TUZLA - TUZLARIJE NET
       
Subota 4.5.2024       
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
    
Tuzlarije
  
   
  TZ VIJESTI - VIJESTI IZ MINUTE U MINUTU - TOP VIJESTI 24 SATA - TUZLARIJE - BILTEN GRADA - BILTEN KANTONA - OBRAZOVANJE - FORUM
 








04.05.2024 - 13h
INDEKS KVALITETA ZRAKA
83
UMJERENO ZAGADJEN
Upozorenje: Neke zagađujuće materije mogu uzrokovati zdravstvene probleme osobama koje su veoma osjetljive na zagađenje zraka. Takve osobe trebaju izbjegavati boravak vani i smanjiti naprezanje tokom boravka vani.

ŽIV LUK SAR ZEN TUZ
zrak.ekoakcija.org






ON LINE KORISNICI - 100

Users in Chat
TUZLARIJE CHAT

Tuzlarije



Uredbe

Na temelju clanka 31. Zakona o radnim odnosima i placama sluzbenika organa uprave u Federaciji Bosne i Hercegovine ("Sluzbene novine Federacije BiH", broj 13/98) Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na prijedlog federalnog ministra pravde, donosi

UREDBU O UVJETIMA I NACINU POLAGANJA STRUCNOG UPRAVNOG ISPITA SLUZBENIKA ORGANA UPRAVE I SLUZBI ZA UPRAVU

I OPSE ODREDBE

Clanak 1.

Ovom uredbom uredjuju se uvjeti, program i nacin polaganja strucnog upravnog ispita (u daljnjem tekstu: strucni ispit) pred Federalnom komisijom za polaganje strucnog upravnog ispita (u daljnjem tekstu: Federalna komisija) sluzbenika i vjezbenika organa uprave i sluzbi za upravu u Federaciji Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: Federacija).

Clanak 2.

Strucni ispit, sukladno Zakonu o radnim odnosima i placama sluzbenika organa uprave u Federaciji Bosne i Hercegovine i ovoj uredbi, pred Federalnom komisijom duzni su polagati sluzbenici i vjezbenici srednje, vise i visoke skolske spreme u federalnim organima uprave i federalnim ustanovama, drugim federalnim institucijama i u poduzecima (drustvima) i drugim pravnim osobama kojima je federalnim zakonom povjereno obavljanje javnih ovlasti (u daljnjem tekstu: institucije koje imaju javne ovlasti), kao i sluzbenici i vjezbenici u organima uprave i ustanovama kantonazupanija i gradskim i opcinskim sluzbama za upravu (u daljnjem tekstu: organi uprave i sluzbe za upravu) i poduzecima (drustvima) i drugim pravnim osobama kojima je kantonalnimz upanijskim zakonom povjereno obavljanje javnih ovlasti. Strucni ispit iz stavka 1. ovog clanka polaze se radi stjecanja uvjeta za rad na upravnim i drugim strucnim poslovima iz osnovne djelatnosti organa uprave i sluzbi za upravu, odnosno na upravnim poslovima u institucijama koje imaju javne ovlasti, sukladno propisu o poslovima iz osnovne djelatnosti, odnosno pomocnotehnickim poslovima organa uprave i sluzbi za upravu iz clanka 31. Zakona o radnim odnosima i placama sluzbenika organa uprave u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Clanak 3.

Vjezbenici u organima uprave i sluzbama za upravu i u institucijama koje imaju javne ovlasti polazu strucni ispit po isteku vjezbenickog staza od jedne godine za vjezbenike s visokom i visom skolskom spremom, odnosno sest mjeseci za vjezbenike sa srednjom skolskom spremom. Radi stjecanja uvjeta za rad na upravnim i drugim strucnim poslovima u organima uprave i sluzbama za upravu i institucijama koje imaju javne ovlasti, strucni ispit mogu polagati i osobe koje se nalaze na radu u drugim organima vlasti i institucijama, odnosno u poduzecima (drustvima) i drugim pravnim osobama na teritoriju Federacije. Ove osobe mogu polagati strucni ispit kada po zavrsenoj visokoj, odnosno visoj skolskoj spremi provedu na radu u tim organima, institucijama, poduzecima (drustvima) i drugim pravnim osobama najmanje jednu godinu, a po zavrsenoj srednjoj skolskoj spremi najmanje sest mjeseci. Sluzbenici iz clanka 44. Zakona o radnim odnosima i placama sluzbenika organa uprave u Federaciji Bosne i Hercegovine, polazu strucni ispit sukladno uvjetima utvrdjenim u toj zakonskoj odredbi.

II PROGRAM STRUCNOG ISPITA

Clanak 4.

Strucni ispit obuhvaca sljedece predmete: 1. Osnove ustavnog sustava, 2. Osnove uprave u Federaciji, 3. Upravni postupak i upravni spor, 4. Radne odnose, 5. Kancelarijsko poslovanje u organima uprave i sluzbama za upravu.

Clanak 5.

Program strucnog ispita sadrzi gradivo, pravne izvore i literaturu za svaki predmet iz clanka 4. ove uredbe. Program strucnog ispita propisuje federalni ministar pravde. Program strucnog ispita objavljuje se u "Sluzbenim novinama Federacije BiH".

III SASTAV FEDERALNE KOMISIJE I NACIN POLAGANJA STRUCNOG ISPITA

Clanak 6.

Federalna komisija sastoji se od predsjednika i cetiri clana koje imenuje rjesenjem federalni ministar pravde. Predsjednik i clanovi Federalne komisije mogu imati zamjenike. Predsjednik i clanovi Federalne komisije i njihovi zamjenici imenuju se iz reda diplomiranih pravnika koji su se istakli u radu na normativnopravnim, upravnim i drugim strucnim poslovima u federalnim organima uprave i drugim federalnim institucijama, kao i u radu na upravnim poslovima u sudskim i drugim institucijama. Federalna komisija se imenuje za period od dvije godine.

Clanak 7.

Rjesenjem o imenovanju Federalne komisije odredjuju se ispitivaci za svaki predmet iz clanka 4. ove uredbe. Rjesenjem iz stavka 1. ovog clanka odredjuje se i zapisnicar na strucnom ispitu i njegov zamjenik i utvrdjuju njihovi poslovi i zadaci.

Clanak 8.

Polaganje strucnog ispita obavlja se na pismeni zahtjev kandidata. Kandidati iz clanka 2. ove uredbe, zahtjev za polaganje strucnog ispita podnose Federalnom ministarstvu pravde. Uz zahtjev se prilaze: 1. uvjerenje o zavrsenoj skolskoj spremi, 2. uvjerenje ili potvrda o pripravnickom stazu, odnosno o radnom stazu. Federalno ministarstvo pravde donosi rjesenje kojim odobrava polaganje strucnog ispita za kandidate koji ispunjavaju propisane uvjete, odnosno rjesenje kojim se odbija zahtjev za polaganje strucnog ispita za kandidate koji ne ispunjavaju propisane uvjete.

Clanak 9.

U rjesenju kojim je kandidatu odobreno polaganje strucnog ispita odredjuje se vrijeme polaganja strucnog ispita. U rjesenju kojim se odbija zahtjev za polaganje strucnog ispita navodi se razlog zbog kojeg se zahtjev odbija. Protiv rjesenja iz st. 1. i 2. ovog clanka moze se izjaviti zalba federalnom ministru pravde u roku od 15 dana od dana prijema rjesenja.

Clanak 10.

Strucni ispit se polaze u sjedistu Federalnog ministarstva pravde. Izuzetno, po odobrenju federalnog ministra pravde, strucni ispit pred Federalnom komisijom moze se polagati i van sjedista organa iz stavka 1. ovog clanka, ako za to postoje opravdani razlozi.

Clanak 11.

Strucni ispit se sastoji iz pismenog i usmjenog dijela. Zadatak iz pismenog dijela strucnog ispita daje clan Federalne komisije koga odredi komisija, a sastoji se od rjesavanja prakticnog pitanja iz oblasti upravnih i drugih strucnih poslova osnovne djelatnosti organa uprave, odnosno sluzbe za upravu. Pri izboru zadataka za pismeni dio strucnog ispita kandidatu s visokom skolskom spremom daje se pismeni zadatak iz najsloz enijih upravnih poslova, kandidatu s visom skolskom spremom iz slozenih poslova, a kandidatu sa srednjom skolskom spremom, po pravilu, iz oblasti kancelarijskog poslovanja.

Clanak 12.

Pri izradi pismenog zadatka kandidat se moze sluziti samo zakonskim i podzakonskim propisima. Izradu pismenog zadatka moze trajati najduze dva sata. Pismeni zadatak radi se prije pristupanja polaganja usmenog dijela strucnog ispita.

Clanak 13.

Na usmenom dijelu strucnog ispita provjerava se osposobljenost kandidata za prakticnu primjenu propisa iz oblasti predmeta iz clanka 4. ove uredbe, a u okviru materije koja je sadrzana u programu svakog predmeta iz clanka 5. ove uredbe. Na usmenom dijelu strucnog ispita ispitivaci su duzni kandidate ispitivati samo o materiji koja je obuhvacena programom ispita za visoku, visu, odnosno srednju strucnu spremu koji se donosi po osnovu clanka 5. ove uredbe. Usmeni dio strucnog ispita je javan.

Clanak 14.

Po zavrsenom usmenom dijelu strucnog ispita, Federalna komisija odlucuje o uspjehu kandidata, bez prisustva javnosti. Konacan uspjeh kandidata ocjenjuje se prema ukupno pokazanom znanju na pismenom i usmenom dijelu strucnog ispita. Komisija odlucuje o uspjehu kandidata ocjenom "polozio strucni ispit", ili "nije polozio strucni ispit", ili "upucen na popravni ispit iz jednog predmeta" ili "upcen na popravni ispit iz dva predmeta".

Clanak 15.

Kandidat, koji na usmenom dijelu strucnog ispita ne pokaze zadovoljavajuce znanje iz jednog ili najvise dva predmeta, ima pravo da iz tih predmeta polaze popravni ispit. Vjezbenik i drugi kandidati koji na strucnom ispitu ne polozi jedan ili dva predmeta, popravni ispit iz tih predmeta polaze najranije u roku od 30 dana, a najkasnije u roku od 90 dana od dana polaganja strucnog ispita. Kandidat, odnosno vjezbenik, koji nije pristupio polaganju popravnog ispita u roku iz stavka 2. ovog clanka, smatra se da strucni ispit nije polozio. Ako kandidat, odnosno vjezbenik, u roku iz stavka 2. ovog clanka ne polozi popravni ispit, smatra se da strucni ispit nije polozio. Kandidat, odnosno vjezbenik, koji na strucnom ispitu pokaze nezadovoljavajuce znanje iz tri ili vise predmeta, smatra se da strucni ispit nije polozio.

Clanak 16.

Ako kandidat ne pristupi polaganju strucnog ispita u dan koji mu je odredjen za polaganje strucnog ispita, ili prije pocetka polaganja strucnog ispita izjavi da odustaje od ispita, smatra se da ispit nije polagao. Ako kandidat odustane od polaganja vec zapocetkog strucnog ispita, ili ne preda rad iz pismenog dijela strucnog ispita, smatra se da ispit nije polozio.

Clanak 17.

Zapoceto polaganje strucnog ispita moze se, izuzetno, odloziti na pismeni zahtjev kandidata, ako kandidat dokaze da zbog bolesti ili iz drugih opravdanih razloga nije sposoban da nastavi polaganje ispita. O odlaganju polaganja zapocetog ispita iz stavka 1. ovog clanka, odlucuje Federalna komisija vecinom glasova o cemu se u spisu sacinjava sluzbena zabiljeska koja sadrzi odluku komisije o odlaganju ispita, razlog odlaganja i datum kada kandidat treba da pristupi polaganju ispita.

Clanak 18.

Zapoceto polaganje strucnog ispita moze se odloziti do deset dana, a u izuzetno teskim zdravstvenim slucajevima i na rok od mjesec dana od dana odlaganja polaganja ispita. Ako kandidat ne pristupi polaganju strucnog ispita na dan odredjen prema stavku 2. clanka 17. ove uredbe smatra se da ispit nije polozio. U narocito teskim zdravstvenim slucajevima kandidata Federalna komisija moze rok iz stavka 1. ovog clanka, na pismeni zahtjev kandidata, produziti najvise do dva mjeseca od dana odlaganja polaganja ispita. Pri polaganju nastavka odlozenog strucnog ispita kandidat ne polaze one predmete koje je polozio do trenutka odlaganja polaganja ispita.

Clanak 19.

Kandidatu koji je polozio strucni ispit Federalno ministarstvo pravde izdaje uvjerenje o polozenom strucnom ispitu. Uvjerenje o polozenom strucnom ispitu sadrzi: zaglavlje koje obuhvacanaziv organa, naziv Federalne komisije, broj i datum izdavanja uvjerenja, ime i prezime kandidata, godinu i mjesto rodjenja, skolu, odnosno fakultet koji je zavrsio i kada, datum polozenog strucnog ispita, pecat i potpis federalnog ministra pravde. U uvjerenju, u dijelu koji se odnosi na ocjenu o polozenom strucnom ispitu, navode se rijeci: "polozio strucni ispit za visoku skolsku spremu", ili "polozio strucni ispit za visu skolsku spremu", odnosno "polozio strucni ispit za srednju skolsku spremu".

Clanak 20.

Kandidat koji nije polozio strucni ispit moze ponovno pristupiti polaganju strucnog ispita po isteku roka od 60 dana od dana polaganja ispita.

Clanak 21.

Troskove polaganja strucnog ispita za vjezbenike i kandidate iz clanka 2. ove uredbe, snosi organ uprave i sluzba za upravu, odnosno institucija koja ima javne ovlasti u kojima se ti kandidati nalaze u radnom odnosu. Troskove polaganja strucnog ispita za kandidata iz stavka 2. clanka 3. ove uredbe, snosi kandidat, ukoliko organi, institucije, poduzeca (drustva) i druge pravne osobe navedene u tim odredbama ne odluce da oni snose te troskove.

Clanak 22.

Visinu naknade za troskove polaganja strucnog ispita pred Federalnom komisijom, rjesenjem odredjuje federalni ministar pravde. Predjedniku, clanovima komisije i njihovim zamjenicima, kao i zapisnicarima pripada naknada za rad u Federalnoj komisiji sto se odredjuje rjesenjem iz stavka 1. ovog clanka.

Clanak 23.

O polaganju strucnog ispita vodi se zapisnik u koji se unosi narocito: sastav komisije, datum i mjesto odrzavanja ispita, ime i prezime kandidata, postavljena ispitna pitanja i ocjena uspjeha kandidata. Zapisnik iz stavka 1. ovog clanka potpisuje predsjednik, clanovi komisije i zapisnicar. Zapisnik o polaganju strucnog ispita cuva se u spisu kandidata koji je polagao strucni ispit s ostalom dokumentacijom koja se odnosi na ispit.

Clanak 24.

Administrativnotehnicke poslove za rad Federalne komisije i evidenciju o kandidatima koji su polagali strucni ispit vodi Federalno ministarstvo pravde. Evidencija iz stavka 1. ovog clanka, vodi se u vidu knjige i sadrzi sljedece podatke: ime i prezime kandidata, godina rodjenja, naziv skole, odnosno fakulteta koji je zavrsio, datum polaganja strucnog ispita, ocjenu uspjeha na ispitu i broj, datum i mjesto izdavanja uvjerenja o polozenom strucnom ispitu. Evidencijska knjiga iz stavka 2. ovog clanka cuva se trajno.

IV KANTONALNA ZUPANIJSKA KOMISIJA ZA POLAGANJE STRUCNOG ISPITA KANDIDATA SREDNJE SKOLSKE SPREME

Clanak 25.

Uvjete, program, sastav i nacin rada kantonalnezupanijske komisije za polaganje strucog ispita vjezbenika i drugih kandidata srednje skolske spreme, sukladno odredbi clanka 29. Zakona o radnim odnosima i placama sluzbenika organa uprave u Federaciji Bosne i Hercegovine, kao i druga pitanja od znacaja za organizaciju i rad te komisije, utvrdjuje svojim propisom vlada kantonazupanije. Komisija iz stavka 1. ovog clanka, nadlezna je za polaganje strucnog ispita vjezbenika i drugih kandidata sa srednjom skolskom spremom koji rade u organima uprave kantonazupanije i drugim organima i institucijama kantonazupanije, institucijama koje imaju javne ovlasti, kao i gradskim, odnosno opcinskim sluzbama za upravu u poduzecima (drustvima) i drugim pravnim osobama s podrucja kantonazupanije.

Clanak 26.

Strucni ispit polozen pred komisijom iz stavka 1. clanka 25. ove uredbe, vazi na teritoriju Federacije kod svih organa uprave i sluzbi za upravu, institucija koje imaju javne ovlasti i drugih organa i institucija kod kojih je kao uvjet za rad predvidjen ovaj strucni ispit.

V PRIJELAZNE I ZAVR[NE ODREDBE

Clanak 27.

Osobe koje ispunjavaju uvjete iz clanka 28. Zakona o radnim odnosima i placama sluzbenika organa uprave u Federaciji Bosne i Hercegovine, smatra se da imaju polozen strucni ispit.

Clanak 28.

Osoba koja je polozila strucni ispit u okviru drugih struka, oslobadja se obveze polaganja strucnog ispita predvidjenog ovom uredbom, pod uvjetom da program tog ispita u osnovi odgovara sadrzaju programa strucnog ispita iz clanka 4. ove uredbe, s tim sto je obvezna polagati one predmete iz clanka 4. ove uredbe koji nisu polozeni u okviru ispita drugih struka.

Clanak 29.

Osoba koja je poslije polozenog strucnog ispita stekla visi stupanj skolske spreme od stupnja skolske spreme za koji je polozila strucni ispit, za obavljanje poslova i zadataka cije je vrsenje uvjetovano visim stupnjem skolske spreme mora imati polozen strucni ispit skolske spreme koju je naknadno stekla, sukladno Programom o strucnom ispitu.

Clanak 30.

Osobe koje su polozile strucni ispit za radnike organa uprave po propisima koji su se primjenjivali na teritoriju Federacije do dana stupanja na snagu ove uredbe, smatra se da imaju polozen strucni ispit predvidjen ovom uredbom.

Clanak 31.

Oslobadjanje od obveze polaganja strucnog ispita, sukladno odredbi clanka 28. ove uredbe, obavlja se na pismeni zahtjev zainteresirane osobe. Uz zahtjev se prilaze dokaz o polozenom ispitu i program po kojem je ispit polozen. Rjesenje o zahtjevu iz stavka 1. ovog clanka za osobe iz stavka 1. clanka 2. ove uredbe, koje strucni ispit polazu pred Federalnom komisijom, donosi Federalno ministarstvo pravde, a za osobe iz stavka 2. clanka 2. ove uredbe, koje strucni ispit polazu pred kantonalnomzupanijskom komisijom, rjesenje donosi nadlezni kantonalnizupanijski organ odredjen propisom iz clanka 25. ove uredbe.

Clanak 32.

O priznavanju strucnog ispita osoba koje su taj ispit polozile po propisima Republike Srpske, odlucuje federalni ministar pravde uzimajuci u obzir program po kojem je ispit polozen i program predvidjen ovom uredbom. Priznavanje ispita iz stavka 1. ovog clanka, vrsi se na pismeni zahtjev zainteresirane osobe s odgovarajucom dokumentacijom, o cemu se donosi rjesenje.

Clanak 33.

Odredbe ove uredbe primjenjuju se i na vjezbenike i sluzbenike u uredima i sluzbama organa zakonodavne vlasti, organa izvrsne vlasti, organima sudske vlasti, tuziteljstvima, pravobraniteljstvima, ustanovama za izvrsenje krivicnih sankcija i drugim organima i institucijama Federacije, kantonazupanije, grada i opcina, kod kojih je, u sukladno sa zakonom, kao uvjet za obavljanje poslova predvidjen polozen strucni ispit.

Clanak 34.

Pod radom u smislu clanka 3. ove uredbe, podrazumijeva se i rad koji je ostvaren u organima uprave i drugim organima, sudovima i drugim pravosudnim institucijama, poduzecima (drustvima) i drugim pravnim osobama koje su postojala na teritoriju Federacije, odnosno na teritoriju Bosne i Hercegovine do dana stupanja na snagu ove uredbe.

Clanak 35.

Federalni ministar pravde donijet ce program strucnog ispita iz clanka 5. ove uredbe, u roku od 15 dana od dana stupanja na snagu ove uredbe.

Clanak 36.

Danom stupanja na snagu ove uredbe prestaje primjena Uredbe o strucnom ispitu radnika organa uprave ("Sluzbeni list SRBiH", broj 22/80) i drugih propisa o strucnim ispitima radnika organa uprave koji su se primjenjivali na teritoriju Federacije do dana stupanja na snagu ove uredbe.

Clanak 37.

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Sluzbenim novinama Federacije BiH".

V broj 132/98 Sarajevo

Premijer Edhem Bicakcic, v. r.


Federalni zakoni

Zakoni Tuzlanskog kantona

Službene novine Tuzlanskog kantona

 
OSTALE VIJESTI
Poljakinja na misi za Maddie McCann: "To sam ja. Nisam lažov. Napravite DNK test"
Rus optužen za pranje novca u djelomično priznao krivnju u SAD-u
Biden rekao da su Japanci ksenofobi. Reagirao Tokio
VIDEO Ukrajina objavila snimku gomile uništenih ruskih tenkova: "Put do pakla"
Poljska osudila ruske kibernetičke napade: "I mi smo bili meta"
Rusi nemaju rješenje za jeftino ukrajinsko oružje: "Jednostavno nas spaljuju"
U Meksiku tragali za nestalim turistima. Našli tri tijela
Blinken: Hamas je jedina prepreka prekidu vatre u Gazi
Prerasta li rat u Ukrajini u svjetski?
Rusija: Ukrajina je napala Krim moćnim američkim raketama
Gradić u Japanu podiže ogradu. Ne želi da turisti fotografiraju planinu
Znatan rast globalnog tržišta mobitela
Kanada zbog ptičje gripe uvela stroža pravila za uvoz stoke iz SAD-a
SAD osudio napad na kamp za raseljene u Kongu
Rusi napali Harkiv. Krhotine dronova ozlijedile troje ljudi
Izraelci odveli doktora iz bolnice u Gazi. Umro u zatvoru četiri mjeseca kasnije
Konačno riješeno ubojstvo zbog kojeg su zahladili odnosi između Kanade i Indije
Gruzijski premijer Amerikancima: Ja vama nisam prigovarao zbog policijske brutalnosti
VIDEO Najgore poplave u Brazilu unazad 80 godina. Poginulo 37 ljudi, 75 nestalih
Hamasovci stižu u Kairo. Čeka se njihov odgovor na prijedlog Izraela






Google






Rezultati

STARE ANKETE

KAPIJA

25-05-1995



OSTALE VIJESTI
Poljakinja na misi za Maddie McCann: "To sam ja. Nisam lažov. Napravite DNK test"
Rus optužen za pranje novca u djelomično priznao krivnju u SAD-u
Biden rekao da su Japanci ksenofobi. Reagirao Tokio
VIDEO Ukrajina objavila snimku gomile uništenih ruskih tenkova: "Put do pakla"
Poljska osudila ruske kibernetičke napade: "I mi smo bili meta"
Rusi nemaju rješenje za jeftino ukrajinsko oružje: "Jednostavno nas spaljuju"
U Meksiku tragali za nestalim turistima. Našli tri tijela
Blinken: Hamas je jedina prepreka prekidu vatre u Gazi
Prerasta li rat u Ukrajini u svjetski?
Rusija: Ukrajina je napala Krim moćnim američkim raketama
Gradić u Japanu podiže ogradu. Ne želi da turisti fotografiraju planinu
Znatan rast globalnog tržišta mobitela
Kanada zbog ptičje gripe uvela stroža pravila za uvoz stoke iz SAD-a
SAD osudio napad na kamp za raseljene u Kongu
Rusi napali Harkiv. Krhotine dronova ozlijedile troje ljudi
Izraelci odveli doktora iz bolnice u Gazi. Umro u zatvoru četiri mjeseca kasnije
Konačno riješeno ubojstvo zbog kojeg su zahladili odnosi između Kanade i Indije
Gruzijski premijer Amerikancima: Ja vama nisam prigovarao zbog policijske brutalnosti
VIDEO Najgore poplave u Brazilu unazad 80 godina. Poginulo 37 ljudi, 75 nestalih
Hamasovci stižu u Kairo. Čeka se njihov odgovor na prijedlog Izraela


SVASTARIJE


Osmrtnicama ba

Miralem Pjanić se oprostio od reprezentacije Bosne i Hercegovine

U Japanu podižu ogradu. Ne žele da turisti fotografiraju planinu: ˝Nepristojni su˝

Dan kada su Hajduk i Zvezda zagrljeni plakali, a krcati Poljud pjevao ˝Druže Tito...˝

Rusija: Ukrajina je napala Krim moćnim raketama koje je poslao SAD

Sve više mrtvih u poplavama u Brazilu. Nema struje i neta, evakuirano 23.000 ljudi

VIDEO Ukrajinci moćnom američkom raketom ubili 116 Rusa daleko od fronte

Britanija: Ukrajina može koristiti naše oružje za napade unutar Rusije

Prijavljeno 17 avioprijevoznika: ˝Lažu u reklamama˝

Prije godinu dana dječak u Beogradu ubio 9 učenika i domara: ˝Smirivali su ga jauci˝

Orangutan sam sebe liječio ljekovitim biljem. ˝Sažvakanu biljku je nanosio na ranu˝





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi