TUZLA - TUZLARIJE NET
       
Subota 4.5.2024       
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
    
Tuzlarije
  
   
  TZ VIJESTI - VIJESTI IZ MINUTE U MINUTU - TOP VIJESTI 24 SATA - TUZLARIJE - BILTEN GRADA - BILTEN KANTONA - OBRAZOVANJE - FORUM
 








04.05.2024 - 15h
INDEKS KVALITETA ZRAKA
57
UMJERENO ZAGADJEN
Upozorenje: Neke zagađujuće materije mogu uzrokovati zdravstvene probleme osobama koje su veoma osjetljive na zagađenje zraka. Takve osobe trebaju izbjegavati boravak vani i smanjiti naprezanje tokom boravka vani.

ŽIV LUK SAR ZEN TUZ
zrak.ekoakcija.org






ON LINE KORISNICI - 100

Users in Chat
TUZLARIJE CHAT

Tuzlarije



Uredbe
Na osnovu clanka 4. Zakona o privatizaciji preduzeca("Sluzbene novine Federacije BiH", broj 27/97) i na prijedlog Agencije za privatizaciju u Federaciji Bosne i Hercegovine, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, donosi

UREDBU O IZMJENAMA I DOPUNAMA UREDBE O METODOLOGIJI ZA PRIPREMU PROGRAMA I IZRADU POCETNE BILANCE PODUZECA ZA PRIVATIZACIJU

Clanak 1.

U Uredbi o metodologiji za pripremu programa i izradu pocetne bilance poduzeca za privatizaciju ("Sluzbene novine Federacije BiH", broj 10/98) u clanku 1. u drugom redu iza zagrade dodaje se zarez i rijeci: "postupak izrade pocetne bilance", a u trecem redu iza rijeci "programa" dodaju se rijeci: "i pocetne bilance".

Clanak 2.

Iza clanka 18. dodaje se novo poglavlje III a. i novi cl. 18a. do 18u., koji glase:
" IIIa. IZRADA POCETNE BILANCE

Clanak 18a.

Poduzece priprema pocetnu bilancu stanja sukladno odredbama Zakona o pocetnoj bilanci stanja poduzeca i banaka ("Sluzbene novine Federacije BiH", broj 12/98) i odredbama ove uredbe, osim opcina koje privatiziraju poslovne prostore temeljem clanka 29. Zakona o privatizaciji poduzeca.

Clanak 18b.

Dokumentacijski temelj za izradu pocetne bilance poduzeca cine knjigovodstveni dokumenti sukladno Zakonu o racunovodstvu ("Sluzbene novine Federacije BiH", br. 2/95 i 12/98). Mjerodavna agencija za privatizaciju ima pravo uvida u knjigovodstvenu dokumentaciju iz stavka 1. ovog clanka. U pocetnoj bilanci iskazuju se rezultati revizije prethodno izvrsene vlasnicke transformacije, sukladno Uredbi o reviziji prethodno izvrsene vlasnicke transformacije ("Sluzbene novine Federacije BiH", broj 1/98).

Clanak 18c.

Poduzece je duzno za iznos nenominiranog kapitala uvecati, a za iznos nerasporedjenog gubitka umanjiti ostale oblike kapitala, srazmjerno sudjelovanju u ukupnom kapitalu.

Clanak 18d.

Poduzece je duzno vrijednost obveza prema bankama po osnovi inozemnih kredita dobijenih prije 31. 3. 1992. godine isknjiziti iz bilance i za taj iznos uvecati drzavni/drustveni kapital.

Clanak 18e.

Poduzece je duzno procijeniti vrijednost zemljista iz clanka 3. stavak 4. Zakona o pocetnoj bilanci stanja poduzeca i banaka, sukladno odredbama Racunovodstvenih normi 1stalna sredstva u obliku stvari ("Sluzbene novine Federacije BiH", broj 2/95), i za iznos povecanja vrijednosti uvecati drzavni/drustveni kapital. Upis promjene prava vlasnistva na nekretninama sa izgradjenim gradjevinskim zemljistem, u smislu stavka 1. ovog clanka, ne smatra se prometnom nepokretnosti.

Clanak 18f.

Opcina je duzna procijeniti vrijednost poslovnih prostora iz clanka 29. Zakona o privatizaciji poduzeca sukladno odredbama Racunovodstvenih normi 1 Stalna sredstva u obliku stvari, a sto predstavlja polazni temelj za utvrdjivanje pocetne cijene za privatizaciju.

Clanak 18g.

Poduzece je duzno iz pocetne bilance isknjiziti vrijednost obveza po kreditima domacih banaka sa stupnjom naplativosti manjim od 50% i za taj iznos uvecati drzavni/drustveni kapital. Radnje iz stavka 1. ovog clanka poduzece provodi temeljem pismene obavjesti banke.

Clanak 18h.

Poduzece je duzno isknjiziti dionicki kapital u bankama u Federaciji Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: Federacija) i za taj iznos umanjiti drzavni/drustveni kapital.

Clanak 18i.

Poduzece je duzno utvrditi saldo trazbina od Federacije temeljem isporuka gotovih proizvoda, repromaterijala i opreme i obveza poduzeca prema Federaciji po osnovi neisplacenih carina, poreza, doprinosa i financijskih pozajmica. Dugovni saldo iz stavka 1. ovog clanka poduzece ce isknjiziti i za taj iznos umanjiti drzavni/drustveni kapital. Potrazni saldo iz stavka 1. ovog clanka poduzece ce isknjiziti i za taj iznos uvecati drzavni/drustveni kapital.

Clanak 18j.

Poduzece je duzno utvrditi saldo trazbina i obveza nastalih do 31. 3. 1992. godine u odnosima sa pravnim i fizickim osobama sa podrucja drugih republika bivse SFRJ i Republike Srpske. Dugovni saldo iz stavka 1. ovog clanka poduzece ce isknjiziti i za taj iznos umanjiti iznos kapitala, srazmjerno sudjelovanju pojedinih oblika kapitala u ukupnom kapitalu. Potrazni saldo iz stavka 1. ovog clanka poduzece ce isknjiziti i za taj iznos uvecati iznos kapitala, sramjerno sudjelovanju pojedinih oblika kapitala u ukupnom kapitalu.

Clanak 18k.

Poduzece je duzno iz poslovnih knjiga isknjiziti stvari koje nisu u posjedu, odnosno pod kontrolom poduzeca i za taj iznos umanjiti iznos kapitala, srazmjerno sudjelovanju pojedinih oblika kapitala u ukupnom kapitalu.
Ako kapital poduzeca nije dostatan za isknjizavanje stvari iz stavka 1. ovog clanka, isknjizavanje se vrsi na teret poduzeca, prema sljedecem redoslijedu:
dugorocne obveze prema poduzecima u iskljucivom drzavnom/drustvenom vlasnistvu;
dugorocne obveze prema bankama iz clanka 3. stavak 1.
Zakona o privatizaciji banaka ("Sluzbene novine Federacije BiH", broj 12/98), osim obveza temeljem kredita
dobijenih od medjunarodnih institucija posredstvom domacih banaka; ostale dugorocne obveze.

Clanak 18l.

Poduzece je duzno iz poslovnih knjiga isknjiziti iznos ratne stete na stalnim i obrtnim sredstvima i za taj iznos umanjiti iznos kapitala, srazmjerno sudjelovanju pojedinih oblika kapitala u ukupnom kapitalu. Ako kapital poduzeca nije dostatan za isknjizavanje stvari iz stavka 1. ovog clanka, isknjizavanje se vrsi na teret obveza
poduzeca, prema sljedecem redoslijedu:
dugorocne obveze prema poduzecima u iskljucivom drzavnom/drustvenom vlasnistvu;
dugorocne obveze prema bankama iz clanka 3. stavak 1.
Zakona o privatizaciji banaka osim obveza po osnovi kredita dobijenih od medjunarodnih institucija posredstvom
domacih banaka; ostale dugorocne obveze.

Clanak 18m.

Poduzece je duzno iz poslovnih knjiga isknjiziti knjigovodstvenu vrijednost stanova na kojima postoji stanarsko pravo, na teret drzavnog/drustvenog kapitala.

Clanak 18n.

Ako je prema ranijim propisima poduzece izvrsilo isknjizivanje stavki iz pasivne i neutralne podbilance i evidentiralo ih u izvanbilancnu evidenciju, isknjizavanje se vrsi iz izvanbilanc ne evidencije.

Clanak 18o.

Poduzece je duzno mjerodavnoj agenciji za privatizaciju dostaviti korigiranu Aktivnu podbilancu ako je vrsilo prodaju stvari i prava sadrzanih u Pasivnoj podbilanci. Iznos dobijen od prodaje iz stavka 1. ovog clanka poduzece
knjizi obrnuto od isknjizavanja.

Clanak 18p.

Ukoliko se do prihvacanja pocetne bilance od strane mjerodavne agencije za privatizaciju, ne naplate iskazane trazbine u Aktivnoj podbilanci kojima je rok naplate istekao, iskazuju se kao sumnjive ili sporne trazbine sukladno Racunovodstvenim normama 5Kratkorocne trazbine i razgranicenja. Po odobravanju programa privatizacije poduzece isknjizava sumnjive ili sporne trazbine.

Clanak 18r.

Osobe koje nisu izmirile obveze iz clanka 18p. ove uredbe ne mogu sudjelovati u kupnji imovine, udjela ili dionica poduzeca koja se privatiziraju na teritoriji Federacije sve do potpunog izmirenja svojih obveza.

Clanak 18s.

Novcana sredstva, naplacena po osnovi sumnjivih ili spornih trazbina iz clanka 18p. ove uredbe, do pocetka realizacije programa privatizacije pripadaju poduzecu. Novcana sredstva, naplacena po osnovi sumnjivih ili spornih trazbina iz clanka 18p. ove uredbe, poslije pocetka realizacije programa privatizacije pripadaju mjerodavnoj agenciji.

Clanak 18t.

Poduzece je duzno mjerodavnoj agenciji za privatizaciju dostaviti korigiranu Aktivnu podbilancu ako je vrsilo prodaju sukladno clanku 26. stavak 1. toc. b) i c) Zakona o privatizaciji poduzeca.

Clanak 18u.

Izuzetno od odredaba tocke 1.8. Racunovodstvenih normi 1Stalna sredstva u obliku stvari, prihodi manji od neotpisane vrijednsoti stalnog sredstva prodatog u postupku privatizacije, sukladno clanku 26. stavak 1. toc. b) i c) i clanku 28. Zakona o privatizaciji poduzeca, ne terete neposredne rashode. Za razliku prihoda i knjigovodstvene vrijednosti stalnog sredstva iz stavka 1. ovog clanka umanjuje se drzavni/drustveni kapital."

Clanak 3.

U nazivu poglavlja IV, iza rijeci PROGRAMA dodaju se rijeci: "I POCETNE BILANCE".

Clanak 4.

Iza clanka 21. dodaju se novi cl. 21a. i 21b., koji glase:

"Clanak 21a.

Ukoliko pocetna bilanca poduzeca ne sadrzi elemente utvrdjene zakonom i ovom uredbom, mjerodavna agencija za privatizaciju pismeno ce obavijestiti poduzece o nedostacima i potrebitim ispravkama i dopunama, u roku od 15 dana od dana predaje pocetne bilance. Poduzece je duzno u roku od 15 dana od dana prijema obavjesti iz stavka 1. ovog clanka dostaviti mjerodavnoj agenciji ispravke i dopune pocetne bilance.

Clanak 21b.

U slucaju kada mjerodavna agencija za privatizaciju utvrdi da pocetna bilanca poduzeca nije izradjen na temelju
odgovarajucih knjigovodstvenih dokumenata sukladno zakonu i ovoj uredbi, donijet ce rjesenje o odbijanju pocetne bilance u roku od 60 dana od dana predaje pocetne bilance. Poduzece je duzno u roku od 15 dana od dana prijema rjesenja iz stavka 1. ovog clanka dostaviti mjerodavnoj agenciji novu pocetnu bilancu stanja."

Clanak 5.

Iza clanka 24. dodaju se novi cl. 24a. i 24b., koji glase:

"Clanak 24a.

Poduzece iz clanka 3. stavak 1. Zakona o pocetnoj bilanci stanja poduzeca i banaka izradjuju konacnu pocetnu bilancu u roku od 30 dana nakon provedenog postupka revizije sukladno Uredbi o nacinu raspolaganja spornom imovinom kada dva ili vise poduzeca u svojim pocetnim bilancama iskazuju ista prava, iste stvari, iste obveze i isti kapital i o nacinu i postupku revizije tih poduzeca.

Clanak 24b.

Ovlascuje se Agencija za privatizaciju u Federaciji BiH da propise oblik i sadrzaj obrazaca za iskazivanje podataka iz pocetne bilance u roku od sedam dana od dana donosenja ove uredbe."

Clanak 6.

Ova uredba stupa na snagu danom objavljivanja u "Sluzbenim novinama Federacije BiH".


V broj 148/98
11. lipnja 1998. godine
Sarajevo


Premijer
Edhem Bicakcic, v. r.

 


Federalni zakoni

Zakoni Tuzlanskog kantona

Službene novine Tuzlanskog kantona

 
OSTALE VIJESTI
Novi iranski ratni brod prvi put prešao ekvator
Rusija raspisala tjeralicu za Zelenskim
Moskva: Vježbe NATO-a dokaz su da se priprema na mogući rat s Rusijom
Poljakinja na misi za Maddie McCann: "To sam ja. Nisam lažov. Napravite DNK test"
Rus optužen za pranje novca u djelomično priznao krivnju u SAD-u
Biden rekao da su Japanci ksenofobi. Reagirao Tokio
VIDEO Ukrajina objavila snimku gomile uništenih ruskih tenkova: "Put do pakla"
Poljska osudila ruske kibernetičke napade: "I mi smo bili meta"
Rusi nemaju rješenje za jeftino ukrajinsko oružje: "Jednostavno nas spaljuju"
U Meksiku tragali za nestalim turistima. Našli tri tijela
Blinken: Hamas je jedina prepreka prekidu vatre u Gazi
Prerasta li rat u Ukrajini u svjetski?
Rusija: Ukrajina je napala Krim moćnim američkim raketama
Gradić u Japanu podiže ogradu. Ne želi da turisti fotografiraju planinu
Znatan rast globalnog tržišta mobitela
Kanada zbog ptičje gripe uvela stroža pravila za uvoz stoke iz SAD-a
SAD osudio napad na kamp za raseljene u Kongu
Rusi napali Harkiv. Krhotine dronova ozlijedile troje ljudi
Izraelci odveli doktora iz bolnice u Gazi. Umro u zatvoru četiri mjeseca kasnije
Konačno riješeno ubojstvo zbog kojeg su zahladili odnosi između Kanade i Indije






Google






Rezultati

STARE ANKETE

KAPIJA

25-05-1995



OSTALE VIJESTI
Novi iranski ratni brod prvi put prešao ekvator
Rusija raspisala tjeralicu za Zelenskim
Moskva: Vježbe NATO-a dokaz su da se priprema na mogući rat s Rusijom
Poljakinja na misi za Maddie McCann: "To sam ja. Nisam lažov. Napravite DNK test"
Rus optužen za pranje novca u djelomično priznao krivnju u SAD-u
Biden rekao da su Japanci ksenofobi. Reagirao Tokio
VIDEO Ukrajina objavila snimku gomile uništenih ruskih tenkova: "Put do pakla"
Poljska osudila ruske kibernetičke napade: "I mi smo bili meta"
Rusi nemaju rješenje za jeftino ukrajinsko oružje: "Jednostavno nas spaljuju"
U Meksiku tragali za nestalim turistima. Našli tri tijela
Blinken: Hamas je jedina prepreka prekidu vatre u Gazi
Prerasta li rat u Ukrajini u svjetski?
Rusija: Ukrajina je napala Krim moćnim američkim raketama
Gradić u Japanu podiže ogradu. Ne želi da turisti fotografiraju planinu
Znatan rast globalnog tržišta mobitela
Kanada zbog ptičje gripe uvela stroža pravila za uvoz stoke iz SAD-a
SAD osudio napad na kamp za raseljene u Kongu
Rusi napali Harkiv. Krhotine dronova ozlijedile troje ljudi
Izraelci odveli doktora iz bolnice u Gazi. Umro u zatvoru četiri mjeseca kasnije
Konačno riješeno ubojstvo zbog kojeg su zahladili odnosi između Kanade i Indije


SVASTARIJE


Osmrtnicama ba

Rusija raspisala tjeralicu za Zelenskim

Miralem Pjanić se oprostio od reprezentacije Bosne i Hercegovine

U Japanu podižu ogradu. Ne žele da turisti fotografiraju planinu: ˝Nepristojni su˝

Dan kada su Hajduk i Zvezda zagrljeni plakali, a krcati Poljud pjevao ˝Druže Tito...˝

Rusija: Ukrajina je napala Krim moćnim raketama koje je poslao SAD

Sve više mrtvih u poplavama u Brazilu. Nema struje i neta, evakuirano 23.000 ljudi

VIDEO Ukrajinci moćnom američkom raketom ubili 116 Rusa daleko od fronte

Britanija: Ukrajina može koristiti naše oružje za napade unutar Rusije

Prijavljeno 17 avioprijevoznika: ˝Lažu u reklamama˝

Prije godinu dana dječak u Beogradu ubio 9 učenika i domara: ˝Smirivali su ga jauci˝





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi