TUZLA - TUZLARIJE NET
       
Ponedjeljak 29.4.2024       
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
    
Tuzlarije
  
   
  TZ VIJESTI - VIJESTI IZ MINUTE U MINUTU - TOP VIJESTI 24 SATA - TUZLARIJE - BILTEN GRADA - BILTEN KANTONA - OBRAZOVANJE - FORUM
 








29.04.2024 - 17h
INDEKS KVALITETA ZRAKA
33
DOBAR
Kvalitet zraka je zadovoljavajući

ŽIV LUK SAR ZEN TUZ
zrak.ekoakcija.org






ON LINE KORISNICI - 86

Users in Chat
TUZLARIJE CHAT

Tuzlarije



ID o turistickim zajed

ZAKON O TURISTICKIM ZAJEDNICAMA I PROMICANJU TURIZMA U FEDERACIJI BOSNE I HERCEGOVINE

I - OPCE ODREDBE

Clanak 1.

Ovim Zakonom uredjuju se ustrojstvo i nacin rada turistickih zajednica, te osnovna nacela njihova financiranja i gospodarenja.

Clanak 2.

Turisticka zajednica osniva se radi jacanja i promicanja turizma Federacije BiH (u daljnjem tekstu: Federacija) i gospodarskih interesa pravnih i fizickih osoba, u djelatnostima ugostiteljstva i turizma i s tim djelatnostima neposredno povezanih djelatnosti. Turisticka zajednica pravna je osoba. Prava i obveze turisticke zajednice utvrdjuju se ovim Zakonom i Statutom turisticke zajednice. Svojstvo pravne osobe turisticka zajednica stjece danom upisa u upisnik turistickih zajednica (u daljnjem tekstu: upisnik). Upisnik vodi Federalno ministarstvo trgovine (u daljnjem tekstu: ministarstvo). Oblik i sadrzaj obrasca prijave za upis u upisnik, sadrzaj i nacin vodjenja upisnika propisat ce federalni ministar trgovine (u daljnjem tekstu: ministar).

Clanak 3.

Turisticka zajednica osniva se za podrucje:
1. turisticka zajednica Federacije,
2. kantona, kao turisticka zajednica kantona, i
3. opcine, kao turisticka zajednica opcina.
Nadlezna tijela kantona ili opcina, sukladno interesu vec osnovanih turistickih zajednica na tim podrucjima, mogu se osnovati turisticka zajednica podrucja. Iznimno od odredbi stavka 1. tocke 1. i 2. ovog clanka kantona i opcine mogu osnovati turisticke zajednice za vise kantona ili opcina, a bez prethodnog osnivanja turistickih zajednica kantona ili opcina. Kantoni i opcine ce posebno voditi racuna o zemljovidnim cjelinama i vec afirmiranim turistickim podruc jima koja objedinjavaju vise kantona ili opcina, te s tim u svezi ocijeniti potrebu osnivanja turisticke zajednice.

Clanak 4.

Iznimno, turisticka zajednica moze se osnovati i za podrucje turistickog mjesta kao dijela opcine na poticaj opcinskog vijeca ili vijeca kantona. Na turisticku zajednicu mjesta odgovarajuce se primjenjuju odredbe ovog zakona koje se odnose na turisticku zajednicu opcine.

Clanak 5.

Osnovica sustava turistickih zajednica je turisticko mjesto. Sto se smatra turistickim mjestom i koja su turisticka mjesta u Federaciji, propisat ce ministar. Prije donosenja propisa o proglasavanju turistickih mjesta, Ministarstvo ce pribaviti misljenja zainteresiranih opcina i kantona. Turistickim mjestima, ministar proglasava ona mjesta u Federaciji, koja na temelju analize zvanicnih statistickih podataka utvrdjivanjem njihovog znacaja za turizam, stjecu uvjete da takvima budu proglasene.

Clanak 6.

Turisticka zajednica ima obvezatne i pocasne clanove. Osim clanova iz stavka 1. ovog clanka turisticka zajednica opcine moze imati i dragovoljne clanove. Skupstina turisticke zajednice na prijedlog turistickog vijeca, moze osobe, posebno zasluzne za razvoj i promicanje turizma, imenovati pocasnim clanovima turisticke zajednice. Pocasni clanovi turisticke zajednice, ne mogu birati niti biti birani u tijela turisticke zajednice.

Clanak 7.

Zajednicki ciljevi turistickih zajednica su:
1. unapredjivanje opcih uvjeta boravka turista i to osobito podizanje kvalitete turistickih i drugih komplementarnih usluga, ocuvanjem i stvaranjem prepoznatljivog i privlacnog turistickog okruzja i osiguranjem turistickog gostoprimstva na podrucju za koje su osnovane.
2. promocija turistickog proizvoda podrucja za koja su osnovane, sukladno sustavu promicanja turizma i njegovim posebnim i opcim zadacama od razine mjesta do razine Federacije, a radi ukljucivanja u europske i svjetske turistic ke tijekove.
3. razvijanje svijesti o vaznosti i gospodarskim, drustvenim i drugim ucincima turizma, te po potrebi i vaznosti ocuvanja i unapredjenja svih elemenata turistickog proizvoda odredjenog podrucja, a osobito zastite okolisa.

Clanak 8.

Djelovanje turistickih zajednica temelji se na nacelu opce korisnosti, a bez ostvarivanja neposredne dobiti.

Clanak 9.

Turisticka zajednica ima Statut kojim se uredjuje ustroj, pravo, duznosti i nacin poslovanja. Turisticka zajednica, koja osniva podruznice, statutom uredjuje njihov ustroj, prava i duznosti, te nacin poslovanja. Statuti turistickih zajednica kantona i opcina objavljuju se u sluzbenom glasilu odgovarajuce jedinice lokalne samouprave i uprave, a Statut turisticke zajednice Federacije, objavljuje se u "Sluzbenim novinama Federacije BiH".

Clanak 10.

Tijela turisticke zajednice su:
1. skupstina,
2. turisticko vijece,
3. nadzorni odbor,
4. predsjednik turisticke zajednice.
Statutom turisticke zajednice moze se predvidjeti osnivanje i drugih tijela. Mandat tijela turisticke zajednice je cetiri godine.

Clanak 11.

Skupstina turisticke zajednice najvise je tijelo upravljanja u turistickoj zajednici. Skupstinu turisticke zajednice cine clanovi i predstavnici clanova turisticke zajednice. Prava clanova turisticke zajednice u upravljanju turistickom zajednicom utvrdjuju se prema visini udjela clanova u prihodima turisticke zajednice i njihovom znacaju za ukupni razvoj turizma.

Clanak 12.

Skupstina turisticke zajednice:
1. donosi Statut turisticke zajednice,
2. donosi Poslovnik o radu skupstine,
3. odlucuje o izboru i razrjesenju clanova turistickog vijeca,
4. odlucuje o izboru i razrjesenju clanova nadzornog odbora,
5. donosi godisnji program rada turisticke zajednice i podruz nica,
6. donosi godisnji program rada i godisnje financijsko izvjesc e turisticke zajednice i podruznica,
7. donosi odluku o osnivanju i ustroju turistickog ureda,
8. prihvaca godisnja izvjesca koja podnosi turisticko vijece i nadzorni odbor,
9. donosi odluke i rjesava druga pitanja kada je to predvidjeno propisima i statutom turisticke zajednice.

Clanak 13.

Turisticko vijece izvrsno je tijelo skupstine turisticke zajednice. Turisticko vijece obavlja poslove utvrdjene ovim zakonom i statutom turisticke zajednice. Turisticko vijece odgovorno je skupstini turisticke zajednice. Turisticko vijece moze pravovaljano odlucivati ukoliko sjednici prisustvuje vise od polovice clanova vijeca. Turisticko vijece odlucuje vecinom glasova prisutnih clanova.

Clanak 14.

Turisticko vijece turisticke zajednice:
1. provodi odluke i zakljucke skupstine turisticke zajednice,
2. predlaze skupstini osnovne smjernice i godisnji program rada, financijski plan turisticke zajednice,
3. podnosi izvjesce o izvrsenju programa rada i financijskom poslovanju turisticke zajednice,
4. upravlja imovinom turisticke zajednice sukladno ovom zakonu i Statutu,
5. donosi opce akte za strucnu sluzbu turisticke zajednice,
6. imenuje direktora turistickog ureda i voditelja podruznica na temelju javnog natjecaja,
7. obavlja i druge poslove utvrdjene ovim zakonom i statutom turisticke zajednice.

Clanak 15.

Turisticka zajednica ima predsjednika koji predstavlja turistic ku zajednicu. Predsjednika turisticke zajednice bira i razrjesava skupstina turisticke zajednice. Predsjednik turisticke zajednice je i predsjednik turistickog vijeca. Predsjednik turisticke zajednice saziva i predsjeda skupstini turisticke zajednice i saziva i predsjeda sjednicama turistickog vijeca.

Clanak 16.

Nadzorni odbor turisticke zajednice ima najmanje tri clana, a cine ga:
1. clanovi koje bira ili imenuje skupstina turisticke zajednice,
2. predstavnik kantonalnog ili opcinskog vijeca, ovisno o turistickoj zajednici, te u turistickoj zajednici Federacije predstavnik Ministarstva.
Statutom se moze odrediti veci broj clanova nadzornog odbora. Clanom nadzornog odbora ne moze biti clan turistickog vijeca turisticke zajednice. Nadzorni odbor iz redova svojih clanova izabire predsjednika i njegovog zamjenika.

Clanak 17.

Nadzorni odbor nadzire:
1. vodjenje poslova turisticke zajednice,
2. materijalno i financijsko poslovanje i raspolaganje sredstvima turisticke zajednice i podruznica,
3. izvrsenje i provedbu rada i financijskog plana turisticke zajednice.
O obavljenom nadzoru, nadzorni odbor podnosi pisano izvjesce turistickom vijecu i skupstini turisticke zajednice.

Clanak 18.

Rad turistickih zajednica je javan. Javnost rada osigurava se i ostvaruje na nacin propisan Statutom turisticke zajednice.

Clanak 19.

Turisticka zajednica smatra se osnovanom danom stupanja na snagu Statuta turisticke zajednice. Prijavu za upis u upisnik turisticka zajednica duzna je podnijeti u roku od 15 dana od dana osnivanja.

Clanak 20.

Turisticka zajednica ima strucnu sluzbu. Strucnu sluzbu turisticke zajednice, kao turisticki ured, osniva skupstina turisticke zajednice. Strucna sluzba turisticke zajednice Federacije naziva se Glavni ured. Posebne uvjete koje moraju ispunjavati zaposleni u turistic kom uredu propisuje turisticko vijece. Na pravni status zaposlenih u turistickom uredu, uvjete za stupanje na rad i ostala pitanja u svezi s njihovim radom odgovarajuce se primjenjuju opci propisi o radu.

Clanak 21.

U turistickom uredu obavljaju se strucni i administrativni poslovi vezani za zadace turisticke zajednice utvrdjene ovim zakonom i Statutom turisticke zajednice. Turisticki ured ima direktora koji se bira na cetiri godine. Direktor turistickog ureda zastupa turisticku zajednicu, organizira i rukovodi radom i poslovanjem ureda, provodi odluke turistickog vijeca i u granicama utvrdjenih ovlasti odgovoran je za poslovanje turisticke zajednice. Za svoj rad odgovara turistic kom vijecu i predsjedniku turisticke zajednice. Direktor turistickog ureda ne moze biti clanom turistickog vijeca. Sjediste turistickog ureda je u sjedistu turisticke zajednice.

II - TURISTICKA ZAJEDNICA FEDERACIJE

Clanak 22.

Turisticka zajednica Federacije osniva se radi stvaranja i promicanja identiteta i ugleda turizma Federacije, planiranja i provedbe zajednicke strategije i koncepcije njegove promocije, predlaganja i izvedbe promotivnih aktivnosti u Federaciji i inozemstvu od zajednickog interesa za sve subjekte u turizmu, te podizanja razine kvalitete cjelokupne turisticke ponude. Turisticka zajednica Federacije je turisticka organizacija Federacije. Sjediste turisticke zajednice je u Sarajevu.

Clanak 23.

Turisticka zajednica Federacije osniva svoja predstavnistva i ispostave u inozemstvu. Turisticka zajednica Federacije suradjuje sa srodnim organizacijama u inozemstvu i moze biti clanom medjunarodnih turistickih organizacija, udruzenja i ustanova.

Clanak 24.

Clanovi turisticke zajednice Federacije jesu turisticke zajednice kantona, te turisticke zajednice podrucja ako su osnovane.

Clanak 25.

Turisticka zajednica Federacije obavlja slijedece zadace:
1. objedinjava sveukupnu turisticku ponudu Federacije,
2. ustrojava i provodi operativno istrazivanje trzista za potrebe promocije turizma Federacije,
3. izradjuje programe i planove promocije turistickog proizvoda vodeci racuna o posebnostima svakog turistickog podrucja a sukladno strategiji razvoja turizma i marketins koj strategiji turistickog proizvoda Federacije,
4. ustrojava, provodi i nadzire sve radnje promocije turistic kog proizvoda Federacije sukladno osnovnim smjernicama skupstine turisticke zajednice Federacije, godisnjem programu rada i financijskom planu turisticke zajednice Federacije,
5. analizira i ocjenjuje svrhovitost i djelotvornost poduzetih promidzbenih radnji te sukladno postignutim ucincima i nalazima stalnih trzisnih ispitivanja i poruka, predlaze i poduzima odgovarajuce mjere i radnje,
6. ustrojava turisticki informacijski sustav Federacije sukladno sustavu Federacije i europskim standardima,
7. obavlja opcu i turisticku informativnu djelatnost, prikuplja i sredjuje sve vrste turistickih informacija i stavlja ih na raspolaganje javnosti,
8. potice i koordinira poticaje svih turistickih zajednica kao i svih gospodarskih te drugih subjekata u turizmu, koji djeluju neposredno i posredno na unapredjenju i promidzbi turizma u Federaciji,
9. osniva turisticka predstavnistva i ispostave u inozemstvu, organizira i nadzire rad u njima,
10. suradjuje s nacionalnim turistickim organizacijama drugih zemalja, specijaliziranim medjunarodnim regionalnim turistickim organizacijama, te poduzima mjere ukljuc ivanja u razlicite multinacionalne i regionalne promotivne turisticke projekte i programe,
11. na temelju izvjesca turistickih zajednica kantona prati, analizira i ocjenjuje izvrsavanje, planovima i programima utvrdjenih zadaca i uloga sustava turistickih zajednica s posebnim naglaskom na svrhovitosti i urednosti trosenja sredstava i utvrdjuje smjernice buducih planova i programa,
12. uskladjuje interese, pruza potporu i koordinira nacine izvrsenja svih planskih i programskih zadataka turistic kih zajednica svih razina,
13. poduzima mjere i aktivnosti za razvoj i promicanje turizma u turisticki nerazvijenim dijelovima Federacije,
14. obavlja i druge poslove kojima se osigurava uspjesno djelovanje sustava turistickih zajednica i provedba svih postavljenih planova, programa i zadaca.

Clanak 26.

Skupstinu turisticke zajednice Federacije cine predstavnici turistic kih zajednica kantona, te turistickih zajednica podrucja. Broj predstavnika clanova utvrdjuje se statutom, tako da je svaka turisticka zajednica zastupljena s najmanje dva predstavnika. Veci broj predstavnika pojedinacne turisticke zajednice ovisi o njenom turistickom znacaju, a odredjuje se razmjerno udjelu turisticke zajednice u ukupnom prihodu turisticke zajednice Federacije. Skupstina turisticke zajednice Federacije saziva se najmanje jedanput godisnje, a po potrebi i vise puta.

Clanak 27.

Pored nadleznosti skupstine turisticke zajednice iz clanka 12. ovog zakona skupstina turisticke zajednice Federacije donosi odluku o osnivanju predstavnistva i ispostava u inozemstvu.

Clanak 28.

Turisticko vijece turisticke zajednice Federacije ima predsjednika i deset clanova, od kojih deset clanova bira skupstina turisticke zajednice Federacije, a jednog clana delegira gospodarska komora Federacije.

Clanak 29.

Pored nadleznosti turistickog vijeca iz clanka 14. ovog zakona turisticko vijece turisticke zajednice Federacije:
1. imenuje direktore i odlucuje o zaposljavanju ostalih djelatnika u predstavnistvima i ispostavama u inozemstvu,
2. donosi koncepciju i strategiju marketinga turizma Federacije,
3. predlaze smjernice za provedbu programa promicanja turizma u turistickim zajednicama kantona,
4. obavlja i druge poslove koje mu povjeri skupstina turistic ke zajednice Federacije,
5. turisticko vijece turisticke zajednice Federacije saziva se najmanje jednom svaka tri mjeseca i kada to zatrazi najmanje jedna trecina clanova turistickog vijeca.

Clanak 30.

Direktor Glavnog ureda ustrojava i vodi rad i poslovanje turisticke zajednice Federacije, zastupa turisticku zajednicu, poduzima sve pravne radnje u ime i za racun turisticke zajednice, zastupa turisticku zajednicu Federacije u svim postupcima pred sudovima, upravnim i drugim tijelima te pravnim osobama s javnim ovlastima. Direktor Glavnog ureda odgovoran je za zakonitost rada turisticke zajednice Federacije i djelovanje sustava turistickih zajednica. Direktor Glavnog ureda odgovara za svoj rad skupstini turistic ke zajednice Federacije, turistickom vijecu i predsjedniku turisticke zajednice Federacije. Statutom turisticke zajednice Federacije utvrdjuje se koje odluke donosi direktor Glavnog ureda samostalno, a koje uz suglasnost predsjednika turisticke zajednice Federacije.

III - TURISTICKA ZAJEDNICA KANTONA

Clanak 31.

U kantonu se osniva turisticka zajednica kantona. Privremene radnje za osnivanje turisticke zajednice kantona i sazivanje osnivacke skupstine, obavlja kantonalno vijece. Sjediste turisticke zajednice kantona je u mjestu sjedista kantona ukoliko osnivacka skupstina turisticke zajednice ne odluci drukcije.

Clanak 32.

Zadace turisticke zajednice kantona su razvijanje i promicanje turizma kantona, a razradjuje se Statutom.

Clanak 33.

Obvezatni clanovi turisticke zajednice kantona jesu turisticke zajednice opcina koje su na podrucju kantona.

Clanak 34.

Skupstina turisticke zajednice kantona cine predstavnici clanova turisticke zajednice opcine. Broj predstavnika clanova u skupstini turisticke zajednice kantona utvrdjen je statutom, tako da je svaka turisticka zajednica opcine zastupljena najmanje s jednim predstavnikom. Veci broj predstavnika pojedinacne turisticke zajednice ovisi o turistickom znacaju podrucja za koje je osnovana, a odredjuje se razmjerno udjelu turisticke zajednice u ukupnim prihodima turisticke zajednice kantona.

Clanak 35.

Pored nadleznosti skupstine iz clanka 12. ovog zakona skupstina turisticke zajednice kantona bira predstavnike turisticke zajednice kantona u Skupstinu turisticke zajednice Federacije.

IV - TURISTICKA ZAJEDNICA PODRUCJA

Clanak 36.

Ukoliko se za podrucje vise opcina ili kantona, sukladno interesu vec osnovnih turistickih zajednica na tim podrucjima osniva turisticka zajednica podrucja, na nju se odgovarajuce primjenjuju odredbe ovog zakona koje se odnose na turisticku zajednicu kantona. Turisticka zajednica podrucja financira se prilozima turistic kih zajednica koje ju osnivaju, prilozima turisticke zajednice Federacije, te drugim prihodima sukladno ovom zakonu. Medjusobni odnosi, prava i obveze turistickih zajednica koje osnivaju turisticku zajednicu podrucja uredjuju se odlukom o njenom osnivanju.

V - TURISTICKA ZAJEDNICA OPCINE

Clanak 37.

U opcini se moze formirati turisticka zajednica. Pripremne radnje za osnivanje turisticke zajednice opcine i sazivanje osnivacke skupstine obavlja opcinsko vijece. Sjediste turisticke zajednice opcine je u mjestu sjedista opcine, ukoliko osnivacka skupstina turisticke zajednice ne odluci drukcije.

Clanak 38.

Obvezatnim clanom turisticke zajednice opcine postaje svaka pravna i fizicka osoba, koja na podrucju opcine u kojoj se osniva turisticka zajednica, ima svoje sjediste ili podruznicu, pogon, filijalu i sl. (u daljem tekstu: poslovna jedinica), a koja ostvaruje prihod obavljanjem ugostiteljskih i turistickih te s turizmom neposredno povezanih djelatnosti. Odredbe ovog zakona primjenjuju se i na podruznice, predstavnis tva i slicno, stranih fizickih i pravnih osoba, koje imaju sjediste u turistickom mjestu.

Clanak 39.

Kao dragovoljni clanovi, u turisticku zajednicu mogu se uclaniti pravne i fizicke osobe koje nisu clanovi turisticke zajednice sukladno clanku 38. stavku 1. ovog zakona.

Clanak 40.

Zadaca turisticke zajednice opcine su razvijanje i promicanje turizma opcine, a razradjuje se Statutom.

Clanak 41.

Skupstinu turisticke zajednice opcine cine fizicke osobe, clanovi turisticke zajednice i predstavnici pravnih osoba clanova turisticke zajednice. Ako nema mogucnosti da svaki clan turisticke zajednice bude predstavljen u skupstini, tada skupstinu cine predstavnici clanova, tako da svaki predstavnik u skupstini predstavlja odredjeni broj clanova s podrucja pojedinog turistickog mjesta u opcini u skladu sa Statutom.

Clanak 42.

Na podrucju opcine gdje je vise turistickih mjesta turisticka zajednica osniva podruznice (u daljnjem tekstu turisticko drustvo).

Clanak 43.

Turisticko drustvo posluje pod svojim nazivom i mora pri tome navesti svoje sjediste i naziv i sjediste turisticke zajednice. Turisticko drustvo nosi naziv "Turisticko drustvo", kojem nazivu moze se dodati i naziv turistickog mjesta.

Clanak 44.

Turisticko drustvo posluje tijekom cijele godine ili sezonski.

Clanak 45.

U odluci o osnivanju turistickog drustva utvrdjuju se: naziv i sjediste osnivaca, naziv i sjediste turistickog drustva te predmet poslovanja turistickog drustva.

Clanak 46.

Turisticko drustvo prestaje odlukom osnivaca o prestanku turistickog drustva, te ukoliko osnivac turistickog drustva prestane postojati.

Clanak 47.

Turisticko drustvo upisuje se u upisnik. Prijavu za upis turistickog drustva u upisnik, turisticka zajednica obvezna je podnijeti Ministarstvu u roku od 15 dana od dana osnivanja turistickog drustva.

Clanak 48.

Sredstva za poslovanje turistickog drustva osiguravaju se iz dijela prihoda koji sukladno posebnim propisima pripadaju turistic kom mjestu. Sredstva iz stavka 1. ovoga clanka, posebno se iskazuju u financijskom planu turisticke zajednice opcine. Turisticko drustvo predlaze skupstini turisticke zajednice godisnji program rada i financijski plan. Turisticko drustvo obvezno je sredstva kojima raspolaze sukladno ovom Zakonu koristiti namjenski u skladu s utvrdjenim godisnjim programom rada i financijskim planom.

VI - GOSPODARENJE U TURISTICKIM ZAJEDNICAMA

Clanak 49.

Za svaku poslovnu godinu turisticka zajednica utvrdjuje program rada i financijski plan. Prijedlog programa rada i prijedlog financijskog plana za sljedecu poslovnu godinu, podnosi turisticko vijece skupstini turisticke zajednice, do kraja mjeseca studenog tekuce godine. Prijedlog programa rada i prijedlog financijskog plana za sljedecu poslovnu godinu turisticka zajednica opcine dostavlja turistickoj zajednici kantona u roku iz stavka 2. ovoga clanka. Prijedlog programa rada i prijedlog financijskog plana turistic ke zajednice za sljedecu poslovnu godinu turisticka zajednica kantona dostavlja turistickoj zajednici Federacije.

Clanak 50.

Godisnji program rada i godisnji financijski plan turisticke zajednice opcine, obvezno sadrze pojedinacno utvrdjene planirane zadatke i potrebna financijska sredstva za njihovo izvrsenje, za pojedinacno turisticko mjesto te posebno planirane zadatke i financijske planove turistickih drustava. Prijedlog programa rada i financijskog plana iz stavka 1. ovog clanka, obvezno se dostavljaju na razmatranje clanovima skupstine turisticke zajednice 15 dana prije odrzavanja sjednice na kojoj se isti donose.

Clanak 51.

Prijedlog godisnjeg financijskog izvjesca za prethodnu godinu turisticko vijece podnosi skupstini turisticke zajednice. Prijedlog godisnjeg financijskog izvjesca mora se staviti na uvid clanovima turisticke zajednice osam dana prije razmatranja na skupstini turisticke zajednice. Godisnje financijsko izvjesce turisticka zajednica opcine dostavlja turistickoj zajednici kantona. Godisnje financijsko izvjesce turisticka zajednica kantona dostavlja turistickoj zajednici Federacije.

Clanak 52.

Domace i strane pravne i fizicke osobe iz clanka 38. stavka 1. ovog zakona placaju clanarinu turistickoj zajednici, u skladu s propisom. Dragovoljni clanovi turisticke zajednice opcine placaju clanarinu turistickoj zajednici u visini koju utvrdi skupstina turisticke zajednice.

Clanak 53.

Turisticke zajednice ostvaruju prihode iz sljedecih izvora:
1. boravisne pristojbe, u skladu s propisom,
2. clanarine, u skladu s propisom,
3. proracuna opcine, kantona i Federacije,
4. zajmova i
5. dragovoljnih priloga.
Pored izvora prihoda navedenih u stavku 1. ovoga clanka, poslovanje ili pojedine aktivnosti turisticke zajednice mogu se financirati i dodatnim sredstvima koja osiguravaju njihovi clanovi i druge zainteresirane organizacije. Propis iz stavka 1. tocka 1. i tocka 2. ovog clanka donosi Vlada Federacije BiH na prijedlog Ministarstva.

Clanak 54.

Ministarstvo obavlja nadzor nad provodjenjem odredaba ovog zakona. Turisticka zajednica Federacije putem svog Glavnog ureda nadzire rad turistickih zajednica u strucnim poslovima neposredno vezanim za provodjenje politike promicanja turizma i izvrsenje zadaca turisticke zajednice i nadzor nad svrhovitoscu i ucinkovitosti koristenja financijskih sredstava.

VII - PRESTANAK TURISTICKE ZAJEDNICE

Clanak 55.

Turisticka zajednica prestaje:
1. odlukom osnivaca o prestanku turisticke zajednice,
2. odlukom nadleznog upravnog tijela o prestanku turisticke zajednice:
- ako turisticka zajednica djeluje suprotno odredbama ovog zakona, statuta ili ukoliko ne ispunjava zadatke zbog kojih je osnovana,
- ako je od odrzavanja skupstine turisticke zajednice ili skupstine turisticke zajednice Federacije, proteklo dvostruko vise vremena od vremena utvrdjenog statutom za odrzavanje skupstine turisticke zajednice.

VIII - KAZNENE ODREDBE

Clanak 56.

Novcanom kaznom od 100 do 500 DEM kaznit ce se za prekrsaj turisticka zajednica ako:
1. zapocne obavljati djelatnosti prije nego sto je upisana u upisnik (clanak 2. stavak 3.),
2. ne prijavi upis turisticke zajednice ili upis turistickog drustva u upisnik (clanak 19. stavak 2. i clanak 47. stavak 2.),
3. ne dostavi na razmatranje prijedlog akata iz clanka 50. i clanka 51. ovog zakona clanovima turisticke zajednice u roku utvrdjenom ovim zakonom.
Za prekrsaje iz stavka 1. ovog clanka kaznit ce se i odgovorna osoba u pravnoj osobi novcanom kaznom u iznosu od 100 do 500 DEM.

Clanak 57.

Do osnivanja Centralne banke Bosne i Hercegovine i utvrdjivanja valute Bosne i Hercegovine, novcane kazne za ucinjeni prekrsaj prema oredbama ovog zakona utvrdjene u DEM naplacuju se u domacoj valuti po srednjem tecaju koji utvrdjuje i objavljuje Narodna banka Bosne i Hercegovine.

IX - PRIJELAZNE I ZAVRSNE ODREDBE

Clanak 58.

Nadlecnosti utvrdjene ovim zakonom koji se odnose na opcinske organe uprave primjenjivat ce se dok nadlezni kantonalni organi svojim propisom ne urede drugacije.

Clanak 59.

Propis iz clanka 2. stavka 5. ovog zakona donijet ce ministar u roku od sezdeset dana od dana stupanja na snagu ovog zakona. Propis iz clanka 5. stavka 2. ovog zakona donijet ce ministar u roku od sest mjeseci od dana stupanja na snagu ovog zakona.

Clanak 60.

Vijeca kantona i opcinska vijeca na podrucju kojih nisu osnovane turisticke zajednice obavit ce pripremne radnje za osnivanje turistickih zajednica sukladno ovom zakonu u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona.

Clanak 61.

Postojece turisticke zajednice mjesta u turistickim mjestima koja su postala opcine, turisticka zajednica Federacije obvezne su uskladiti svoj ustroj i druge akte s odredbama ovog zakona u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona.

Clanak 62.

Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objave u "Sluzbenim novinama Federacije BiH".
Predsjedavajuci
Ustavotvornom skupstinom
Mariofil Ljubic, v. r.

 

 

 

  


Federalni zakoni

Zakoni Tuzlanskog kantona

Službene novine Tuzlanskog kantona

 
OSTALE VIJESTI
Studenti zbog Gaze pred elitnim pariškim sveučilištem. Policija ih rastjerala
U britanskom muzeju će izložiti drevni rimski objekt. Nitko ne zna čemu je služio
Zelenski Amerikancima: Ubrzajte isporuku oružja
Rusi ometaju GPS signal, Finci pauziraju dio letova prema Estoniji
Vojni analitičar: Kupili smo avione u kategoriji onog što je Austriji bilo preskupo
Najmanje 25 Palestinaca poginulo u izraelskom napadu na Rafah
U Keniji se urušila brana. Više od 40 mrtvih, među njima 17 djece
Rusi se hvale: Napredujemo na istoku
U gradu u Kolumbiji tijela se ne raspadaju na normalan način. Ne zna se zašto
Škotski premijer dao ostavku
Britanska naftna kompanija zaradila milijardu dolara samo na trgovini u SAD-u
Francuska želi kupiti dio privatne kompanije koja se bavi kibernetičkom sigurnošću
Kina prijeti SAD-u zbog Tajvana i TikToka
FOTO Jedan od najvećih gradova na svijetu tone. Država gradi novi glavni grad
Dopisnik BBC-ja iz Gaze: Borio sam se za spas obitelji dok sam izvještavao o ratu
U državama Europske unije nema dovoljno punionica za električne automobile
Portal koji je objavio tekst o supruzi španjolskog premijera: Vlada nam je prijetila
Bivši obavještajac: Kritična je faza rata. Ukrajincima treba radikalna mobilizacija
Kineski predsjednik dolazi u Francusku, Srbiju i Mađarsku, razgovarat će s Vučićem
Rusi žestoko napreduju. Ukrajinci bijesni: "Ovo je pravo stanje na bojištu, lažu nam"






Google






Rezultati

STARE ANKETE

KAPIJA

25-05-1995



OSTALE VIJESTI
Studenti zbog Gaze pred elitnim pariškim sveučilištem. Policija ih rastjerala
U britanskom muzeju će izložiti drevni rimski objekt. Nitko ne zna čemu je služio
Zelenski Amerikancima: Ubrzajte isporuku oružja
Rusi ometaju GPS signal, Finci pauziraju dio letova prema Estoniji
Vojni analitičar: Kupili smo avione u kategoriji onog što je Austriji bilo preskupo
Najmanje 25 Palestinaca poginulo u izraelskom napadu na Rafah
U Keniji se urušila brana. Više od 40 mrtvih, među njima 17 djece
Rusi se hvale: Napredujemo na istoku
U gradu u Kolumbiji tijela se ne raspadaju na normalan način. Ne zna se zašto
Škotski premijer dao ostavku
Britanska naftna kompanija zaradila milijardu dolara samo na trgovini u SAD-u
Francuska želi kupiti dio privatne kompanije koja se bavi kibernetičkom sigurnošću
Kina prijeti SAD-u zbog Tajvana i TikToka
FOTO Jedan od najvećih gradova na svijetu tone. Država gradi novi glavni grad
Dopisnik BBC-ja iz Gaze: Borio sam se za spas obitelji dok sam izvještavao o ratu
U državama Europske unije nema dovoljno punionica za električne automobile
Portal koji je objavio tekst o supruzi španjolskog premijera: Vlada nam je prijetila
Bivši obavještajac: Kritična je faza rata. Ukrajincima treba radikalna mobilizacija
Kineski predsjednik dolazi u Francusku, Srbiju i Mađarsku, razgovarat će s Vučićem
Rusi žestoko napreduju. Ukrajinci bijesni: "Ovo je pravo stanje na bojištu, lažu nam"


SVASTARIJE


Osmrtnicama ba

U Keniji se urušila brana. Više od 40 mrtvih, među njima 17 djece

Dizelski motor nije mrtav! Kinezi su napravili najučinkovitiji ikada

FOTO Jedan od najvećih gradova na svijetu tone, država mijenja glavni grad

VIDEO Ovo su posljedice tornada koji su poharali Oklahomu. Najmanje petero poginulih

U izraelskim zračnim napadima na jug Gaze ubijeno najmanje 13 ljudi

Ukrajinski general: Naša vojska je izgubila položaje na istoku zemlje

Toplinski val u Aziji. Temperature idu do 45, škole zatvorene, izdana upozorenja

U Njemačkoj počinje jedan od najvećih sudskih postupaka teoretičarima zavjera

Xi je uzdrmao kinesku vojsku, uveo drastične promjene

Ukrajina dronovima napala ruske rafinerije u Krasnodaru, jedna obustavila rad





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi