a u opravdanim slucajevima taj rok moze produziti dok traju potrebe tog predstavnistva, odnosno organizacije u Federaciji.

XV

Privremeno se mogu uvoziti:
1. putnicka motorna vozila registovana u inostranstvu koja preduzece registrovano za iznajmljivanje motornih vozila u Federaciji uvozi na osnovu ugovora zakljucenog sa stranim licem radi iznajmljivanja za koriscenje u Federaciji,
2. oprema koju preduzece registrovano za iznajmljivanje opreme uvozi na osnovu ugovora zakljecenog sa stranim licem,
3. jahte, jedrilice i drugi plovni objekti, sa pripadajucim vezovima i priborom za sidrenje, namijenjeni sportskoj razonodi, koje preduzece registrovano za iznajmljivanje tih objekata uvozi na osnovu ugovora zakljucenog sa stranim licem i
4. kamp prikolice koje preduzece uvozi na osnovu ugovora zakljucenog sa stranim licem radi pruzanja turistickih usluga.
Privremeni uvoz predmeta iz stava 1. ove tacke, carinarnica odobrava na vrijeme do sest mjeseci. U opravdanom slucaju carinarnica moze produziti taj rok do roka neophodnog da se ispuni svrha privremenog uvoza. U rok privremenog uvoza ne uracunava se zadrzavanje robe iz stava 1. podtacke 3. ove tacke pod carinskim nadzorom u marini.

XVI

Privremeno se mogu uvoziti:
1. kalupi, modeli, klisei, uzorci, sabloni, pozitiv filmovi za ofset stampu i zamjenljivi alat, ako se neophodno za pruzanje usluga stranom licu - naruciocu usluge, odnosno za proizvodnju robe za uvoz,
2. trake za snimanje televizijskih emisija radi razmjene programa
s inostranim televizijskim organizacijama,
3. tehnicka dokumentacija za potrebe preduzeca, namijenjena za izradu ponude za izvoz robe i usluga,
4. masine, aparati, uredjaji i instrumenti namijenjeni proizvodnji robe za izvoz ili pruzanje usluga u procesu oplemenjivanja robe stranog vlasnistva (prerada, dorada i obrada),
5. roba - probni komadi kojima se iskljucivo ispituje kvalitet opreme namijenjene izvozu, odnosno uvozu.
Privremeni uvoz predmeta iz stava 1. ove tacke carinarnica odobrava na vrijeme od godinu dana, a moze taj rok u opravdanim slucajevima produziti do roka neophodnog da se ispuni svrha privremenog uvoza.

XVII

Privremeno se moze izvoziti i uvoziti oprema i mehanizacija data, odnosno uzeta u zakup. Privremeni izvoz i uvoz iz stava 1. ove tacke odobrava carinarnica do roka predvidjenog ugovorom o zakupu.

XVIII

Privremeno se mogu izvoziti:
1. mehanizacija i oprema za izgradnju investicionih objekata u inostranstvu odnosno za izvodjenje pojedinih radova na investicionim objektima u inostranstvu,
2. masine, aparati, uredjaji i instrumenti namijenjeni za nastavu i za provodjenje zdravstvene zastite domacih drzavljana na privremenom boravku u inostranstvu, kao i rehabilitaciju invalidnih lica. Privremeni izvoz robe iz stava 1. ove tacke carinarnica odobrava na vrijeme do sest mjeseci, a u opravdanom slucaju moze taj rok produziti najduze do dvije godine.

XIX

Privremeno se mogu uvoziti:
1. mehanizacija i opreme za izgradnju investicionih objekata u Federaciji, odnosno za izvodjenje pojedinih radova na investicionim objektima u Federaciji, izuzev vlastite opreme i mehanizacije domacih pravnih lica,
2. masine, aparati, uredjaji i nstrumenti namijenjeni za nastavu i za provodjenje zdravstvene zastite, kao i rehabilitaciju invalidnih lica,
3. osnovna sredstva za otklanjanje neposredne opasnosti ili od elementarnih ili drugih nepogoda, odnosno za otklanjanje neposrednih posljedica epidemije, odnosno nepogoda,
4. specijalna sinska vozila za ispitivanje i odrzavanje sina na zeljeznickim prugama,
5. masine, aparati i uredjaji, instrumenti, alat, specijalna prevozna sredstva i plovila i njihovi rezervni dijelovi, koji su namijenjeni za istrazivanje nafte i gasa, uglja, mineralnih i nemineralnih sirovina (metala i nemetala), a koji se ne proizvode u Federaciji o cemu izdaje potvrdu nadlezno ministarstvo. Privremeni uvoz robe iz stava 1. ove tacke carinarnica odobrava na vrijeme do sest mjeseci, a u opravdanom slucaju moze taj rok produziti najduze do dvije godine.

XX

Preduzece koje po odredbama ove odluke moze privremeno uvoziti robu, moze privremeno uvoziti i dijelove za tehnicko-tehnolosko usavrsavanje te robe, za zamjenu, odrzavanje, opravku i servisiranje, pod uslovom da zamjenjene dijelove vrati u inostranstvo, unisti pod carinskim nadzorom ili preda carinarnici na slobodno raspolaganje.

XXI

Domaca fizicka lica iz clana 91. st. 3. i 4. Zakona o vanjskotrgovinskom poslovanju mogu privremeno izvoziti i uvoziti robu u slucajevima iz tac. 2. do 21. ove odluke, na osnovu odobrenja carinarnice koja taj uvoz i izvoz moze odobriti po namjenama i u rokovima predvidjenim u tim slucajevima ako su ispunjeni uslovi za vrsenje carinskog nadzora i kontrole (vodjenje propisanih evidencija, poslovnih knjiga i dr.).

XXII

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Sluzbenim novinama Federacije BiH".
V broj 178/96
27. juna 1996. godine
Sarajevo

Premijer
dr Izudin Kapetanovic, v. r.


Federalni zakoni

Zakoni Tuzlanskog kantona

Službene novine Tuzlanskog kantona

 
OSTALE VIJESTI
Aktivistica za ženska prava u Saudijskoj Arabiji osuđena na 11 godina zatvora
Mladića u Sjevernoj Irskoj čavlima zabili za ogradu. Prevezen je u bolnicu
Izraelska vlada zabranila rad Al Jazeere
Netanyahu: Zaustavljanje rata u Gazi u ovom trenutku zadržalo bi Hamas na vlasti
Kreće lov na muškarce koji su napustili Ukrajinu?
Hezbolah lansirao desetke raketa na Izrael. "Ovo je odmazda za ubijenu obitelj"
Antisemitizam eksplodirao posljednjih mjeseci. "Godina nije 1938., čak ni 1933."
Najveća predaja u povijesti SAD-a, nakon koje je uslijedio ratni zločin
Rusi uništavaju ukrajinski energetski sustav. "Šteta je veća od milijardu dolara"
Hamas ima jedan ključan uvjet za primirje. Izraelu je potpuno neprihvatljiv
Vozilom se zabio u ogradu Bijele kuće i poginuo
Zelenski: Bog ima ukrajinsku zastavu na ramenu
Britanci: Rusi su u Ukrajini izgubili gotovo pola milijuna ljudi
Dostupan lijek za tlak može usporiti starenje i produžiti život
U strašnoj nesreći u Kini 48 poginulih. Kinezi slave herojski potez vozača kamiona
Rastu napetosti na američkim fakultetima. Srušen još jedan prosvjednički kamp
Dolar oštro pao, ponajviše prema jenu
Appleu pali dobit i zarada, ali mu istovremeno jako skočile dionice
Izrael ne vodi rat samo oružjem. "U tijeku je kolektivno kažnjavanje Palestinaca"
16-godišnjak izbo čovjeka u Australiji, policija ga ubila. Sumnja se na terorizam






Google






Rezultati

STARE ANKETE

KAPIJA

25-05-1995



OSTALE VIJESTI
Aktivistica za ženska prava u Saudijskoj Arabiji osuđena na 11 godina zatvora
Mladića u Sjevernoj Irskoj čavlima zabili za ogradu. Prevezen je u bolnicu
Izraelska vlada zabranila rad Al Jazeere
Netanyahu: Zaustavljanje rata u Gazi u ovom trenutku zadržalo bi Hamas na vlasti
Kreće lov na muškarce koji su napustili Ukrajinu?
Hezbolah lansirao desetke raketa na Izrael. "Ovo je odmazda za ubijenu obitelj"
Antisemitizam eksplodirao posljednjih mjeseci. "Godina nije 1938., čak ni 1933."
Najveća predaja u povijesti SAD-a, nakon koje je uslijedio ratni zločin
Rusi uništavaju ukrajinski energetski sustav. "Šteta je veća od milijardu dolara"
Hamas ima jedan ključan uvjet za primirje. Izraelu je potpuno neprihvatljiv
Vozilom se zabio u ogradu Bijele kuće i poginuo
Zelenski: Bog ima ukrajinsku zastavu na ramenu
Britanci: Rusi su u Ukrajini izgubili gotovo pola milijuna ljudi
Dostupan lijek za tlak može usporiti starenje i produžiti život
U strašnoj nesreći u Kini 48 poginulih. Kinezi slave herojski potez vozača kamiona
Rastu napetosti na američkim fakultetima. Srušen još jedan prosvjednički kamp
Dolar oštro pao, ponajviše prema jenu
Appleu pali dobit i zarada, ali mu istovremeno jako skočile dionice
Izrael ne vodi rat samo oružjem. "U tijeku je kolektivno kažnjavanje Palestinaca"
16-godišnjak izbo čovjeka u Australiji, policija ga ubila. Sumnja se na terorizam


SVASTARIJE


Osmrtnicama ba

Hamas ima jedan ključni uvjet za primirje. Izraelu je potpuno neprihvatljiv

Rusija raspisala tjeralicu za Zelenskim

Miralem Pjanić se oprostio od reprezentacije Bosne i Hercegovine

U Japanu podižu ogradu. Ne žele da turisti fotografiraju planinu: ˝Nepristojni su˝

Dan kada su Hajduk i Zvezda zagrljeni plakali, a krcati Poljud pjevao ˝Druže Tito...˝

Rusija: Ukrajina je napala Krim moćnim raketama koje je poslao SAD

Sve više mrtvih u poplavama u Brazilu. Nema struje i neta, evakuirano 23.000 ljudi

VIDEO Ukrajinci moćnom američkom raketom ubili 116 Rusa daleko od fronte

Britanija: Ukrajina može koristiti naše oružje za napade unutar Rusije

Prijavljeno 17 avioprijevoznika: ˝Lažu u reklamama˝





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi