TUZLA - TUZLARIJE NET
       
Ponedjeljak 29.4.2024       
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
    
Tuzlarije
  
   
  TZ VIJESTI - VIJESTI IZ MINUTE U MINUTU - TOP VIJESTI 24 SATA - TUZLARIJE - BILTEN GRADA - BILTEN KANTONA - OBRAZOVANJE - FORUM
 








29.04.2024 - 14h
INDEKS KVALITETA ZRAKA
50
DOBAR
Kvalitet zraka je zadovoljavajući

ŽIV LUK SAR ZEN TUZ
zrak.ekoakcija.org






ON LINE KORISNICI - 74

Users in Chat
TUZLARIJE CHAT

Tuzlarije



ID o nak za putne trosk

Na temelju cl. 18. i 19. stav 1. Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Sluzbene novine Federacije BiH", br. 1/94 i 8/95), u vezi sa clanom 14. Zakona o izvrsenju Budzeta Federacije Bosne i Hercegovine za 1996. godinu ("Sluzbene novine Federacije BiH", broj 9/96), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, donosi

UREDBU O NAKNADAMA ZA PUTNE TROSKOVE

I - OSNOVNA ODREDBA

Clan 1.

Ovom uredbom uredjuju se naknade za putne i druge troskove koji nastanu u vezi sa sluzbenim putovanjem u inozemstvo i Federaciju Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: Federacija) zaposlenih u federalnim tijelima, institucijama koje vrse javna ovlascenja i drugim tijelima federalne vlasti (u daljem tekstu: federalna tijela) kojima se sredstva za materijalne rashode osiguravaju u Budzetu Federacije Bosne i Hercegovine.

II - NAKNADA TROSKOVA ZA SLUZBENA PUTOVANJA

Clan 2.

Pod sluzbenim putovanjem, u smislu ove uredbe, podrazumjeva se putovanje u Federaciji i inozemstvo na koje se osoba iz clana 1. ove uredbe upucuje da izvrsi odredjeni sluzbeni posao-zadatak, van mjesta redovnog zaposljenja, a koje prouzrokuje osobi iz clana 1. ove uredbe posebne troskove. Nalog za sluzbeno putovanje izdaje osoba koja je propisom, odnosno opcim aktom federalnog tijela ovlascena za izdavanje putnog naloga.

Clan 3.

Izdaci za naknadu troskova na sluzbenom putovanju obuhvacaju naknadu za smjestaj i ishranu i naknadu prijevoznih troskova.

1. Naknada za smjestaj i naknada za ishranu (dnevnica).

Clan 4.

Pod dnevnicom u smislu ove uredbe podrazumijeva se naknada troskova za ishranu na sluzbenom putovanju. Najveci iznosi dnevnica za sluzbeno putovanje utvrdjuju se rjesenjem Vlade Federacije Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: Vlada).

Clan 5.

Dnevnice utvrdjene u skladu sa clanm 4. ove uredbe povecavaju se:
- 25% za predsjednika i podpredsjednika Federacije;
- 20% za premijera i zamjenika premijera Vlade;
- 15% za ministra i zamjenika ministra u Vladi;
- 10% za funkcionere i rukovodece djelatnike federalnih tijela uprave i osobe izvan federalnih tijela koji su odredjeni za clanove zvanicne delegacije Federacije.

Clan 6.

Jedna dnevnica se obracunava za svaka 24 sata provedena na sluzbenom putovanju. Za sluzbeno putovanje koje traje duze od 12 sati obracunava se jedna dnevnica, a za sluzbeno putovanje koje traje osam do 12 sati pola dnevnice.

Clan 7.

Pripadajuca dnevnica za sluzbeno putovanje umanjuje se 30% ako je osigurana samo besplatna hrana.

Clan 8.

Za sluzbeno putovanje letackog osoblja, koje ukupno traje manje od osam sati, racunajuci vrijeme od sata polaska aviona s posljednjeg aerodroma u Federaciji obracunava se dnevnica umanjena za 70%.

Clan 9.

Dnevnice odredjene za stranu drzavu u koju se sluzbeno putuje obracunavaju se od sata prelaska granice Federacije, a dnevnice odredjene za stranu drzavu iz koje se dolazi - do sata prelaska granice Federacije. Ako se za sluzbeno putovanje upotrebljava avion, dnevnica se obracunava od sata polaska aviona s posljednjeg aerodroma u Federaciji do sata povratka na prvi aerodrom u Federaciji. Ako se za sluzbeno putovanje upotrebljava brod, dnevnica se obracunava od sata polaska broda iz posljednjeg pristanista u Federaciji do sata povratka broda u prvo pristaniste u Federaciji. Ako se sluzbeno putuje u vise zemalja, u odlasku se obracunava dnevnica utvrdjena za stranu drzavu u kojoj pocinje sluzbeno putovanje, a u povratku - dnevnica utvrdjena za stranu drzavu u kojoj je sluzbeno putovanje zavrseno. Za svako zadrzavanje odnosno proputovanje kroz stranu drzavu koje traje duze od 12 sati obracunava se dnevnica za stranu drzavu.

Clan 10.

Izdatak za nocenje obracunava se u visini placenog hotelskog racuna osim hotela iznad "A" kategorije. Za hotel "de lux" kategorije izdatak za nocenje obracunava se najvise do iznosa cijene hotela "A" kategorije u istom mjestu. Ako u mjestu sluzbenog putovanja nema hotelskog smjestaja ili ako se on ne koristi, pripadajuca dnevnica se uvecava za 70%. Po pripadajucom dnevnicom, u smislu odredbe stava 3. ovog clana, podrazumjeva se dnevnica u skladu sa odredbama ove uredbe.

Clan 11.

Za sluzbeno putovanje u skladu sa ovom uredbom obavljeno u svojstvu clana federalne delegacije, kao i prevodiocu i osobama iz osiguranja te delegacije na medjunarodnim susretima i skupovima na kojima organizator, odnosno domacin odredjuje uvjete smjestaja, troskovi smjestaja obracunavaju se i na temelju racuna hotela iznad "A" kategorije.

2. Prijevozni izdaci

Clan 12.

Izdaci za prijevoz na sluzbenom putovanju u skladu sa ovom uredbom obracunavaju se u visini cijene iz putnicke tarife za prijevoz sredstvom one vrste i razreda koji se mogu upotrebljavati na sluzbenom putovanju prema putnom nalogu.

Clan 13.

Ako su u cijenu karte za putovanje brodom uracunati i troskovi za hranu i prenociste, dnevnica se umanjuje za 80%. Ako su u cijenu avionske karte, zbog prekida putovanja, uracunati troskovi za hranu i smjestaj, dnevnica se umanjuje za 80%.

Clan 14.

Izdaci za upotrebu spavacih kola na sluzbenom putovanju u inozemstvo obracunavaju se: - ako putovanje traje neprekidno najmanje 24 sata; - ako se upucuje nocu od 22 sata do sest sati; - ako se putuje najmanje sest sati nocu nakon 20 sati.

Clan 15.

Radniku koji za sluzbene potrebe koristi putnicki automobil u licnoj svojini pripada naknada u visini od 20% cijene litre benzina (evro-super 95) po predjenom kilometru. Koriscenje automobila u licnoj svojini u sluzbene svrhe i visine naknade iz stava 1. ovog clana uredjuje se aktom o unutrasnjoj organizaciji federalnog tijela. 3. Ostali izdaci

Clan 16.

Pod ostalim izdacima koji nastanu u vezi sa sluzbenim putovanjem u inozemstvo podrazumijevaju se izdaci u vezi sa pribavljanjem putnickih isprava, vakcinisanja, lijecnickih pregleda i sluzbenom postom, taksama, telefonom i telefaksom, stenodaktilografskim uslugama i drugi izdaci u skladu sa ovom uredbom.

Clan 17.

Izdaci za pribavljanje putnickih isprava, cijepljenje i lijecnicke preglede u vezi sa sluzbenim putovanjem u inozemstvo obracunavaju se u stvarnim iznosima prema prilozenim racunima.

Clan 18.

Izdaci koji nastanu na sluzbenom putovanju u inozemstvo u vezi s prevozenjem, prenosenjem, unosenjem i iznosenjem sluzbene poste, kao i drugi prijeko potrebni izdaci (taksi i dr.) obracunavaju se na temelju odgovarajuceg racuna ili drugog dokumenta koji se utvrdi opcim aktom.

Clan 19.

Izdaci koji nastanu u vezi s koriscenjem telefona i brzojava na sluzbenom putovanju, a nuzni su za obavljanje odredjenih zadataka i poslova, obracunavaju se na temelju odgovarajuceg racuna.

Clan 20.

Uz suglasnost sefa delegacije u vezi s iznajmljivanjem prostorije za sastanke delegacije, placanjem stenografskih i daktilografskih usluga, a nuzni su za obavljanje odredjenih zadataka i poslova, obracunavaju se na temelju odgovarajuceg racuna. 4. Ostale odredbe

Clan 21.

Na temelju naloga za sluzbeno putovanje moze se isplatiti akontacija u visini procjenjenih troskova.

Clan 22.

Izdaci za sluzbeno putovanje priznaju se na temelju obracuna putnih troskova koji se u roku od pet dana kada je sluzbeno putovanje zavrseno podnese u skladu sa odredbama ove uredbe, uz pismeni izvjestaj koji je ovjerio naredbodavac. Uz obracun putnih troskova prilazu se nalog za sluzbeno putovanje i dokaz o iznosu placenom za upotrebu spavacih kola ili brodske kabine, ako su na sluzbenom putovanju koristena kola za spavanje ili brodska kabina, odnosno avionska ili brodska karta, ako je koriscen avion ili brod, pismeni dokaz o tecaju nacionalne valute ili dokaz o zamjeni valute, hotelski racun, karta za prevozno sredstvo kao i drugi dokazi o troskovima koji se pravdaju. Ako se na sluzbenom putovanju posebno placa rezervacija mjesta, aerodromska taksa ili prijevoz prtljaga autobusom uz obracun putnih troskova prilazu se i potvrde o placanju tih troskova. Uz obracun putnih troskova prilazu se i racuni o izdacima iz cl. 17, 18, 19. i 20. ove uredbe. Ako se pismeni dokaz o tecaju nacionalne valute iz stava 2. ovog clana ne prilozi uz dokumenat o obracunu putnih troskova, primjenjuje se tecaj koji utvrdi Narodna banka Bosne i Hercegovine, dok se ne utemelji odgovarajuca institucija Bosne i Hercegovine.

Clan 23.

Nalog za sluzbeno putovanje ne moze se izdati osobi iz clana 1. ove uredbe ukoliko ranije obavljeno putovanje nije opravdano u roku iz clana 22. stav 1. ove uredbe. Osoba iz clana 1. ove uredbe koja nije opravdala putni nalog duzna je vratiti akontaciju. Osoba koja u roku iz clana 22. ove uredbe nije opravdala putni nalog i osobi koja u skladu sa stavom 2. ovog clana nije vratila akontaciju, akontacija ce se prinudno naplatiti.

III - NAKNADA TROSKOVA ZA SLUZBENA PUTOVANJA NA TERITORIJI FEDERACIJE

Clan 24.

Naknada za putne i druge troskove koji nastaju u vezi sa sluzbenim putovanjem na teritoriji Federacije, obracunava se i izmiruje u skladu sa odredbama ove uredbe u valuti u kojoj se obavlja promet na teritoriji Federacije na kojem se putovanje obavlja. Putnim nalogom za sluzbeno putovanje na teritoriji Federacije utvrdjuje se i valuta u kjoj se obracunava naknada.

IV - ZAVRSNA ODREDBA

Clan 25.

Danom stupanja na snagu ove uredbe prestaje primjena propisa o naknadama za putne troskove koji su se primjenjivali na zaposlene u federalnim tijelima i institucijama kojima su sredstva za materijalne rashode osigurana u Budzetu Federacije.

Clan 26.

Ova uredba stupa na snagu danom objavljivanja u "Sluzbenim novinama Federacije BiH".
V broj 215/96
20. augusta 1996. godine
Sarajevo

Premijer
dr Izudin Kapetanovic, v. r.


Federalni zakoni

Zakoni Tuzlanskog kantona

Službene novine Tuzlanskog kantona

 
OSTALE VIJESTI
U Keniji se urušila brana. Više od 40 mrtvih, među njima 17 djece
Rusi se hvale: Napredujemo na istoku
U gradu u Kolumbiji tijela se ne raspadaju na normalan način. Ne zna se zašto
Škotski premijer dao ostavku
Britanska naftna kompanija zaradila milijardu dolara samo na trgovini u SAD-u
Francuska želi kupiti dio privatne kompanije koja se bavi kibernetičkom sigurnošću
Kina prijeti SAD-u zbog Tajvana i TikToka
FOTO Jedan od najvećih gradova na svijetu tone. Država gradi novi glavni grad
Dopisnik BBC-ja iz Gaze: Borio sam se za spas obitelji dok sam izvještavao o ratu
U državama Europske unije nema dovoljno punionica za električne automobile
Portal koji je objavio tekst o supruzi španjolskog premijera: Vlada nam je prijetila
Bivši obavještajac: Kritična je faza rata. Ukrajincima treba radikalna mobilizacija
Kineski predsjednik dolazi u Francusku, Srbiju i Mađarsku, razgovarat će s Vučićem
Rusi žestoko napreduju. Ukrajinci bijesni: "Ovo je pravo stanje na bojištu, lažu nam"
Austrija sazvala konferenciju o korištenju umjetne inteligencije u naoružanju
Prije 31 godinu jedan Britanac se zapalio zbog rata u BiH
Rusi šire vijest: "Krim je napadnut moćnim projektilima koje je potajno poslao Biden"
Američki šef diplomacije stigao u Saudijsku Arabiju, traži dogovor o primirju u Gazi
VIDEO Tornado poharao Oklahomu u SAD-u, najmanje petero mrtvih. Ovo su posljedice
Azijske burze porasle, dolar oštro pao






Google






Rezultati

STARE ANKETE

KAPIJA

25-05-1995



OSTALE VIJESTI
U Keniji se urušila brana. Više od 40 mrtvih, među njima 17 djece
Rusi se hvale: Napredujemo na istoku
U gradu u Kolumbiji tijela se ne raspadaju na normalan način. Ne zna se zašto
Škotski premijer dao ostavku
Britanska naftna kompanija zaradila milijardu dolara samo na trgovini u SAD-u
Francuska želi kupiti dio privatne kompanije koja se bavi kibernetičkom sigurnošću
Kina prijeti SAD-u zbog Tajvana i TikToka
FOTO Jedan od najvećih gradova na svijetu tone. Država gradi novi glavni grad
Dopisnik BBC-ja iz Gaze: Borio sam se za spas obitelji dok sam izvještavao o ratu
U državama Europske unije nema dovoljno punionica za električne automobile
Portal koji je objavio tekst o supruzi španjolskog premijera: Vlada nam je prijetila
Bivši obavještajac: Kritična je faza rata. Ukrajincima treba radikalna mobilizacija
Kineski predsjednik dolazi u Francusku, Srbiju i Mađarsku, razgovarat će s Vučićem
Rusi žestoko napreduju. Ukrajinci bijesni: "Ovo je pravo stanje na bojištu, lažu nam"
Austrija sazvala konferenciju o korištenju umjetne inteligencije u naoružanju
Prije 31 godinu jedan Britanac se zapalio zbog rata u BiH
Rusi šire vijest: "Krim je napadnut moćnim projektilima koje je potajno poslao Biden"
Američki šef diplomacije stigao u Saudijsku Arabiju, traži dogovor o primirju u Gazi
VIDEO Tornado poharao Oklahomu u SAD-u, najmanje petero mrtvih. Ovo su posljedice
Azijske burze porasle, dolar oštro pao


SVASTARIJE


Osmrtnicama ba

U Keniji se urušila brana. Više od 40 mrtvih, među njima 17 djece

Dizelski motor nije mrtav! Kinezi su napravili najučinkovitiji ikada

FOTO Jedan od najvećih gradova na svijetu tone, država mijenja glavni grad

VIDEO Ovo su posljedice tornada koji su poharali Oklahomu. Najmanje petero poginulih

U izraelskim zračnim napadima na jug Gaze ubijeno najmanje 13 ljudi

Ukrajinski general: Naša vojska je izgubila položaje na istoku zemlje

Toplinski val u Aziji. Temperature idu do 45, škole zatvorene, izdana upozorenja

U Njemačkoj počinje jedan od najvećih sudskih postupaka teoretičarima zavjera

Xi je uzdrmao kinesku vojsku, uveo drastične promjene

Ukrajina dronovima napala ruske rafinerije u Krasnodaru, jedna obustavila rad





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi