TUZLA - TUZLARIJE NET
       
Subota 4.5.2024       
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
    
Tuzlarije
  
   
  TZ VIJESTI - VIJESTI IZ MINUTE U MINUTU - TOP VIJESTI 24 SATA - TUZLARIJE - BILTEN GRADA - BILTEN KANTONA - OBRAZOVANJE - FORUM
 








04.05.2024 - 17h
INDEKS KVALITETA ZRAKA
38
DOBAR
Kvalitet zraka je zadovoljavajući

ŽIV LUK SAR ZEN TUZ
zrak.ekoakcija.org






ON LINE KORISNICI - 78

Users in Chat
TUZLARIJE CHAT

Tuzlarije



Uredbe

Na temelju clanka 8. stavak 3. Zakona o placama i naknadama rukovoditelja izvrsnih organa vlasti Federacije Bosne i Hercegovine i sluzbenika koje imenuje odnosno postavlja Vlada Federacije Bosne i Hercegovine ("Sluzbene novine Federacije BiH", broj 27/98) i clanka 129. stavak 2., clanka 152. stavak 2, clanka 160. stavak 2. i clanka 162. stavak 2. Zakona o radnim odnosima i placama sluzbenika organa uprave u Federaciji Bosne i Hercegovine ("Sluzbene novine Federacije BiH", broj 13/98), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na usaglasen prijedlog federalnog ministra financija, federalnog ministra pravde i federalnog ministra za socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice, donosi


UREDBU O NAKNADAMA I DRUGIM MATERIJALNIM PRAVIMA RUKOVODITELJA IZVRSNIH ORGANA VLASTI FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE I SLUDJBENIKA FEDERALNIH MINISTARSTAVA I DRUGIH TIJELA FEDERALNE UPRAVE

I OPCA ODREDBA

Clanak 1.

Ovom uredbom uredjuju se naknade i drugi troskovi u slucaju premjestanja sluzbenika na radna mjesta, uvjeti i nacin dodjele nagrada sluzbenicima koji postizu natprosjecne radne rezultate, odnosno narocite uspjehe u radu, uvjet za ostvarivanje naknade troskova za ishranu u toku rada (topli obrok), prevoz na posao i s posla, regres za godisnji odmor, otpremnina prilikom odlaska u mirovinu, pomoc u slucaju smrti ili teske invalidnosti ili teske bolesti sluzbenika ili clana njegove uze obitelji, naknade za odvojeni zivot, naknade za rad na terenu, pravo na hotelski i privatni smjestaj i pravo na osiguranje od posljedica nesretnog slucaja sa ukljucenjem rizika od prirodne smrti i druge naknade koje nemaju karakter osobnih primanja za rukovoditelje izvrsnih organa vlasti Federacije Bosne i Hercegovine iz cl. 3. i 4. Zakona o placama i naknadama rukovoditelja izvrsnih organa vlasti Federacije Bosne i Hercegovine i sluzbenika koje imenuje odnosno postavlja Vlada Federacije Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: djelatnik) i sluzbenike i namjestenike u federalnim organima uprave, federalnim ustanovama i drugim tijelima federalne uprave (u daljnjem tekstu: federalni organi uprave).

II NAKNADE I DRUGI TROSKOVI U SLUCAJU PREMJESTANJA SLUDJBENIKA SA JEDNOG NA DRUGO RADNO MJESTO

Clanak 2.

Djelatniku i sluzbeniku koji je sukladno odredbama clanka 150. Zakona o radnim odnosima i placama sluzbenika organa uprave u Federaciji Bosne i Hercegovine, premjesten po potrebi sluzbe u organizacijsku jedinicu federalnog organa uprave, koja se nalazi van sjedista tog organa i zivi odvojeno od svoje obitelji, ili se sjediste federalnog organa u kome radi nalazi izvan njegovog prebivalista, ima pravo na mjesecnu naknadu troskova zbog odvojenog zivota od obitelji u iznosu od 70% prosjecne mjesecne netto place po uposlenom ostvarene na nivou Federacije Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: Federacija) ili 400 KM mjesecno za mjesec u kojem se nalazi na radu, ako u iznos naknade za
koristenje smjestaja nisu ukljuceni troskovi ishrane. Djelatnik i sluzbenik moze koristiti naknadu iz stavka 1. ove tocke koja je povoljnija za njega. Pravo iz stavka 1. ovog clanka prestaje narednog mjeseca u odnosu na mjesec u kome su djelatniku i sluzbeniku i njegovoj obitelji osigurani uvjeti za odgovarajuci smjestaj u mjestu rada.

Clanak 3.

Djelatnik i sluzbenik iz clanka 2. ove uredbe ima pravo na naknadu stvarnih troskova preseljenja iz mjesta prebivalista u mjesto u koje je premjesten po potrebi sluzbe, a po prestanku potrebedo mjesta u kome zeli stalno da zivi.

Clanak 4.

Troskovi preseljenja iz clanka 3. ove uredbe isplacuju se na temelju osobnog zahtjeva, do visine placenog racunafakture koji su sastavni dio zahtjeva djelatnika i sluzbenika.

Clanak 5.

Djelatnik i sluzbenik iz clanka 2. ove uredbe ima pravo i na naknadu troskova putovanja u mjesto stanovanja njegove obitelji u vrijeme tjednog odmora, drzavnih praznika i neradnih dana sukladno sa Zakonom i drugim propisima, do visine karte prijevoza u drumskom i zeljeznickom saobracaju.
Ukoliko djelatnik i sluzbenik u skladu sa odobrenjem koristi osobni automobil za putovana iz stavka 1. ovog clanka, ima pravo na naknadu troskova u skladu sa clankom 10. st. 3. i 4. ove uredbe.

Clanak 6.

Troskove preseljenja, putni troskovi i drugi troskovi djelatnika i sluzbenika koji se premjestaju po potrebi sluzbe isplacuju se u roku od 30 dana od dana preseljenja. Sredstva za troskove iz stavka 1. ovog clanka osiguravaju se iz Proracuna Federacije.


III UVJETI I NACIN DODJELE NAGRADA SLUDJBENICIMA

Clanak 7.

Sluzbeniku koji postize netprosjecne radne rezultate, odnosno narocite uspjehe u radu isplatiti ce se nagrada shodno clanku 160. Zakona o radnim odnosima i placama sluzbenika organa uprave u Federaciji Bosne i Hercegovine. U smislu stavka 1. ovog clanka, pod natprosjecnim radnim
rezultatima, odnosno narocitim uspjesima u radu smatraju se:
inovacije, tehnicka unapredjenja i druga kreativna rjesenja koja unapredjuju rad u organu uprave,
izvrsavanje poslova u opsegu vecem od prosjecnog za to radno mjesto u organu uprave,
ostvarivanje natprosjecnog kvaliteta u izvrsavanju poslova na svom radnom mjestu, kao sto je procenat nepobijenih upravnih akata i slicno. Da bi se ostvarilo pravo na nagradu, kriteriji iz alineje 2. i 3.
stavka 2. ovog clanka moraju se ispuniti kumulativno.

Clanak 8.

Odluku o dodjeli nagrade sluzbeniku u skladu sa odredbom clanka 7. ove uredbe donosi rukovoditelj federalnog organa uprave na prijedlog neposredno pretpostavljenog rukovoditelja organizacijske jedinice u kojoj se sluzbenik nalazi na radu. Prijedlog iz stavka 1. ovog clanka mora da sadrzi opisno
rezultate sluzbenika sa ocjenom i prijedlogom.

IV UVJETI ZA OSTVARIVANJE NAKNADA KOJE NEMAJU KARAKTER PLACE

Clanak 9.

Djelatnici i sluzbenici imaju pravo na naknadu za ishranu u toku rada (topli obrok), koju posebnim zakljuckom odredjuje Vlada Federacije na prijedlog federalnog ministra financija, federalnog ministra pravde i federalnog ministra za socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice.

Clanak 10.

Djelatniku i sluzbeniku kome nije organiziran prijevoz na posao ili sa posla, a cije je mjesto stanovanja od mjesta rada udaljeno najmanje dva kilometra, osigurava se karta za prijevoz u javnom prometu. Izuzetno od odredbe stavka 1. ovog clanka, djelatnik i sluzbenik ima pravo na naknadu troskova do visine cijene mjesecne karte ukoliko u mjestu sjedista organa uprave nema javnog prijevoza.
Djelatnik i sluzbenik koji stanuje van mjesta rada, a po odobrenju rukovoditelja organa vlasti, za prijevoz na posao koristi osobni automobil, pripada mu naknada troskova u iznosu od 30% cijene jedne litre benzina po jednom kilometru. Odobrenje za isplatu troskova za koristenje osobnog automobila
iz stavka 3. ovog clanka daje rukovoditelj federalnog organa vlasti.

Clanak 11.

Djelatniku i sluzbeniku pripada pravo na regres za godisnji odmor u iznosu prosjecne mjesecne neto place po uposlenom ostvarene u Federaciji Bosne i Hercegovine u prethodnom mjesecu u odnosu na vrijeme koristenja godisnjeg odmora.

Clanak 12.

Djelatnik i sluzbenik ima pravo na otpremninu prilikom odlaska u mirovinu u visini njegove tri place, isplacene u prethodna tri mjeseca. U slucaju smrti djelatnika odnosno sluzbenika ili clana njihove uze obitelji isplacuju se troskovi sahrane u visini tri mjesecne place djelatnika odnosno sluzbenika isplacene u prethodna tri mjeseca.

Clanak 13.

U slucaju teskog invaliditeta ili teske bolesti djelatnika odnosno sluzbenika ili clana njegove uze obitelji, isplacuje se jednokratna novcana pomoc u visini njegove tri place isplacene u prethodna tri mjeseca ili tri prosjecne netto place isplacene u vanprivredi u Federaciji, ako je to povoljnije za njega, s tim da za troskove lijecenja bolesti iz stavka 2. ovog clanka, novcana pomoc moze biti u vecem iznosu.
Pod teskom bolescu u smislu stavka 1. ovog clanka, smatra se: akutna tuberkuloza, maligna oboljenja, endemska nefropatija, stanje poslije hiruskog zahvata srca, sva degenarativna oboljenja centralnog nervnog sustava, infarkt (srcani ili mozdani), oboljenje misicnog sustava i paralize. Bolest se dokazuje na temelju dijagnoza izdate od strane ovlastene osobe, odnosno zdravstvene ustanove.
Clanom obitelji iz stavka 2. clanka 12. i stavka 1. ovog clanka, smatraju se bracni drug, djeca, roditelji, a braca i sestre ako sa djelatnikom odnosno sluzbenikom zive u zajednickom domacinstvu.

Clanak 14.

Naknada za rad na terenu (u daljnjem tekstu: terenski dodatak), utvrdjuje se ovisno od uvjeta osiguranih za rad na terenu (smjestaj, ishrana i dr.) u jednakom iznosu za sve djelatnike i sluzbenike, s tim da taj iznos ne moze biti manji od 85% utvrdjenog iznosa dnevnice za sluzbeno putovanje. Pod radom na terenu iz stavka 1. ovog clanka, podrazumijevaju se poslovi koji se po svojoj prirodi izvode na terenu van mjesta uposlenja djelatnika odosno sluzbenika i u trajanju duzem od 30 dana neprekidno. Terenski dodatak obuhvata troskove za smjestaj i ishranu i troskove za prijevoz djelatnika i sluzbenika od mjesta stanovanja do mjesta gdje radi na terenu.

Clanak 15.

Pravo na hotelski smjestaj u mjestu rada, ako je mjesto rada izvan mjesta prebivalista, imaju djelatnici u rukovodeci sluzbenici federalnih ministarstava i drugih tijela federalne uprave, dok im se ne rijesi adekvatan stambeni prostor u mjestu rada. Koristenje smjestaja iz stavka 2. ovog clanka odobrava premijer uz suglasnost zamjenika premijera.

Clanak 16.

Djelatnici, cije je mjesto rada izvan mjesta prebivalista, mogu koristiti usluge privatnog smjestaja, i to:
premijer, zamjenik premijera, ministri i zamjenici ministara mogu koristiti najvise dvosoban stan;
rukovodeci i ostali sluzbenici mogu koristiti najvise jednosoban stan ili garsonjeru. Koristenje privatnog smjestaja, nacin, visinu i vrste troskova tog smjestaja, odobrava premijer uz suglasnost zamjenika premijera.

Clanak 17.

Djelatnik i sluzbenik ima pravo na dnevnice za sluzbeno putovanje u zemlji i inozemstvu prema posebnom propisu Vlade Federacije. Dnevnice, terenski dodatak i naknada za odvojeni zivot od obitelji medjusobno se iskljucuju.

Clanak 18.

Djelatnici i sluzbenici za vrijeme obavljanja poslova iz nadleznosti izvrsnog organa vlasti Federacije odnosno federalnog organa uprave, imaju pravo na osiguranje od posljedica nesretnog slucaja sa ukljucenjem rizika od prirodne smrti za vrijeme trajanja radnog odnosa. Visina osiguranja iz stavka 1. ovog clanka odredjuje se prema polisi osiguranja od posljedica nesretnog slucaja, odnosno polise osiguranja od rizika od prirodne smrti. Ugovor o osiguranju sa odgovarajucim osiguravajucim drustvom zakljucuje rukovoditelj izvrsnog organa vlasti odnosno rukovoditelj federalnog organa uprave za sve djelatnike i sluzbenike i namjestenike uposlene u tom organu.

V PRIJELAZNE I ZAVRSNE ODREDBE

Clanak 19.

Odredbe cl. 7. i 8. ove uredbe ne primjenjuju se na predsjednika i dopredsjednika Federacije, premijera, zamjenika premijera, clanove Vlade Federacije, zamjenike ministara i ravnatelja i zamjenike ravnatelja u federalnim upravama, odnosno upravnim organizacijama, federalnog tuzitelja i njegovog zamjenika, kao i sluzbenike koje imenuje odnosno postavlja Vlada Federacije.

Clanak 20.

Prava i naknade utvrdjene ovom uredbom pripadaju i osobama iz clanka 168. stavak 2. Zakona o radnim odnosima i placama sluzbenika organa uprave u Federaciji Bosne i Hercegovine, kao i pripadnicima Vojske Federacije Bosne i Hercegovine, ako posebnim federalnim propisima nije drukcije odredjeno.

Clanak 21.

Danom stupanja na snagu ove uredbe prestaje da vazi Odluka o osobnim primanjima koja nemaju karakter place, naknadi troskova smjestaja za duznosnike, rukovodece djelatnike i djelatnike u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine, federalnim ministarstvima i drugim tijelima federalne uprave ("Sluzbene novine Federacije BiH", br. 10/97 i 24/97).

Clanak 22.

Ova uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Sluzbenim novinama Federacije BiH".

V broj 277/98
3. studenog 1998. godine
Sarajevo


Premijer
Edhem Bicakcic, v. r.

 


Federalni zakoni

Zakoni Tuzlanskog kantona

Službene novine Tuzlanskog kantona

 
OSTALE VIJESTI
Svađa između Španjolske i Argentine. Sve počelo optužbom da se predsjednik drogira
VIDEO I FOTO Ovako izgleda školovanje u Finskoj
Traje summit muslimanskih zemalja, rezolucija o Gazi očekuje se u nedjelju
Sud u Africi osudio vojnike na smrt zbog kukavičluka
Novi iranski ratni brod prvi put prešao ekvator
Rusija raspisala tjeralicu za Zelenskim
Moskva: Vježbe NATO-a dokaz su da se priprema na mogući rat s Rusijom
Poljakinja na misi za Maddie McCann: "To sam ja. Nisam lažov. Napravite DNK test"
Rus optužen za pranje novca u djelomično priznao krivnju u SAD-u
Biden rekao da su Japanci ksenofobi. Reagirao Tokio
VIDEO Ukrajina objavila snimku gomile uništenih ruskih tenkova: "Put do pakla"
Poljska osudila ruske kibernetičke napade: "I mi smo bili meta"
Rusi nemaju rješenje za jeftino ukrajinsko oružje: "Jednostavno nas spaljuju"
U Meksiku tragali za nestalim turistima. Našli tri tijela
Blinken: Hamas je jedina prepreka prekidu vatre u Gazi
Prerasta li rat u Ukrajini u svjetski?
Rusija: Ukrajina je napala Krim moćnim američkim raketama
Gradić u Japanu podiže ogradu. Ne želi da turisti fotografiraju planinu
Znatan rast globalnog tržišta mobitela
Kanada zbog ptičje gripe uvela stroža pravila za uvoz stoke iz SAD-a






Google






Rezultati

STARE ANKETE

KAPIJA

25-05-1995



OSTALE VIJESTI
Svađa između Španjolske i Argentine. Sve počelo optužbom da se predsjednik drogira
VIDEO I FOTO Ovako izgleda školovanje u Finskoj
Traje summit muslimanskih zemalja, rezolucija o Gazi očekuje se u nedjelju
Sud u Africi osudio vojnike na smrt zbog kukavičluka
Novi iranski ratni brod prvi put prešao ekvator
Rusija raspisala tjeralicu za Zelenskim
Moskva: Vježbe NATO-a dokaz su da se priprema na mogući rat s Rusijom
Poljakinja na misi za Maddie McCann: "To sam ja. Nisam lažov. Napravite DNK test"
Rus optužen za pranje novca u djelomično priznao krivnju u SAD-u
Biden rekao da su Japanci ksenofobi. Reagirao Tokio
VIDEO Ukrajina objavila snimku gomile uništenih ruskih tenkova: "Put do pakla"
Poljska osudila ruske kibernetičke napade: "I mi smo bili meta"
Rusi nemaju rješenje za jeftino ukrajinsko oružje: "Jednostavno nas spaljuju"
U Meksiku tragali za nestalim turistima. Našli tri tijela
Blinken: Hamas je jedina prepreka prekidu vatre u Gazi
Prerasta li rat u Ukrajini u svjetski?
Rusija: Ukrajina je napala Krim moćnim američkim raketama
Gradić u Japanu podiže ogradu. Ne želi da turisti fotografiraju planinu
Znatan rast globalnog tržišta mobitela
Kanada zbog ptičje gripe uvela stroža pravila za uvoz stoke iz SAD-a


SVASTARIJE


Osmrtnicama ba

Rusija raspisala tjeralicu za Zelenskim

Miralem Pjanić se oprostio od reprezentacije Bosne i Hercegovine

U Japanu podižu ogradu. Ne žele da turisti fotografiraju planinu: ˝Nepristojni su˝

Dan kada su Hajduk i Zvezda zagrljeni plakali, a krcati Poljud pjevao ˝Druže Tito...˝

Rusija: Ukrajina je napala Krim moćnim raketama koje je poslao SAD

Sve više mrtvih u poplavama u Brazilu. Nema struje i neta, evakuirano 23.000 ljudi

VIDEO Ukrajinci moćnom američkom raketom ubili 116 Rusa daleko od fronte

Britanija: Ukrajina može koristiti naše oružje za napade unutar Rusije

Prijavljeno 17 avioprijevoznika: ˝Lažu u reklamama˝

Prije godinu dana dječak u Beogradu ubio 9 učenika i domara: ˝Smirivali su ga jauci˝





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi