TUZLA - TUZLARIJE NET
       
Ponedjeljak 29.4.2024       
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
    
Tuzlarije
  
   
  TZ VIJESTI - VIJESTI IZ MINUTE U MINUTU - TOP VIJESTI 24 SATA - TUZLARIJE - BILTEN GRADA - BILTEN KANTONA - OBRAZOVANJE - FORUM
 








29.04.2024 - 14h
INDEKS KVALITETA ZRAKA
50
DOBAR
Kvalitet zraka je zadovoljavajući

ŽIV LUK SAR ZEN TUZ
zrak.ekoakcija.org






ON LINE KORISNICI - 83

Users in Chat
TUZLARIJE CHAT

Tuzlarije



ID o federalnim min i dr tijelima fed uprave

 ZAKON O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O FEDERALNIM MINISTARSTVIMA I DRUGIM TIJELIMA FEDERALNE UPRAVE

Clanak 1.

U Zakonu o federalnim ministarstvima i drugim tijelima federalne uprave ("Sluzbene novine Federacije BiH", br. 8/95 i 2/96), u clanku 1. u trecem redu iza rijeci: "ministarstva" dodaju se rijeci: "federalne uprave i federalne upravne organizacije".

Clanak 2.

Clanak 2. mijenja se i glasi: "Funkciju federalne uprave u Federaciji vrse ministarstva, federalne uprave i federalne upravne organizacije. U sastavu ministarstava se mogu osnovati uprave i upravne organizacije. Federalne upravne organizacije i upravne organizacije u sastavu ministarstava imaju svojstvo pravne osobe".

Clanak 3.

U clanku 3. u tocki 1. iza rijeci "obrane", zarez se zamijenjuje crticom i dodaju rijeci: "Federalno ministarstvo odbrane". U tocki 2) iza rijeci: "poslova" zarez se zamjenjuje crticom i dodaju rijeci: "Federalno ministarstvo unutrasnjih poslova". U tocki 4) iza rijeci: "financija", zarez se zamjenjuje crticom i dodaju rijeci: "Federalno ministarstvo finansija". U tocki 5) rijec: "energetike" zamjenjuje se rijecju "energije". U tocki 9) iza rijeci: "sporta", zarez se zamjenjuje crticom i dodaju rijeci: "Federalno ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta".

Clanak 4.

U clanku 4. u stavku 1. u prvom redu iza rijeci: "obrane" dodaje se crtica i rijeci: "Federalno ministarstvo odbrane", a na kraju tocka se zamjenjuje crticom i dodaje rijec: "odbrane". U stavku 2. iza rijeci: "obrane" dodaje se crtica i rijeci: "Ministarstva odbrane", a u drugom redu iza rijeci: "namjene" zarez i rijeci: "Uprava za pitanje boraca i invalida domovinskog rata" brisu se.

Clanak 5.

U clanku 5. u prvom redu iz rijeci "poslova" dodaje se crtica i rijeci: "Federalno ministarstvo unutrasnjih poslova", a na kraju tocka se zamjenjuje crticom i dodaju rijeci: "unutrasnjih poslova".

Clanak 6.

U clanku 7. u stavku 1. u prvom redu iza rijeci "financija", dodaje se crtica i rijeci: "Federalno ministarstvo finansija", a na kraju tocka se zamjenjuje crticom i dodaje rijec: "finansija". U stavku 2. iza rijeci: "financija" dodaje se crtica i rijeci: "Ministarstva finansija".

Clanak 7.

U clanku 8. u stavku 1. u prvom i cetvrtom redu rijec: "energetike" zamjenjuje se rijecju: "energije". Iza stavka 1. dodaje se novi st. 2. i 3. koji glase: "U sastavu Ministarstva energije, rudarstva i industrije je Zavod za standardizaciju, mjeriteljstvo i patente. Zavod za standardizaciju, mjeriteljstvo i patente vrsi strucne i druge poslove koji se odnose na: standarde, tehnicke normative kvaliteta; unifikaciju i tipizaciju proizvoda, roba i usluga; provodjenje sistema atestiranja, homologije i znaka kvaliteta; sistem mjernih jedinica i kontrolu mjera plemenitih kovina; zastitu pronalazaka, tehnickih unapredjenja, zigova, oznaka porijekla proizvoda, uzoraka i modela, kao i druge poslove utvrdjene zakonom".

Clanak 8.

U clanku 12. u prvom redu iza rijeci: "sporta" dodaje se crtica i rijeci: "Federalno ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta", a na kraju tocka se zamjenjuje crticom i dodaje rijec "sporta". Iza stavka 1. dodaju se st. 2. i 3. koji glase: "U sastavu Federalnog ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta - Federalnog ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta je Pedagoski zavod. Pedagoski zavod vrsi poslove unapredjivanja, odgojno-obrazovnog rada i druge strucne poslove utvrdjene zakonom".

Clanak 9.

Iza clanka 15. dodaje se podnaslov 2. Federalne uprave i federalne upravne organizacije i cl. 15a, 15b, 15c, 15d, 15e, 15f, 15g i 15g koji glase "2. Federalne uprave i federalne upravne organizacije

Clanak 15a.

Federalne uprave i federalne upravne organizacije su: 1) Federalna uprava za pitanje boraca i invalida domovinskog rata - Federalna uprava za pitanje boraca i invalida odbrambeno-oslobodilackog rata, 2) Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove, 3) Federalni zavod za statistiku, 4) Federalni meteoroloski zavod, 5) Arhiv Federacije, 6) Federalni zavod za programiranje razvoja, 7) Federalna direkcija robnih rezervi.

Clanak 15b.

Federalna uprava za pitanja boraca i invalida domovinskog rata - Federalna uprava za pitanje boraca i invalida odbrambeno-oslobodilackog rata, vrsi upravne, strucne i druge poslove utvrdjene zakonom koji se odnose na: utvrdjivanje jedinstvene politike i pripremanje sistemskih propisa kojim se reguliraju osnovna socijalno-statusna pitanja vojnih invalida, obitelji poginulih boraca i nezaposlenih boraca i boraca drugih oslobodilac kih ratova i ucesnika oslobodilackih pokreta i zastitu ratnih i mirnodopskih vojnih invalida; zastitu clanova obitelji poginulih, nestalih i umrlih boraca, kao i umrlih ratnih i umrlih vojnih invalida; upravni i financijski nadzor izvrsavanja zakona i drugih propisa iz oblasti boracko-invalidske zastite sukladno sa Ustavom i zakonom; rukovodjenje organizacionim jedinicama federalne uprave u kantonima i opcinama; daje misljenje na propise koje pripremaju drugi organi, a odnose se na socijalno-statusna prava ovih kategorija; osiguravanje sredstava za financiranje prava propisanih federalnim zakonima i drugim federalnim propisima, utvrdjuje nacine isplate i uskladjivanja mjesecnih novcanih primanja; izgradnju, uredjenje i odrzavanje spomen obiljezja, grobalja boraca i stratista nevinih zrtava; kontrolu namjenskog trosenja sredstava i vodjenje propisanih evidencija iz nadleznosti ove uprave. Borcima, ratnim invalidima i mirnodopskim vojnim invalidima iz stavka 1. ovog clanka, podrazumijevaju se dosadasnji pripadnici Armije Republike Bosne i Herceogvine, pripadnici HVO i policije na teritoriji Federacije, kao i borci NOR-a od 1941. do 1945. godine.

Clanak 15c.

Federalna uprava za geodetske i imovinsko pravne poslove vrsi upravne i druge strucne poslove iz nadleznosti Federacije koji se odnose na: premjer, uspostavljanje i obnovu katastara nekretnina: katastar komunalnih uredjaja osim poslova koji su zakonom dati u nadleznosti kantona i opcina; kartografiranje teritorije Federacije; geodetsko-kartografske poslove od znacaja za obranu; vodjenje tehnicke arhive originala planova i karata osnovnih geodetskih radova i drugih podataka dobivenih vrsenjem geodetskih radova; komasaciju zamljista i premjeravanje zemljista za posebne potrebe; vlasnicko-pravne i druge stvarno-pravne odnose na nekretninama; pravni rezim drzavne svojine na nekretninama; evidenciju na nekretninama i pravima na nekretnine; imovinsko-pravne poslove u svezi sa nekretninama na kojima Federacija ima pravo vlasnistva i davanje prijedloga za reprivatizaciju imovine i inspekcijski nadzor nad poslovima premjera i katastra nekretnina, katastra zemljista i katastra komunalnih uredjaja.

Clanak 15d.

Federalni zavod za statistiku vrsi strucne i druge poslove iz nadleznosti Federacije koji se odnose na statisticka istazivanja u Federaciji, a narocito na: prikupljanje, obradu i publikovanje statistickih podataka; utvrdjivanje jedinstvene metodologije statistickih istrazivanja; jedinstvene statisticke standarde; razvijanje statistickog informacionog sustava kao djela jedinstvenog sustava informiranja; uvodjenje i vodjenje administrativnih i statistickih registara (prostornih jedinica, stanovnistva, poduzeca, samostalnih radnji i dr.); evidencije propisane zakonom, razmjenjivanje statistickih podataka sa drugim drzavama i medjunarodnim organizacijama proisteklih iz obveza utvrdjenih medjunarodnim ugovorima.

Clanak 15e.

Federalni meteoroloski zavod vrsi strucne i druge poslove iz nadleznosti Federacije koji se odnose na: razvoj i funkcioniranje meteoroloske, hidroloske i seizmoloske djelatnosti i kvaliteta zivotne sredine; istrazivanje atmosfere, vodenih resursa, kvaliteta zivotne sredine (zraka, vode i tla) i seizmoloskih procesa; prikupljanje, obradjivanje i objavljivanje podataka iz djelokruga od interesa za Federaciju i vrsenje drugih poslova u oblasti meteorologije, hidrologije, kvaliteta zivotne sredine i seizmologije.

Clanak 15f.

Arhiv Federacije Vrsi strucne i druge poslove iz nadleznosti Federacije koji se odnose na: evidentiranje, preuzimanje, sredjivanje, obradu, zastitu i koristenje ukupne arhivske gradje i registarskog materijala; izradu metodskih uputstava, standarda i normativa za arhivsku djelatnost; razvoj arhivske djelatnosti u Federaciji; mjere osiguranja i zastite arhivske gradje; strucni nadzor nad cuvanjem i zastitom registarskog materijala i arhivske gradje i odabiranje arhivske gradje iz registarskog materijala; izdavanje uvjerenja, potvrda i drugih zvanicnih isparava o cinjenicama i dokazima koji se nalaze u gradji koju cuva; strucno usavrsavanje radnika arhivske sluzbe i nacuno-istrazivacki publicisticki rad u arhivskoj djelatnosti i medjunarodnu arhivsku suradnju.

Clanak 15g.

Federalni zavod za programiranje razvoja vrsi istrazivacke, strucno-analiticke i druge poslove iz nadleznosti Federacije koji se odnose na: programiranje razvoja; analizu faktora i mogucnosti privrednog razvoja i njihovu prezentaciju na domacem i stranom trzistu; kreiranje strategije i programa razvoja i izradu mjera razvojne i ekonomske politike; analizu i programiranje unapredjivanja strukturnih odnosa u privrednom i drustvenom razvoju (sektorsko, vlasnicko, organizaciono i drugi oblici strukturnih odnosa); programiranje koristenja, valorizacije i zastite prirodnih resursa i mjera za njihovo ostvarivanje; izradu makro-ekonomskih bilansa, proporcija i globalnih agregata rasta; izradu materijalnih bilansa zemlje; analiziranje odnosa u oblasti raspodjele, koncipiranje programa naucno-istrazivackog rada od znacaja za privredni razvoj i ekonomsku politku; programiranje razvoja drustvenih djelatnosti u skladu sa strategijom privrednog razvoja; regionalni razvoj i sistem njegovog podsticanja i suradnju sa institucijama koje se bave pitanjima razvoja u zemlji i inozemstvu.

Clanak 15h.

Federalna direkcija robnih rezervi vrsi strucne i druge poslove koji se odnose na: nabavku, razmjestaj, zanavljanje, cuvanje i koristenje robnih rezervi Federacije; provodjenje mjera radi intervencija na trzistu, bilansiranje roba za potrebe rezervi Federacije i suradnju sa organima za robne rezerve u kantonima, opcinama i poduzecima".

Clanak 10.

U clanku 16. stavak 1. u cetvrtom redu rijec: "energetike" zamjenjuje se rijecju: "energije", a u petom redu iza rijeci: "sporta" dodaje se crtica i rijeci: "Federalnog ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta".

Clanak 11.

Iza clanka 16. dodaje se novi clanak 16. koji glasi:

"Clanak 16a.

Sjediste federalnih uprave i federalnih upravnih organizacije (u daljem tekstu: federalne upravne organizije) iz clanka 15a. ovog zakona je u Sarajevu".

Clanak 12.

Iza clanka 22. dodaje se nova glava IIIa. Rukovodjenje i unutarnje ustrojstvo federalnih upravnih organizacija" i cl. 22a, 22b, 22c, 22d i 22e, koji glase: "IIIa. RUKOVODJENJE I UNUTARNJE USTROJSTVO FEDERALNIH UPRAVNIH ORANIZACIJA

Clanak 22a.

Federalnom upravnom organizacijom rukovodi direktor. Direktora i zamjenika direktora postavlja Vlada Federacije na usuglasen prijedlog Premijera i zamjenika Premijera. Direktor i zamjenik direktora ne mogu biti iz istog konstitutivnog naroda.

Clanak 22b.

U rukovodjenju pojedinim poslovima, direktoru pomazu rukovodeci radnici. Sukladno pravnilniku o unutarnjem ustrojstvu u federalnoj upravnoj organizaciji mogu se postavljati pomocnici direktora.

Clanak 22c.

Pomocnik direktora neposredno rukovodi odredjenim podrucjem rada ili odredjenom organizacionom jedinicom i vrsi druge poslove koje mu odredi direktor.

Clanak 22d.

Pomocnika direktora postavlja i razrjesava Vlada Federacije na prijedlog direktora. Savjetnike i radnike sa posebnim ovlastenjima postavlja i razrjesava direktor.

Clanak 22e.

Unutarnje ustrojstvo federalne upravne organizacije utvrdjuje se pravilnikom o unutarnjem ustrojstvu. Pravilnikom o unutarnjem ustrojstvu obrazuju se unutarnje organizacione jedinice, odredjuje njihov djelokrug, utvrdjuju rukovodeci djelatnici i djelatnici sa posebnim ovlastenjima, utvrdjuje raspored poslova, uvjeti za obavljanje poslova i uredjuju druga pitanja u svezi sa organizacijom i rukovodjenjem federalne upravne organizacije. Pravilnik o unutarnjem ustrojstvu donosi direktor uz prethodnu suglasnost Vlade Federacije. U roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona donijet ce se pravilnici o unutarnjem ustrojstvu federalnih upravnih organizacija i zaposliti odgovarajuce osoblje". Clanak 13. U clanku 25. stavak 1. u drugom redu na kraju tocka se zamjenjuje zarezom i dodaju rijeci: ", a federalne upravne organizacije danom postavljenja direktora". Clanak 14. Iza clanka 25. dodaju se novi cl. 25a i 25b. koji glase:

"Clanak 25a.

Vlada Federacije ce u sporazumu sa Vladom Republike Bosne i Hercegovine, urediti pitanja koja se odnose na radnike, opremu, inventar i druge stvari, arhivu, akte, predmete, drugu dokumentaciju i sredstva za rad iz nadleznosti republickih uprava i republickih upravnih organizacija, cije poslove sukladno ovom zakonu preuzimaju nadlezne federalne uprave i federalne upravne organizacije.

Clanak 25b.

Pedagoski zavod iz clanka 8. stavak 2. i 3. Zakona, funkcionirat ce sukladno ovom zakonu do osnivanja odgovarajucih organa u kantonu, a najkasnije do 31.12.1996. godine." Clanak 15. Clanak 26. brise se.

Clanak 16.

Ovaj zakon stupa na snagu danom objavljivanja u "Sluzbenim novinama Federacije BiH".
Predsjedavajuci
Ustavotvornom skupstinom
Mariofil Ljubic, v. r.

 

 

 

 

  


Federalni zakoni

Zakoni Tuzlanskog kantona

Službene novine Tuzlanskog kantona

 
OSTALE VIJESTI
Rusi ometaju GPS signal, Finci pauziraju dio letova prema Estoniji
Vojni analitičar: Kupili smo avione u kategoriji onog što je Austriji bilo preskupo
Najmanje 25 Palestinaca poginulo u izraelskom napadu na Rafah
U Keniji se urušila brana. Više od 40 mrtvih, među njima 17 djece
Rusi se hvale: Napredujemo na istoku
U gradu u Kolumbiji tijela se ne raspadaju na normalan način. Ne zna se zašto
Škotski premijer dao ostavku
Britanska naftna kompanija zaradila milijardu dolara samo na trgovini u SAD-u
Francuska želi kupiti dio privatne kompanije koja se bavi kibernetičkom sigurnošću
Kina prijeti SAD-u zbog Tajvana i TikToka
FOTO Jedan od najvećih gradova na svijetu tone. Država gradi novi glavni grad
Dopisnik BBC-ja iz Gaze: Borio sam se za spas obitelji dok sam izvještavao o ratu
U državama Europske unije nema dovoljno punionica za električne automobile
Portal koji je objavio tekst o supruzi španjolskog premijera: Vlada nam je prijetila
Bivši obavještajac: Kritična je faza rata. Ukrajincima treba radikalna mobilizacija
Kineski predsjednik dolazi u Francusku, Srbiju i Mađarsku, razgovarat će s Vučićem
Rusi žestoko napreduju. Ukrajinci bijesni: "Ovo je pravo stanje na bojištu, lažu nam"
Austrija sazvala konferenciju o korištenju umjetne inteligencije u naoružanju
Prije 31 godinu jedan Britanac se zapalio zbog rata u BiH
Rusi šire vijest: "Krim je napadnut moćnim projektilima koje je potajno poslao Biden"






Google






Rezultati

STARE ANKETE

KAPIJA

25-05-1995



OSTALE VIJESTI
Rusi ometaju GPS signal, Finci pauziraju dio letova prema Estoniji
Vojni analitičar: Kupili smo avione u kategoriji onog što je Austriji bilo preskupo
Najmanje 25 Palestinaca poginulo u izraelskom napadu na Rafah
U Keniji se urušila brana. Više od 40 mrtvih, među njima 17 djece
Rusi se hvale: Napredujemo na istoku
U gradu u Kolumbiji tijela se ne raspadaju na normalan način. Ne zna se zašto
Škotski premijer dao ostavku
Britanska naftna kompanija zaradila milijardu dolara samo na trgovini u SAD-u
Francuska želi kupiti dio privatne kompanije koja se bavi kibernetičkom sigurnošću
Kina prijeti SAD-u zbog Tajvana i TikToka
FOTO Jedan od najvećih gradova na svijetu tone. Država gradi novi glavni grad
Dopisnik BBC-ja iz Gaze: Borio sam se za spas obitelji dok sam izvještavao o ratu
U državama Europske unije nema dovoljno punionica za električne automobile
Portal koji je objavio tekst o supruzi španjolskog premijera: Vlada nam je prijetila
Bivši obavještajac: Kritična je faza rata. Ukrajincima treba radikalna mobilizacija
Kineski predsjednik dolazi u Francusku, Srbiju i Mađarsku, razgovarat će s Vučićem
Rusi žestoko napreduju. Ukrajinci bijesni: "Ovo je pravo stanje na bojištu, lažu nam"
Austrija sazvala konferenciju o korištenju umjetne inteligencije u naoružanju
Prije 31 godinu jedan Britanac se zapalio zbog rata u BiH
Rusi šire vijest: "Krim je napadnut moćnim projektilima koje je potajno poslao Biden"


SVASTARIJE


Osmrtnicama ba

U Keniji se urušila brana. Više od 40 mrtvih, među njima 17 djece

Dizelski motor nije mrtav! Kinezi su napravili najučinkovitiji ikada

FOTO Jedan od najvećih gradova na svijetu tone, država mijenja glavni grad

VIDEO Ovo su posljedice tornada koji su poharali Oklahomu. Najmanje petero poginulih

U izraelskim zračnim napadima na jug Gaze ubijeno najmanje 13 ljudi

Ukrajinski general: Naša vojska je izgubila položaje na istoku zemlje

Toplinski val u Aziji. Temperature idu do 45, škole zatvorene, izdana upozorenja

U Njemačkoj počinje jedan od najvećih sudskih postupaka teoretičarima zavjera

Xi je uzdrmao kinesku vojsku, uveo drastične promjene

Ukrajina dronovima napala ruske rafinerije u Krasnodaru, jedna obustavila rad





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi