TUZLA - TUZLARIJE NET
       
Ponedjeljak 6.5.2024       
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
    
Tuzlarije
  
   
  TZ VIJESTI - VIJESTI IZ MINUTE U MINUTU - TOP VIJESTI 24 SATA - TUZLARIJE - BILTEN GRADA - BILTEN KANTONA - OBRAZOVANJE - FORUM
 








06.05.2024 - 03h
INDEKS KVALITETA ZRAKA
64
UMJERENO ZAGADJEN
Upozorenje: Neke zagađujuće materije mogu uzrokovati zdravstvene probleme osobama koje su veoma osjetljive na zagađenje zraka. Takve osobe trebaju izbjegavati boravak vani i smanjiti naprezanje tokom boravka vani.

ŽIV LUK SAR ZEN TUZ
zrak.ekoakcija.org






ON LINE KORISNICI - 68

Users in Chat
TUZLARIJE CHAT

Tuzlarije



odluke

Na osnovu clana 9. stav 1. Zakona o zastiti zivotinja od zaraznih bolesti koje ugrozavaju cijelu zemlju ("Sluzbeni list RBiH", br. 2/92 i 13/94), a u vezi sa clanom IX 5. (1) Ustava Federacije Bosne i Hercegovine, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, donosi

ODLUKU O MJERAMA ZASTITE ZIVOTINJA OD ZARAZNIH I PARAZITARNIH BOLESTI I NJIHOVOM FINANSIRANJU U 1998. GODINI

I

Ovom odlukom odredjuju se zarazne i parazitne bolesti zivotinja koje se sprijecavaju, suzbijaju i iskorjenjivaju, a narocito imunoprofilakticke mjere, dijagnosticke pretrage u svrhu otkrivanja zaraznih bolesti, mjere za sprijecavanje parazitarnih bolesti, zoosanitarne mjere, oznacavanje zivotinja i odredjuju javne potrebe u zdravstvenoj zastiti zivotinja koje se finansiraju iz BudzetaProracuna kantona/zupanija i opcina.

II

Zarazne i parazitarne bolesti zivotinja koje se sprecavaju, suzbijaju i iskorjenjivaju provodjenjem mjera odredjenih ovom odlukom su:
1. Bruceloza ovaca i koza,
2. Enterotoksemija ovaca,
3. Q groznica ovaca i koza,
4. Zarazna sepavost ovaca,
5. Endoparazitoza ovaca i koza.

III

IMUNOPROFILAKTICKE MJERE

1. Enterotoksemija ovaca i dizenterija janjadi
Preventivno cijepljenje ovaca protiv enterotoksemije i janjadi protiv dizenterije vrsi se na podrucijima na kojima se enterotoksemija ovaca, odnosno dizenterija janjadi redovno pojavljuje i to: gravidne ovce u zadnjoj trecini graviditeta vakcinom tipa "C"; janjad starija od mjesec dana, siljezad i odrasle ovce u proljece vakcinom tipa "D". U oba slucaja moze se koristiti bivalentna vakcina tipa "C" i "D".
2. Zarazna sepavost ovaca
Preventivnom cijepljenju protiv zarazne sepavosti ovaca podlijezu sve ovce na podrucijima na kojima je ova bolest utvrdjena. Za cijepljenje se upotrebljava vakcina zarazne sepavosti ovaca pripremljena od odredjenih serotipova uzrocnika bolesti.

IV

DIJAGNOSTICKE PRETRAGE U SVRHU OTKRIVANJA ZARAZNIH BOLESTI

1. Bruceloza ovaca i koza
Dijagnostickom ispitivanju na brucelozu podlijezu sve priplodne ovce i koze starije od sest mjeseci. Dijagnostickom ispitivanju na brucelozu podlojezu i svi spolno zreli ovnovi i jarci.
2. Q groznica ovaca i koza
Dijagnostickom ispitivanju ovaca i koza na Q groznicu podlijez u sve ovce i koze starije od sest mjeseci, a posebno priplodne zivotinje. Ispitivanje iz predhodnog stava vrsi se seroloskom pretragom krvnog seruma zivotinja, koji se dostavlja radi ispitivanja na brucelozu. Dijagnosticki materijal za seroloska ispitivanja iz tac. 1. i 2. ove odluke duzna je da obezbijedi i dostavi veterinarska stanica ili veterinarska sluzba preduzeca, a laboratorijsko ispitivanje vrsi ovlastena veterinarska specijalisticka organizacija.

V

MJERE ZA SPRECAVANJE PARAZITARNIH BOLESTI

Tretiranje ovaca i koza protiv endoparazita, a narocito protiv fascioloze, zelucanocrijevnih i plucnih nematoda, vrsi veterinarska stanica ili veterinarska sluzba preduzeca, a kontrolu efikasnosti provedenog tretiranja ovlastena veterinarska specijalisticka organizacija. Sve preventivno cijepljenje, dijagnosticki ispitane i tretirane ovce i koze moraju biti obiljezene usnom markicom za ovce i koze.

VI

ZOOSANITARNE MJERE

1. U cilju efikasnije zdravstvene zastite zivotinja, zastite zdravlja ljudi i veterinarske zastite okolice, kao i kod postojanja epizootioloske indikacije, ovlastene organizacije provodit ce deratizaciju. Deratizacija se provodi u zivotinjskim nastambama i dvoristima, objektima za klanje zivotinja, preradu, proizvodnju i skladistenje namirnica zivotinjskog porijekla i drugim objektima gdje je njeno provodjenje od interesa za zdravstvenu zastitu zivotinja i ocuvanje zdravstvene ispravnosti zivotinjskih proizvoda. Deratizacija se provodi dva puta godisnje, a na poziv gradjana, preduzeca i drugih pravnih lica i cesce.
2. Radi zastite zivotinja od zaraznih, parazitarnih i drugih opasnih bolesti, drzaoci zivotinja u intenzivnim uzgojimafarmama, duzni su uspostaviti veterinarskosanitarni red, a narocito: moraju se osigurati ekonomska dvorista i zivotinjske nastambe od nekontrolisanog ulaska i izlaska ljudi, zivotinja i vozila; postaviti i odrzavati uredjaje za dezinfekciju osoba i vozila koja ulaze u ekonomsko dvoriste i zivotinjske nastambe, a radnicima i posjetiocima osigurati zastitnu odjecu i obucu; Strana 1073 pomije i otpaci koji se koriste kao hrana za svinje, moraju se prethodno prokuhavati.

VII

OZNACAVANJE ZIVOTINJA

1. Oznacavanje goveda
Goveda starija od dva mjeseca, izuzev goveda pod selekcijskom kontrolom, moraju se oznaciti propisanom usnom markicom. Sva goveda bez obzira na starost, pri stavljanju u unutrasnji promet ili za izvoz, moraju biti oznacena propisanom usnom markicom.
2. Oznacavanje ovaca i koza
Ovce i koze, te njihov podmladak obavezno se oznacavaju propisanom usnom markicom prije stavljanja u unutrasnji promet ili za izvoz, odnosno otpremanje na ispasu na podrucje druge opcine.
3. Oznacavanje svinja
Svinje starije od dva mjeseca, izuzev rasplodnih svinja pod selekcijskom kontrolom kao i sve svinje koje se stavljaju u unutrasnji promet ili za izvoz, bez obzira na starost, moraju biti oznacene propisanom usnom markicom.
4. Oznacavanje konja
Svi konji pri stavljenju u unutrasnji promet ili za izvoz, kao i konji koji se otpremaju na sportske priredbe, izlozbe i sl. moraju biti oznaceni paljenim zigom brojcane oznake u kopitu ili zigom na kozi vrata, sedlistu ili butu, odnosno u prilogu obavezne dokumentacije raspolagati sa odgovarajucim dokumentom za konje ovjerenim od strane opcinskog veterinarskog inspektora, sa detaljnim opisom grla, bojom i svim identifikacijskim znakovima i oznakama. Konji za klanje namijenjeni unutrasnjem prometu ili za izvoz, uz propisanu oznaku "S" paljenim zigom u kopitu, mogu biti oznaceni dlakorezom ili na jedan od nacina iz stava 1. ove tacke. Zdrebad za klanje do starosti sest mjeseci, namijenjena unutras njem prometu ili za izvoz, moze biti oznacena dlakorezom ili drugom od propisanih oznaka.
5. Zivotinje pod selekcijskom kontrolom
Rasplodna goveda i svinje pod selekcijskom kontrolom koja su vec oznacena od strane selekcijske sluzbe, moraju se oznaciti ovom odlukom propisanom usnom markicom prije stavljanja u unutrasnji promet ili za izvoz. Od odredbi navedenih pod tackom 3. ove glave, izuzimaju se samo tovne svinje namijenjene klanju u unutrasnjem prometu, a porijeklom sa farmi kojih se maticno stado nalazi pod selekcijskom kontrolom ili su isporucene iz drugih tovilista, koja se pune, odnosno snabdijevaju iskljucivo sa prasadi porijeklom sa farmi pod selekcijkom kontrolom. Tovne svinje iz stava 2. ove tacke moraju biti oznacene propisanim tetoviranim brojem(selekcijskom sifrom farme) na desnoj uski ili butu u skladu sa dodijeljenim sifarskim oznakama.
6. Provodjenje oznacavanja zivotinja
Propisano obavezno oznacavanje zivotinja organizira kantonalno/z upanijski organ uprave nadlezan za poslove veterinarstva putem kantonalnih/zupanijskih veterinarskih inspektora, a obavljaju ga strucne sluzbe veterinarskih stanica. Propisano obavezno oznacavanje zivotinja u objektima specijalizirane stocarske proizvodnjevecim farmama, organiziraju opcinski veterinarski inspektori, a obavljaju strucne sluzbe farmi. Nadzor nad postupkom oznacavanja zivotinja obavljaju kantonalni/z upanijski i opcinski veterinarski inspektori. Veterinarske stanice duzne su voditi registar oznacenih rasplodnih zivotinja, kao i evidenciju svih ostalih oznacenih zivot inja pripadajuceg epizootioloskog podrucja na propisanim obrascima "Registar oznacenih rasplodnih zivotinja" i "Evidencija oznacenih zivotinja". Veterinarske stanice duzne su dokumentaciju iz stava 4. ove tacke dostavljati Federalnom i kantonalnom/zupanijskom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i sumarstva u roku od sedam dana za protekli mjesec. Izdavanje i distribuciju usnih markica uz obavezno oznacavanje zivotinja kao i propisanih obrazaca dokumentacije o oznacenim zivotinjama te obradu podataka, vrsi Veterinarski fakultet u Sarajevu. Veterinarski fakultet u Sarajevu vodi sredisnju Evidenciju oznacenih zivotinja i Registar oznacenih rasplodnih zivotinja te je duzan Ministarstvu Sektoru za veterinarstvo dostavljati mjesecne izvjestaje o distribuciji usnih markica i broju oznacenih zivotinja. Uvezene zivotinje iz tac. 1, 2, 3. i 4. ukoliko su tokom provodjenja karantinskih mjera utvrdjene zdravim, moraju se oznaciti na propisani nacin prije prestanka (zatvaranja) karantina. Usnom markicom oznacavaju se sve zivotinje u lijevoj uski. Oznaka usne markice sa brojem kantona/zupanije, slovom serije i tekucim brojem markice (prednji dio), mora se kod goveda nalaziti sa unutrasnje strane uske, a kod ovaca, koza i svinja s vanjske strane uske.
7. Usne markice sa pripadajucim sadrzajem
Usne markice se proizvode u dvije velicine i oblika. USNA MARKICA ZA GOVEDA za sve kategorije goveda namjenjuje se usna markica u donjem dijelu pravougaonog oblika sa trouglasto izduzenim gornjim dijelom za vjesanje i spoj, zaobljenih uglova, dimenzije 49 x 42 mm, u zutoj boji, sa slijedecim oznakama: na licu prednje strane, gore u trouglastom se dijelu navodi dvoznamenkasta brojcana oznaka kantona i broj serije (slovo) velicine 7 mm te ispod nje tekuci petoznamenkasti broj markice utisnut znakovima crne boje, velicine 10 mm. Na nalicju prednjeg dijela markice reljefno je, istaknuta u boji materijala, oznaka u obliku elipse dimenzija osi 27 x 20 mm, sa tekstom: "FBIH VETERINARSKA INSPEKCIJA", te oznaka proizvodjaca. Na poledjini spojnog kruznog dijela promjera 30 mm utisnuta je crnim znakovima oznaka "FBIH" i troznamenkasta oznaka broja opcine velicine znakova od 7 mm. USNA MARKICA ZA OVCE, KOZE i SVINJEproizvodi se u obliku izduzenog pravougaonika zaobljenih uglova sa spojem na jednom kraju u dimenzijama 50 x 16 mm. Spojni dio je kruznog oblika promjera 30 mm. Na licu prednjeg dijela utisnuta je u crnoj boji oznaka slova serije i tekuci petoznamenkasti broj markice velicine znakova 8 mm. Na nalicju prednjeg dijela markice reljefno je istaknuta, u boji materijala, oznaka u obliku elipse dimenzija osi 20 x 12 mm sa tekstom: "FBIH VETERINARSKA INSPEKCIJA" te oznaka proizvodjaca. Na nalicju spojnog dijela promjera 30 mm utisnuta je, crnim znakovima velicine 5 mm, oznaka "FBIH" i troznamenkasta oznaka opcine. Usna markica za SVINJE proizvodi se u zutoj osnovnoj boji materijala. Usna markica za OVCE i KOZE proizvodi se u svijetlocrvenoj osnovnoj boji materijala. Obrasci usnih markica za pojedine vrste zivotinja sa pripadajuc im sadrzajem i propisani obrasci dokumentacije o obaveznom oznacavanju zivotinja: "Registar oznacenih rasplodnih zivotinja" (Obrazac broj 2.) stampani su uz ovu naredbu i cine njen sastavni dio.

VIII

FINANSIRANJE MJERA

Javne potrebe u zdravstvenoj zastiti zivotinja koje se finansiraju iz BudzetaProracuna kantona/zupanije i opcina su:
1. Preventivno cijepljenje protiv enterotoksemije ovaca i dizenterije janjadi i zarazne sepavosti ovaca (glava II tac. 1. i 2. ove odluke);
2. Uzimanje krvi za serolosku pretragu na brucelozu i Q groznicu ovaca i koza (glava III tac. 1. i 2. ove odluke) i seroloska pretraga krvnog seruma zivotinja;
3. Protivparazitno tretiranje ovaca i koza protiv fascioloze, zelucanocrijevnih i plucnih nematoda;
4. Oznacivanje zivotinja;
5. Klinicke, patomorfoloske i laboratorijske pretrage radi razjasnjenja problema koji moze nanijeti znacajne ekonomske stete i poremecaje, na zahtjev Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i sumarstva.

IX

PROVODJENJE MJERA

Dijagnosticke i druge pretrage propisane ovom odlukom obavljat ce veterinarske specijalisticke organizacije. Jedinstvene cijene veterinarskih usluga koje se provode na osnovu odredbi ove odluke utvrdjuju se uz saglasnost Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i sumarstva.

X

Ova odluka stupa na snagu danom objavljivanja u "Sluzbenim novinama Federacije BiH".
Broj V172/98 17. jula 1998. godine Sarajevo
Premijer Edhem Bicakcic, s.r.

 

 

 


Federalni zakoni

Zakoni Tuzlanskog kantona

Službene novine Tuzlanskog kantona

 
OSTALE VIJESTI
Potres magnitude 5.6 pogodio područje Indonezije
Novinarska udruženja osudila zatvaranje Al Jazeere u Izraelu
Macron: Izraelske operacije u Gazi moraju prestati
Trump usporedio Bidenovu administraciju s Gestapom
Upozorenje obavještajaca: Rusija planira sabotaže diljem Europe
Panamci biraju novog predsjednika
U bunaru u Meksiku nađena 4 tijela. Troje pripada nestalim turistima
VIDEO U Izraelu zabranjena Al Jazeera, policija upala u njihov ured
Što se događa s njemačkim obrazovnim sustavom?
Xi u Parizu: Kina i Francuska su primjer miroljubivog suživota i suradnje
Evo kako izgleda masovni turizam na Kanarskim otocima: Plaće su niske, smeće posvuda
Aktivistica za ženska prava u Saudijskoj Arabiji osuđena na 11 godina zatvora
Mladića u Sjevernoj Irskoj čavlima zabili za ogradu. Prevezen je u bolnicu
Izraelska vlada zabranila rad Al Jazeere
Netanyahu: Zaustavljanje rata u Gazi u ovom trenutku zadržalo bi Hamas na vlasti
Kreće lov na muškarce koji su napustili Ukrajinu?
Hezbolah lansirao desetke raketa na Izrael. "Ovo je odmazda za ubijenu obitelj"
Antisemitizam eksplodirao posljednjih mjeseci. "Godina nije 1938., čak ni 1933."
Najveća predaja u povijesti SAD-a, nakon koje je uslijedio ratni zločin
Rusi uništavaju ukrajinski energetski sustav. "Šteta je veća od milijardu dolara"






Google






Rezultati

STARE ANKETE

KAPIJA

25-05-1995



OSTALE VIJESTI
Potres magnitude 5.6 pogodio područje Indonezije
Novinarska udruženja osudila zatvaranje Al Jazeere u Izraelu
Macron: Izraelske operacije u Gazi moraju prestati
Trump usporedio Bidenovu administraciju s Gestapom
Upozorenje obavještajaca: Rusija planira sabotaže diljem Europe
Panamci biraju novog predsjednika
U bunaru u Meksiku nađena 4 tijela. Troje pripada nestalim turistima
VIDEO U Izraelu zabranjena Al Jazeera, policija upala u njihov ured
Što se događa s njemačkim obrazovnim sustavom?
Xi u Parizu: Kina i Francuska su primjer miroljubivog suživota i suradnje
Evo kako izgleda masovni turizam na Kanarskim otocima: Plaće su niske, smeće posvuda
Aktivistica za ženska prava u Saudijskoj Arabiji osuđena na 11 godina zatvora
Mladića u Sjevernoj Irskoj čavlima zabili za ogradu. Prevezen je u bolnicu
Izraelska vlada zabranila rad Al Jazeere
Netanyahu: Zaustavljanje rata u Gazi u ovom trenutku zadržalo bi Hamas na vlasti
Kreće lov na muškarce koji su napustili Ukrajinu?
Hezbolah lansirao desetke raketa na Izrael. "Ovo je odmazda za ubijenu obitelj"
Antisemitizam eksplodirao posljednjih mjeseci. "Godina nije 1938., čak ni 1933."
Najveća predaja u povijesti SAD-a, nakon koje je uslijedio ratni zločin
Rusi uništavaju ukrajinski energetski sustav. "Šteta je veća od milijardu dolara"


SVASTARIJE


Osmrtnicama ba

Hamas ima jedan ključni uvjet za primirje. Izraelu je potpuno neprihvatljiv

Rusija raspisala tjeralicu za Zelenskim

Miralem Pjanić se oprostio od reprezentacije Bosne i Hercegovine

U Japanu podižu ogradu. Ne žele da turisti fotografiraju planinu: ˝Nepristojni su˝

Dan kada su Hajduk i Zvezda zagrljeni plakali, a krcati Poljud pjevao ˝Druže Tito...˝

Rusija: Ukrajina je napala Krim moćnim raketama koje je poslao SAD

Sve više mrtvih u poplavama u Brazilu. Nema struje i neta, evakuirano 23.000 ljudi

VIDEO Ukrajinci moćnom američkom raketom ubili 116 Rusa daleko od fronte

Britanija: Ukrajina može koristiti naše oružje za napade unutar Rusije

Prijavljeno 17 avioprijevoznika: ˝Lažu u reklamama˝





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi