TUZLA - TUZLARIJE NET
       
Ponedjeljak 29.4.2024       
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
    
Tuzlarije
  
   
  TZ VIJESTI - VIJESTI IZ MINUTE U MINUTU - TOP VIJESTI 24 SATA - TUZLARIJE - BILTEN GRADA - BILTEN KANTONA - OBRAZOVANJE - FORUM
 








29.04.2024 - 08h
INDEKS KVALITETA ZRAKA
53
UMJERENO ZAGADJEN
Upozorenje: Neke zagađujuće materije mogu uzrokovati zdravstvene probleme osobama koje su veoma osjetljive na zagađenje zraka. Takve osobe trebaju izbjegavati boravak vani i smanjiti naprezanje tokom boravka vani.

ŽIV LUK SAR ZEN TUZ
zrak.ekoakcija.org






ON LINE KORISNICI - 88

Users in Chat
TUZLARIJE CHAT

Tuzlarije



ID o borav pristojbi

Na temelju clanka 18. stav 1. i clanka 19. stav 1. Zakona o Vladi Federacije BiH ("Sluzbene novine Federacije BiH", br. 1/94 i 8/95), i clanka 53. stavak 3. Zakona o turistickim zajednicama i promicanju turizma Federacije Bosne i Hercegovine ("Sluzbene novine Federacije BiH", broj 19/96), Vlada Federacije BiH, na sjednici od 10. listopada 1996. godine, donosi

UREDBU O BORAVISNOJ PRISTOJBI

Clanak 1.

Ovom uredbom uredjuje se obaveza placanja boravisne pristojbe, obveznici placanja te naplate i rasporedjivanje sredstava boravisne pristojbe.

Clanak 2.

Boravisnu pristojbu placa gradjanin - domaci i strani drzavljanin - koji se izvan svog prebivalista u turistickom mjestu koristi uslugama nocenja u smjestajnom objektu u kojem se obavlja ugostiteljska, odnosno turisticka djelatnost. Boravisna pristojba placa se po svakom ostvarenom nocenju. Dnevna boravisna pristojba placa se po svakom grupnom dolasku u turisticko mjesto bez nocenja. Smjestajnim objektom u smislu ove uredbe podrazumijevaju se: hotel, pansion, motel, turisticki apartman, odmaraliste za djecu i mladez, kamp, kuca i stan za odmor, soba za iznajmljivanje, ljeciliste, planinarski dom, obiteljski apartman kojeg fizicka osoba izdaje turistima i putnicima, vez u luci nautickog turizma i svi drugi objekti u kojima se turistima i putnicima pruzaju usluge smjestaja.

Clanak 3.

Boravisnu pristojbu ne placaju:
1. djeca do sedam godina starosti,
2. slijepe, gluhe i osobe s tjelesnim invaliditetom,
3. sudionici skolskih ekskurzija organiziranih od strane skolske ustanove (osnovno i srednje skolstvo).
4. osobe upucene na lijecenje u ljeciliste od strane zdravstvene ustanove,
5. strani drzavljani koji su po medjunarodnim propisima i sporazumima oslobodjeni placanja pristojba,
6. pripadnici Federalnog ministarstva unutarnjih poslova - Federalnog ministarstva unutrasnjih poslova i Federalnog ministarstva obrane - Federalnog ministarstva odbrane kada noce u smjestajnom objektu a nalaze se na izvrsenju sluzbenih zadaca.
7. vlasnik smjestajnog objekta (nekretnina), odnosno kuce i stana za odmor u turistickom mjestu izvan mjesta njegova prebivalista i clanovi njegove uze obitelji kada noce u tom objektu.

Clanak 4.

Boravisnu pristojbu umanjenu za 75% placaju:
1. djeca od sedam do cetrnaest godina starosti,
2. osobe od 15 do 18 godina starosti kada se koriste uslugama nocenja u smjestajnom objektu organiziranom za smjestaj mladezi.
3. gosti koji borave u turistickom mjestu preko 30 dana neprekidno.

Clanak 5.

Osobe iz cl. 3. i 4. ove uredbe dokazuju pravo na oslobadjanje od placanja boravisne pristojbe: osobnom kartom, iskaznicom odgovarajucih udruzenja gradjana, potvrdama skola, poduzeca, lijecnickim svjedodzbama i slicnim ispravama.

Clanak 6.

Dnevnu boravisnu pristojbu placa organizator grupnog putovanja - agencija. Dnevna boravisna pristojba iznosi 50% boravisne pristojbe. Organizator putovanja - agencija duzan je prijaviti grupnu posjetu turistickoj zajednici prije ili prilikom dolaska u turisticko mjesto.

Clanak 7.

Dnevnu boravisnu pristojbu ne placa organizator grupnog putovanja - agencija kada organizira posjetu turistickom mjestu za:
1. djecu do sedam godina starosti,
2. slijepe, gluhe i osobe s tjelesnim invaliditetom
3. sudionike skolskih ekskurzija organiziranih od strane skolske ustanove (osnovno i srednje skolstvo)
4. strane drzavljane koji su po medjunarodnim propisima i sporazumima oslobodjeni placanja pristojbe.

Clanak 8.

Visinu boravisne pristojbe na prijedlog federalnog ministra trgovine ( u daljem tekstu: ministar) utvrdjuje Vlada Federacije BiH ( u daljem tekstu: Vlada Federacije) u prvoj polovini tekuce godine za sljedecu godinu. Vlada Federacije ce na prijedlog ministra utvrditi i razdoblja turisticke predsezone, glavne turisticke sezone i turisticke posezone u turistickim mjestima.

Clanak 9.

Prikupljena sredstva boravisne pristojbe rasporedjuju se:
1. 55% sredstava turistickoj zajednici opcine,
2. 25% sredstva turistickoj zajednici kantona - zupanije,
3. 20% sredstva turistickoj zajednici Federacije BiH.

Clanak 10.

50% od sredstava boravisne pristojbe koji pripada turistic kom mjestu turisticke zajednice opcine obvezatno tijekom poslovne godine rasporedjuju sukladno planiranim zadacama i njihovom izvrsenju u turistickom mjestu. Prihodi boravisne pristojbe koriste se za poboljsanje uvjeta boravka turista u turistickom mjestu, za promicanje turizma na podrucju turistickog mjesta u opcini te za redovitu djelatnost odnosno funkcioniranje turisticke zajednice.

Clanak 11.

Pravne i fizicke osobe, koje pruzaju usluge nocenja u smjestajnim objektima iz clanka 2. stavka 4. ove uredbe, obvezne su odmah, a najkasnije u roku od 24 sata od dolaska u smjestajni objekt, gradjanina koji se koristi uslugama nocenja, turistickoj zajednici opcine - turistickom uredu ili turistickom drustvu prijaviti boravak i trajanje boravka gradjanina u turistickom mjestu. Ako osobama iz stavka 1. ovog clanka, u trenutku prijavljivanja boravka gradjanina, nije poznato trajanje boravka gradjanina u smjestajnom objektu, te ukoliko je doslo do izmjene u trajanju vec prijavljenog boravka, iste su duzne prijaviti prestanak boravka gradjanina u smjestajnom objektu u roku od 24 sata po njegovu odlasku. Oblik i sadrzaj obrasca prijave boravka gradjana koji se koriste uslugama nocenja u smjestajnim objektima, te sadrzaj i nacin vodjenja evidencije o boravku gradjana u smjestajnim objektima, propisat ce ministar.

Clanak 12.

Pravne i fizicke osobe koje pruzaju usluge nocenja odnosno usluge koristenja veza u smjestajnim objektima i lukama iz clanka 2. stavka 3. ove uredbe naplacuju boravisnu pristojbu istodobno s naplatom pruzene usluge. Iznimno od odredbe stavka 1. ovog clanka, kada pravna i fizicka osoba naplatu boravisne pristojbe obavlja istodobno s naplatom usluge pruzene temeljem ugovora, ista je obvezna boravisnu pristojbu uplatiti tri dana nakon naplate racuna, a najkasnije u roku od 7 dana po pruzenoj usluzi. U racunu za usluge nocenja, odnosno koristenje veza, posebno se oznacuje iznos naplacene boravisne pristojbe, a u slucaju iz clanka 3. ili 4. ove uredbe navodi se osnova oslobadjanja od placanja, odnosno placanja 25% dijela.

Clanak 13.

Pravne i fizicke osobe iz clanka 6. stavak 1. i clanka 12. stavak 1. ove uredbe duzne su uplatiti boravisnu pristojbu u roku od pet dana po isteku svakog tjedna na poseban prijelazni racun turisticke zajednice opcine. Turisticka zajednica opcine tri dana od proteka roka za uplatu iz stavka 1. ovog clanka prispjela sredstva doznacuje korisnicima iz clanka 9. ove uredbe. Ako turisticka zajednica opcine nije osnovana, osobe iz clanka 12. stavka 1. ove uredbe duzne su naplacenu boravisnu pristojbu uplatiti u roku iz stavka 1. ovog clanka turistickoj zajednici Federacije. Turisticka zajednica Federacije sva sredstva boravisne pristojbe iz stavka 3. ovog clanka rasporedit ce sukladno clanku 9. ove uredbe.

Clanak 14.

Nadzor nad provedbom ove uredbe obavlja Ministarstvo. Nadzor nad prijavom boravka gradjana koji se koriste uslugama nocenja u smjestajnim objektima, dnevnog grupnog boravka u turistickom mjestu izvan svog prebivalista, u smislu clanka 2. ove uredbe, te nadzor nad naplatom i uplatom boravisne pristojbe, obavlja turisticko-ugostiteljska inspekcija i financijska policija. Pravnoj ili fizickoj osobi koja pruza usluge nocenja u smjestajnim objektima odnosno koristenje veza u luci nautickog turizma, a koja u propisanom roku turistickoj zajednici opcine ne uplati sredstva boravisne pristojbe, turisticko-ugostiteljski inspektor ce rjesenjem naloziti da sredstva boravisne pristojbe uplati turistickoj zajednici opcine.

Clanak 15.

Novcanom kaznom od 200 do 1.000 DEM, kaznit ce se za prekrsaj pravna osoba koja pruza usluge nocenja u smjestajnim objektima odnosno koristenja veza u luci nautickog turizma, organizator grupnog putovanja - agencija, ako:
1. u svakom pojedinacnom slucaju ne naplati boravisnu pristojbu istodobno s naplatom nocenja u smjestajnom objektu odnosno koristenja veza u luci nautickog turizma i iznos boravisne pristojbe posebno ne naznaci u racunu, te ako sredstva boravisne pristojbe ne doznaci u roku od tri dana nakon naplate racuna, a najkasnije u roku od 7 dana po pruzenoj usluzi (clanak 12. st. 1, 2. i 3.),
2. boravisnu pristojbu ne uplati u roku od pet dana po isteku svakog tjedna na poseban prijelazni racun turisticke zajednice opcine (clanak 13. st. 1. i 4.),
3. ne prijavu boravak gradjanina koji koristi usluge nocenja u smjestajnom objektu sukladno clanku 11. st. 1. i 2. ove uredbe.
4. ne prijavi dnevni grupni boravak (clanak 6). Novcanom kaznom od 100 do 500 DEM, kaznit ce se odgovorna osoba u pravnoj osobi za prekrsaj iz stavka 1. ovog clanka. Fizickla osoba koja pruza usluge nocenja u smjestajnim objektima odnosno koristenje veza u luci nautickog turizma, za prekrsaje iz stavka 1. ovog clanka kaznit ce se novcanom kaznom od 100 do 500 DEM.

Clanak 16.

Novcanom kaznom za ucinjen prekrsaj prema odredbama clanka 15. ove uredbe utvrdjene u DEM naplacuju se u DEM ili domacoj valuti po srednjem tecaju DEM koji utvrdjuje i obavljaju Centralna banka BiH na dan placanja, a do njenog osnivanja Narodna banka BiH.

Clanak 17.

Turisticka zajednica Federacije duzna je sredstva boravisne pristojbe iz clanka 13. st. 3. i 4. pripadajuca turistickoj zajednici opcine, prikupljena tijekom poslovne godine do dana osnivanja turisticke zajednice opcine, doznaciti turistickoj zajednici opcine na njen zahtjev. Sredstva boravisne pristojbe iz stavka 1. ovog clanka turisticka zajednica Federacije duzna je doznaciti turistickoj zajednici opcine u roku od 30 dana od dana podnosenja.

Clanak 18.

Danom stupanja na snagu ove uredbe na teritoriji Federacije prestaje primjena propisa o boravisnoj pristojbi koji su se primjenjivali do tog dana.

Clanak 19.

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objave u "Sluzbenim novinama Federacije BiH".
V broj 229/96
10. oktobra/listopada 1996. godine
Sarajevo

Premijer
dr Izudin Kapetanovic, v. r.


Federalni zakoni

Zakoni Tuzlanskog kantona

Službene novine Tuzlanskog kantona

 
OSTALE VIJESTI
Kineski predsjednik dolazi u Francusku, Srbiju i Mađarsku, razgovarat će s Vučićem
Rusi žestoko napreduju. Ukrajinci bijesni: "Ovo je pravo stanje na bojištu, lažu nam"
Austrija sazvala konferenciju o korištenju umjetne inteligencije u naoružanju
Prije 31 godinu jedan Britanac se zapalio zbog rata u BiH
Rusi šire vijest: "Krim je napadnut moćnim projektilima koje je potajno poslao Biden"
Američki šef diplomacije stigao u Saudijsku Arabiju, traži dogovor o primirju u Gazi
VIDEO Tornado poharao Oklahomu u SAD-u, najmanje petero mrtvih. Ovo su posljedice
Azijske burze porasle, dolar oštro pao
VIDEO Veliki proeuropski prosvjed u Gruziji, ne žele "ruski zakon"
Cijene nafte porasle
U izraelskim zračnim napadima na jug Gaze ubijeno najmanje 13 ljudi
VIDEO Deseci tornada poharali Oklahomu. Troje poginulih, među njima i dijete
VIDEO Ogromna eksplozija u vojnoj bazi u Kambodži, poginulo 20 vojnika
Biden razgovarao s Netanyahuom. "Ponovio je svoj stav o invaziji na Rafah"
Može li novo oružje promijeniti stanje u Ukrajini? Analitičar: Čuje se puno gluposti
Zelenski opet tražio bržu dostavu Patriota, ali i pristup Ukrajine EU i NATO-u
Macron iznio novu ideju o francuskom nuklearnom oružju. Napale ga desnica i ljevica
Ukrajinski general: Naša vojska je izgubila položaje na istoku zemlje
Bijela kuća: Izrael nas je pristao saslušati prije invazije na Rafah
Toplinski val u Aziji. Temperature dosežu do 45 stupnjeva, škole zatvorene






Google






Rezultati

STARE ANKETE

KAPIJA

25-05-1995



OSTALE VIJESTI
Kineski predsjednik dolazi u Francusku, Srbiju i Mađarsku, razgovarat će s Vučićem
Rusi žestoko napreduju. Ukrajinci bijesni: "Ovo je pravo stanje na bojištu, lažu nam"
Austrija sazvala konferenciju o korištenju umjetne inteligencije u naoružanju
Prije 31 godinu jedan Britanac se zapalio zbog rata u BiH
Rusi šire vijest: "Krim je napadnut moćnim projektilima koje je potajno poslao Biden"
Američki šef diplomacije stigao u Saudijsku Arabiju, traži dogovor o primirju u Gazi
VIDEO Tornado poharao Oklahomu u SAD-u, najmanje petero mrtvih. Ovo su posljedice
Azijske burze porasle, dolar oštro pao
VIDEO Veliki proeuropski prosvjed u Gruziji, ne žele "ruski zakon"
Cijene nafte porasle
U izraelskim zračnim napadima na jug Gaze ubijeno najmanje 13 ljudi
VIDEO Deseci tornada poharali Oklahomu. Troje poginulih, među njima i dijete
VIDEO Ogromna eksplozija u vojnoj bazi u Kambodži, poginulo 20 vojnika
Biden razgovarao s Netanyahuom. "Ponovio je svoj stav o invaziji na Rafah"
Može li novo oružje promijeniti stanje u Ukrajini? Analitičar: Čuje se puno gluposti
Zelenski opet tražio bržu dostavu Patriota, ali i pristup Ukrajine EU i NATO-u
Macron iznio novu ideju o francuskom nuklearnom oružju. Napale ga desnica i ljevica
Ukrajinski general: Naša vojska je izgubila položaje na istoku zemlje
Bijela kuća: Izrael nas je pristao saslušati prije invazije na Rafah
Toplinski val u Aziji. Temperature dosežu do 45 stupnjeva, škole zatvorene


SVASTARIJE


Osmrtnicama ba

Ukrajinski general: Naša vojska je izgubila položaje na istoku zemlje

Toplinski val u Aziji. Temperature idu do 45, škole zatvorene, izdana upozorenja

U Njemačkoj počinje jedan od najvećih sudskih postupaka teoretičarima zavjera

Xi je uzdrmao kinesku vojsku, uveo drastične promjene

Ukrajina dronovima napala ruske rafinerije u Krasnodaru, jedna obustavila rad

Kina domaćin sastanka Fataha i Hamasa

Australski premijer: Nasilje nad ženama je epidemija u Australiji

Autističnog dječaka još traže u Njemačkoj. ˝Šetao je kvartom, a onda otrčao u šumu˝

Vukovarka u Beogradu optuženom ratnom zločincu: Odveo si mi oca pred očima

Studenti u SAD-u i Berlinu protestuju za Palestinu, izbili sukobi s policijom





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi