TUZLA - TUZLARIJE NET
       
Ponedjeljak 29.4.2024       
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
    
Tuzlarije
  
   
  TZ VIJESTI - VIJESTI IZ MINUTE U MINUTU - TOP VIJESTI 24 SATA - TUZLARIJE - BILTEN GRADA - BILTEN KANTONA - OBRAZOVANJE - FORUM
 








29.04.2024 - 14h
INDEKS KVALITETA ZRAKA
50
DOBAR
Kvalitet zraka je zadovoljavajući

ŽIV LUK SAR ZEN TUZ
zrak.ekoakcija.org






ON LINE KORISNICI - 123

Users in Chat
TUZLARIJE CHAT

Tuzlarije



ID o agenciji za ban

ZAKON O AGENCIJI ZA BANKARSTVO FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE

1. UTEMELJENJE I SVRHA

Clanak 1.

Ovim zakonom utemeljuje se Agencija za bankarstvo Federacije Bosne i Hercegovine (u daljem testku: Agencija). Agencija je samostalna financijska institucija Federacije Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: FBiH).

Clanak 2.

Agencija ima svojstvo pravne osobe. Sjediste Agencije je u Sarajevu.

Clanak 3.

Naziv Agencije je: "Agencija za bankarstvo Federacije Bosne i Hercegovine". Agencija ima pecat. Pecat Agencije sadrzi naziv Agencije i grb FBiH.

2. DJELATNOST AGENCIJE

Clanak 4.

Osnovni zadaci Agencije su slijedeci:
a) izdavanje dozvole za osnivanje i rad banaka i dozvole za svaku promjenu organizacijskog ustroja, vrste poslova koje obavljaju i suglasnosti za imenovanje rukovodnog osoblja banaka;
b) nadziranje poslovanja banke, poduzimanje mjera, sukladno zakonu;
c) ukidanje dozvole za rad bankama, sukladno zakonu; Pod bankom, u smislu ovog zakona, podrazumijevaju se pravne osobe cije se poslovanje uredjuje zakonom o bankama.

3. NEOVISNOST AGENCIJE

Clanak 5.

U obavljanju poslova iz svog djelokruga u skladu s odredbama ovog zakona Agencija je potpuno samostalna i neovisna.

4. MEDJUNARODNA SURADNJA

Clanak 6.

Agencija u saradnji sa Narodnom bankom Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: Narodna banka) ucestvuje na medjunarodnim skupinama organizacija u vezi sa izdavanjem dozvola i nadzirom banaka. Agencija u saradnji sa Narodnom bankom moze pribavljati informacije od inozemnih agencija u svezi s bankama i njihovim djelatnostima, koje su u nadleznosti tih agencija, na temelju uzajamnosti.

5. ORGANIZACIJA, UPRAVLJANJE I RUKOVODJENJE AGENCIJOM

Clanak 7.

Organizacija, upravljanje i rukovodjenje Agencijom uredjuje se ovim zakonom, Statutom Agencije i drugim opcim aktima Agencije, u skladu sa zakonom.

Clanak 8.

Organ upravljanja Agencijom je Upravni odbor Agencije (u daljem tekstu: Odbor). Odbor se sastoji od pet clanova koje imenuje Vlada Federacije Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: Vlada FBiH) na osnovu usaglasenog prijedloga Federalnog ministra financija i zamjenika Federalnog ministra financija. Odbor se imenuje na period odredjen clankom 30. ovog zakona.

Clanak 9.

Odbor vrsi opci nadzor poslovanja Agencije i poduzima mjere za ucinkovito i racionalno vrsenje poslova iz djelokruga Agencije. U vrsenju opceg nadzora iz stavka 1. ovog clanka Obor narocito:
a) donosi Statut Agencije,
b) donosi druge opce akte u skladu sa Statutom Agencije;
c) usvaja financijski plan i financijska izvjesca Agencije, i
d) usvaja izvjesca koja Aencija pravi prema clanku 27. ovog zakona. Za svoj rad, Odbor odgovara Vladi FBiH u Ustavotvornoj skupstini FBiH.

Clanak 10.

Direktor Agencije predstavlja i zastupa Agencije, rukovodi radom Agencije i odgovoran je za rad Agencije. Direktor i zamjenik direktora Agencije ucestvuju u radu Odbora, ali nemaju pravo glasa. Za svoj rad direktor i zamjenik direktora Agencije, su odgovorni Odboru, Vladi FBiH i Ustavotvornoj skupstini FBiH. Direktora i zamjenika direktora Agencije imenuje Vlada FBiH na usaglasen prijedlog Federalnog ministra financija i zamjenika Federalnog ministra financija.

Clanak 11.

Direktor, u okviru svojih prava i obveza, vrsi slijedece poslove:
a) izdaje i oduzima dozvole za obavljanje bankarskih poslova;
b) poduzima propisane mjere prema bankama;
c) sklapa obveze u svezi s ugovorima i interesu Agencije;
d) imenuje osoblje i zastupnike Agencije; e
) zastupa Agenciju kod sudbenih postupaka;
f) obavlja i druge poslove propisane ovim zakonom i Statutom.

Clanak 12.

Clanovi Odbora, direktor i zamjenik direktora Agencije mogu biti ponovno imenovani, ukoliko ne postoje smetnje iz clanka 15. ovog zakona.

Clanak 13.

Naknadu clanovima odbora, placu direktoru i zamjeniku direktora, kao i djelatnicima Agencije odredjuje Odbor u skladu s opcim aktom Agencije.

Clanak 14.

Za clana Odbora, direktora i zamjenika direktora Agencije moze biti imenovana osoba koja je drzavljanin BiH i koji je stekao visok ugled financijskog strucnjaka i koji posjeduje visoke moralne osobine za vrsenje povjerenih funkcija. Clan odbora ne moze biti djelatnik Agencije. Direktor, zamjenik direktora i djelatnik Agencije ne mogu obavljati drugu sluzbu ili posao.

Clanak 15.

Clanovi Odbora, direktor ili zamjenik direktora Agencije razrijesit ce se od duznosti, prije isteka mandata, ako je osudjen za krivicno djelo, koje ga cini nedostojnim za vrsenje sluzbe. Vlada FBiH moze razrijesiti duznosti clana Odbora, direktora ili zamjenika direktora Agencije, ako:
a) nije sposoban da vrsi djelatnosti te sluzbe zbog zdravstvene nesposobnosti;
b) je bio upleten u ozbiljan prekrsaj koji znatno ostecuje interese ili autoritet Agencije, po nalazu nadleznog organa.

Clanak 16.

Clanovi Odbora, direktor i zamjenik direktora Agencije mogu podnijeti ostavku. Ostavka mora biti pismeno obrazlozena. U slucaju podnosenja ostavke funkcioneri iz stavka 1. ovog clana ostaju na duznosti do razrjesenja, a najduze tri mjeseca od dana podnosenja ostavke.

Clanak 17.

Direktor i zamjenik direktora Agencije ne smiju se zaposliti u banci u periodu od dvije godine, nakon sto je prestao raditi u Agenciji.

Clanak 18.

Clanovi Odbora, direktor, zamjenik direktora, djelatnici i zastupnici Agencije ne smiju primati nikakve novcane ili druge darove, ako bi to moglo uticati na njihovu objektivnost u obavljanju poslova za Agenciju.

6. POSLOVNA TAJNA

Clanak 19.

Clanovi Odbora, direktor, zamjenik direktora, djelatnici ili zastupnici Agencije, duzni su cuvati poslovne tajne Agencije u skladu sa propisima o cuvanju tih tajni.

7. STATUT

Clanak 20.

Agencija ima Statut. Statutom Agencije se narocito uredjuju:
- organizacije i nacin poslovanja Agencije;
- nacin rada Odbora;
- ovlastenje za zastupanje i potpisivanje Agecije;
- prava, obveze i odgovornosti osoba koje obavljaju poslove i zadatke s posebnim ovlastenjem i odgovornostima, i
- druga organizacijska pitanja u svezi s poslovanjem Agencije.
Statut Agencije donosi Odbor, uz saglasnost Vlade FBiH.

8. FINANCIRANJE AGENCIJE

Clanak 21.

Sredstva za rad Agencije se osiguravaju iz naknade za izdavnje dozvola za osnivanje i rad banaka i iz Proracuna Federacije Bosne i Hercegovine.

Clanak 22.

Odbor Agencije donosi propis o visini naknade za izdavanje dozvola.

9. IZVJESTAJI BANAKA

Clanak 23.

Banke su duzne dostavljati Narodnoj banci i Agenciji izvjes taje i druge podatke po vrsti, obimu i rokovima u skladu sa propisima Narodne banke. Banke su duzne predati Narodnoj banci i Agenciji revidirane bilance i druge financijske izvjestaje do 30, lipnja tekuce godine za prethodnu godinu. Agencija propisuje minimum obima, oblik i sadrzaj programa ekonomsko-financijske revizije za banke. Agencija moze odbiti izvjestaj iz stavka 2. ovog clanka i zahtijevati novi izvjestaj koji ce izraditi ovlasteni revizor kojeg imenuje Agencija, na teret banke.

Clanak 24.

Ako Banka propusti da plati Agenciji propisanu naknadu, Agencija ce oduzeti banci dozvolu za rad.

10. OPSI AKTI

Clanak 25.

U izvrsavanju svojih zadataka, Agencija donosi opce akte koji su neophodni za uspjesno poslovanje banaka. Akti iz stavka 1. ovog clanka objavljuju se u "Sluzbenim novinama Federacije BiH". Agencija vodi evidenciju donesenih opcih akata.

Clanak 26.

Agencija je ovlastena da vrsi kontrolu banaka, da pregleda i pribavi kopije poslovnih knjiga, dokumenata i racuna, izdaje naloge i djeluje da bi osigurala poslovanje banaka u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima.

11. IZVJESTAJI I REVIZIJA

Clanak 27.

Agencija je duzna dostaviti Vladi FBiH izvjestaj o poslovanju u roku od tri mjeseca od kraja izvjestajne godine. Izvjes taj sadrzi narocito analizu stanja bankarskog sektora FBiH, opis djelatnosti Agencije tokom izvjestajne godine i izvadak iz racuna za tu godinu. Izvjestaj mora biti odobren od Odbora. Svake godne federalna organizacija nadlezna za reviziju vrsi pregled racuna i knjiga Agencije i izdaje izvjestaj o reviziji za Vladu FBiH i Agenciju.

12. PRIJELAZNE I ZAVRSNE ODREDBE

Clanak 28.

Danom stupanja na snagu ovog zakona institucije koje imaju odobrenje za obavljanje bankovnih poslova u skladu s dosadasnjim propisima koji su se primjenjivali na teritoriju FBiH nastavljaju sa radom uz uvjet da od Agencije zatraze privremenu dozvolu za obavljanje bankovnih poslova u roku od 15 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona. Do 30 rujna 1996. godine banke iz stavka 1. ovog clanka podnijet ce Agenciji zahtijev dokumentiran u skladu sa zakonom o bankama za dobivanje dozvole za obavljanje bankovnih poslova. Agencija donosi rjesenje iz stavka 2. ovog clanka u roku od 60 dana od dana podnosenja zahjteva.

Clanak 29.

Odredbe zakona o upravi koje se odnose na rad organa uprave i radne odnose shodno se primjenjuju i na Agenciju, ako zakonom nije drugacije odredjeno.

Clanak 30.

Ovaj zakon primjenjivace se do dana formiranja Centralne banke Bosne i Hercegovine, sukladno Zakonu o Centralnoj banci Bosne i Hercegovine.

Clanak 31.

Ovaj zakon stupa na snagu danom objave u "Sluzbenim novinama Federacije BiH".
Predsjedavajuci
Ustavotvornom skupstinom
Mariofil Ljubic, v. r.

 

 

 

  


Federalni zakoni

Zakoni Tuzlanskog kantona

Službene novine Tuzlanskog kantona

 
OSTALE VIJESTI
Rusi se hvale: Napredujemo na istoku
U gradu u Kolumbiji tijela se ne raspadaju na normalan način. Ne zna se zašto
Škotski premijer dao ostavku
Britanska naftna kompanija zaradila milijardu dolara samo na trgovini u SAD-u
Francuska želi kupiti dio privatne kompanije koja se bavi kibernetičkom sigurnošću
Kina prijeti SAD-u zbog Tajvana i TikToka
FOTO Jedan od najvećih gradova na svijetu tone. Država gradi novi glavni grad
Dopisnik BBC-ja iz Gaze: Borio sam se za spas obitelji dok sam izvještavao o ratu
U državama Europske unije nema dovoljno punionica za električne automobile
Portal koji je objavio tekst o supruzi španjolskog premijera: Vlada nam je prijetila
Bivši obavještajac: Kritična je faza rata. Ukrajincima treba radikalna mobilizacija
Kineski predsjednik dolazi u Francusku, Srbiju i Mađarsku, razgovarat će s Vučićem
Rusi žestoko napreduju. Ukrajinci bijesni: "Ovo je pravo stanje na bojištu, lažu nam"
Austrija sazvala konferenciju o korištenju umjetne inteligencije u naoružanju
Prije 31 godinu jedan Britanac se zapalio zbog rata u BiH
Rusi šire vijest: "Krim je napadnut moćnim projektilima koje je potajno poslao Biden"
Američki šef diplomacije stigao u Saudijsku Arabiju, traži dogovor o primirju u Gazi
VIDEO Tornado poharao Oklahomu u SAD-u, najmanje petero mrtvih. Ovo su posljedice
Azijske burze porasle, dolar oštro pao
VIDEO Veliki proeuropski prosvjed u Gruziji, ne žele "ruski zakon"






Google






Rezultati

STARE ANKETE

KAPIJA

25-05-1995



OSTALE VIJESTI
Rusi se hvale: Napredujemo na istoku
U gradu u Kolumbiji tijela se ne raspadaju na normalan način. Ne zna se zašto
Škotski premijer dao ostavku
Britanska naftna kompanija zaradila milijardu dolara samo na trgovini u SAD-u
Francuska želi kupiti dio privatne kompanije koja se bavi kibernetičkom sigurnošću
Kina prijeti SAD-u zbog Tajvana i TikToka
FOTO Jedan od najvećih gradova na svijetu tone. Država gradi novi glavni grad
Dopisnik BBC-ja iz Gaze: Borio sam se za spas obitelji dok sam izvještavao o ratu
U državama Europske unije nema dovoljno punionica za električne automobile
Portal koji je objavio tekst o supruzi španjolskog premijera: Vlada nam je prijetila
Bivši obavještajac: Kritična je faza rata. Ukrajincima treba radikalna mobilizacija
Kineski predsjednik dolazi u Francusku, Srbiju i Mađarsku, razgovarat će s Vučićem
Rusi žestoko napreduju. Ukrajinci bijesni: "Ovo je pravo stanje na bojištu, lažu nam"
Austrija sazvala konferenciju o korištenju umjetne inteligencije u naoružanju
Prije 31 godinu jedan Britanac se zapalio zbog rata u BiH
Rusi šire vijest: "Krim je napadnut moćnim projektilima koje je potajno poslao Biden"
Američki šef diplomacije stigao u Saudijsku Arabiju, traži dogovor o primirju u Gazi
VIDEO Tornado poharao Oklahomu u SAD-u, najmanje petero mrtvih. Ovo su posljedice
Azijske burze porasle, dolar oštro pao
VIDEO Veliki proeuropski prosvjed u Gruziji, ne žele "ruski zakon"


SVASTARIJE


Osmrtnicama ba

Dizelski motor nije mrtav! Kinezi su napravili najučinkovitiji ikada

FOTO Jedan od najvećih gradova na svijetu tone, država mijenja glavni grad

VIDEO Ovo su posljedice tornada koji su poharali Oklahomu. Najmanje petero poginulih

U izraelskim zračnim napadima na jug Gaze ubijeno najmanje 13 ljudi

Ukrajinski general: Naša vojska je izgubila položaje na istoku zemlje

Toplinski val u Aziji. Temperature idu do 45, škole zatvorene, izdana upozorenja

U Njemačkoj počinje jedan od najvećih sudskih postupaka teoretičarima zavjera

Xi je uzdrmao kinesku vojsku, uveo drastične promjene

Ukrajina dronovima napala ruske rafinerije u Krasnodaru, jedna obustavila rad

Kina domaćin sastanka Fataha i Hamasa





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi