TUZLA - TUZLARIJE NET
       
Ponedjeljak 29.4.2024       
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
    
Tuzlarije
  
   
  TZ VIJESTI - VIJESTI IZ MINUTE U MINUTU - TOP VIJESTI 24 SATA - TUZLARIJE - BILTEN GRADA - BILTEN KANTONA - OBRAZOVANJE - FORUM
 








29.04.2024 - 13h
INDEKS KVALITETA ZRAKA
50
DOBAR
Kvalitet zraka je zadovoljavajući

ŽIV LUK SAR ZEN TUZ
zrak.ekoakcija.org






ON LINE KORISNICI - 103

Users in Chat
TUZLARIJE CHAT

Tuzlarije



ID o upisu u sudski reg pod

Na temelju clanka 68. stavak 1. Zakona o postupku za upis u sudski registar ("Sluzbene novine Federacije BiH", broj 6/95), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, donosi

UREDBU O UPISU U SUDSKI REGISTAR PODUZECA I DRUGIH PRAVNIH OSOBA KOJE OBAVLJAJU PRIVREDNU DJELATNOST

I - OPCE ODREDBE

Clanak 1.

Ovom uredbom propisuje se sadrzaj prijave za upis u sudski registar, isprave i dokazi koji se prilazu uz prijavu i objavljivanje upisa poduzeca i drugih pravnih osoba koje obavljaju privrednu djelatnost (u daljem tekstu: subjekt upisa).

Clanak 2.

Prijava za upis u sudski registar sadrzi podatke koji se po zakonu upisuju u sudski registar, a to je: osnivanje, firma, djelatnost, sjediste, statusne promjene, promjene oblika, prestanak poduzeca i obim odgovornosti u pravnom prometu sa trecim osobama ako se radi o povecanoj odgovornosti, osnovna glavnica, smanjenje i povecanje osnovne glavnice, nominalni iznos dionica i visina udjela, kao i drugi podaci odredjeni zakonom. Prijava sadrzi zahtjev za upis svih podataka ili njihovih promjena koje se obvezno upisuju u sudski registar, kao i druge podatke koje mora da sadrzi svaki podnesak. Prijava iz stavka 1. ovog clanka podnosi se na obrascu koji propisuje federalni ministar pravde.

Clanak 3.

Djelatnost, odnosno poslovi subjekta upisa upisuju se u sudski registar prema propisima o standardnoj klasifikaciji djelatnosti, odnosno u skladu sa federalnim zakonima ili propisima donesenim na osnovu zakona kojima je uredjena djelatnost subjekta upisa. Ako djelatnost nije predvidjena propisom o standardnoj klasifikaciji, odnosno federalnim zakonom ili propisom donesenim na osnovu zakona, sud ce odluciti o upisu uzimajuci u obzir odredbe akta o osnivanju subjekta upisa. U sudski registar upisuje se samo ona djelatnost, odnosno poslovi kojima se subjekat upisa stvarno bavi.

Clanak 4.

Sudski registar sastoji se iz registarskih ulozaka sa registarskim listovima. Uz sudski registar vode se zbirke isprava, druge pomocne knjige i evidencije, koje se uredjuju propisom federalnog ministra pravde. Sudski registar, pomocne knjige i evidencije mogu se obradjivati kompjuterom.

Clanak 5.

Prijavu za upis u sudski registar podnosi ovlastena osoba. Uz prijavu za upis u sudski registar prilazu se isprave i dokazi predvidjeni federalnim zakonom i ovom uredbom zavisno od predmeta upisa.

Clanak 6.

Ako je zakonom ili aktom o osnivanju, odnosno ugovorom, u skladu sa zakonom propisano davanje suglasnosti, odobrenja, uvjerenja, ovlastenja, potvrde i drugih odgovarajucih akata, uz prijavu za upis u sudski registar prilazu se i ti akti. Ako je osnivac poduzeca strana pravna osoba, uz prijavu za upis u sudski registar podnosi se i dokaz da je strana pravna osoba upisana u odgovarajuci registar (knjigu) drzave ciju pripadnost ima, a fizicka strana osoba podnosi dokaz kojim se utvrdjuje njegov identitet.

II - PRIJAVA ZA UPIS U SUDSKI REGISTAR OSNIVANJA DRUSTVA

1. Prijava za upis u sudski registar osnivanja dionickog drustva

Clanak 7.

Uz prijavu za upis u sudski registar osnivanja dionickog drustva prilazu se:
1. ugovor o osnivanju,
2. potvrda banke o uplati osnovne glavnice potrebne za osnivanje i rad drustva, odnosno dokaz o novcanoj vrijednosti stvari i prava unesenih u drustvo,
3. odluka o izdavanju dionica koja sadrzi ukupan iznos na koji se dionice izdaju, broj dionica, nominalnu vrijednost svake dionice, te da li dionica glasi na ime ili na donosioca,
4. odluka o imenovanju vrsitelja duznosti direktora,
5. ovjeren potpis osobe ovlastene za zastupanje.
Drustvo iz stavka 1. ovog clanka duzno je da uz prijavu za upis promjene osobe ovlastene za zastupanje dostavi registarskom sudu statut i dokaz o imenovanju direktora u roku od 15 dana od dana odrzavanja osnivacke skupstine.

2. Prijava za upis u sudski registar osnivanja drustva sa ogranicenom odgovornoscu

Clanak 8.

Uz prijavu za upis u sudski registar osnivanja drustva sa ogranicenom odgovornoscu prilazu se:
1. ugovor o osnivanju,
2. potvrda o uplati osnovne glavnice, odnosno dokaz o novcanoj vrijednosti stvari i prava unesenih u drustvo,
3. odluka o imenovanju vrsitelja duznosti direktora,
4. ovjeren potpis osobe ovlastene za zastupanje.
Drustvo iz stavka 1. ovog clanka duzno je da uz prijavu za upis promjene osobe ovlastene za zastupanje dostavi registarskom sudu statut i dokaz o imenovanju direktora u roku od 60 dana od dana upisa ugovora o osnivanju u sudski registar.

3. Prijava za upis u sudski registar osnivanja drustva jedne osobe

Clanak 9.

Uz prijavu za upis u sudski registar osnivanja drustva jedne osobe prilazu se:
1. odluka o osnivanju,
2. dokaz o iznosu osnovne glavnice za osnivanje i pocetak rada drustva,
3. ovjeren potpis osobe ovlastene za zastupanje.
Ako strana fizicka osoba osniva drustvo jedne osobe na teritoriji Federacije uz prijavu se prilaze, pored isprave iz clanka 6. stavka 2. ove uredbe i odobrenje nadleznog federalnog organa.

4. Prijava za upis u sudski registar osnivanja komanditnog drustva

Clanak 10.

Uz prijavu za upis u sudski registar komanditnog drustva prilazu se:
1. ugovor o osnivanju,
2. potvrda o uplati uloga svakog pojedinog clana,
3. ovjeren potpis osobe ovlastene za zastupanje.

5. Prijava za upis u sudski registar komanditnog drustva na dionice

Clanak 11.

Ako komanditno drustvo pribavlja dio kapitala izdavanjem dionica, posluje kao komanditno drustvo na dionice, a za podnosenje prijave za upis u sudski registar shodno se primjenjuju odredbe clanka 10. ove uredbe. 6. Prijava za upis u sudski registar osnivanja drustva sa neogranicenom solidarnom odgovornoscu clanova

Clanak 12.

Za podnosenje prijave za upis u sudski registar osnivanja drustva sa neogranicenom solidarnom odgovornoscu clanova shodno se primjenjuju odredbe clanka 10. ove uredbe.

Clanak 13.

Ako subjektu upisa naknadno pristupe druge osobe, uz prijavu za upis u sudski registar prilazu se:
1. odluka o naknadnom pristupanju drustvu,
2. odluka organa upravljanja drustva o prihvatanju naknadnog pristupanja.

Clanak 14.

Ako subjekt upisa istupa iz sastava drustva, organ upravljanja drustva podnosi prijavu za upis u sudski registar istupanja iz sastava drustva. Uz prijavu se prilaze odluka organa upravljanja drustva o prihvatanju istupanja.

7. Prijava za upis u sudski registar osnivanja poduzeca koje ima javne ovlasti

Clanak 15.

Uz prijavu za upis u sudski registar osnivanja poduzeca koje ima javne ovlasti prilazu se:
1. akt o osnivanju,
2. dokaz o iznosu sredstava za osnivanje i pocetak rada poduzeca, odnosno potvrda osnivaca o predaji stvari sa popisom i procjenom,
3. ovjeren potpis osobe ovlastene za zastupanje,
4. akt nadleznog drzavnog organa o davanju javne ovlasti poduzecu,
5. odobrenje nadleznog drzavnog organa da poduzece koje ima javne ovlasti ispunjava propisane uvjete za obavljanje poslova predvidjenih posebnim zakonom.
Poduzece iz stavka 1. ovog clanka duzno je da registarskom sudu dostavi statut i dokaz o imenovanju direktora, u roku od 15 dana nakon isteka roka predvidjenog aktom o osnivanju uz prijavu za upis promjene osobe ovlastene za zastupanje. Ako je osnivac poduzeca koje ima javne ovlasti subjekt upisa sa podrucja drugog suda, uz prijavu za upis prilaze se izvod iz sudskog registra tog osnivaca.

III - PRIJAVA ZA UPIS U SUDSKI REGISTAR OBLIKA POVEZIVANJA PODUZECA

1. Prijava za upis u sudski registar holding poduzeca -dionicko drustvo

Clanak 16.

Uz prijavu za upis u sudski registar holding poduzeca -dionicko drustvo prilazu se:
1. odluka o promjeni oblika organizovanja u holding poduzece - dionicko drustvo,
2. odluka o imenovanju vrsitelja duznosti direktora,
3. odluka o imenovanju poslovodnog organa drustva ili imenovanju jednog ili vise komplementara koji ce vrsiti funkciju poslovodnog organa, ako je ugovorom o osnivanju drustva to predvidjeno,
4. ovjeren potpis osobe ovlastene za zastupanje.
Holding poduzece - dionicko drustvo duzno je da uz prijavu za upis u sudski registar promjene osobe ovlastene za zastupanje dostavi registarskom sudu statut i dokaz o imenovanju direktora u roku od 15 dana od dana imenovanja direktora.

2. Prijava za upis u sudski registar holding poduzeca -drustvo sa ogranicenom odgovornoscu

Clanak 17.

Uz prijavu za upis u sudski registar holding poduzeca -drustvo sa ogranicenom odgovornoscu prilazu se isprave i dokazi iz clanka 16. ove uredbe.

3. Prijava za upis u sudski registar poslovnog udruzenja

Clanak 18.

Uz prijavu za upis u sudski registar poslovnog udruzenja prilazu se:
1. zajednicka odluka ovlastenih predstavnika osnivaca poslovnog udruzenja,
2. statut,
3. odluka osnivaca o osiguranju sredstava za rad poslovnog udruzenja,
4. odluka i ovjeren potpis osobe ovlastene za zastupanje.

4. Prijava za upis u sudski registar pula

Clanak 19.

Uz prijavu za upis u sudski registar pula prilazu se:
1. ugovor o osnivanju,
2. odluka o osiguranju sredstava i uvjeta za rad pula,
3. odluka i ovjeren potpis osobe ovlastene za zastupanje.

5. Prijava za upis u sudski registar ugovora o povezivanju

Clanak 20.

Ako se poduzeca povezu u ugovorne oblike, uz prijavu za upis u sudski registar ugovora o povezivanju prilaze se ugovor o povezivanju poduzeca.

IV - PRIJAVA ZA UPIS U SUDSKI REGISTAR DIJELA PODUZECA

Clanak 21.

Ako je statutom poduzeca utvrdjeno da dio poduzeca ima odredjena prava i obveze u pravnom prometu sa trecim osobama (u daljem tekstu: dio poduzeca), uz prijavu za upis u sudski registar prilazu se:
1. odluka o imenovanju zastupnika,
2. ovjeren potpis osobe ovlastene za zastupanje,
3. izvod iz statuta kojim se odredjuju prava i obveze u pravnom prometu dijela poduzeca.

Clanak 22.

Uz prijavu za upis u sudski registar brisanja dijela poduzeca prilaze se dokaz o prestanku ovlastenja tog dijela u pravnom prometu.

V - PRIJAVA ZA UPIS U SUDSKI REGISTAR STATUSNIH PROMJENA PODUZECA

1. Prijava za upis u sudski registar spajanja subjekata upisa

Clanak 23.

Ako se dva ili vise subjekata upisa spoje u novi subjekt, uz prijavu za upis u sudski registar organiziranja novog subjekta prilazu se:
1. odluka dva ili vise subjekata upisa o spajanju u novi subjekat,
2. odluka o imenovanju vrsitelja duznosti direktora,
3. ovjeren potpis osobe ovlastene za zastupanje.
Subjekat upisa iz stavka 1. ovog clanka duzan je da registarskom sudu dostavi statut, odnosno pravila u roku od 60 dana od dana upisa novog subjekta.

2. Prijava za upis u sudski registar pripajanja subjekta upisa

Clanak 24.

Ako se subjekt upisa pripoji drugom subjektu, uz prijavu za upis u sudski registar pripajanja prilazu se:
1. odluka subjekta koji se pripaja,
2. odluka subjekta kome se pripojio drugi subjekat o prihvatanju pripajanja.
3. Prijava za upis u sudski registar podjele subjekta upisom

Clanak 25.

Ako se subjekt upisa podijeli na dva nova subjekta ili vise novih subjekta, u sudski registar upisuju se novi subjekti. Uz prijavu za upis u sudski registar organiziranja svakog novog subjekta nastalog podjelom prilazu se:
1. odluka subjekta upisa o podjeli na dva nova subjekta ili vise novih subjekata,
2. odluka o imenovanju vrsitelja duznosti direktora,
3. ovjeren potpis osobe ovlastene za zastupanje.
Subjekt upisa iz stavka 1. ovog clanka, duzan je da registarskom sudu dostavi statut u roku od 60 dana od dana upisa novog subjekta.

Clanak 26.

Uz prijavu za upis u sudski registar iz cl. 23. do 25. ove uredbe prilaze se ugovor o medjusobnim odnosima subjekta upisa.

4. Prijava za upis u sudski registar brisanja subjekta upisa zbog statusne promjene

Clanak 27.

Prijava za upis u sudski registar brisanjem subjekta upisa koji prestaje usljed podjele, spajanja ili pripajanja podnosi direktor subjekta koji prestaje zbog tih statusnih promjena, ili direktor novog subjekta ili subjekta kojem se pripaja i to istovremeno sa prijavom za upis iz cl. 23. do 25. ove uredbe.

VI - PRIJAVA ZA UPIS U SUDSKI REGISTAR PROMJENE OBLIKA PODUZECA

Clanak 28.

Ako poduzece izvrsi promjenu oblika, uz prijavu za upis u sudski registar prilazu se:
1. odluka o promjeni oblika poduzeca,
2. odluka o imenovanju direktora, ako se taj organ mijenja,
3. ovjeren potpis osobe ovlastene za zastupanje, ako se zastupnik mijenja.

VII - PRIJAVA ZA UPIS U SUDSKI REGISTAR PROMJENE VRIJEDNOSTI OSNOVNE GLAVNICE

Clanak 29.

Ako poduzece izvrsi promjenu vrijednosti osnovne glavnice uz prijavu za upis u sudski registar prilazu se:
1. odluka o povecanju odnosno smanjenju osnovne glavnice,
2. potvrda banke o uplacenim sredstvima, ako se osnovna glavnica povecava ili potvrda da je izvrseno objavljivanje drugog oglasa o smanjenju osnovne glavnice, ako se osnovna glavnica smanjuje.

VIII - PRIJAVA ZA UPIS U SUDSKI REGISTAR OSNIVANJA BANKE I DRUGIH FINANCIJSKIH ORGANIZACIJA

1. Osnivanje banke i druge financijske organizacije kao dionickog drustva

Clanak 30.

Uz prijavu za upis u sudski registar osnivanja banke kao dionickog drustva prilazu se:
1. ugovor odnosno odluka o osnivanju i poslovanju banke,
2. statut banke,
3. dokaz da banka ispunjava uvjete za osnivanje predvidjene zakonom,
4. dozvolu Agencije za bankarstvo Federacije Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: Agencija).
5. dokaz da su uplacena novcana sredstva na privremeni racun kod organizacije ovlastene za obavljanje platnog prometa, a za strana sredstva placanja potvrda da su uplacena na poseban racun Agencije,
6. odluka o imenovanju vrsitelja duznosti direktora,
7. ovjeren potpis osobe ovlastene za zastupanje.
Banka je duzna da uz prijavu za upis promjene osobe ovlastene za zastupanje dostavi registarskom sudu statut i dokaz o imenovanju direktora, u roku od 60 dana od dana upisa subjekta upisa u sudski registar. Odredbe stavka 1. ovog clanka primjenjuju se i na upis u sudski registar drugih financijskih organizacija koje se bave depozitnim poslovima (depozitne organizacije).

2. Osnivanje banke i druge financijske organizacije kao drustva sa ogranicenom odgovornoscu

Clanak 31.

Odredbe clanka 30. ove uredbe shodno se primjenjuju na upis banke ili druge financijske organizacije kao drustva sa ogranicenom odgovornoscu.

Clanak 32.

Odredbe clanka 21. ove uredbe shodno se primjenjuju i na upis u sudski registar dijelova banke i dijelova druge financijske organizacije.

Clanak 33.

Odredbe cl. 13. i 14. ove uredbe shodno se primjenjuju i na sticanje ili prestanak prava osnivaca banke.

Clanak 34.

Odredbe cl. 23. i 24. ove uredbe shodno se primjenjuju na spajanje ili pripajanje banke drugoj banci, s tim sto se uz prijavu za ove statusne promjene banke prilaze i dozvola Agencije.

IX - PRIJAVA ZA UPIS U SUDSKI REGISTAR OSNIVANJA DRUSTVA ZA OSIGURANJE

1. Prijava za upis u sudski registar osnivanja dionickog drustva za osiguranje

Clanak 35.

Uz prijavu za upis u sudski registar osnivanja dionickog drustva za osiguranje prilazu se:
1. odluka o osnivanju,
2. dokaz o uplati sredstava temeljnog kapitala,
3. odobrenje Ureda za nadzor za poslovanje nad drustvom za osiguranje, (u daljem tekstu: Ured za nadzor).
4. suglasnost Federalnog ministarstva financija ukoliko je ulog stranih osoba veci od 50% temeljnog kapitala,
5. statut,
6. odluka o imenovanju vrsitelja duznosti direktora,
7. ovjeren potpis osobe ovlastene za zastupanje,
8. izvod iz sudskog registra za osnivace sa podrucja drugog registarskog suda.

2. Prijava za upis u sudski registar osnivanja drustva za uzajamno osiguranje

Clanak 36.

Uz prijavu za upis u sudski registar osnivanja drustva za uzajamno osiguranje prilazu se:
1. ugovor o osnivanju drustva,
2. dokaz o uplati sredstava temeljnog kapitala,
3. odobrenje Ureda za nadzor za osnivanje drustva za uzajamno osiguranje,
4. statut,
5. odluka o imenovanju vrsitelja duznosti direktora,
6. ovjeren potpis osobe ovlastene za zastupanje,
7. izvod iz sudskog registra za osnivace sa podrucja drugog registarskog suda.

3. Prijava za upis u sudski registar osnivanja Biroa osiguranja Federacije Bosne i Hercegovine

Clanak 37.

Uz prijavu za upis u sudski registar Biroa osiguranja Federacije Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: Biro osiguranja) prilazu se:
1. ugovor o osnivanju,
2. dokaz o izdvojenim sredstvima u fond za naknadu stete,
3. statut,
4. odluka o imenovanju vrsitelja duznosti direktora,
5. ovjeren potpis osobe ovlastene za zastupanje,
6. izvod iz sudskog registra za osnivace Biroa osiguranja, ako se njihovo sjediste nalazi na podrucju drugog suda.

X - PRIJAVA ZA UPIS U SUDSKI REGISTAR PROKURE

Clanak 38.

Uz prijavu za upis u sudski registar prokure prilazu se:
1. akt o davanju prokure,
2. ovjeren potpis prokuriste.
Uz prijavu za upis u sudski registar opoziva prokure prilaze se odluka o opozivu.

XI - PRIJAVA ZA UPIS U SUDSKI REGISTAR POSLOVA VANJSKOTRGOVINSKOG PROMETA

Clanak 39.

Uz prijavu za upis u sudski registar prava obavljanja poslova vanjskotrgovinskog prometa, prilazu se:
1. opci akti subjekta upisa kojima se utvrdjuje obavljanje poslova vanjskotrgovinskog prometa, kao i uvjeti koje mora da ispunjava osoba za zastupanje i predstavljanje subjekta upisa i zakljucivanje ugovora u tim poslovima kao i granice njegovog ovlastenja,
2. ovjeren potpis osobe ovlastene za zastupanje u poslovima vanjskotrgovinskog prometa.

XII - PRIJAVA ZA UPIS U SUDSKI REGISTAR PODATAKA OD ZNACAJA ZA PRAVNI PROMET

1. Prijava za upis u sudski registar promjene firme subjekta upisa

Clanak 40.

Uz prijavu za upis u sudski registar promjene firme subjekta upisa prilazu se izmjene i dopune statuta glede promjene firme.

2. Prijava za upis u sudski registar promjene sjedista subjekta upisa

Clanak 41.

Uz prijavu za upis u sudski registar promjene sjedista subjekta upisa prilazu se izmjene i dopune statuta glede promjene sjedista.

3. Prijava za upis u sudski registar promjene djelatnosti subjekta upisa

Clanak 42.

Uz prijavu za upis u sudski registar promjene djelatnosti subjekta upisa prilazu se izmjene i dopune statuta glede promjene djelatnosti.

4. Prijava za upis u sudski registar promjene odgovornosti za obveze

Clanak 43.

Uz prijavu za upis u sudski registar promjene odgovornosti i subjekta upisa za obveze drugih poduzeca u pravnom prometu prilaze se ugovor odnosno njegove izmjene i dopune.

5. Prijava za upis u sudski registar promjene osobe ovlastene za zastupanje

Clanak 44.

Uz prijavu za upis u sudski registar promjene osobe ovlastene za zastupanje subjekta upisa i granice njenih ovlastenja prilazu se:
1. odluka nadleznog organa subjekta upisa o promjeni osobe ovlastene za zastupanje,
2. ovjeren potpis osobe ovlastene za zastupanje.

6. Prijava za upis u sudski registar promjene osnivaca

Clanak 45.

Ako se poslije osnivanja subjekta upisa promjeni osnivac ili poveca odnosno smanji broj osnivaca ili promjeni osnivacki udio, podnosi se prijava za upis u sudski registar promjene osnivaca odnosno udjela. Uz prijavu se prilaze dokaz o promjeni osnivaca odnosno udjela.

XIII - PRIJAVA ZA UPIS U SUDSKI REGISTAR PODATAKA O DRUGIM CINJENICAMA KOJE SU ODREDJENE ZAKONOM

Clanak 46.

Ako nadlezni sud donese odluku o provodenju postupka likvidacije odnosno otvaranja postupka stecaja, nadlezno tijelo za likvidaciju odnosno stecaj duzno je dostaviti rjesenje registarskom sudu. Sud ce po sluzbenoj duznosti izvrsiti upis tog rjesenja u sudski registar.

Clanak 47.

Ako nadlezni sud donese odluku o odobrenju prinudnog poravnanja subjekta upisa, predsjednik nadleznog tijela za stecaj duzan je da podnese zahtjev za upis u sudski registar odobrenog prinudnog poravnanja s ovjerenim prijepisom te odluke. Sud ce po sluzbenoj duznosti izvrsiti upis odobrenog prinudnog poravnanja.

Clanak 48.

Ako nadlezni organ donese odluku o zabrani obavljanja odredjene djelatnosti, odnosno poslove subjekta upisa, taj organ je duzan poslije pravosnaznosti te odluke da podnese zahtjev za upis u sudski registar zabrane obavljanja te djelatnosti s ovjerenim prijepisom odluke. Sud ce po sluzbenoj duznosti izvrsiti upis zabrane obavljanja djelatnosti u sudski registar.

Clanak 49.

Prijava za upis u sudski registar drugih podataka o drugim cinjenicama odredjenih federalnim zakonom duzan je da podnese direktor, odnosno poslovodni organ subjekta upisa. Uz prijavu se prilazu isprave kojima se utvrdjuju promjene podataka o cinjenicama odredjenim federalnim zakonom.

XIV - PRIJAVA ZA UPIS U SUDSKI REGISTAR BRISANJA SUBJEKTA UPISA

Clanak 50.

Poslije zakljucenja postupka redovne likvidacije odnosno stecaja, predsjednik nadleznog tijela za likvidaciju odnosno za stecaj dostavlja nadleznom sudu pravosnazno rjesenje suda o zakljucenju postupka likvidacije odnosno postupka stecaja. Na temelju tog rjesenja sud koji vodi postupak po sluzbenoj duznosti, brisat ce subjekt upisa iz sudskog registra.

XV - OBJAVLJIVANJE UPISA U SUDSKI REGISTAR I IZDAVANJE IZVODA I UVJERENJA

Clanak 51.

Poslije upisa u sudski registar osnivanja, statusnih i drugih promjena, kao i podataka znacajnih za pravni promet subjekta upisa, sud ce o trosku stranke odgovarajuci upis objaviti u "Sluzbenim novinama Federacije BiH". Tekst oglasa za objavljivanje upisa iz stavka 1. ovog clanka sadrzi podatke koji se odnose na naziv, sjediste, zastupanje i djelatnost subjekta upisa prema propisanom obrascu. Popunjeni obrazac prilaze se istovremeno sa dokazima uz prijavu za upis u sudski registar.

Clanak 52.

Izvod iz sudskog registra sadrzi samo podatke upisane u odgovarajuce registarske listove iz aktivnog dijela registarskog uloska i izdaje se na propisanom obrascu. O upisanim podacima u sudskom registru iz pasivnog dijela registarskog uloska registarski sud izdaje uvjerenje na propisanom obrascu.

XVI - PRIJELAZNE I ZAVRSNE ODREDBE

Clanak 53.

Poduzeca iz cl. 164. 165. i 166. Zakona o poduzecima ("Sluzbene novine Federacije BiH", broj 2/95), koja ne podnesu prijavu za upis promjene oblika u roku od 30 dana od dana uskladjivanja opcih akata u rokovima utvrdjenim u cl. 164, 165.i 166. Zakona, brisu se iz sudskog registra.

Clanak 54.

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Sluzbenim novinama Federacije BiH".
V broj 159/96
27. juna 1996. godine
Sarajevo

Premijer
dr Izudin Kapetanovic, v. r.


Federalni zakoni

Zakoni Tuzlanskog kantona

Službene novine Tuzlanskog kantona

 
OSTALE VIJESTI
Britanska naftna kompanija zaradila milijardu dolara samo na trgovini u SAD-u
Francuska želi kupiti dio privatne kompanije koja se bavi kibernetičkom sigurnošću
Kina prijeti SAD-u zbog Tajvana i TikToka
FOTO Jedan od najvećih gradova na svijetu tone. Država gradi novi glavni grad
Dopisnik BBC-ja iz Gaze: Borio sam se za spas obitelji dok sam izvještavao o ratu
U državama Europske unije nema dovoljno punionica za električne automobile
Portal koji je objavio tekst o supruzi španjolskog premijera: Vlada nam je prijetila
Bivši obavještajac: Kritična je faza rata. Ukrajincima treba radikalna mobilizacija
Kineski predsjednik dolazi u Francusku, Srbiju i Mađarsku, razgovarat će s Vučićem
Rusi žestoko napreduju. Ukrajinci bijesni: "Ovo je pravo stanje na bojištu, lažu nam"
Austrija sazvala konferenciju o korištenju umjetne inteligencije u naoružanju
Prije 31 godinu jedan Britanac se zapalio zbog rata u BiH
Rusi šire vijest: "Krim je napadnut moćnim projektilima koje je potajno poslao Biden"
Američki šef diplomacije stigao u Saudijsku Arabiju, traži dogovor o primirju u Gazi
VIDEO Tornado poharao Oklahomu u SAD-u, najmanje petero mrtvih. Ovo su posljedice
Azijske burze porasle, dolar oštro pao
VIDEO Veliki proeuropski prosvjed u Gruziji, ne žele "ruski zakon"
Cijene nafte porasle
U izraelskim zračnim napadima na jug Gaze ubijeno najmanje 13 ljudi
VIDEO Deseci tornada poharali Oklahomu. Troje poginulih, među njima i dijete






Google






Rezultati

STARE ANKETE

KAPIJA

25-05-1995



OSTALE VIJESTI
Britanska naftna kompanija zaradila milijardu dolara samo na trgovini u SAD-u
Francuska želi kupiti dio privatne kompanije koja se bavi kibernetičkom sigurnošću
Kina prijeti SAD-u zbog Tajvana i TikToka
FOTO Jedan od najvećih gradova na svijetu tone. Država gradi novi glavni grad
Dopisnik BBC-ja iz Gaze: Borio sam se za spas obitelji dok sam izvještavao o ratu
U državama Europske unije nema dovoljno punionica za električne automobile
Portal koji je objavio tekst o supruzi španjolskog premijera: Vlada nam je prijetila
Bivši obavještajac: Kritična je faza rata. Ukrajincima treba radikalna mobilizacija
Kineski predsjednik dolazi u Francusku, Srbiju i Mađarsku, razgovarat će s Vučićem
Rusi žestoko napreduju. Ukrajinci bijesni: "Ovo je pravo stanje na bojištu, lažu nam"
Austrija sazvala konferenciju o korištenju umjetne inteligencije u naoružanju
Prije 31 godinu jedan Britanac se zapalio zbog rata u BiH
Rusi šire vijest: "Krim je napadnut moćnim projektilima koje je potajno poslao Biden"
Američki šef diplomacije stigao u Saudijsku Arabiju, traži dogovor o primirju u Gazi
VIDEO Tornado poharao Oklahomu u SAD-u, najmanje petero mrtvih. Ovo su posljedice
Azijske burze porasle, dolar oštro pao
VIDEO Veliki proeuropski prosvjed u Gruziji, ne žele "ruski zakon"
Cijene nafte porasle
U izraelskim zračnim napadima na jug Gaze ubijeno najmanje 13 ljudi
VIDEO Deseci tornada poharali Oklahomu. Troje poginulih, među njima i dijete


SVASTARIJE


Osmrtnicama ba

Dizelski motor nije mrtav! Kinezi su napravili najučinkovitiji ikada

FOTO Jedan od najvećih gradova na svijetu tone, država mijenja glavni grad

VIDEO Ovo su posljedice tornada koji su poharali Oklahomu. Najmanje petero poginulih

U izraelskim zračnim napadima na jug Gaze ubijeno najmanje 13 ljudi

Ukrajinski general: Naša vojska je izgubila položaje na istoku zemlje

Toplinski val u Aziji. Temperature idu do 45, škole zatvorene, izdana upozorenja

U Njemačkoj počinje jedan od najvećih sudskih postupaka teoretičarima zavjera

Xi je uzdrmao kinesku vojsku, uveo drastične promjene

Ukrajina dronovima napala ruske rafinerije u Krasnodaru, jedna obustavila rad

Kina domaćin sastanka Fataha i Hamasa





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi