TUZLA - TUZLARIJE NET
       
Ponedjeljak 29.4.2024       
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
    
Tuzlarije
  
   
  TZ VIJESTI - VIJESTI IZ MINUTE U MINUTU - TOP VIJESTI 24 SATA - TUZLARIJE - BILTEN GRADA - BILTEN KANTONA - OBRAZOVANJE - FORUM
 








29.04.2024 - 17h
INDEKS KVALITETA ZRAKA
33
DOBAR
Kvalitet zraka je zadovoljavajući

ŽIV LUK SAR ZEN TUZ
zrak.ekoakcija.org






ON LINE KORISNICI - 95

Users in Chat
TUZLARIJE CHAT

Tuzlarije



ID o sudskoj pol

ZAKON O SUDSKOJ POLICIJI

I - OSNOVNE ODREDBE

 

Clanak 1.

 

Ovim zakonom osniva se sudska policija, utvrdjuju njena ovlastenja, ustrojstvo i sredstva za rad, prava i obaveze, radni odnosi i druga pitanja od znacaja za ustrojstvo i rad sudske policije u Federaciji Bosne i Hercegovine ( u daljem tekstu: Federacija).

Clanak 2.

Sudska policija poslove iz svoje nadleznosti utvrdjene ovim zakonom vrsi na nacin propisan ovim zakonom, zakonima o pravilima postupka i pravilima koja donosi predsjednik Vrhovnog suda Federacije Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: predsjednik Vrhovnog suda).

Clanak 3.

Ukupna nacionalna struktura sudske policije u sudovima Federacije odrazavat ce nacionalnu strukturu stanovnistva Federacije, a sudska policija u kantonu - zupaniji ili na podrucju opcinskog suda - nacionalnu strukturu stanovnistva u kantonu -z upaniji, odnosno na podrucju opcinskog suda.

Clanak 4.

Predsjednik Vrhovnog suda odgovoran je za upravljanje sudskom policijom. Predsjednik Vrhovnog suda moze poslove upravljanja sudskom policijom povjeriti zapovjedniku odjeljenja sudske policije.

Clanak 5.

Federalni propisi koji se odnose na prava i obveze funkcionera u rukovodjenju federalnim organom uprave, shodno se primjenjuju na prava i obveze predsjednika Vrhovnog suda u pogledu upravljanja sudskom policijom.

Clanak 6.

Administrativno - strucne i tehnicke poslove za odjeljenje sudske policije sudova Federacije vrsit ce Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine, a za odjeljenje sudske policije sudova u kantonu - zupaniji - najvisi sud u kantonu.

II - OVLASTENJA SUDSKE POLICIJE

Clanak 7.

Sudska policija pomaze Ustavnom sudu Federacije Bosne i Hercegovine, Vrhovnom sudu Federacije Bosne i Hercegovine, Sudu za ljudska prava Federacije Bosne i Hercegovine i sudovima u kantonu - zupaniji u osiguranju informacija, u izvrsavanju sudskih naredbi za prinudno dovodjenje svjedoka, izvrsavanju sudskih naredbi za dovodjenje optuzenih osoba, privodjenju osudjenih osoba u organ za izvrsenje sankcija po naredbi suda, odrzavanje reda u sudnici, sigurnosti sudaca i drugih djelatnika suda, sigurnosti sudske zgrade, te u izvrsavanju drugih sudskih naloga. Sudska policija, sukladno pravilima koja donosi predsjednik Vrhovnog suda, pomaze i ombudsmane, na njihov zahtjev, kada rade na ispitivanju djelatnosti bilo koje institucije Federacije, kantona - zupanije ili opcine, kao i bilo koje institucije ili osobe koje su negirale ljudsko dostojanstvo, prava i slobode, ukljuc ujuci provodjenje etnickog progona ili odrzavanje njegovih posljedica, ako se pri tom ispitivanju pojavi otpor te institucije ili osobe, a pomaze i u osiguranju istrazivanja sluzbenih dokumenata, ukljucujuci i tajne, sudskih i upravnih spisa, posebno u pribavljanju potrebnih informacija, dokumenata i spisa, ako se pri tom istrazivanju, odnosno suradnji pojavi otpor od odgovornog sluzbenika.

Clanak 8.

U toku sudskog postupka, po nalogu suda, sudska policija osigurava prisustvo pozvanih svjedoka, privodi okrivljenoga istraznom sucu i optuzenoga na glavni pretres, te sprovodi osudjenu osobu u organ za izvrsenje sankcija u kojem treba izvrsiti izrecenu sankciju.

Clanak 9.

Sudska policija odrzava red u sudnici, sigurnost sudaca i drugih djelatnika suda, kao i sigurnost sudske zgrade na nacin predvidjen pravilima predsjednika Vrhovnog suda.

Clanak 10.

Sudska policija izvrsava naloge suda o pretresanju stana i osoba i o privremenom oduzimanju predmeta, naloge u svezi s osiguranjem provodjenja izvrsenja sudskih odluka, te druge sudske naloge za poduzimanje radnji kojima se osigurava uspjesnost vodjenja odgovarajuceg sudskog postupka.

Clanak 11.

Predsjednik Vrhovnog suda na zahtjev federalnog tuzitelja sklapa poseban sporazum o pruzanju pomoci sudske policije javnim tuziteljstvima u Federaciji.

III - ORGANIZACIJA I SREDSTVA ZA RAD SUDSKE POLICIJE

Clanak 12.

Sudska policija, ovlastenja utvrdjena Ustavom Federacije Bosne i Hercegovine i ovim zakonom, vrsi u odjeljenju sudske policije sudova Federacije i odjeljenjima sudske policije sudova u kantonima - zupanijama (u daljem tekstu: odjeljenje sudske policije). Unutarnja organizacija odjeljenja sudske policije iz stavka 1. ovog clanka, uredjuje se pravilnikom o unutarnjoj organizaciji sudske policije. Pravilnik iz stavka 2. ovog clanka donosi predsjednik Vrhovnog suda, uz saglasnost Vlade Federacije.

Clanak 13.

Radom odjeljenja sudske policije rukovodi zapovjednik odjeljenja sudske policije na nacin koji posebnim pravilima utvrdi predsjednik Vrhovnog suda. Za zapovjednika odjeljenja sudske policije moze se postaviti osoba koja ispunjava uvjete za prijem u radni odnos na rad sudskog policajca i koja ima najmanje VI. stupanj izobrazbe (visa strucna sprema) i tri godine radnog iskustva na poslovima sudskog pilicajca ili slicnim poslovima u organima uprave i organima za izvrsenje sankcija. Zapovjednika odjeljenja sudske policije postavlja i razrjesava predsjednik Vrhovnog suda.

Clanak 14.

Ukupan broj sudskih policajaca u odjeljenjima sudske policije iz clanka 12. stavak 1. ovog zakona, utvrdjuje Vlada Federacije na prijedlog predsjednika Vrhovnog suda.

Clanak 15.

Sredstva za rad sudske policije osiguravaju se u proracunu Federacije.

Clanak 16.

Materijalno-financijske poslove za odjeljenje sudske policije sudova Federacije vrsi Vrhovni sud Federacije, a za odjeljenje sudske policije sudova u kantonu - zupaniji - najvisi sud u kantonu - zupaniji.

Clanak 17.

Odredbe federalnog zakona o sredstvima za rad federalnog organa uprave shodno se primjenjuju i na sredstva za rad sudske policije.

IV - PRAVA I OBVEZE SUDSKIH POLICAJACA

Clanak 18.

Sudski policajci su naoruzani i jednako odjeveni. Sudski policajci imaju pravo na besplatnu odoru, opremu za obavljanje poslova i naoruzanje. Sudski policajci imaju sluzbenu iskaznicu koja im sluzi za dokazivanje svojstva sudskog policajca i pravo na nosenje i uporabu oruzja. Sluzbenu iskaznicu sudskim policajcima izdaje predsjednik Vrhovnog suda.

Clanak 19.

Sudski policajci obvezni su poslove iz svojih ovlastenja obavljati i u slucaju kada izvrsenje tih poslova dovodi u opasnost i njihov zivot.

Clanak 20.

Sudski policajci u obavljanju poslova mogu uporabiti sredstva prinude i to: tjelesnu snagu, gumenu palicu i druga sredstva prinude, samo onda kad je te neophodno da se sprijeci tjelesni napad na suce i druge djelatnike suda, ombudsmane i druge osobe koje stite, bijeg svjedoka, okrivljenoga i osudjenoga ili prouzrokovanje materijalne stete sudu. Tjelesna snaga moze se uporabiti narocito onda kada je nuzno da se sprijeci otpor osobe prema kojoj se izvrsava nalog suda.

Clanak 21.

Ako sudski policajac uporabom sredstva prinude iz clanka 20. ovog zakona, ne moze osigurati zastitu odnosno obavljanje poslova, moze uporabiti vatreno oruzje, ako drukcije ne moze:
1. zastiti zivote koje je duzan stititi;
2. odbiti neposredni napad kojim se ugrozava njegov zivot ili zivot sudaca i drugih djelatnika suda, ombudsmena i drugih osoba koje je duzan stititi;
3. sprijeciti bijeg okrivljenoga ili osudjenoga, koga osigurava, privodi ili sprovodi, ako osobite okolnosti opravdavaju bojazan da ce ta osoba upotrijebiti vatreno oruzje protiv druge osobe ili ako na to ukazuje nacin izvrsenja, posljedice ili druge okolnosti krivicnog djela koje je ta osoba ucinila.
Pri uporabi vatrenog oruzja sudski policajac obvezan je cuvati i zivot drugih ljudi, a o uporabi vatrenog oruzja obvezan je odmah pismenim putem izvijestiti zapovjednika odjeljenja sudske policije.

Clanak 22.

Sudski policajac koji obavlja poslove u sastavu grupe, smije uporabiti vatreno oruzje samo po naredjenju rukovoditelja grupe. Naredjenje za uporabu oruzja iz stavka 2. ovog clanka, moze se izdati samo u slucaju i pod uvjetima predvidjenim ovim zakonom.

Clanak 23.

Predsjednik Vrhovnog suda, uz prethodno pribavljeno misljenje federalnog ministra unutarnjih poslova, donosi blize propise o uporabi vatrenog oruzja, i drugih sredstava prinude.

Clanak 24.

Pri neposrednom hvatanju okrivljenoga koji se prinudno dovodi ili osudjenoga koji je sprovodi u organ za izvrsenje sankcija, sudski policajac moze uci bez posebne dozvole u tudji stan i druge prostorije i, po potrebi, pretraziti te prostorije i bez prisustva svjedoka, da bi se pronasla skrivena pobjegla osoba, ako je vidio ili dobio informacije da se sklonila u tudji stan ili druge prostorije. U slucaju iz stavka 1. ovog clanka, nece se sastavljati zapisnik nego ce se korisniku, odnosno drzatelju stana ili prostorije odmah izdati potvrda u kojoj ce se naznaciti razlog i vrijeme ulazenja u stan ili drugu prostoriju.

Clanak 25.

O svakoj uporabi sredstva prinude i vatrenog oruzja, zapovjednik odjeljenja sudske policije obvezan je odmah pismenim putem izvjestiti predsjednikaVrhovnog suda.

Clanak 26.

Osobe koje na zahtjev sudskog policajca pruze pomoc ili samoinicijativno sudjeluju u savladjivanju osobe koja pruza otpor ili hvatanju osobe koja je pobjegla i tim povodom budu ozlijedjene, razbole se ili trajnije budu sprijeceni za rad, imaju prava iz socijalnog osiguranja, kao i osobe u stalnom radnom odnosu. Ako osoba iz stavka 1. ovog clanka, prilikom pruzanja pomoci sudskom policajcu izgubi zivot, pokopat ce se o trosku sudske policije, u mjestu koje odredi njezina obitelj. U slucaju iz stavka 2. ovog clanka, obitelji ili osobi koju je izdrzavala poginula osoba pripada jednokratna novcana pomoc, koja ne moze biti manja od ukupne place koju je poginula osoba ostvarila za posljednjih sest mjeseci. Ako poginula osoba nije bila u radnom odnosu, visinu novcane pomoci odredjuje predsjednik Vrhovnog suda. Osobe iz stavka 1. i osobe iz stavka 3. ovgo clanka imaju pravo na naknadu stete ukoliko nisu obestecene nakon ostvarivanja prava iz stavak 1. do 3. ovog clanka.

Clanak 27.

Blize propise o odori i oznakama sudske policije, naoruzanju i opremi i njihovim rokovima trajanja i naknadi kada se upropaste, o sluzbenoj iskaznici sudskog policajca i o boji i oznakama vozila sudske policije donosi predsjednik Vrhovnog suda, po prethodno pribavljenom misljenju federalnog ministra unutarnjih poslova i federalnog ministra pravde.

Clanak 28.

Sudski policajci obvezni su cuvati sluzbenu tajnu. Kao sluzbena tajna, u smislu ovog zakona, smatraju se:
1. podaci i isprave do kojih je sudski policajac dosao u obavljanju poslova i koji su zakonom, odnosno propisom doneseni na osnovu zakona predvidjeni kao sluzbena tajna;
2. podaci i isprave do kojih je sudski policajac dosao u obavljanju poslova, a njihovim saopcenjem ili odavanjem na drugi nacin neovlastenoj osobi bi se moglo osujetiti ili otezati obavljanje poslova sudske policije, ili opravdan interes gradjanina ili pravne osobe.
Predsjednik Vrhovnog suda blize odredjuje sta se smatra sluzbenom tajnom, nacin cuvanja sluzbene tajne i oslobadjanje od cuvanja sluzbene tajne.

V - RADNI ODNOSI I DISCIPLINSKA ODGOVORNOST

1. Radni odnosi

Clanak 29.

Odredbe federalnog zakona o radnim odnosima sluzbenika u federalnim organima uprave, shodno se primjenjuju i na radne odnose sudske policije, ako ovim zakonom nije drugcije odredjeno.

Clanak 30.

Osoba koja zasniva radni odnos na poslovima sudskog policajca, pored uvjeta propisanih federalnim zakonom o radnim odnosima za sluzbenike u federalnim organima uprave, treba da ispunjavati zdravstvene i psihotjelesne uvjete prem normativima predvidjenim za policajce Federalnog ministarstva unutarnjih poslova. Zdravstvenu i psihotjelesnu sposobnost osoba iz stavka 1. ovog clanka, ocjenjuje odgovarajuca zdravstvena ustanova koju odredi predsjednik Vrhovnog suda.

Clanak 31.

O prijemu u radni odnos sudskih policajaca odlucuje predsjednik Vrhovnog suda ili zapovjednik odjeljenja sudske policije, ako ga na to ovlasti predsjednik Vrhovnog suda.

Clanak 32.

Osoba koja se prvi put prima u radni odnos u sudsku policiju prima se kao pripravnik. Izuzetno, za sudskog policajca moze se bez svojstva pripravnika primiti osoba koja je zavrsila skolu za policajce, koja daje izobrazbu IV stupnja i koja je polozila strucni ispit za zvanje policajca, kao i osoba koja je u aktivnoj sluzbi u Vojsci Federacije provela najmanje tri godine i radila na poslovima slicnim poslovima sudske policije. Osoba iz stavka 2. ovog clanka, obvezna je poloziti strucni ispit iz dopunskih predmeta u roku jedne godine od dana stupanja na rad u sudsku policiju.

Clanak 33.

Za pripravnika u sudskoj policiji moze se primiti osoba koja je, pored uvjeta za prijem u radni odnos iz clanka 30. ovog zakona, regulirala vojnu obvezu i koja nije starija od 25 godina.

Clanak 34.

Pripravnicki staz traje sest mjeseci. Za stucno obrazovanje pripravnika sudske policije organizira se prakticna obuka putem tecajeva, seminara i drugih oblika izobrazbe koju odredjuje predsjednik Vrhovnog suda. Pripravnik je obvezan u roku od mjesec dana po isteku pripravnickog staza pristupiti polaganju strucnog ispita za sudskog policajca. Strucni ispit za sudskog policajca polaze se po programu za polaganje strucnog ispita za sudskog policajca koga donosi predsjednik Vrhovnog suda, po prethodno pribavljenom misljenju federalnog ministra pravde. Strucni ispit za sudskog policaica polaze se pred komisijom koju imenuje predsjednik Vrhovnog suda.

Clanak 35.

Pripravniku koji, nakon zavrsenog pripravnickog staza, ne polozi strucni ispit za sudskog policajca, prestaje radni odnos u sudskoj policiji. Pripravnik koji polozi strucni ispit za sudskog policajca rasporedjuje se na poslove sudskog policajca.

Clanak 36.

Ako se za strucno obrazovanje pripravnika sudskog policajca organizira tecaj, tecaj se odrzava po posebnom programu koga donosi predsjednik Vrhovnog suda, po prethodno pribavljenom misljenju federalnog ministra unutarnjih poslova i federalnog ministra pravde. Pripravniku za vrijeme trajanja tecaja osigurava se smjestaj i ishrana, odora, obuca i rublje i udzbenici. Trajanje tecaja utvrdjuje predsjednik Vrhovnog suda.

Clanak 37.

Pripravnik koji samovoljno napusti tecaj, zbog svoje krivice bude iskljucen sa tecaja, ne zavrsi tecaj s uspjehom ili ne ostane na radu u sudskoj policiji najmanje dvije godine ili mu, uslijed njegove krivice, radni odnos prestane prije isteka roka od dvije godine, obvezan je nadoknaditi troskove tecaja, odnosno srazmjeran dio tih troskova.

Clanak 38.

Na pocetku tecaja pripravnik zakljucuje posebni pismeni ugovor sa odjeljenjem sudske policije o uvjetima obuke na tecaju i obvezama nakon zavrsenog tecaja, u skladu sa ovim zakonom.

Clanak 39.

Kad interesi sudske policije zahtijevaju, sudski policajac moze biti privremeno upucen na rad u drugo odjeljenje sudske policije najduze tri mjeseca, a po svom pristanku najduze sest mjeseci u jednoj kalendarskoj godini. Sudski policajac moze se, na njegovu molbu, premijestiti na rad u drugo odjeljenje sudske policije. Rjesenje o privremenom upucivanju iz stavka 1. odnosno o premjestaju iz stavka 2. ovog clanka, donosi predsjednik Vrhovnog suda ili zapovjednik odjeljenja sudske policije, ako ga na to ovlasti predsjednik Vrhovnog suda.

Clanak 40.

Kad interesi vrsenja poslova sudske policije zahtijevaju, sudski policajac je obvezan posao obavljati i duze od punog radnog vremena, ali ne duze od 21 casa sedmicno, o cemu se donosi posebno rjesenje.

Clanak 41.

Sudskom policajcu moze se odgoditi, odnosno prekinuti godisnji odmor kad to zahtijeva potreba izvrsenja neogdodivih i vaznih sluzbenih poslova. Odluku o odgodi, odnosno prekidu godisnjeg odmora, donosi zapovjednik odjeljenja sudske policije. Sudski policajac ima pravo na naknadu troskova prouzrokovanih odgodom, odnosno prekidom godisnjeg odmora.

Clanak 42.

Sudski policajci u pravima iz radnog odnosa, zravstvenog, mirovinskog i invalidskog osiguranja, kao i drugim pravima po osnovu rada, izjednacavaju se sa pravima koja ima policija Federalnog ministra unutarnjih poslova. U pogledu ostvarivanja prava sudskog policajca iz stavka 1. ovog clanka, predsjednik Vrhovnog suda ima sva ovlastenja koja ima federalni ministar unutarnjih poslova prema policajcima Federalnog ministarstva unutarnjih poslova.

2. Disciplinska odgovornost

Clanak 43.

Za povrede radne obaveze sudski policajci odgovaraju disciplinski.

Clanak 44.

Tezom povredom radne obaveze, pored tezih povreda radne obaveze utvrdjenih federalnim zakonom za sluzbenike u federalnim organima uprave, smatraju se i:
1. samovoljno napustanje radnog mjesta i osiguranja odredjenih objekata;
2. nepoduzimanje ili nedovoljno poduzimanje mjera u okviru svojih obveza potrebnih za sigurnost sudaca i drugih djelatnika suda, sigurnost suda, osoba i povjerenih stvari;
3. nezakonito raspolaganje sredstvima ili protupravno pribavljanje osobne i materijalne koristi u svezi s obavljanjem poslova;
4. nepoduzimanje ili nedovoljno poduzimanje mjera ili nepruzanje pomoci u okviru svojih ovlastenja drugim sudskim policajcima kad izvrsavaju sluzbene radnje;
5. prikrivanje cinjenica u pogledu vremena, obujma i nacina izvrsavanja sluzbenih radnji ili uporabe sredstava prinude od strane drugog sudskog policajca kad je izvrsenjem te radnje, odnosno uporabom sredstava prinude, ucinio tezu povredu radne obveze;
6. svaka radnja, odnosno propustanje radnje koja onemogucava, ometa ili otezava izvrsenje sluzbenih poslova;
7. ponasanje koje steti ugledu sudske policije;
8. izbjegavanje obveza u svezi sa strucnim osposobljavanjem ili usavrsavanjem;
9. izbjegavanje lijecnickih pregleda radi utvrdjivanja sposobnosti za rad.

Clanak 45.

Postupak za utvrdjivanje disciplinske odgovornosti sudskog policajca pokrece i vodi predsjednik Vrhovnog suda ili zapovjednik odjeljenja sudske policije koga ovlasti predsjednik Vrhovnog suda. Disciplinski postupak za utvrdjivanje disciplinske odgovornosti sudskog policajca uredjuje predsjednik Vrhovnog suda, po prethodno pribavljenom misljenju federalnog ministra pravde.

Clanak 46.

Sudski policajac udaljit ce se privremeno sa radnog mjesta na koje je rasporedjen ili iz sudske policije, kada je protiv njega pokrenut krivicni ili disciplinski postupak za tezu povredu radne duznosti, ako se, s obzirom na prirodu krivicnog djela, odnosno teze povrede radne obaveze, okolnosti pod kojima je djelo ili povreda izvrsena i druge okolnosti, moze osnovano zakljuciti da bi bilo stetno po interes sudske policije da sudski policajac i dalje ostane na radnom mjestu na koje je rasporedjen, odnosno u sudskoj policiji. Rjesenje o mjeri privremenog udaljenja po odredbama stavka 1. ovog clanka, donosi predsjednik Vrhovnog suda ili zapovjednik odjeljenja sudske policije ako ga na to ovlasti predsjednik Vrhovnog suda. U slucaju iz stavka 1. ovog clanka, sudskom policajcu oduzimaju se sluzbena iskaznica, sredstva prinude, oruzje i znacka i za vrijeme udaljenja ne smije nositi sluzbenu odoru.

VI - PRIJELAZNE I ZAVRSNE ODREDBE

Clanak 47.

Ovaj zakon ce se primjenjivati i u opcinama grada Mostara i u gradu Mostaru dok su pod upravom Europske unije, ako drugacije ne odluci upravitelj Europske unije.

Clanak 48.

Propise iz cl. 23. i 27. odnosno program iz clanka 34. stavak 4. ovog zakona, predsjednik Vrhovnog suda donijet ce u roku od tri mjeseca od dana stupanja na snagu ovog zakona. Pravila o sudskoj policiji i pravilnik o unutarnjoj organizaciji sudske policije predsjednik Vrhovnog suda donijet ce u roku od mjesec dana od dana stupanja na snagu ovog zakona.

Clanak 49.

Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Sluzbenim novinama Federacije BiH".
Predsjedavajuci
Ustavotvornom skupstinom
Mariofil Ljubic, v. r.

 

 

 

  


Federalni zakoni

Zakoni Tuzlanskog kantona

Službene novine Tuzlanskog kantona

 
OSTALE VIJESTI
Studenti zbog Gaze pred elitnim pariškim sveučilištem. Policija ih rastjerala
U britanskom muzeju će izložiti drevni rimski objekt. Nitko ne zna čemu je služio
Zelenski Amerikancima: Ubrzajte isporuku oružja
Rusi ometaju GPS signal, Finci pauziraju dio letova prema Estoniji
Vojni analitičar: Kupili smo avione u kategoriji onog što je Austriji bilo preskupo
Najmanje 25 Palestinaca poginulo u izraelskom napadu na Rafah
U Keniji se urušila brana. Više od 40 mrtvih, među njima 17 djece
Rusi se hvale: Napredujemo na istoku
U gradu u Kolumbiji tijela se ne raspadaju na normalan način. Ne zna se zašto
Škotski premijer dao ostavku
Britanska naftna kompanija zaradila milijardu dolara samo na trgovini u SAD-u
Francuska želi kupiti dio privatne kompanije koja se bavi kibernetičkom sigurnošću
Kina prijeti SAD-u zbog Tajvana i TikToka
FOTO Jedan od najvećih gradova na svijetu tone. Država gradi novi glavni grad
Dopisnik BBC-ja iz Gaze: Borio sam se za spas obitelji dok sam izvještavao o ratu
U državama Europske unije nema dovoljno punionica za električne automobile
Portal koji je objavio tekst o supruzi španjolskog premijera: Vlada nam je prijetila
Bivši obavještajac: Kritična je faza rata. Ukrajincima treba radikalna mobilizacija
Kineski predsjednik dolazi u Francusku, Srbiju i Mađarsku, razgovarat će s Vučićem
Rusi žestoko napreduju. Ukrajinci bijesni: "Ovo je pravo stanje na bojištu, lažu nam"






Google






Rezultati

STARE ANKETE

KAPIJA

25-05-1995



OSTALE VIJESTI
Studenti zbog Gaze pred elitnim pariškim sveučilištem. Policija ih rastjerala
U britanskom muzeju će izložiti drevni rimski objekt. Nitko ne zna čemu je služio
Zelenski Amerikancima: Ubrzajte isporuku oružja
Rusi ometaju GPS signal, Finci pauziraju dio letova prema Estoniji
Vojni analitičar: Kupili smo avione u kategoriji onog što je Austriji bilo preskupo
Najmanje 25 Palestinaca poginulo u izraelskom napadu na Rafah
U Keniji se urušila brana. Više od 40 mrtvih, među njima 17 djece
Rusi se hvale: Napredujemo na istoku
U gradu u Kolumbiji tijela se ne raspadaju na normalan način. Ne zna se zašto
Škotski premijer dao ostavku
Britanska naftna kompanija zaradila milijardu dolara samo na trgovini u SAD-u
Francuska želi kupiti dio privatne kompanije koja se bavi kibernetičkom sigurnošću
Kina prijeti SAD-u zbog Tajvana i TikToka
FOTO Jedan od najvećih gradova na svijetu tone. Država gradi novi glavni grad
Dopisnik BBC-ja iz Gaze: Borio sam se za spas obitelji dok sam izvještavao o ratu
U državama Europske unije nema dovoljno punionica za električne automobile
Portal koji je objavio tekst o supruzi španjolskog premijera: Vlada nam je prijetila
Bivši obavještajac: Kritična je faza rata. Ukrajincima treba radikalna mobilizacija
Kineski predsjednik dolazi u Francusku, Srbiju i Mađarsku, razgovarat će s Vučićem
Rusi žestoko napreduju. Ukrajinci bijesni: "Ovo je pravo stanje na bojištu, lažu nam"


SVASTARIJE


Osmrtnicama ba

U Keniji se urušila brana. Više od 40 mrtvih, među njima 17 djece

Dizelski motor nije mrtav! Kinezi su napravili najučinkovitiji ikada

FOTO Jedan od najvećih gradova na svijetu tone, država mijenja glavni grad

VIDEO Ovo su posljedice tornada koji su poharali Oklahomu. Najmanje petero poginulih

U izraelskim zračnim napadima na jug Gaze ubijeno najmanje 13 ljudi

Ukrajinski general: Naša vojska je izgubila položaje na istoku zemlje

Toplinski val u Aziji. Temperature idu do 45, škole zatvorene, izdana upozorenja

U Njemačkoj počinje jedan od najvećih sudskih postupaka teoretičarima zavjera

Xi je uzdrmao kinesku vojsku, uveo drastične promjene

Ukrajina dronovima napala ruske rafinerije u Krasnodaru, jedna obustavila rad





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi