TUZLA - TUZLARIJE NET
       
Ponedjeljak 29.4.2024       
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
    
Tuzlarije
  
   
  TZ VIJESTI - VIJESTI IZ MINUTE U MINUTU - TOP VIJESTI 24 SATA - TUZLARIJE - BILTEN GRADA - BILTEN KANTONA - OBRAZOVANJE - FORUM
 








29.04.2024 - 08h
INDEKS KVALITETA ZRAKA
53
UMJERENO ZAGADJEN
Upozorenje: Neke zagađujuće materije mogu uzrokovati zdravstvene probleme osobama koje su veoma osjetljive na zagađenje zraka. Takve osobe trebaju izbjegavati boravak vani i smanjiti naprezanje tokom boravka vani.

ŽIV LUK SAR ZEN TUZ
zrak.ekoakcija.org






ON LINE KORISNICI - 102

Users in Chat
TUZLARIJE CHAT

Tuzlarije



ID o zastp str lica

Na osnovu clana 35. stav 6. Zakona o vanjskotrgovinskom poslovanju ("Sluzbene novine Federacije BiH", broj 2/95), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, donosi

UREDBU O ZASTUPANJU STRANIH LICA U FEDERACIJI BOSNE I HERCEGOVINE

Clan 1.

Ovom uredbom uredjuju se poslovi zastupanja stranih lica, poslovi prodaje strane robe sa konsignacionih skladista i vrsenje servisnih usluga za odrzavanje uvezene opreme i trajnih dobara za licnu potrosnju u Federaciji Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: Federacija).

I - ZASTUPANJE STRANIH LICA

Clan 2.

Preduzece i drugo pravno lice (u daljem tekstu: preduzece) moze zakljuciti ugovor o zastupanju stranog lica u Federaciji, ako je upisano u sudski registar za vrsenje poslova zastupanja u vanjskotrgovinskom prometu. Zastupanjem stranog lica u Federaciji u smislu ove uredbe podrazumijeva se vrsenje u ime i za racun stranog lica poslova koji prethode zakljucenju ugovora o kupovini i prodaji robe ili ugovora o vrsenju usluga, vrsenju poslova koji se odnose na izvrsavanje tih ugovora, kao i zakljucivanje tih ugovora i stvaranje jednostranih pravnih poslova po dobivenom posebnom ili generalnom ovlastenju.

Clan 3.

Ugovor o zastupanju stranog lica (u daljem tekstu: ugovor) zakljucuje se u pismenom obliku i sadrzi narocito:
1. naziv i sjediste stranog lica;
2. naziv i sjediste preduzeca koje zakljucuje ugovor sa stranim licem/zastupnika;
3. naziv roba i usluga ciji je plasman predmet ugovora;
4. prava i obaveze ugovornih strana;
5. visina provizije i osnovica za izracunavanje visine provizije;
6. datum zakljucenja ugovora, rok na koji se ugovor zakljucuje i datum stupanja ugovora na snagu.

Clan 4.

Ugovor o zastupanju zakljucuje se za zastupanje na cijeloj teritoriji Federacije. Strano lice moze na teritoriji Federacije imati jednog ili vise zastupnika. Preduzece je duzno da u ugovoru navede da li je preuzelo zastupanje cijelog programa stranog lica ili samo jednog dijela tog programa.

Clan 5.

Strano lice je duzno da u ugovoru naznaci da li je proizvodjac roba ciji je plasman predmet ugovora. Ako strano lice nije proizvodjac roba ciji je plasman predmet ugovora duzno je u ugovoru naznaciti da nema smetnji za njihov plasman na teritoriji Federacije.

Clan 6.

Ugovor o zastupanju stranog lica zakljucuje se na tok koji ne moze biti kraci od jedne godine od dana njegovog stupanja na snagu.

Clan 7.

Ako je predmet ugovora o zastupanju oprema ili trajna dobra za licnu potrosnju (u daljem tekstu: proizvodi), ugovor obavezno sadrzi odredbe o osiguravanju servisa, rezervnih dijelova, potrosnog materijala, i pribora neophodnih za tehnicko odrzavanje tih proizvoda, kako u garantnom periodu tako i izvan njega, te odredbu o roku u kome ce ugovorne strane posebnim ugovorom osigurati servis za te proizvode na trzistu Federacije.

II - UGOVORI O PRODAJI STRANE ROBE SA KONSIGNACIONOG SKLADISTA

Clan 8.

Ugovori o prodaji stane robe sa konsignacionog skladista predstavljaju poseban oblik ugovora o zastupanju stranih lica u Federaciji kojim se konsignator ovlascuje da u ime i za racun stranog lica moze zakljucivati ugovore o prodaji robe sa konsignacionog skladista. Prodaju strane robe sa konsignacionog skladista moze vrsiti preduzece i drugo pravno lice (u daljem tekstu: preduzece) koje je upisano u sudski registar za vrsenje poslova zastupanja u vanjskotrgovinskom prometu. Strano lice moze sklopiti ugovore sa vise konsignatora pri cemu od njih ne moze biti ogranicen u svome radu na samo jedno podrucje Federacije. Ugovor o konsignaciji moze da se zakljuci a da prethodno nije zakljucen ugovor o zastupanju.

Clan 9.

Ugovor o prodaji strane robe sa konsignacionog skladista zakljucuje se u pismenom obliku i sadrzi narocito:
1. naziv i sjediste stranog lica;
2. naziv i sjediste preduzeca koje zakljucuje ugovor sa stranim licem (konsignator);
3. maksimalnu vrijednost robe na konsignacionom skladistu izrazenu u stranoj valuti i spisak vrsta robe ciji je plasman predmet ugovora;
4. prava i obaveze ugovornih strana sa jasno razgranicenim obavezama povodom transporta, osiguranja, uskladistenja;
5. visine provizije i osnovica za izracunavanje provizije;
6. datum zakljucenja ugovora, rok na koji se ugovor zakljucuje, i datum stupanja ugovora na snagu.
Ugovorom o prodaji robe sa konsignacionog skladista preduzece ne moze preuzeti obavezu da nakon odredjenog perioda otkupi neprodatu robu koja se nalazi na konsignacionom skladistu.

Clan 10.

Robu koja se prodaje sa konsignacionog skladista preduzecu isporucuje strano lice sa kojim je zakljucen ugovor u toj prodaji ili, po njegovom nalogu, drugo strano lice.

Clan 11.

Prodaja strane robe sa konsignacionog skladista, obracun izvrsene prodaje i provizije i placanje stranom licu i konsignatoru vrse se u stranoj valuti.

Clan 12.

Ako je predet ugovora o prodaji strane robe sa konsignacionog skladista oprema ili trajna dobra za licnu potrosnju (u daljem tekstu: proizvodi) ugovor obavezno sadrzi odredbe o osiguravanju servisa, rezervnih dijelova, potrosnog materijala i pribora neophodnih za tehnicko odrzavanje tih proizvoda kako u garantnom periodu tako i van njega, te odredbu o roku u kome ce ugovorne strane posebnim ugovorom osigurati servis za te proizvode na trzistu Federacije.

Clan 13.

Strano lice je duzno da u ugovoru naznaci da li je proizvodjac roba ciji je plasman predmet ugovora. Ako strano lice nije proizvodjac ovih roba duzno je u ugovoru naznaciti da nema smetnji za njihov plasman na teritoriji Federacije.

Clan 14.

Ugovor o prodaji strane robe sa konsignacionog skladista zakljucuje se na rok koji ne moze biti kraci od jedne godine od dana njegovog stupanja na snagu.

III - UGOVORI O VRSENJU SERVISNIH USLUGA ZA ODRZAVANJE UVEZENE OPREME I TRAJNIH DOBARA ZA LICNU POTROSNJU

Clan 15.

Ugovor o vrsenju servisnih usluga za odrzavanje uvezene opreme i trajnih dobara za licnu potrosnju (u daljem tekstu: ugovor o poslovima vrsenja servisnih usluga) zakljucuje se izmedju ugovornih strana koje su prethodno sklopile ugovor o zastupanju ili konsignaciji stranih lica u Federaciji i odnosi se na robu koja je plasirana na trziste Federacije preko zastupnika, odnosno konsignatora. Ugovor se zakljucuje u pismenom obliku i obavezno sadrzi:
1. naziv i sjediste stranog lica;
2. naziv i sjediste preduzeca koje zakljucuje ugovor sa stranim licem;
3. predmet ugovora sa naznacenom robom i uslugama;
4. prava i obaveze ugovornih strana a narocito:
- obavezu snabdijevanja servisa rezervnih dijelova u garantnom roku i poslije isteka garantnog roka u skladu sa propisima za stavljanje u promet, odnosno za upotrebu te robe na trzistu Federacije:
- obavezu stranog lica za opremanje servisa (specijalne masine, alati i sl.);
- obavezu vrsenja servisnih usluga u garantnom roku i po prestanku vazenja ugovora o vrsenju servisnih usluga;
5. odredbu o tome da li ce servis vrsiti sam zastupnik odnosno konsignator ili ce se servis osigurati zakljucivanjem ugovora sa kvalifikovanom servisnom organizacijom.
Preduzece moze ugovorom iz stava 2. ovog clana predvidjeti i naknadu za troskove koje je imalo za organiziranje servisa, ako strano lice raskine ugovor bez krivice tog preduzeca.

Clan 16.

Preduzece je duzno da se stara o tehnickom odrzavanju robe koja ima duzi vijek trajanja i da osigura servis i pruzanje tehnickih i drugih usluga kupcu, u smislu propisa za stavljanje u promet, odnosno za upotrebu te robe na trzistu Federacije.

Clan 17.

Preduzece koje zastupa strano lice, po pravilu, pruza servisne usluge preko sopstvenih servisa. Ako preduzece zakljuci ugovor o vrsenju servisnih usluga sa stranim licem za robu koju je do tada servisiralo, drugo preduzece, duzno je da istovremeno preuzme obaveze organiziranja servisa u garantnom roku za robu ciju je garanciju prihvatilo to preduzece. Preduzece moze pruzanje odredjenih usluga povjeriti drugom preduzecu, odnosno fizickom licu koja samostalno obavljaju evidentiranu ili registriranu privrednu djelatnost.

Clan 18.

Ugovor o poslovima vrsenja servisnih usluga zakljucuje se na rok koji ne moze biti kraci od onoga koji je propisan za stavljanje ove robe u promet na teritoriji Federacije.

Clan 19.

Ako preduzece ili strano lice raskine ugovor o vrsenju servisnih usluga, a strano lice ne zakljuci novi ugovor o tim uslugama, preduzece koje je do tada vrsilo servisne usluge duzno je da vrsi servisne usluge za sve ugovorom preuzete obaveze do isteka garantnog roka.

IV - EVIDENTIRANJE UGOVORA

Clan 20.

Preduzece je duzno da ugovore o zastupanju stranog lica, o prodaji strane robe sa konsignacionog skladista i vrsenju servisnih usluga i njihove izmjene i dopune zakljucene sa stranim licem dostavi ministarstvu radi evidentiranja, u roku od 30 dana od dana njegovog potpisivanja.

Clan 21.

Ministarstvo evidentira ugovore iz cl. 3, 9. i 15. ove uredbe i njihove izmjene i dopune u roku od 30 dana od dana prijema ugovora, odnosno izmjena i dopuna tih ugovora. Izuzetno od odredbe stava 1. ovog clana, odbit ce se evidentiranje ugovora iz cl. 3, 9. i 15. ove uredbe, ako nisu ispunjeni uvjeti iz Zakona o vanjskotrgovinskom poslovanju i ove uredbe.

Clan 22.

Podaci iz ugovora iz cl. 3, 9. i 15. ove uredbe predstavljaju poslovnu tajnu.

Clan 23.

Preduzece je duzno da ministarstvu pismeno prijavi prestanak vazenja ugovora o zastupanju najkasnije u roku od 30 dana od dana prestanka vazenja ugovora, radi evidentiranja. Ako preduzece, u roku od 30 dana nije prijavilo prestanak vaznosti ugovora iz stava 1. ovog clana, ministarstvo moze evidentirati drugo preduzece kao nosioca ugovora o zastupanju, ako preduzece - novi zastupni podnese dokaz stranog lica da je ugovor raskinut.

Clan 24.

Ministarstvo ce u roku osam dan od dana evidentiranja Ugovora pismenim putem obavijestiti nadlezni kantonalni organ i Republicko ministarstvo trgovine i medjunarodnih komunikacija o izvrsenom evidentiranju ugovora.

V - KAZNENE ODREDBE

Clan 25.

Novcanom kaznom od 1.000 - 6.000 DEM, kaznit ce se za prekrsaj preduzece, odnosno drugo pravno lice ako ne osigura tehnicko odrzavanje opreme i trajnih dobara za licnu potrosnju u garantnom i vangarantnom roku i ako ne osigura rezervne dijelove, potrosni materijal i prostor za odrzavanje tih proizvoda, ali ako ne osigura servis i pruzanje tehnickih i drugih usluga kupcu u smislu propisa za stavljanje u promet, odnosno za upotrebu na trzistu Federacije (clan 16.). Za prekrsaj iz stava 1. ovog clana kaznit ce se novcanom kaznom od 500 - 2.000 DEM i odgovorno lice u preduzecu, odnosno drugom pravnom licu. Novcana kazna iz st. 1. i 2. ovog clana za prekrsaj utvrdjena u DEM naplacuje se u valuti Federacije po srednjem tecaju koji utvrdjuje i objavljuje Centralna banka BiH, na dan placanja, a do osnivanja Centralne banke, po tecaju koji utvrdjuje Narodna banka BiH.

VI - PRIJELAZNE I ZAVRSNE ODREDBE

Clan 26.

Ministarstvo ce donijeti u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove uredbe Pravilnik o evidentiranju ugovora koji su predmet ove uredbe.

Clan 27.

Ova uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivalja u "Sluzbenim novinama Federacije BiH".
V broj 160/96
27. juna 1996. godine
Sarajevo

Premijer
dr Izudin Kapetanovic, v. r.


Federalni zakoni

Zakoni Tuzlanskog kantona

Službene novine Tuzlanskog kantona

 
OSTALE VIJESTI
Kineski predsjednik dolazi u Francusku, Srbiju i Mađarsku, razgovarat će s Vučićem
Rusi žestoko napreduju. Ukrajinci bijesni: "Ovo je pravo stanje na bojištu, lažu nam"
Austrija sazvala konferenciju o korištenju umjetne inteligencije u naoružanju
Prije 31 godinu jedan Britanac se zapalio zbog rata u BiH
Rusi šire vijest: "Krim je napadnut moćnim projektilima koje je potajno poslao Biden"
Američki šef diplomacije stigao u Saudijsku Arabiju, traži dogovor o primirju u Gazi
VIDEO Tornado poharao Oklahomu u SAD-u, najmanje petero mrtvih. Ovo su posljedice
Azijske burze porasle, dolar oštro pao
VIDEO Veliki proeuropski prosvjed u Gruziji, ne žele "ruski zakon"
Cijene nafte porasle
U izraelskim zračnim napadima na jug Gaze ubijeno najmanje 13 ljudi
VIDEO Deseci tornada poharali Oklahomu. Troje poginulih, među njima i dijete
VIDEO Ogromna eksplozija u vojnoj bazi u Kambodži, poginulo 20 vojnika
Biden razgovarao s Netanyahuom. "Ponovio je svoj stav o invaziji na Rafah"
Može li novo oružje promijeniti stanje u Ukrajini? Analitičar: Čuje se puno gluposti
Zelenski opet tražio bržu dostavu Patriota, ali i pristup Ukrajine EU i NATO-u
Macron iznio novu ideju o francuskom nuklearnom oružju. Napale ga desnica i ljevica
Ukrajinski general: Naša vojska je izgubila položaje na istoku zemlje
Bijela kuća: Izrael nas je pristao saslušati prije invazije na Rafah
Toplinski val u Aziji. Temperature dosežu do 45 stupnjeva, škole zatvorene






Google






Rezultati

STARE ANKETE

KAPIJA

25-05-1995



OSTALE VIJESTI
Kineski predsjednik dolazi u Francusku, Srbiju i Mađarsku, razgovarat će s Vučićem
Rusi žestoko napreduju. Ukrajinci bijesni: "Ovo je pravo stanje na bojištu, lažu nam"
Austrija sazvala konferenciju o korištenju umjetne inteligencije u naoružanju
Prije 31 godinu jedan Britanac se zapalio zbog rata u BiH
Rusi šire vijest: "Krim je napadnut moćnim projektilima koje je potajno poslao Biden"
Američki šef diplomacije stigao u Saudijsku Arabiju, traži dogovor o primirju u Gazi
VIDEO Tornado poharao Oklahomu u SAD-u, najmanje petero mrtvih. Ovo su posljedice
Azijske burze porasle, dolar oštro pao
VIDEO Veliki proeuropski prosvjed u Gruziji, ne žele "ruski zakon"
Cijene nafte porasle
U izraelskim zračnim napadima na jug Gaze ubijeno najmanje 13 ljudi
VIDEO Deseci tornada poharali Oklahomu. Troje poginulih, među njima i dijete
VIDEO Ogromna eksplozija u vojnoj bazi u Kambodži, poginulo 20 vojnika
Biden razgovarao s Netanyahuom. "Ponovio je svoj stav o invaziji na Rafah"
Može li novo oružje promijeniti stanje u Ukrajini? Analitičar: Čuje se puno gluposti
Zelenski opet tražio bržu dostavu Patriota, ali i pristup Ukrajine EU i NATO-u
Macron iznio novu ideju o francuskom nuklearnom oružju. Napale ga desnica i ljevica
Ukrajinski general: Naša vojska je izgubila položaje na istoku zemlje
Bijela kuća: Izrael nas je pristao saslušati prije invazije na Rafah
Toplinski val u Aziji. Temperature dosežu do 45 stupnjeva, škole zatvorene


SVASTARIJE


Osmrtnicama ba

U izraelskim zračnim napadima na jug Gaze ubijeno najmanje 13 ljudi

Ukrajinski general: Naša vojska je izgubila položaje na istoku zemlje

Toplinski val u Aziji. Temperature idu do 45, škole zatvorene, izdana upozorenja

U Njemačkoj počinje jedan od najvećih sudskih postupaka teoretičarima zavjera

Xi je uzdrmao kinesku vojsku, uveo drastične promjene

Ukrajina dronovima napala ruske rafinerije u Krasnodaru, jedna obustavila rad

Kina domaćin sastanka Fataha i Hamasa

Australski premijer: Nasilje nad ženama je epidemija u Australiji

Autističnog dječaka još traže u Njemačkoj. ˝Šetao je kvartom, a onda otrčao u šumu˝

Vukovarka u Beogradu optuženom ratnom zločincu: Odveo si mi oca pred očima





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi