TUZLA - TUZLARIJE NET
       
Ponedjeljak 29.4.2024       
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
    
Tuzlarije
  
   
  TZ VIJESTI - VIJESTI IZ MINUTE U MINUTU - TOP VIJESTI 24 SATA - TUZLARIJE - BILTEN GRADA - BILTEN KANTONA - OBRAZOVANJE - FORUM
 








29.04.2024 - 08h
INDEKS KVALITETA ZRAKA
53
UMJERENO ZAGADJEN
Upozorenje: Neke zagađujuće materije mogu uzrokovati zdravstvene probleme osobama koje su veoma osjetljive na zagađenje zraka. Takve osobe trebaju izbjegavati boravak vani i smanjiti naprezanje tokom boravka vani.

ŽIV LUK SAR ZEN TUZ
zrak.ekoakcija.org






ON LINE KORISNICI - 114

Users in Chat
TUZLARIJE CHAT

Tuzlarije



ID o izrucenju

ZAKON O IZRUCENJU OKRIVLJENIH OSOBA PO ZAHTJEVU MEDJUNARODNOG SUDA

I - TEMELJNE ODREDBE

Clanak 1.

Ovim zakonom uredjuje se postupka izrucenja okrivljenih osoba protiv kojih se vodi krivicni postupak pred Medjunarodnim sudom za sudsko gonjenje, osoba odgovornih za ozbiljne povrede medjunarodnog humanitarnog prava pocinjene na teritoriji bivse Jugoslavije od 1991. godine (u daljem tekstu: Medjunarodni sud) za krivicna djela predvidjena Statutom Medjunarodnog suda.

Clanak 2.

Medjunarodnom sudu izrucit ce se okrivljena osoba protiv koje postoji osnovana sumnja da je ucinila krivicno djelo predvidjeno Statutom Medjunarodnog suda, a koje ima prebivalis te i boraviste ili se zatekne na teritoriju Federacije Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: Federacija), bez obzira na njeno drzavljanstvo.

Clanak 3.

Izrucenje se moze dozvoliti na osnovu optuznice, naredbe ili naloga za lisenje slobode Medjunarodnog suda predvidjenih Statutom Medjunarodnog suda (u daljem tekstu: Statut) i Pravilima procedure i dokazivanja Medjunarodnog suda (u daljem tekstu: Pravila).

Clanak 4.

(1) U toku postupka izrucenja okrivljena osoba mora imati branitelja.
(2) Ako okrivljena osoba ne uzme branitelja, sud ce ga postaviti po sluzbenoj duznosti.

Clanak 5.

Okrivljenom osobom u smislu ovog zakona smatraju se:
1) osoba protiv koje je podignuta i potvrdjena optuznica od strane Medjunarodnog suda za krivicna djela predvidjena Statutom;
2) osoba protiv koje se vodi krivicni postupak pred sudom u Federaciji za krivicno djelo koje je kaznjivo i po krivicnom zakonu koji se primjenjuje na teritoriju Federacije i po Statutu;
3) osoba koja je pravomocnom presudom suda u Federaciji osudjena za krivicno djelo koje je istovremeno kaznjivo po krivicnom zakonu koji se primjenjuje na teritoriji Federacije i po Statutu.

Clanak 6.

Ako ovim zakonom neko pravilo postupka izrucenja okrivljenih osoba nije uredjeno, odgovarajuce ce se primjenjivati odredbe zakona o krivicnom postupku koji se primjenjuje na teritoriji Federacije.

II - POSTUPAK IZRUCENJA

Prvostepeni postupak

Clanak 7.

(1) Postupak izrucenja okrivljene osobe pokrece se na zahtjev Medjunarodnog suda.
(2) Zahtjev za izrucenje podnosi se diplomatskim putem.
(3) Uz zahtjev za izrucenje prilazu se:
1) sredstva za utvrdjivanje identiteta okrivljene osobe (tocan opis, fotografija i sl.);
2) optuznica, naredba ili nalog za lisenje slobode ili izrucenje u kome treba da je naznaceno ime i prezime osobe cije se izrucenje trazi i ostali podaci potrebni za utvrdjivanje njenog identiteta, opis i naziv krivicnog djela i dokazi za osnovanu sumnju.
4) Zahtjev za izrucenje i prilozi ne moraju biti prevedeni na hrvatski odnosno bosanski jezik.

Clanak 8.

Kad Medjunarodni sud trazi izrucenje osobe iz clanka 5. tocka 3. ovog zakona, zahjtev za izrucenje pored podataka iz clanka 7. ovog zakona sadrzi i razloge predvidjene u clanku 10. stavak 2. Statuta.

Clanak 9.

Zahtjev za izrucenje okrivljene osobe Ministarstvo vanjskih poslova dostavlja Vrhovnom sudu Federacije Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: Vrhovni sud), preko Ministarstva pravde Federacije Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: Ministarstvo pravde).

Clanak 10.

O zahtjevu za izrucenje odlucuje Vrhovni sud u vijecu sastavljenom od trojice sudaca, ukoliko ovim zakonom nije drugacije odredjeno.

Clanak 11.

U toku postupka za izrucenje protiv okrivljene osobe odredjuje se pritvor (ekstradicioni pritvor). Ako okrivljeni nije dostupan drzavnim organima Federacije sud donosi naredbu o izdavanju potjernice bez obzira da li su ispunjeni uvjeti za izdavanje potjernice predvidjeni zakonom o krivicnom postupku koji se primjenjuje na teritoriju Federacije.

Clanak 12.

(1) U hitnim slucajevima i kad postoji opasnost da ce okrivljena osoba pobjeci ili da ce se sakriti, Medjunarodni sud moze traziti privremeno pritvaranje okrivljene osobe i prije dostavljanja zahtjeva za izrucenje koje ce zatraziti redovnim putem (privremeni ekstradicioni pritvor). Privremeni pritvor moze trjati najduze 45 dana.
(2) U zahtjev za privremeno pritvaranje navodi se kojom ispravom iz clanka 7. ovog zakona raspolaze Medjunarodni sud i da ce se izrucenje okrivljene osobe zatraziti redovnim putem. Zahtjev treba da sadrzi kratak opis krivicnog djela uz navodjenje mjesta i vremena izvrsenja, te podatke o osobi koju treba privremeno pritvoriti, o njegovom drzavljanstvu, prebivalistu ili boravis tu.
(3) Privremeni pritvor ce se ukinuti ako zahtjev za izrucenje ne bude dostavljen u roku od 30 dana od dana pritvaranja okrivljene osobe.

Clanak 13.

(1) Rjesenje o odredjivanju pritvora donosi vijece Vrhovnog suda.
(2) Protiv rjesenja o odredjivanju pritvora dozvoljena je zalba u roku od 48 sati od prijema rjesenja. Zalba ne odlaze izvrsenje rjesenja.

Clanak 14.

(1) Stranke u postupku za izrucenje su: federalni tuzitelj i okrivljena osoba.
(2) Na strani federalnog tuzitelja moze ucestvovati tuzitelj Medjunarodnog suda ili osoba koju on ovlasti.

Clanak 15.

Ako zahtjev za izrucenje ne sadrzi podatke iz cl. 7. i 8. ovog zakona zbog cega se ne moze odluciti o zahtjevu, Vrhovni sud ce, preko Ministarstva pravde traziti dopunu zahtjeva od Medjunarodnog suda.

Clanak 16.

(1) O zahtjevu za izrucenje sud odlucuje na pretresu.
(2) Pretres se odredjuje u roku koji ne moze biti duzi od 30 dana od dana prijema zahtjeva za izrucenje. Na pretres se pozivaju stranke, a uz poziv okrivljena osoba se obavjestava da moze uzeti branitelja, te da ce joj se u slucaju da ne uzme branitelja ili branitelj ne pristupi pretresu postaviti branitelj po sluzbenoj duznosti.
(3) Branitelj moze, radi upoznavanja sa zahtjevom za izrucenje, traziti odlaganje pretresa, a pretres ce se odrzati najkasnije u roku od osam dana od dana odlaganja pretresa.

Clanak 17.

Izrucenje se moze dozvoliti u odsutnosti okrivljene osobe pod uvjetima predvidjenim u zakonu o krivicnom postupku koji se primjenjuje na teritoriju Federacije.

Clanak 18.

Raspravljanje na pretresu ogranicit ce se na raspravljanje o tome da li je okrivljena osoba ona iz zahtjeva za izrucenje, da li se molba za izrucenje odnosi na krivicno djelo predvidjeno clankom 1. ovog zakona i da li postoji osnovana sumnja da je okrivljena osoba ucinila krivicno djelo.

Clanak 19.

(1) U slucaju da se istovremeno sa vodjenjem postupka za izrucenje protiv iste okrivljene osobe vodi jedan ili vise krivicnih postupaka u Federaciji, Vrhovni sud ce rjesenjem pokrenuti krivicni postupak u predmetima za krivicna djela iz clanka 1. ovog zakona.
(2) Ako izrucenje ne bude dozvoljeno Vrhovni sud ce o tome obavijestiti sud pred kojim se krivicni postupak vodi, a prekinuti postupak ce se nastaviti.

Clanak 20.

Ako vijece Vrhovnog suda nadje da nisu ispunjene pretpostavke za izrucenje okrivljene osobe predvidjene ovim zakonom, rjesenjem ce odbiti zahtjev, a ako utvrditi da su te predpostavke ispunjene, donijet ce rjesenje o izrucenju okrivljene osobe.

Clanak 21.

(1) Ako se trazi izrucenje osobe koja je presudom nadleznog suda pravomocno osudjena za krivicno djelo koje sadrzi obiljezja krivicnog djela predvidjenog clankom 1. ovog zakona, izrucenje se moze dozvoliti bez obzira na visinu izrecene kazne.
(2) Vrhovni sud o izrucenju iz stavka 1. ovog clanka odlucuje u vijecu od pet sudaca u skladu sa clankom 10. stavak 2. Statuta.

Clanak 22.

(1) U slucaju da vijece Vrhovnog suda iz clanka 21. stavak 2. ovog zakona donese rjesenje o izrucenju osobe kojoj je izrecena smrtna kazna, odlozit ce se izvrsenje te kazne.
(2) Ukoliko osudjena osoba izdrzava kaznu zatvora kao i u slucaju iz stavka 1. ovog clanka, ta osoba ce ostati na izdrzavanju kazne sve dok na nacin propisan ovim zakonom ne bude izrucena Medjunarodnom sudu, a vijece Vrhovnog suda iz clanka 21. stavak 2. ovog zakona donijet ce rjesenje o prekidu daljeg izvrsenja kazne.

Clanak 23.

(1) Pismeno izradjeno rjesenje doneseno u postupku izrucenja sadrzi uvod, izreku i obrazlozenje.
(2) Izreka rjesenja sadrzi podatke o okrivljenoj osobi i odluku kojom se dozvoljava izrucenje ili kojom se odbija izrucenje okrivljene osobe.
(3) U obrazlozenju rjesenja kojim se dozvoljava izrucenje sud ce iznijeti razloge na osnovu kojih smatra da su ispunjeni uvjeti za izrucenje predvidjeni ovim zakonom, a u obrazlozenju rjesenja kojim se odbija izrucenje po zahtjevu iznijet ce razloge na osnovu kojih smatra da nisu ispunjeni uvjeti za izrucenje predvidjeni ovim zakonom.

Clanak 24.

U obrazlozenju rjesenja o izrucenju osoba iz clanka 21. ovog zakona Vrhovni sud ce navesti razloge kojim se rukovodio pri donosenju takve odluke.

Postupak po zalbi

Clanak 25.

Protiv rjesenja kojim se dozvoljava ili odbija izrucenje, moze se izjaviti zalba u roku od tri dana od dana prijema rjesenja.

Clanak 26.

(1) U postupku po zalbi protiv rjesenja vijeca iz clanka 10. ovog zakona odlucuje Vrhovni sud u vijecu od pet sudaca.
(2) U postupku po zalbi protiv rjesenja iz clanka 21. ovog zakona, Vrhovni sud odlucuje na opcoj sjednici.

III - PREDAJA OSOBA I PREDMETA

Clanak 27.

Pravomocno rjesenje o izrucenju izvrsava Ministarstvo pravde i opce uprave Bosne i Hercegovine u saradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova Federacije Bosne i Hercegovine, te Ministarstvom vanjskih poslova - Ministarstvom inozemnih poslova Bosne i Hercegovine, po pravilu o predaji osoba i predmeta koja zajednicki donesu nadlezni ministri. Ova pravila ce se donijeti u roku od 15 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona.

Clanak 28.

(1) Predmeti za kojima ili pomocu kojih je ucinjeno krivicno djelo ili predmeti koji mogu posluziti kao dokaz, a zatrazi ih Medjunarodni sud, bit ce predati Medjunarodnom sudu sukladno pravilima iz clanka 27. ovog zakona.
(2) Vlasniku predmeta iz stavka 1. ovog clanka u slucaju da mu predmeti budu vraceni, osteceni ili ne budu vraceni u roku od 60 dana od dana pravomocnog okoncanja postupka pred Medjunarodnim sudom, obestetit ce Federacije. Zahtjev za naknadu stete vlasnik predmeta moze podnijeti u roku od tri godine po pravomocnom okoncanju postupka pred medjunarodnim sudom.
(3) Zahtjev iz stavka 2. ovog clanka podnosi se putem Federalnog pravobranilastva. Ako stranke u roku od 30 dana po podnosenju zahtjeva ne postignu sporazum o obimu i visini stete, vlasnik moze podnijeti tuzbu nadleznom sudu.
(4) Sporazum zakljucen na osnovu stavka 3. ovog clanka ima snagu izvrsne isprave.

IV - ZAVRSNE ODREDBE

Clanak 29.

Vrhovni sud duzan je da putem Ministarstva pravde odmah obavijesti Medjunarodni sud o pravomocnosti rjesenja, o dozvoli izrucenja, odbijanju izrucenja i svakoj drugoj cinjenici koja onemogucava oduvoljenju zahtjeva o izrucenju Medjunarodnog suda.

Clanak 30.

O izvrsenju pravomocnog rjesenja o izrucenju, ministar unutarnjih poslova duzan je u roku od 24 sata obavijestiti Vrhovni sud.

Clanak 31.

Izrucivanje okrivljenih osoba po zahtjevu Medjunarodnog suda za ratne zlocine pocinjene na prostoru bivse Jugoslavije, po ovom zakonu, vrsit ce se do uspostave odgovarajucih institucija BiH po Ustavu BiH.

Clanak 32.

Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Sluzbenim novinama Federacije BiH".
Predsjedavajuci
Ustavotvornom skupstinom
Mariofil Ljubic, v. r.

 

  


Federalni zakoni

Zakoni Tuzlanskog kantona

Službene novine Tuzlanskog kantona

 
OSTALE VIJESTI
Austrija sazvala konferenciju o korištenju umjetne inteligencije u naoružanju
Prije 31 godinu jedan Britanac se zapalio zbog rata u BiH
Rusi šire vijest: "Krim je napadnut moćnim projektilima koje je potajno poslao Biden"
Američki šef diplomacije stigao u Saudijsku Arabiju, traži dogovor o primirju u Gazi
VIDEO Tornado poharao Oklahomu u SAD-u, najmanje petero mrtvih. Ovo su posljedice
Azijske burze porasle, dolar oštro pao
VIDEO Veliki proeuropski prosvjed u Gruziji, ne žele "ruski zakon"
Cijene nafte porasle
U izraelskim zračnim napadima na jug Gaze ubijeno najmanje 13 ljudi
VIDEO Deseci tornada poharali Oklahomu. Troje poginulih, među njima i dijete
VIDEO Ogromna eksplozija u vojnoj bazi u Kambodži, poginulo 20 vojnika
Biden razgovarao s Netanyahuom. "Ponovio je svoj stav o invaziji na Rafah"
Može li novo oružje promijeniti stanje u Ukrajini? Analitičar: Čuje se puno gluposti
Zelenski opet tražio bržu dostavu Patriota, ali i pristup Ukrajine EU i NATO-u
Macron iznio novu ideju o francuskom nuklearnom oružju. Napale ga desnica i ljevica
Ukrajinski general: Naša vojska je izgubila položaje na istoku zemlje
Bijela kuća: Izrael nas je pristao saslušati prije invazije na Rafah
Toplinski val u Aziji. Temperature dosežu do 45 stupnjeva, škole zatvorene
Dječak (14) u SAD-u pucao u brata (11) i ubio ga. "Bilo je slučajno"
Izaslanstvo Hamasa sutra stiže u Kairo radi pregovora o prekidu vatre






Google






Rezultati

STARE ANKETE

KAPIJA

25-05-1995



OSTALE VIJESTI
Austrija sazvala konferenciju o korištenju umjetne inteligencije u naoružanju
Prije 31 godinu jedan Britanac se zapalio zbog rata u BiH
Rusi šire vijest: "Krim je napadnut moćnim projektilima koje je potajno poslao Biden"
Američki šef diplomacije stigao u Saudijsku Arabiju, traži dogovor o primirju u Gazi
VIDEO Tornado poharao Oklahomu u SAD-u, najmanje petero mrtvih. Ovo su posljedice
Azijske burze porasle, dolar oštro pao
VIDEO Veliki proeuropski prosvjed u Gruziji, ne žele "ruski zakon"
Cijene nafte porasle
U izraelskim zračnim napadima na jug Gaze ubijeno najmanje 13 ljudi
VIDEO Deseci tornada poharali Oklahomu. Troje poginulih, među njima i dijete
VIDEO Ogromna eksplozija u vojnoj bazi u Kambodži, poginulo 20 vojnika
Biden razgovarao s Netanyahuom. "Ponovio je svoj stav o invaziji na Rafah"
Može li novo oružje promijeniti stanje u Ukrajini? Analitičar: Čuje se puno gluposti
Zelenski opet tražio bržu dostavu Patriota, ali i pristup Ukrajine EU i NATO-u
Macron iznio novu ideju o francuskom nuklearnom oružju. Napale ga desnica i ljevica
Ukrajinski general: Naša vojska je izgubila položaje na istoku zemlje
Bijela kuća: Izrael nas je pristao saslušati prije invazije na Rafah
Toplinski val u Aziji. Temperature dosežu do 45 stupnjeva, škole zatvorene
Dječak (14) u SAD-u pucao u brata (11) i ubio ga. "Bilo je slučajno"
Izaslanstvo Hamasa sutra stiže u Kairo radi pregovora o prekidu vatre


SVASTARIJE


Osmrtnicama ba

Ukrajinski general: Naša vojska je izgubila položaje na istoku zemlje

Toplinski val u Aziji. Temperature idu do 45, škole zatvorene, izdana upozorenja

U Njemačkoj počinje jedan od najvećih sudskih postupaka teoretičarima zavjera

Xi je uzdrmao kinesku vojsku, uveo drastične promjene

Ukrajina dronovima napala ruske rafinerije u Krasnodaru, jedna obustavila rad

Kina domaćin sastanka Fataha i Hamasa

Australski premijer: Nasilje nad ženama je epidemija u Australiji

Autističnog dječaka još traže u Njemačkoj. ˝Šetao je kvartom, a onda otrčao u šumu˝

Vukovarka u Beogradu optuženom ratnom zločincu: Odveo si mi oca pred očima

Studenti u SAD-u i Berlinu protestuju za Palestinu, izbili sukobi s policijom





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi