TUZLA - TUZLARIJE NET
       
Ponedjeljak 29.4.2024       
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
    
Tuzlarije
  
   
  TZ VIJESTI - VIJESTI IZ MINUTE U MINUTU - TOP VIJESTI 24 SATA - TUZLARIJE - BILTEN GRADA - BILTEN KANTONA - OBRAZOVANJE - FORUM
 








29.04.2024 - 14h
INDEKS KVALITETA ZRAKA
50
DOBAR
Kvalitet zraka je zadovoljavajući

ŽIV LUK SAR ZEN TUZ
zrak.ekoakcija.org






ON LINE KORISNICI - 104

Users in Chat
TUZLARIJE CHAT

Tuzlarije



ID o clan u tur zajed

Na temelju clanka 18. stav 1. i clanka 19. stav 1. Zakona o Vladi Federacije BiH ("Sluzbene novine Federacije BiH", br. 1/94 i 8/95) i clanka 53. stavak 3. Zakona o turistickim zajednicama i promicanju turizma Federacije Bosne i Hercegovine ("Sluzbene novine Federacije BiH", broj 19/96), Vlada Federacije BiH, na sjednici od 10. listopada 1996. godine, donosi

UREDBU O CLANARINAMA U TURISTICKIM ZAJEDNICAMA

Clanak 1.

Ovom uredbom utvrdjuju se: kriteriji za razvrstavanje turistickih mjesta u razrede, rasporedjivanje clanarine, skupine gospodarskih djelatnosti i procenti po kojima se obracunava i placa clanarina turistickoj zajednici.

Clanak 2.

Turisticka mjesta u Federaciji Bosne i Hercegovine po svome znacaju za turizam razvrstavaju se u razrede na temelju sluzbenih statistickih podataka prema slijedecim pokazateljima:
1. trogodisnjem prosjeku ostvarenog broja turistickih nocenja u turistickom mjestu (broj nocenja),
2. broju turistickih nocenja iz tocke 1. stavka 1. ovog clanka po stanovniku turistickog mjesta (koeficijent inteziteta turistic kog prometa),
3. ukupnoj vrijednosti prometa u ugostiteljskoj djelatnosti po stavnovniku mjesta (koeficijent specificnog prometa).
Vrijednost pokazatelja iz tocke 1. stavka 1. ovog clanka izracunava se iz broja nocenja u tri uzastopne kalendarske godine koje su neposredno prethodile godini u kojoj se obavlja izracunavanje. Vrijednost pokazatelja iz tocke 3. stavka 1. ovog clanka izracunava se na osnovi podataka za posljednju godinu koja prethodi godini u kojoj se obavlja izracunavanje. Broj stanovnika iz toc. 2. i 3. stavka 1. ovog clanka izracunava se na osnovi podataka za posljednju godinu koja prethodi godini u kojoj se obavlja izracunavanje.

Clanak 3.

Izuzetno od odredbe clanka 2. ove uredbe prvo razvrstavanje turistickih mjesta u razrede po odredbama ove uredbe obavlja se na temelju sluzbenih statistickih podataka prema sljedecim pokazateljima:
1. trogodisnjem prosjeku 1998. - 1991. godine ostvarenog broja turistickih nocenja u turistickom mjestu (broj nocenja),
2. broju turistickih nocenja iz tocke 1. stavka 1. ovog clanka po stanovniku turistickog mjesta ostvaren u 1991. godini (koeficijent inteziteta turistickog prometa),
3. ukupnoj vrijednosti prometa u ugostiteljskoj djelatnosti po stanovniku mjesta ostvaren u 1991. godini (koeficijent specific nog turistickog prometa).

Clanak 4.

Prema pokazateljima iz clanka 2. ove uredbe, turisticka mjesta razvrstavaju se u razrede: A, B, C. i D. Pravilnik o proglasenju i razvrstavanju turistickih mjesta u razrede donosi federalni ministar trgovine (u daljem tekstu: ministar) u roku od 30 dana o dana stupanja na snagu ove uredbe.

Clanak 5.

Turisticko mjesto razvrstava se u razred A, ako njegove pojedinacne vrijednosti pokazatelja (clanak 2. stavak 1. toc. 1, 2. i 3.) prelaze najmanje dvije od tri granicne vrijednosti pokazatelja. Granicne vrijednosti pokazatelja za razvrstavanje u razred A su:
a) trostruka srednja vrijednost pokazatelja iz clanka 2. stavak 1. tocka 1. ove uredbe;
b) dvostruka srednja vrijednost pokazatelja iz clanka 2. stavak 1. tocka 2. ove uredbe;
c) 50% veca srednja vrijednost pokazatelja iz clanka 2. stavak 1. tocka 3. ove uredbe.

Clanak 6.

Turisticko mjesto razvrstava se u razred B ako njegove pojedinacne vrijednosti pokazatelja (clanak 2. stavak 1. toc. 1, 2. i 3.) prelaze najmanje dvije od tri granicne vrijednosti pokazatelja. Granicne vrijednosti pokazatelja za razvrstavanje u razred B su:
a) dvostruka srednja vrijednost pokazatelja iz clanka 2. stavak 1. tocka 1. ove uredbe;
b) dvostruka srednja vrijednost pokazatelja iz clanka 2. stavak 1. tocka 2. ove uredbe;
c) srednja vrijednost pokazatelja iz clanka 2. stavak 1. tocka 3. ove Uredbe.

Clanak 7.

Turisticko mjesto razvrstava se u razred C ako njegove pojedinac ne vrijednosti pokazatelja prelaze 50% srednjih vrijednosti pokazatelja iz clanka 2. stavak 1. toc. 1, 2. i 3. ove Uredbe.

Clanak 8.

Turisticko mjesto razvrstava se u razred D ako njegove pojedinacne vrijednosti pokazatelja ne prelaze 50% srednjih vrijednosti pokazatelja iz clanka 2. stavak 1. toc. 1, 2. i 3. ove uredbe. Turisticko mjesto iz stavka 1. ovog clanka, moze se aktom ministra, na prijedlog nadleznog opcinskog ili kantonalnog -z upanijskog tijela razvrstati u razred C ako:
a) njegove pojedinacne vrijednosti pokazatelja iznose najmanje 40% srednjih vrijednosti pokazatelja iz clanka 2. stavak 1. toc. 1, 2. i 3. ove uredbe.
b) se od turizma moze ocekivati poboljsanje ukupnih gospodarskih rezultata mjesta.

Clanak 9.

Srednja vrijednost pokazatelja utvrdjuje se na nacin da se vrijednost pokazatelja svih turistickih mjesta poredaju po velicini u niz posebno za svaki od pokazatelja iz clanka 2. stavak 1. toc. 1, 2. i 3. ove uredbe nakon cega se za svaki niz izracunava medijan. Tako izracunati medijani predstavljaju srednje vrijednosti pokazatelja.

Clanak 10.

Turisticka zajednica opcine, turisticka zajednica mjesta i kantona-zupanije moze predloziti Federalnom ministarstvu trgovine ( u daljem tekstu: Ministarstvo) da se turisticko mjesto, koje je vec razvrstano u razred A, B, C ili D, razvrstava u slijedeci visi ili nizi razred ako su u mjestu nastale promjene u obujmu i kvaliteti turisticke ponude. Odluku o tome donosi ministar, po prethodno pribavljenom misljenju turisticke zajednice Federacije Bosne i Hercegovine.

Clanak 11.

Visina clanarine, koju placa pravna i fizicka osoba kao obvezatni clan turisticke zajednice opcine ili turisticke zajednice mjesta, ovisi o razredu turistickog mjesta gdje je sjediste ili poslovna jedinica osobe, o skupini u koju je razvrstana djeletnost kojom se pravna i fizicka osoba bavi, te o stopi na ukupni prihod utvrdjenoj ovom uredbom. Ako pravna i fizicka osoba obavlja vise djelatnosti na kojima se utemeljuje obveza placanja clanarine turistickoj zajednici, za svaku od tih djelatnosti treba platiti posebnu clanarinu u razmjeru s ukupnim prihodom svake djelatnosti i primjenom propisanih stopa za svaku od djelatnosti. Pravna i fizicka osoba iz stavka 2. ovog clanka, moze clanarinu platiti i primjenom stope propisane za djelatnost, koju pravna ili fizicka osoba obavlja u vecem obujmu u odnosu na ostale djelatnosti za koje je upisana u sudski registar, na ukupno ostvareni prihod, ako je za nju to povoljnije.

Clanak 12.

Clanarina turistickoj zajednici duzna je placati pravna i fizicka osoba koja obavlja slijedece djelatnosti:
PRVA SKUPINA:
Pravne osobe
- ugostiteljske usluge smjestaja
- ugostiteljske usluge prehrane
- ostale ugostiteljske usluge
- turisticko posredovanje
- usluge marina u pomorskom prometu
- prijevoz putnika i robe u pomorskom prometu, osim prijevoza robe u medjunarodnom pomorskom prometu
- prijevoz putnika i robe u zracnom prometu
- prijevoz putnika u cestovnom prometu
- uredjenje i odrzavanje parkova, zelenih i rekreacijskih povrsina (samo djelatnosti uredjivanja i odrzavanja, odnosno koristenja plaza, kupalista, sportskih terena i sl.)
- bankarske organizacije (djelatnost mjenjackih usluga)
Fizicke osobe
- ugostiteljska djelatnost, turisticka djelatnost, ukljuc ujuci: usluge smjestaja u djecijim vrticima za djecu turista, usluge cuvanja domacih zivotinja turista, usluge skola skijanja na snijegu, usluge skola skijanja na vodi, usluge skola jedrenja, usluge skola ronjenja te usluge ostalih sportskih skola i sportskih ucitelja koje su u sluzbi turisticke ponude, usluge sezonskog iznajmljivanja svih vrsta sportske i rekreativne opreme i uredjaja, te ostale slicne usluge, osim usluga iznajmljivanja vozila, - djelatnost luka nautickog turizma, - djelatnost pruzanja usluga u prometu,
- djelatnost izrade i prodaje suvenira,
- djelatnost sezonskih trgovackih radnji, te sezonskog zanatstva,
- usluge gradjana u domacinstvima,
- usluge gradjana na plovnim objektima
- djelatnost uredjivanja i odrzavanja odnosno koristenja plaza, kupaliste, sportskih terena i sl.
DRUGA SKUPINA:
Pravne osobe
- Aerodromske usluge
- Usluge u cestovnom prometu
- Prijevoz putnika taksi - automobilima
- javne garaze, prostori za parkiranje i cuvanje vozila
- lutrije i kladionice
Fizicke osobe
- usluge iznajmljivanja vozila
- usluge taksi-prijevoza
- usluge cijelogodisnjeg iznajmljivanja svih vrsta sportske i rekreativne opreme i uredjaja
- glazbenici
- draguljari, zlatari, filigranisti,
- usluge javnih garaza, te prostora za parkiranje i cuvanje vozila, usluge organiziranja zabavnih igara i igara na srecu.
TRECA SKUPINA
Pravne osobe
- popravak i odrzavanje cestovnih motornih vozila
- brijacke, vlasuljarske i slicne usluge
- pranje, ciscenje, bojanje rublja i odjece
- ostale osobne usluge i usluge kucanstva
- proizvodnja ucila i sportskih rekvizita
Fizicke osobe
- djelatnost organiziranja sportskih, kulturnih, zabavnih i drugih priredbi, djelatnost izrade i popravka sportsko-turistic kih rekvizita,
- usluge odrzavanja vozila i odrzavanja plovila,
- usluge fotografa,
- usluge pedikera, manikira, masera, kozmeticke usluge, usluge frizerskih salona, usluge opticara, proizvodjaca sesira za plazu, proizvodjaca obuce od drveta ili konopa, proizvodjaca kozne i druge galanterije, keramicara, izrade cipki i vezova, kujundzija, korpara, cvjecara, proizvodjaca narodnih nosnji, loncara, svjecara,
- usluga pranja rublja i kemijskog ciscenja,
- intelektualne usluge u turizmu:
- savjetnici za marketing, propagandisti,
- posrednici u prometu nekretnina,
- arhitekti hortikulture,
- usluge opremanja turistickih objekata.

Clanak 13.

Obveznici placanja clanarine u djelatnosti trgovine razvrstavaju se u posebne skupine, i to:
Pravne osobe
PRVA SKUPINA:
- trgovina na malo u neprehrambenim proizvodima.
DRUGA SKUPINA:
- trgovina na malo prehrambenim proizvodima
- trgovina na malo mjesovitom robom
TRECA SKUPINA:
- trgovina na veliko
CETVRTA SKUPINA:
- vanjska trgovina prehrambenim proizvodima,
- vanjska trgovina neprehrambenim proizvodima
Fizicke osobe
PRVA SKUPINA
- trgovina na malo neprehrambenim proizvodima
DRUGA SKUPINA:
- trgovina na malo prehrambenim proizvodima
- trgovina na malo mjesovitom robom.

Clanak 14.

Obveznici placanja clanarine iz clanka 12. ove uredbe placaju clanarinu po slijedecim procentima:
Razred turistickog mjesta

  A B C D
Prva skupina 0,23 0,20 0,18 0,16
Druga skupina 0,18 0,15 0,13 0,11
Treca skupina 0,13 0,10 0,08 0,06

Clanak 15.

Obveznici placanja clanarine iz clanka 13. ove uredbe placaju clanarinu po sljedecim stopama:

Razred turistickog mjesta

  A B C D
Prva skupina 0,048 0,043 0,040 0,038
Druga skupina 0,038 0,035 0,033 0,031
Treca skupina 0,028 0,025 0,023 0,020
Cetvrta skupina 0,013 0,010 0,010 0,008

Clanak 16.

Osnovica za obracun clanarine pravnoj i fizickoj osobi jest ukupni prihod ostvaren u djelatnostima odredjenim ovom uredbom. Ukupni prihodi, u smislu ove uredbe, cine svi prihodi koje je pravna i fizicka osoba duzna iskazati u racunu dobiti i gubitaka prema odredbama zakona o racunovodstvu. Za svaku poslovnu jedinicu izvan sjedista pravne i fizicke osobe utvrdjuje se posebna osnovica ili ukupni prihod za obracun clanarine. Pravnoj i fizickoj osobi smanjuje se osnovica za obracun clanarine za dio njenog ukupnog prihoda ostvarenog u poslovnim jedinicama koje se nalaze izvan turistickog mjesta u kojem je sjediste pravne i fizicke osobe. Za obracun clanarine pravne i fizicke osobe koja obavlja vise djelatnosti za koje je duzna placati clanarinu, osnovica je ukupan prihod za svaku od tih djelatnosti.

Clanak 17.

Obveza placanja clanarine nastaje danom osnivanje turisticke zajednice mjesta - opcine i to na sljedeci nacin:
- turistickim zajednicama koje su osnovane do 20-tog u mjesecu za cijeli tekuci mjesec u kojem je zajednica osnovana,
- turistickim zajednicama koje su osnovane od 21. do 31. u mjesecu od narednog mjeseca.

Clanak 18.

Pravna i fizicka osoba clanarinu placa na podrucju opcine u kojem ima sjediste, a za poslovne jedinice na podrucju opcine gdje je sjediste poslovne jedinice. Pravna i fizicka osoba koja djelatnost obavlja bez poslovne prostorije, clanarinu placa na podrucju opcine gdje obavlja djelatnost.

Clanak 19.

Poslovne evidencije obracuna i naplate clanarine od pravnih i fizickih osoba obavlja Zavod za platni promet. Pravna i fizicka osoba uplacuje clanarinu na prolazni racun Zavoda za platni promet petog dana tekuceg mjeseca za prethodni mjesec. Uplacana sredstva clanarine, nakon odbitka troskova naplate, Zavod za platni promet u roku od dva dana dostavlja korisnicima prema slijedecem rasporedu:
1. 55% sredstava turistickoj zajednici opcine;
2. 25% sredstava turistickoj zajednici kantona - zupanije;
3. 20% sredstava turistickoj zajednici FBiH.
Na podrucju opcine gdje su osnovane turisticke zajednice mjesta 50% sredstava clanarine iz stavka 3. tocka 1. ovog clanka naplacenih na podrucju turistickog mjesta pripada tom turistic kom mjestu. Troskove evidencije, obracuna, naplate i rasporedjivanja clanarine koje obavlja Zavod za platni promet snose korisnici naplacenih clanarina iz stavka 3. toc. 1, 2. i 3. ovog clanka.

Clanak 20.

Uputstvo u svezi placanja clanarine turistickim zajednicama donijet ce ministar u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove uredbe.

Clanak 21.

Nadzor nad naplatom clanarine od pravnih i fizickih osoba obavlja porezna uprava i financijska policija.

Clanak 22.

Novcanom kaznom od 100 do 500 DEM kaznit ce se za prekrsaj pravna i fizicka osoba koja u propisanom roku ne plati clanarinu (clanak 19. stavak 2.). Za prekrsaj iz stavka 1. ovog clanka kaznit ce se i odgovorna osoba u pravnoj osobi novcanom kaznom 50 do 150 DEM.

Clanak 23.

Novcane kazne za ucinjen prekrsaj prema odredbi clanka 22. ove uredbe utvrdjene u DEM naplacuje se u DEM ili u domacoj valuti po srednjem tecaju DEM koji utvrdjuje i objavljuje Centralna banka BiH na dan placanja, a do njenog osnivanja Narodna banka BiH.

Clanak 24.

Danom stupanja na snagu ove uredbe na teritoriju Federacije prestaje primjena propisa o clanarinama u turistickim zajednicama koji su se primjenjivali do tog dana.

Clanak 25.

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objave u "Sluzbenim novinama Federacije BiH".
V broj 228/96
10. oktobra/listopada 1996.
Sarajevo

Premijer
dr Izudin Kapetanovic, v. r.


Federalni zakoni

Zakoni Tuzlanskog kantona

Službene novine Tuzlanskog kantona

 
OSTALE VIJESTI
Zelenski Amerikancima: Ubrzajte isporuku oružja
Rusi ometaju GPS signal, Finci pauziraju dio letova prema Estoniji
Vojni analitičar: Kupili smo avione u kategoriji onog što je Austriji bilo preskupo
Najmanje 25 Palestinaca poginulo u izraelskom napadu na Rafah
U Keniji se urušila brana. Više od 40 mrtvih, među njima 17 djece
Rusi se hvale: Napredujemo na istoku
U gradu u Kolumbiji tijela se ne raspadaju na normalan način. Ne zna se zašto
Škotski premijer dao ostavku
Britanska naftna kompanija zaradila milijardu dolara samo na trgovini u SAD-u
Francuska želi kupiti dio privatne kompanije koja se bavi kibernetičkom sigurnošću
Kina prijeti SAD-u zbog Tajvana i TikToka
FOTO Jedan od najvećih gradova na svijetu tone. Država gradi novi glavni grad
Dopisnik BBC-ja iz Gaze: Borio sam se za spas obitelji dok sam izvještavao o ratu
U državama Europske unije nema dovoljno punionica za električne automobile
Portal koji je objavio tekst o supruzi španjolskog premijera: Vlada nam je prijetila
Bivši obavještajac: Kritična je faza rata. Ukrajincima treba radikalna mobilizacija
Kineski predsjednik dolazi u Francusku, Srbiju i Mađarsku, razgovarat će s Vučićem
Rusi žestoko napreduju. Ukrajinci bijesni: "Ovo je pravo stanje na bojištu, lažu nam"
Austrija sazvala konferenciju o korištenju umjetne inteligencije u naoružanju
Prije 31 godinu jedan Britanac se zapalio zbog rata u BiH






Google






Rezultati

STARE ANKETE

KAPIJA

25-05-1995



OSTALE VIJESTI
Zelenski Amerikancima: Ubrzajte isporuku oružja
Rusi ometaju GPS signal, Finci pauziraju dio letova prema Estoniji
Vojni analitičar: Kupili smo avione u kategoriji onog što je Austriji bilo preskupo
Najmanje 25 Palestinaca poginulo u izraelskom napadu na Rafah
U Keniji se urušila brana. Više od 40 mrtvih, među njima 17 djece
Rusi se hvale: Napredujemo na istoku
U gradu u Kolumbiji tijela se ne raspadaju na normalan način. Ne zna se zašto
Škotski premijer dao ostavku
Britanska naftna kompanija zaradila milijardu dolara samo na trgovini u SAD-u
Francuska želi kupiti dio privatne kompanije koja se bavi kibernetičkom sigurnošću
Kina prijeti SAD-u zbog Tajvana i TikToka
FOTO Jedan od najvećih gradova na svijetu tone. Država gradi novi glavni grad
Dopisnik BBC-ja iz Gaze: Borio sam se za spas obitelji dok sam izvještavao o ratu
U državama Europske unije nema dovoljno punionica za električne automobile
Portal koji je objavio tekst o supruzi španjolskog premijera: Vlada nam je prijetila
Bivši obavještajac: Kritična je faza rata. Ukrajincima treba radikalna mobilizacija
Kineski predsjednik dolazi u Francusku, Srbiju i Mađarsku, razgovarat će s Vučićem
Rusi žestoko napreduju. Ukrajinci bijesni: "Ovo je pravo stanje na bojištu, lažu nam"
Austrija sazvala konferenciju o korištenju umjetne inteligencije u naoružanju
Prije 31 godinu jedan Britanac se zapalio zbog rata u BiH


SVASTARIJE


Osmrtnicama ba

U Keniji se urušila brana. Više od 40 mrtvih, među njima 17 djece

Dizelski motor nije mrtav! Kinezi su napravili najučinkovitiji ikada

FOTO Jedan od najvećih gradova na svijetu tone, država mijenja glavni grad

VIDEO Ovo su posljedice tornada koji su poharali Oklahomu. Najmanje petero poginulih

U izraelskim zračnim napadima na jug Gaze ubijeno najmanje 13 ljudi

Ukrajinski general: Naša vojska je izgubila položaje na istoku zemlje

Toplinski val u Aziji. Temperature idu do 45, škole zatvorene, izdana upozorenja

U Njemačkoj počinje jedan od najvećih sudskih postupaka teoretičarima zavjera

Xi je uzdrmao kinesku vojsku, uveo drastične promjene

Ukrajina dronovima napala ruske rafinerije u Krasnodaru, jedna obustavila rad





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi