TUZLA - TUZLARIJE NET
       
Ponedjeljak 29.4.2024       
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
    
Tuzlarije
  
   
  TZ VIJESTI - VIJESTI IZ MINUTE U MINUTU - TOP VIJESTI 24 SATA - TUZLARIJE - BILTEN GRADA - BILTEN KANTONA - OBRAZOVANJE - FORUM
 








29.04.2024 - 08h
INDEKS KVALITETA ZRAKA
53
UMJERENO ZAGADJEN
Upozorenje: Neke zagađujuće materije mogu uzrokovati zdravstvene probleme osobama koje su veoma osjetljive na zagađenje zraka. Takve osobe trebaju izbjegavati boravak vani i smanjiti naprezanje tokom boravka vani.

ŽIV LUK SAR ZEN TUZ
zrak.ekoakcija.org






ON LINE KORISNICI - 113

Users in Chat
TUZLARIJE CHAT

Tuzlarije



ID o pomilovanju

ZAKON O POMILOVANJU

Clanak 1.

Pomilovanje za krivicna djela predvidjena zakonom Federacije Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: federalni zakon), daje se sukladno odredbama ovog zakona.

Clanak 2.

Pomilovanje daje Predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine uz suglasje Potpredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine.

Clanak 3.

Predsjednik uz suglasje Potpredsjednika Federacije daje pomilovanje sukladno odredbama ovog zakona i kad je kanton prenio svoju nadleznost za davanje pomilovanja Predsjedniku Federacije glede krikvicnih djela predvidenih kantonalnim zakonom. Predsjednik uz suglasje Potpredsjednika Federacije daje pomilovanje sukladno ovom zakonu i kada je sud za vise krivicnih djela predvidjenih u zakonu Bosne i Hercegovine i federalnom zakonu izrekao jednu kaznu, ako krivicno djelo predvidjeno u zakonu Bosne i Hercegovine nije upravljeno protiv osnova drustvenog uredjenja i sigurnosti Bosne i Hercegovine ili protiv covjecnosti i medjunarodnog prava. Predsjednik uz suglasje Potpredsjednika Federacije daje pomilovanje sukladno ovom zakonu i kad je sud za vise krivicnih djela predvidjenih u federalnom zakonu i kantonalnom zakonu izrekao jednu kaznu.

Clanak 4.

Pomilovanje se ne moze dati za krivicna djela genocida, ratnog zlocina i zlocina protiv covjecnosti.

Clanak 5.

Pomilovanjem se: 1. daje oslobodjenje od krivicnog gonjenja ili potpuno ili djelimicno oslobadjanje od izvrsenja kazne, zamjenjuje izrecena kazna blazom kaznom ili uvjetnom osudom, ili odredjuje brisanje osude, 2. ukida ili odredjuje krace trajanje izrecene mjere sigurnosti zabrane vrsenja poziva, djelatnosti ili duznosti, zabrane javnog istupanja, zabrane upravljanja motornim vozilom uciniocu koji je vozac po zanimanju ili protjerivanje stranaca iz zemlje, 3. ukidaju odredjene pravne posljedice osude ili odredjuje njihovo krace trajanje.

Clanak 6.

U slucaju da se pomilovanjem zamijeni izrecena kazna uvjetnom osudom primjenjuju se odgovarajuce odredbe Krivicnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine o uvjetima za izricanje uvjetne osude, njenom dejstvu i opozivanju, s tim sto se uz uvjetnu osudu ne odredjuje zastitni nadzor niti se uvjetno osudjenom nalaze ispunjenje posebnih obveza.

Clanak 7.

Brisanje osude pomilovanjem nije ograniceno visinom izrecene kazne niti vrstom krivicnog djela za koje je izrecena osuda. Brisanje osude ima isto dejstvo kao brisanje osude po Krivicnom zakonu Federacije Bosne i Hercegovine.

Clanak 8.

Postupak za pomilovanje pokrece se na molbu osudjene osobe ili po sluzbenoj duznosti. Molbu za pomilovanje moze podnijeti i bracni drug osudjene osobe, srodnik osudjene osobe u pravoj liniji, brat, sestra, usvojilac, usvojenik, hranilac ili staralac. Ako je izrecena smrtna kazna, a molba za pomilovanje nije podnosena, postupak za pomilovanje pokrece se po sluzbenoj duznosti. Postupak za pomilovanje kojim se daje oslobodjenje od krivicnog gonjenja pokrece se samo po sluzbenoj duznosti.

Clanak 9.

Postupak za pomilovanje po sluzbenoj duznosti pokrece ministar pravde.

Clanak 10.

Molba za pomilovanje predaje se sudu koji je izrekao presudu u prvom stepenu. Ako je molba za pomilovanje predata drugom tijelu ili ustanovi za izvrsenje krivicnih sankcija, to tijelo odnosno ustanova dostavit ce molbu bez odlaganja sudu iz stavka 1. ovog clanka. Osoba koja se nalazi na izdrzavanju kazne upucuje molbu za pomilovanje sudu iz stavka 1. ovog clanka preko uprave ustanove za izvrsenje krivicnih sankcija u kojoj izdrzava kaznu.

Clanak 11.

Ako osoba koja se nalazi na izdrzavanju kazne uputi molbu za pomilovanje preko ustanove za izvrsenje krivicnih sankcija u kojoj izdrzava kaznu, ta ustanova ce prilikom dostavljanja molbe sudu priloziti podatke koji su od znacaja za rjesavanje molbe a narocito zapazanja uprave ustanove za izvrsenje krivicnih sankcija o licnim osobinama osudjenog i misljenje o tome u kojoj mjeri je izdrzani dio kazne uticao na prevaspitanje osudjenog. Podatke i misljenje iz stavka 1. ovog clanka uprava ustanove za izvrsenje krivicnih sankcija dostavit ce i kad to zatrazi sud ili drugo nadlezno tijelo vlasti po ovom zakonu.

Clanak 12.

Molba za pomilovanje ne moze se podnijeti prije pravosnaznosti presude. Molba za pomilovanje moze se ponoviti po isteku jedne godine od dana donosene odluke o ranijoj molbi, a ako je izrecena kazna zatvora kraca od jedne godine - po isteku sest mjeseci. Ako je pomilovanje dato u postupku pokrenutom po sluzbenoj duznosti, rokovi iz stavka 2. ovog clanka, racunaju se od dana donosenja odluke o davanju pomilovanja.

Clanak 13.

Sud ce rjesenjem odbaciti molbu za pomilovanje ako je molbu podnijela neovlastena osoba, ako je molba podnesena prije isteka roka predvidjenog u clanku 12. ovog zakona, ili ako molba po zakonu nije dozvoljena. Glede zalbe protiv rjesenja o odbacivanju molbe za pomilovanje odgovarajuce ce se primjenjivati odredbe o zalbi protiv rjesenja donesenog u krivicnom postupku.

Clanak 14.

Tijela drzavne vlasti, poduzeca i druge pravne osobe iz stavka 2. clanka 15. ovog zakona duzni su bez odlaganja postupiti po predmetima pomilovanja.

Clanak 15.

Molbu za pomilovanje sud dostavlja Federalnom ministarstvu pravde zajedno sa svojim misljenjem o opravdanosti molbe. Sud moze, povodom molbe za pomilovanje, traziti od tijela drzavne vlasti, poduzeca i drugih pravnih osoba podatke potrebne za rjesavanje molbe za pomilovanje. Ako se molitelj poziva na cinjenice ili okolnosti koje mogu biti od znacaja za odlucivanje, sud ce prije dostavljanja molbe za pomilovanje izvrsiti potrebna provjeravanja i izvjestaj o tome priloziti molbi. Misljenje iz stavka 1. ovog clanka sud daje u vijecu sastavljenom od jednog suca i dvojice sudaca porotnika.

Clanak 16.

Federalno ministarstvo pravde moze, povodom molbe za pomilovanje, traziti od tijela drzavne vlasti, poduzeca i drugih pravnih osoba podatke potrebne za rjesavanje molbe za pomilovanje. Kada razmotri i ocijeni navode u molbi za pomilovanje, ministar pravde dostavlja molbu zajedno sa svojim prijedlogom za davanje pomilovanja Predsjedniku i Potpredsjedniku Federacije.

Clanak 17.

Predsjednik uz suglasje Potpredsjednika Federacije moze, izuzetno, davati pomilovanje i bez prethodno sprovedenog postupka po odredbama ovog zakona.

Clanak 18.

Ministar pravde moze u dogovoru sa predsjednikom Vrhovnog suda Federacije Bosne i Hercegovine i federalnim tuziteljem, obrazovati zajednicku komisiju za pripremanje prijedloga za pomilovanje.

Clanak 19.

Predsjednik uz suglasje Potpredsjednika Federacije davat ce pomilovanja sukladno odredbama ovog zakona i za krivicna djela iz nadleznosti kantona dok kanton ne donese svoj krivicni zakon.

Clanak 20.

Ministar pravde donijet ce uputstvo o postupanju sudova i ustanova za izvrsenje krivicnih sankcija u svezi predmeta pomilovanja.

Clanak 21.

Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Sluzbenim novinama Federacije BiH".
Predsjedavajuci
Ustavotvornom skupstinom
Mariofil Ljubic, v. r.

 

 

 

 

  


Federalni zakoni

Zakoni Tuzlanskog kantona

Službene novine Tuzlanskog kantona

 
OSTALE VIJESTI
Kineski predsjednik dolazi u Francusku, Srbiju i Mađarsku, razgovarat će s Vučićem
Rusi žestoko napreduju. Ukrajinci bijesni: "Ovo je pravo stanje na bojištu, lažu nam"
Austrija sazvala konferenciju o korištenju umjetne inteligencije u naoružanju
Prije 31 godinu jedan Britanac se zapalio zbog rata u BiH
Rusi šire vijest: "Krim je napadnut moćnim projektilima koje je potajno poslao Biden"
Američki šef diplomacije stigao u Saudijsku Arabiju, traži dogovor o primirju u Gazi
VIDEO Tornado poharao Oklahomu u SAD-u, najmanje petero mrtvih. Ovo su posljedice
Azijske burze porasle, dolar oštro pao
VIDEO Veliki proeuropski prosvjed u Gruziji, ne žele "ruski zakon"
Cijene nafte porasle
U izraelskim zračnim napadima na jug Gaze ubijeno najmanje 13 ljudi
VIDEO Deseci tornada poharali Oklahomu. Troje poginulih, među njima i dijete
VIDEO Ogromna eksplozija u vojnoj bazi u Kambodži, poginulo 20 vojnika
Biden razgovarao s Netanyahuom. "Ponovio je svoj stav o invaziji na Rafah"
Može li novo oružje promijeniti stanje u Ukrajini? Analitičar: Čuje se puno gluposti
Zelenski opet tražio bržu dostavu Patriota, ali i pristup Ukrajine EU i NATO-u
Macron iznio novu ideju o francuskom nuklearnom oružju. Napale ga desnica i ljevica
Ukrajinski general: Naša vojska je izgubila položaje na istoku zemlje
Bijela kuća: Izrael nas je pristao saslušati prije invazije na Rafah
Toplinski val u Aziji. Temperature dosežu do 45 stupnjeva, škole zatvorene






Google






Rezultati

STARE ANKETE

KAPIJA

25-05-1995



OSTALE VIJESTI
Kineski predsjednik dolazi u Francusku, Srbiju i Mađarsku, razgovarat će s Vučićem
Rusi žestoko napreduju. Ukrajinci bijesni: "Ovo je pravo stanje na bojištu, lažu nam"
Austrija sazvala konferenciju o korištenju umjetne inteligencije u naoružanju
Prije 31 godinu jedan Britanac se zapalio zbog rata u BiH
Rusi šire vijest: "Krim je napadnut moćnim projektilima koje je potajno poslao Biden"
Američki šef diplomacije stigao u Saudijsku Arabiju, traži dogovor o primirju u Gazi
VIDEO Tornado poharao Oklahomu u SAD-u, najmanje petero mrtvih. Ovo su posljedice
Azijske burze porasle, dolar oštro pao
VIDEO Veliki proeuropski prosvjed u Gruziji, ne žele "ruski zakon"
Cijene nafte porasle
U izraelskim zračnim napadima na jug Gaze ubijeno najmanje 13 ljudi
VIDEO Deseci tornada poharali Oklahomu. Troje poginulih, među njima i dijete
VIDEO Ogromna eksplozija u vojnoj bazi u Kambodži, poginulo 20 vojnika
Biden razgovarao s Netanyahuom. "Ponovio je svoj stav o invaziji na Rafah"
Može li novo oružje promijeniti stanje u Ukrajini? Analitičar: Čuje se puno gluposti
Zelenski opet tražio bržu dostavu Patriota, ali i pristup Ukrajine EU i NATO-u
Macron iznio novu ideju o francuskom nuklearnom oružju. Napale ga desnica i ljevica
Ukrajinski general: Naša vojska je izgubila položaje na istoku zemlje
Bijela kuća: Izrael nas je pristao saslušati prije invazije na Rafah
Toplinski val u Aziji. Temperature dosežu do 45 stupnjeva, škole zatvorene


SVASTARIJE


Osmrtnicama ba

Ukrajinski general: Naša vojska je izgubila položaje na istoku zemlje

Toplinski val u Aziji. Temperature idu do 45, škole zatvorene, izdana upozorenja

U Njemačkoj počinje jedan od najvećih sudskih postupaka teoretičarima zavjera

Xi je uzdrmao kinesku vojsku, uveo drastične promjene

Ukrajina dronovima napala ruske rafinerije u Krasnodaru, jedna obustavila rad

Kina domaćin sastanka Fataha i Hamasa

Australski premijer: Nasilje nad ženama je epidemija u Australiji

Autističnog dječaka još traže u Njemačkoj. ˝Šetao je kvartom, a onda otrčao u šumu˝

Vukovarka u Beogradu optuženom ratnom zločincu: Odveo si mi oca pred očima

Studenti u SAD-u i Berlinu protestuju za Palestinu, izbili sukobi s policijom





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi