TUZLA - TUZLARIJE NET
       
Subota 4.5.2024       
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
    
Tuzlarije
  
   
  TZ VIJESTI - VIJESTI IZ MINUTE U MINUTU - TOP VIJESTI 24 SATA - TUZLARIJE - BILTEN GRADA - BILTEN KANTONA - OBRAZOVANJE - FORUM
 








04.05.2024 - 15h
INDEKS KVALITETA ZRAKA
57
UMJERENO ZAGADJEN
Upozorenje: Neke zagađujuće materije mogu uzrokovati zdravstvene probleme osobama koje su veoma osjetljive na zagađenje zraka. Takve osobe trebaju izbjegavati boravak vani i smanjiti naprezanje tokom boravka vani.

ŽIV LUK SAR ZEN TUZ
zrak.ekoakcija.org






ON LINE KORISNICI - 128

Users in Chat
TUZLARIJE CHAT

Tuzlarije



Uredbe

Na osnovu clana 4. Zakona o privatizaciji preduzeca("Sluzbene novine Federacije BiH", broj 27/97) i na prijedlog
Agencije za privatizaciju u Federaciji Bosne i Hercegovine, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, donosi

UREDBU O IZMJENAMA I DOPUNAMA UREDBE O METODOLOGIJI ZA PRIPREMU PROGRAMA
I IZRADU POCETNOG BILANSA PREDUZECA ZA PRIVATIZACIJU

Clan 1.

U Uredbi o metodologiji za pripremu programa i izradu pocetnog bilansa preduzeca za privatizaciju ("Sluzbene novine Federacije BiH", broj 10/98) u clanu 1. u drugom redu iza zagrade dodaje se zarez i rijeci: "postupak izrade pocetnog bilansa", a u trecem redu iza rijeci "programa" dodaju se rijeci: "i pocetnog bilansa".

Clan 2.

Iza clana 18. dodaje se novo poglavlje III a. i novi cl. 18a. do 18u., koji glase:
" IIIa. IZRADA POCETNOG BILANSA

Clan 18a.

Peduzece priprema pocetni bilans stanja u skladu sa odredbama Zakona o pocetnom bilansu stanja preduzeca i banaka ("Sluzbene novine Federacije BiH", broj 12/98) i odredbama ove uredbe, osim opcina koje privatiziraju poslovne prostore na osnovu clana 29. Zakona o privatizaciji preduzeca.

Clan 18b.

Dokumentacionu osnovu za izradu pocetnog bilansa preduzec a cine knjigovodstveni dokumenti u skladu sa Zakonom o racunovodstvu ("Sluzbene novine Federacije BiH", br. 2/95 i 12/98).
Nadlezna agencija za privatizaciju ima pravo uvida u knjigovodstvenu dokumentaciju iz stava 1. ovog clana.
U pocetnom bilansu iskazuju se rezultati revizije prethodno izvrsene vlasnicke transformacije, u skladu sa Uredbom o reviziji prethodno izvrsene vlasnicke transformacije ("Sluzbene novine Federacije BiH", broj 1/98).

Clan 18c.

Preduzece je duzno za iznos nenominiranog kapitala uvecati, a za iznos nerasporedjenog gubitka umanjiti ostale oblike kapitala, srazmjerno njihovom ucescu u ukupnom kapitalu.

Clan 18d.

Preduzece je duzno vrijednost obaveza prema bankama po osnovu inostranih kredita dobijenih prije 31. 3. 1992. godine isknjiziti iz bilansa i za taj iznos uvecati drzavni/drustveni kapital.

Clan 18e.

Preduzece je duzno procijeniti vrijednost zemljista iz clana 3. stav 4. Zakona o pocetnom bilansu stanja preduzeca i banaka, u skladu sa odredbama Racunovodstvenog standarda 1Stalna sredstva u obliku stvari ("Sluzbene novine Federacije BiH", broj 2/95), i za iznos povecanja vrijednosti uvecati drzavni/drustveni kapital.
Upis promjene prava vlasnistva na nekretninama sa izgradjenim gradjevinskim zemljistem, u smislu stava 1. ovog
clana, ne smatra se prometnom nepokretnosti.

Clan 18f.

Opcina je duzna procijeniti vrijednost poslovnih prostora iz clana 29. Zakona o privatizaciji preduzeca u skladu sa odredbama Racunovodstvenog standarda 1 Stalna sredstva u obliku stvari, a sto predstavlja polaznu osnovu za utrvdjivanje pocetne cijene za privatizaciju.

Clan 18g.

Preduzece je duzno iz pocetnog bilansa isknjiziti vrijednost obaveza po kreditima domacih banaka sa stepenom naplativosti manjim od 50% i za taj iznos uvecati drzavni/drustveni kapital. Radnje iz stava 1. ovog clana preduzece provodi na osnovu pismene obavijesti banke.

Clan 18h.

Preduzece je duzno isknjiziti dionicki kapital u bankama u Federaciji Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: Federacija) i za taj iznos umanjiti drzavni/drustveni kapital.

Clan 18i.

Preduzece je duzno utvrditi saldo potrazivanja od Federacije po osnovu isporuka gotovih proizvoda, repromaterijala i opreme i obaveza preduzeca prema Federaciji po osnovu neplacenih carina, poreza, doprinosa i finansijskih pozajmica. Dugovni saldo iz stava 1. ovog clana preduzece ce isknjiziti i za tad iznos umanjiti drzavni/drustveni kapital. Potrazni saldo iz stava 1. ovog clana preduzece ce isknjiziti i za taj iznos uvecati drzavni/drustveni kapital.

Clan 18j.

Preduzece je duzno utvrditi saldo potrazivanja i obaveza nastalih do 31. 3. 1992. godine u odnosima sa pravnim i fizickim licima sa podrucja drugih republika bivse SFRJ i Republike Srpske.
Dugovni saldo iz stava 1. ovog clana preduzece ce isknjiziti i za taj iznos umanjiti iznos kapitala, srazmjerno ucescu pojedinih oblika kapitala u ukupnom kapitalu.
Potrazni saldo iz stava 1. ovog clana preduzece ce isknjiziti i za taj iznos uvecati iznos kapitala, sramjerno ucescu pojedinih oblika kapitala u ukupnom kapitalu.

Clan 18k.

Preduzece je duzno iz poslovnih knjiga isknjiziti stvari koje nisu u posjedu, odnosno pod kontrolom preduzeca i za taj iznos umanjiti iznos kapitala, srazmjerno ucescu pojedinih oblika kapitala u ukupnom kapitalu. Ako kapital preduzeca nije dovoljan za isknjizavanje stvari iz stava 1. ovog clana, isknjizavanje se vrsi na teret obaveza preduzeca, prema slijedecem redoslijedu:
dugorocne obaveze prema preduzecima u iskljucivom
drzavnom/drustvenom vlasnistvu;
dugorocne obaveze prema bankama iz clana 3. stav 1.
Zakona o privatizaciji banaka ("Sluzbene novine Federacije BiH", broj 12/98), osim obaveza po osnovu kredita
dobijenih od medjunarodnih institucija posredstvom domacim bankama; ostale dugorocne obaveze.

Clan 18l.

Preduzece je duzno iz poslovnih knjiga isknjiziti iznos ratne stete na stalnim i obrtnim sredstvima i za taj iznos umanjiti iznos kapitala, srazmjerno ucescu pojedinih oblika kapitala u ukupnom kapitalu. Ako kapital preduzeca nije dovoljan za isknjizavanje stvari iz stava 1. ovog clana, isknjizavanje se vrsi na teret obaveza preduzeca, prema slijedecem redoslijedu:
dugorocne obaveze prema preduzecima u iskljucivom
drzavnom/drustvenom vlasnistvu;
dugorocne obaveze prema bankama iz clana 3. stav 1.
Zakona o privatizaciji banaka osim obaveza po osnovu kredita dobijenih od medjunarodnih institucija posredstvom
domacih banaka;
ostale dugorocne obaveze.

Clan 18m.

Preduzece je duzno iz poslovnih knjiga isknjiziti knjigovodstvenu vrijednost stanova na kojima postoji stanarsko pravo, na teret drzavnog/drustvenog kapitala.

Clan 18n.

Ako je prema ranijim propisima preduzece izvrsilo isknjizivanje stavki iz pasivog i neutralnog podbilansa i evidentiralo ih u vanbilansnu evidenciju, isknjizavanje se vrsi iz vanbilansne evidencije.

Clan 18o.

Preduzece je duzno nadleznoj agenciji za privatizaciju dostaviti korigovani Aktivni podbilans ako je vrsilo prodaju stvari i prava sadrzanih u Pasivnom podbilansu. Iznos dobijen od prodaje iz stava 1. ovog clana preduzece
knjizi obrnuto od isknjizavanja.

Clan 18p.

Ukoliko se do prihvacanja pocetnog bilansa od strane nadlezne agencije za privatizaciju, ne naplate iskazana
potrazivanja u Aktivnom podbilansu kojima je rok naplate istekao, iskazuju se kao sumnjiva ili sporna potrazivanja u skladu sa Racunovodstvenim standardom 5Kratkorocna potrazivanja i razgranicenja.
Po odobravanju programa privatizacije preduzece isknjizava sumnjiva ili sporna potrazivanja.

Clan 18r.

Lica koja nisu izmirila obaveze iz clana 18p. ove uredbe ne mogu sudjelovati u kupovini imovine, udjela ili dionica preduzec a koja se privatiziraju na teritoriji Federacije sve do potpunog izmirenja svojih obaveza.

Clan 18s.

Novcana sredstva, naplacena po osnovu sumnjivih ili spornih potrazivanja iz clana 18p. ove uredbe, do pocetka realizacije programa privatizacije pripadaju preduzecu. Novcana sredstva, naplacena po osnovu sumnjivih ili spornih potrazivanja iz clana 18p. ove uredbe, poslije pocetka realizacije programa privatizacije pripadaju nadleznoj agenciji.

Clan 18t.

Preduzece je duzno nadleznoj agenciji za privatizaciju dostaviti korigovani Aktivni podbilans ako je vrsilo prodaju u skladu sa clanom 26. stav 1. tac. b) i c) Zakona o privatizaciji preduzeca.


Clan 18u.

Izuzetno od odredaba tacke 1.8. Racunovodstvenog standarda 1Stalna sredstva u obliku stvari, prihodi manji od neotpisane vrijednosti stalnog sredstva prodatog u postupku privatizacije, u skladu sa clanom 26. stav 1. tac. b) i c) i clanom 28. Zakona o privatizaciji preduzeca, ne terete neposredne rashode. Za razliku prihoda i knjigovodstvene vrijednosti stalnog sredstva iz stava 1. ovog clana umanjuje se drzavni/drustveni kapital."

Clan 3.

U nazivu poglavlja IV, iza rijeci PROGRAMA dodaju se rijeci: "I POCETNOG BILANSA".

Clan 4.

Iza clana 21. dodaju se novi cl. 21a. i 21b., koji glase:

"Clan 21a.

Ukoliko pocetni bilans preduzeca ne sadrzi elemente utvrdjene zakonom i ovom uredbom, nadlezna agencija za privatizaciju pismeno ce obavijestiti preduzece o nedostacima i potrebnim ispravkama i dopunama, u roku od 15 dana od dana predaje pocetnog bilansa. Preduzece je duzno u roku od 15 dana od dana prijema obavjestenja iz stava 1. ovog clana dostaviti nadleznoj agenciji ispravke i dopune pocetnog bilansa.

Clan 21b.

U slucaju kada nadlezna agencija za privatizaciju utvrdi da pocetni bilans preduzeca nije izradjen na osnovu odgovarajucih knjigovodstvenih dokumenata u skladu sa zakonom i ovom uredbom, donijece rjesenje o odbijanju pocetnog bilansa u roku od 60 dana od dana predaje pocetnog bilansa. Preduzece je duzno u roku od 15 dana od dana prijema rjesenja iz stava 1. ovog clana dostaviti nadleznoj agenciji novi pocetni bilans stanja."

Clan 5.

Iza clana 24. dodaju se novi cl. 24a. i 24b., koji glase:

"Clan 24a.

Preduzece iz clana 3. stav 1. Zakona o pocetnom bilansu stanja preduzeca i banaka izradjuju konacni pocetni bilans u roku od 30 dana nakon provedenog postupka revizije u skladu sa Uredbom o nacinu raspolaganja spornom imovinom kada dva ili vise preduzeca u svojim pocetnim bilansima iskazuju ista prava, iste stvari, iste obaveze i isti kapital i o nacinu i postupku revizije tih preduzeca.

Clan 24b.

Ovlascuje se Agencija za privatizaciju u Federaciji BiH da propise oblik i sadrzaj obrazaca za iskazivanje podataka iz pocetnog bilansa u roku od sedam dana od dana donosenja ove uredbe."

Clan 6.

Ova uredba stupa na snagu danom objavljivanja u "Sluzbenim novinama Federacije BiH".

V broj 148/98
11. juna 1998. godine
Sarajevo


Premijer
Edhem Bicakcic, s. r.

 


Federalni zakoni

Zakoni Tuzlanskog kantona

Službene novine Tuzlanskog kantona

 
OSTALE VIJESTI
Rusija raspisala tjeralicu za Zelenskim
Moskva: Vježbe NATO-a dokaz su da se priprema na mogući rat s Rusijom
Poljakinja na misi za Maddie McCann: "To sam ja. Nisam lažov. Napravite DNK test"
Rus optužen za pranje novca u djelomično priznao krivnju u SAD-u
Biden rekao da su Japanci ksenofobi. Reagirao Tokio
VIDEO Ukrajina objavila snimku gomile uništenih ruskih tenkova: "Put do pakla"
Poljska osudila ruske kibernetičke napade: "I mi smo bili meta"
Rusi nemaju rješenje za jeftino ukrajinsko oružje: "Jednostavno nas spaljuju"
U Meksiku tragali za nestalim turistima. Našli tri tijela
Blinken: Hamas je jedina prepreka prekidu vatre u Gazi
Prerasta li rat u Ukrajini u svjetski?
Rusija: Ukrajina je napala Krim moćnim američkim raketama
Gradić u Japanu podiže ogradu. Ne želi da turisti fotografiraju planinu
Znatan rast globalnog tržišta mobitela
Kanada zbog ptičje gripe uvela stroža pravila za uvoz stoke iz SAD-a
SAD osudio napad na kamp za raseljene u Kongu
Rusi napali Harkiv. Krhotine dronova ozlijedile troje ljudi
Izraelci odveli doktora iz bolnice u Gazi. Umro u zatvoru četiri mjeseca kasnije
Konačno riješeno ubojstvo zbog kojeg su zahladili odnosi između Kanade i Indije
Gruzijski premijer Amerikancima: Ja vama nisam prigovarao zbog policijske brutalnosti






Google






Rezultati

STARE ANKETE

KAPIJA

25-05-1995



OSTALE VIJESTI
Rusija raspisala tjeralicu za Zelenskim
Moskva: Vježbe NATO-a dokaz su da se priprema na mogući rat s Rusijom
Poljakinja na misi za Maddie McCann: "To sam ja. Nisam lažov. Napravite DNK test"
Rus optužen za pranje novca u djelomično priznao krivnju u SAD-u
Biden rekao da su Japanci ksenofobi. Reagirao Tokio
VIDEO Ukrajina objavila snimku gomile uništenih ruskih tenkova: "Put do pakla"
Poljska osudila ruske kibernetičke napade: "I mi smo bili meta"
Rusi nemaju rješenje za jeftino ukrajinsko oružje: "Jednostavno nas spaljuju"
U Meksiku tragali za nestalim turistima. Našli tri tijela
Blinken: Hamas je jedina prepreka prekidu vatre u Gazi
Prerasta li rat u Ukrajini u svjetski?
Rusija: Ukrajina je napala Krim moćnim američkim raketama
Gradić u Japanu podiže ogradu. Ne želi da turisti fotografiraju planinu
Znatan rast globalnog tržišta mobitela
Kanada zbog ptičje gripe uvela stroža pravila za uvoz stoke iz SAD-a
SAD osudio napad na kamp za raseljene u Kongu
Rusi napali Harkiv. Krhotine dronova ozlijedile troje ljudi
Izraelci odveli doktora iz bolnice u Gazi. Umro u zatvoru četiri mjeseca kasnije
Konačno riješeno ubojstvo zbog kojeg su zahladili odnosi između Kanade i Indije
Gruzijski premijer Amerikancima: Ja vama nisam prigovarao zbog policijske brutalnosti


SVASTARIJE


Osmrtnicama ba

Rusija raspisala tjeralicu za Zelenskim

Miralem Pjanić se oprostio od reprezentacije Bosne i Hercegovine

U Japanu podižu ogradu. Ne žele da turisti fotografiraju planinu: ˝Nepristojni su˝

Dan kada su Hajduk i Zvezda zagrljeni plakali, a krcati Poljud pjevao ˝Druže Tito...˝

Rusija: Ukrajina je napala Krim moćnim raketama koje je poslao SAD

Sve više mrtvih u poplavama u Brazilu. Nema struje i neta, evakuirano 23.000 ljudi

VIDEO Ukrajinci moćnom američkom raketom ubili 116 Rusa daleko od fronte

Britanija: Ukrajina može koristiti naše oružje za napade unutar Rusije

Prijavljeno 17 avioprijevoznika: ˝Lažu u reklamama˝

Prije godinu dana dječak u Beogradu ubio 9 učenika i domara: ˝Smirivali su ga jauci˝





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi