TUZLA - TUZLARIJE NET
       
Subota 4.5.2024       
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
    
Tuzlarije
  
   
  TZ VIJESTI - VIJESTI IZ MINUTE U MINUTU - TOP VIJESTI 24 SATA - TUZLARIJE - BILTEN GRADA - BILTEN KANTONA - OBRAZOVANJE - FORUM
 








04.05.2024 - 21h
INDEKS KVALITETA ZRAKA
62
UMJERENO ZAGADJEN
Upozorenje: Neke zagađujuće materije mogu uzrokovati zdravstvene probleme osobama koje su veoma osjetljive na zagađenje zraka. Takve osobe trebaju izbjegavati boravak vani i smanjiti naprezanje tokom boravka vani.

ŽIV LUK SAR ZEN TUZ
zrak.ekoakcija.org






ON LINE KORISNICI - 109

Users in Chat
TUZLARIJE CHAT

Tuzlarije



Uredbe

Na temelju cl. 18. i 19. Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Sluzbene novine Federacije BiH", br. 1/94 i 8/95), i cl. 4. i 36. Zakona o privatizaciji poduzeca ("Sluzbene novine Federacije BiH", broj 27/97), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, donosi

UREDBU O METODOLOGIJI ZA PRIPREMU PROGRAMA I IZRADU POCETNE BILANCE PODUZECA
ZA PRIVATIZACIJU

I TEMELJNE ODREDBE

Clanak 1.

Ovom uredbom uredjuje se postupak pripreme, sadrzaj programa privatizacije poduzeca (u daljem tekstu: program) i postupak odobravanja programa sukladno s Zakonom o privatizaciji poduzeca (u daljem tekstu: Zakon).

Clanak 2.

Poduzeca iz clanka 1. Zakona, osim poduzeca iz clanka 26. stavak 1. tocka a) Zakona, duzna su pripremiti program, sukladno s Zakonom i ovom uredbom.

Clanak 3.

Poduzece dostavlja program zupanijskoj agenciji za privatizaciju na cijem podrucju je sjediste poduzeca (u daljem tekstu:
zupanijska agencija), osim ako je ovom uredbom, sukladno s zakonom, utvrdjeno drugacije. Poduzece iz clanka 3. Zakona dostavlja program agenciji za privatizaciju utvrdjenoj odlukom Vlade Federacije BiH. Poduzece iz clanka 6. alineja 1. Zakona o agenciji za privatizaciju ("Sluzbene novine Federacije BiH", broj 18/96) program dostavlja Agenciji za privatizaciju u Federaciji BiH (u daljem tekstu: Agencija).

II PRIPREMA PROGRAMA

Clanak 4.

Poduzece priprema program na temelju aktivne podbilance stanja utvrdjenog u okviru pocetne bilance stanja, sukladno s posebnim zakonom i metodologijom. Poduzece je duzno u programu iskazati vrijednost vecinskog ili iskljucivog vlasnickog uloga koji ima u drugom poduzecu, na temelju prethodno sacinjene pocetne bilance stanja tog poduzeca.

Clanak 5.

Ukoliko u aktivnoj podbilanci stanja poduzeca u ukupnom kapitalu sa 50% ili vise sudjeluje kapital ciji vlasnik nije fizicka ili pravna osoba (u daljnjem tekstu: drzavni/drustveni kapital), poduzece priprema program privatizacije putem prodaje imovine i/ili dionica, odnosno udjela poduzeca. Ukoliko u aktivnoj podbilanci stanja poduzeca u ukupnom kapitalu drzavni/drustveni kapital sudjeluje sa manje od 50%, o prodaji dionica na osnovi drzavnog/drustvenog kapitala odlucuje ovlastena agencija za privatizaciju. Poduzece iz stavka 2. ovog clanka duzno je ovlastenoj agenciji dostaviti pocetnu bilancu stanja s informacijama i ispravama iz clanka 18. toc. 1, 2, 5, 11. i 13. ove uredbe, kao i privremena pravila dionickog drustva iz clanka 10. stavak 5. ove uredbe, najkasnije u roku iz clanka 7. stavak 1. Zakona.

Clanak 6.

Ukoliko je u aktivnoj podbilanci stanja poduzeca vrijednost imovine jednaka iznosu obveza, tako da poduzece nema kapitala, poduzece priprema program privatizacije putem prodaje imovine i/ili emisije novih dionica. Emisija novih dionica u smislu stavka 1. ovog clanka moze se vrsiti na osnovi pribavljanja dodatnog kapitala (dokapitalizacije), ili konverzije obveza u dionicki kapital. Emisija dionica, u smislu stavka 2. ovog clanka, ne moze se vrsiti na temelju konverzije u dionicki kapital obveza prema poduzecima i bankama koje su predmet privatizacije, sukladno sa zakonom, niti prema stranim fizickim i pravnim osobama u slucajevima kada je zakonom ograniceno ili iskljuceno njihovo vlasnistvo nad domacim poduzecima.

Clanak 7.

Ukoliko poduzece iz clanka 4. stavak 2. ove uredbe u programu predvidja prodaju vlasnickog uloga u drugom poduzecu, duzno je u programu predloziti nacin prodaje tog uloga.

III SADRZAJ PROGRAMA

Clanak 8.

Program obvezatno sadrzi:
1) temeljne informacije o poduzecu;
2) informacije o pravnom statusu poduzeca;
3) podatke o strukturi kapitala poduzeca;
4) dokumentacija o vlasnistvu na nekretninama;
5) informacije o vlasnickom sudjelovanju u drugim poduzecima;
6) temeljne podatke o financijskom poslovanju;
7) podatke o broju i strukturi uposlenih;
8) ispunjavanje obveza iz zastite okolisa;
9) prijedlog metoda privatizacije;
10) nacin prodaje i nacin placanja;
11) privremena pravila dionickog drustva i
12) prezime i ime osobe odgovorne za dodatne informacije.

Clanak 9.

Temeljne informacije o poduzecu obvezatno ukljucuju: naziv poduzeca, sjediste poduzeca, broj jedinstvenog maticnog registra poduzeca, sifru djelatnosti poduzeca prema Standardnoj klasifikaciji djelatnosti, i opis pretezne djelatnosti poduzeca.

Clanak 10.

Informacije o pravnom statusu poduzeca obvezatno ukljucuju podatke o obliku organiziranja i upisa u sudski registar poduzeca. Ukoliko u vrijeme pripreme programa poduzeca nije organizirano u obliku dionickog drustva, odnosno drustva s ogranicenom odgovornoscu, duzno je donijeti odluku o organiziranju u jedan od navedenih oblika. Odredbe cl. 14. i 49. Zakona o poduzecima ("Sluzbene novine Federacije BiH", br. 2/95 i 8/96), o najmanjem broju osnivaca dionickog drustva, odnosno drustva s ogranicenom odgovornoscu ne primjenjuju se na odluku o transformaciji iz stavka 2. ovog clanka. Promjena oblika organiziranja na osnovi odluke iz stavka 2. ovog clanka upisuje se u sudski registar poslije okoncanja postupka privatizacije, na osnovi rjesenja iz clanka 38. Zakona. Poduzece koje je organizirano u obliku dionickog drustva, odnosno koje o tome donosi odluku u smislu stavka 2. ovog clanka, u okviru pripreme programa duzno je donijeti privremena pravila dionickog drustva, kojim se uredjuju prava dionicara,
nacin odlucivanja na skupstini dionicara izravno ili po ovlascenju, i zastita prava dionicara s manjinskim sudjelovanjem u vlasnistvu. Obvezne cimbenike privremenih pravila iz stavka 5. ovog clanka utvrdjuje Agencija.

Clanak 11.

Informacije o strukturi kapitala ukljucuju:
1) ukupan iznos kapitala, odnosno osnovne glavnice poduzeca;
2) broj i nominalnu vrijednost postojecih dionica, odnosnoudjela;
3) popis postojecih dionicara, odnosno vlasnika udjela i pojedinacno sudjelovanje u osnovnoj glavnici;
4) iznos drzavnog/drustvenog kapitala i njegovo sudjelovanje u ukupnom kapitalu.
Podaci iz stavka 1. toc. 2. i 3. ovog clanka utvrdjuju se na temelju rezultata revizije izvrsene po Uredbi o reviziji prethodno izvrsene vlasnicke transformacije ("Sluzbene novine Federacije BiH", broj 1/98).
Za dionice na osnovi drzavnog/drustvenog kapitala poduzeca iz clanka 26. Zakona i vlasnickih uloga poduzeca iz clanka 1. Zakona u drugom poduzecu, koje se prodaju u postupku male privatizacije u smislu odredaba cl. 26. do 28. Zakona, poduzece je duzno utvrditi nominalnu vrijednost u konvertibilnim markama (u daljem tekstu: KM), zaokruzenu na stotine, s tim da ne moze biti veca od 1000 KM. Za dionice na osnovi drzavnog/drustvenog kapitala poduzeca iz clanka 1. Zakona, koje se prodaju putem javne ponude dionica, broj i nominalna vrijednost utvrdjuje se po okoncanju postupka prodaje.

Clanak 12.

Poduzece je duzno u programu navesti podatke o: vlasnistvu na nekretninama, pravu zakupa trecih osoba na nekretninama u vlasnistvu poduzeca, prava zakupa u korist poduzeca na tudjim nekretninama, te broju i ukupnoj povrsini stanova u vlasnistvu poduzeca.

Clanak 13.

Poduzece je duzno u programu navesti podatke o ulozima u drugim poduzecima u zemlji i/ili inozemstvu, utemeljenim samostalno ili s drugim domacim i/ili stranim partnerima, neovisno o obimu sudjelovanja u vlasnistvu.

Clanak 14.

Program sadrzi slijedece informacije o financijskom poslovanju:
1) ukupan prihod, ukupan rashod, dobit ili gubitak u posljednje dvije godine;
2) obveze po zajmovima, sa iznosima i rokom otplate ukljucujuci neplacene obroke i kamate, i
3) vrijednost investicija u tijeku.
U slucaju ako programom predlaze prodaju stalnih sredstava cija vrijednost sudjeluje s vise od 60% u ukupnoj vrijednosti imovine u pocetnoj bilanci stanja, poduzece je duzno u program ukljuciti i specifikaciju obveza prema vjerovnicima.

Clanak 15.

Program sadrzi podatke o ukupnom broju uposlenih u poduzecu, njihovoj strukturi po kvalifikacijama i stazu osiguranja, broju djelatno angaziranih i broju djelatnika koji nisu rasporedjeni i djelatno angazirani (u statusu "cekanja").

Clanak 16.

Poduzece u programu predlaze metodu privatizacije, sukladno sa redoslijedom metoda privatizacije utvrdjenim odredbama cl. 11. do 19. Zakona.

Clanak 17.

Nacin placanja prigodom prodaje imovine i/ili dionica, odnosno udjela u postupku male privatizacije i javne ponude dionica poduzece u programu utvrdjuje sukladno s odredbama clanka 28. Zakona i pravilima prodaje iz clanka 37. Zakona.

Clanak 18.

Uz program, poduzece obvezatno sacinjava i ovlastenoj agenciji dostavlja dokumentacionu osnovu, koju cine:
1) rjesenja o upisu u sudski registar svih promjena od 1989. godine;
2) posljednju obavjest o razvrstavanju poduzeca u jedinstvenom maticnom registru;
3) rjesenja o upisu u sudski registar i odluke, odnosno ugovori o osnutku poduzeca u zemlji i inozemstvu, utemeljenih samostalno ili s drugim domacim ili stranim osobama, neovisno o obimu sudjelovanja u vlasnistvu;
4) odluka o promjeni oblika organiziranja i privremena pravila dionickog drustva iz clanka 10. ove uredbe;
5) rjesenje o reviziji transformacije vlasnistva izvrsene otkupom internih dionica;
6) spisak dionicara, odnosno vlasnika udjela, s pojedinacnim sudjelovanjem u kapitalu poduzeca;
7) izvodi iz zemljisnih knjiga za nekretnine u vlasnistvu poduzeca;
8) izvodi iz zemljisnih knjiga, odnosno rjesenja o hipotekama upisanim na nekretnine u vlasnistvu poduzeca, s
podacima i ispravama o osnovi i visini duga osiguranog hipotekom;
9) izvodi iz zemljisnih knjiga, odnosno rjesenja o hipotekama upisanim u korist poduzeca na tudje nekretnine, s
podacima i ispravama o osnovi i visini trazbine osigurane hipotekom;
10) ugovori o zakupu nekretnina i opreme koje je poduzece zakljucilo kao zakupodavatelj ili zakupoprimatelj;
11) evidencija stanova u vlasnistvu poduzeca;
12) pregled strukture uposlenih po kvalifikacijama i stazu osiguranja;
13) bilanca stanja i bilanca uspjeha za posljednje dvije godine;
14) ugovori o zajmovima sa anuitetskim planom otplate i garancije banaka.

IV ODOBRAVANJE PROGRAMA

Clanak 19.

Ukoliko je program pripremljen sukladno s Zakonom i ovom uredbom, ovlastena agencija donosi rjesenje o odobravanju programa i dostavlja ga poduzecu. Rjesenjem iz stavka 1. ovog clanka ovlastena agencija osobito
utvrdjuje:
1. iznos drzavnog/drustvenog kapitala koji se privatizira;
2. nacin prodaje drzavnog/drustvenog kapitala, sukladno s
pravilima iz clanka 37. Zakona;
3. nacin placanja.
Rjesenjem iz stavka 1. ovog clanka, agencija moze utvrditi nacin prodaje i nacin placanja drugaciji od predlozenog u programu privatizacije, pri cemu je duzna navesti razloge za takvu odluku.

Clanak 20.

Ukoliko program ne sadrzi sve cimbenike iz cl. 9. do 17. ove uredbe, ili isprave iz clanka 18. ove uredbe, ovlastena agencija ce rjesenjem naloziti poduzecu ispravku ili dopunu programa. Poduzece je duzno dostaviti ovlastenoj agenciji program dopunjen sukladno s rjesenjem iz stavka 1. ovog clanka, u roku od 15 dana od dana prijema rjesenja. Ukoliko poduzece ne dostavi ovlastenoj agenciji program dopunjen sukladno s stavkom 2. ovog clanka, ovlastena agencija ce donijeti rjesenje o odbijanju programa i o tome obavijestiti ovlasteno ministarstvo.

Clanak 21.

Ukoliko ocijeni da predlozeni program ne osigurava postizanje najpovoljnijih ukupnih ucinaka privatizacije poduzeca, ovlastena agencija odbiti ce program rjesenjem, u kome je duzna navesti razloge odbijanja i o tome izvijestiti ovlasteno ministarstvo. U slucaju iz clanka 20. stavak 3. i stavka 1. ovog clanka, ovlastena agencija duzna je donijeti odluku o nacinu privatizacije poduzeca, sukladno s clankom 10. Zakona.

V KAZNENE ODREDBE

Clanak 22.

Novcanom kaznom u iznosu od 1.000 do 10.000 KM kaznit ce se za privredni prijestup poduzeca ako:
1) ovlastenoj agenciji za privatizaciju ne dostavi program u roku iz clanka 7. Zakona;
2) ne postupi po rjesenju ovlastene agencije iz clanka 21. stavak 2. ove uredbe.
Za privredni prijestup iz stavka 1. ovog clanka kaznit ce se i odgovorna osoba u poduzecu novcanom kaznom u iznosu od 500 do 2.000 KM.

Clanak 23.

Do pustanja u opticaj konvertibilne marke (KM), novcane kazne propisane ovom uredbom mogu se placati u DEM ili protuvrijednosti valuta koje se rabe u platnom prometu Federacije, po sredisnjem tecaju koji utvrdjuju i objavljuju ovlastene financijske institucije, na dan placanja.

VI PRIJELAZNE I ZAVRSNE ODREDBE

Clanak 24.

Agencija za privatizaciju u Federaciji BiH donijet ce nuputak kojim ce utvrditi obvezne cimbenike privremenih pravila iz clanka 10. stavak 6. ove uredbe u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove uredbe.

Clanak 25.

Ova uredba stupa na snagu danom objavljivanja u "Sluzbenim novinama Federacije BiH".

V broj 52/98
19. veljace 1998. godine
Sarajevo
Premijer
Edhem Bicakcic, v. r.


Federalni zakoni

Zakoni Tuzlanskog kantona

Službene novine Tuzlanskog kantona

 
OSTALE VIJESTI
Američka policija uz pomoć krvi s posteljine riješila ubojstvo iz 1966.
Sin pakistanskih migranata ostaje na čelu Londona
Rusija raspisala tjeralicu za Zelenskim. Oglasila se Ukrajina
Na ulici premlatili Scholzovog kandidata, stižu žestoke reakcije
Svađa između Španjolske i Argentine. Sve počelo optužbom da se predsjednik drogira
VIDEO I FOTO Ovako izgleda školovanje u Finskoj
Traje summit muslimanskih zemalja, rezolucija o Gazi očekuje se u nedjelju
Sud u Africi osudio vojnike na smrt zbog kukavičluka
Novi iranski ratni brod prvi put prešao ekvator
Rusija raspisala tjeralicu za Zelenskim
Moskva: Vježbe NATO-a dokaz su da se priprema na mogući rat s Rusijom
Poljakinja na misi za Maddie McCann: "To sam ja. Nisam lažov. Napravite DNK test"
Rus optužen za pranje novca u djelomično priznao krivnju u SAD-u
Biden rekao da su Japanci ksenofobi. Reagirao Tokio
VIDEO Ukrajina objavila snimku gomile uništenih ruskih tenkova: "Put do pakla"
Poljska osudila ruske kibernetičke napade: "I mi smo bili meta"
Rusi nemaju rješenje za jeftino ukrajinsko oružje: "Jednostavno nas spaljuju"
U Meksiku tragali za nestalim turistima. Našli tri tijela
Blinken: Hamas je jedina prepreka prekidu vatre u Gazi
Prerasta li rat u Ukrajini u svjetski?






Google






Rezultati

STARE ANKETE

KAPIJA

25-05-1995



OSTALE VIJESTI
Američka policija uz pomoć krvi s posteljine riješila ubojstvo iz 1966.
Sin pakistanskih migranata ostaje na čelu Londona
Rusija raspisala tjeralicu za Zelenskim. Oglasila se Ukrajina
Na ulici premlatili Scholzovog kandidata, stižu žestoke reakcije
Svađa između Španjolske i Argentine. Sve počelo optužbom da se predsjednik drogira
VIDEO I FOTO Ovako izgleda školovanje u Finskoj
Traje summit muslimanskih zemalja, rezolucija o Gazi očekuje se u nedjelju
Sud u Africi osudio vojnike na smrt zbog kukavičluka
Novi iranski ratni brod prvi put prešao ekvator
Rusija raspisala tjeralicu za Zelenskim
Moskva: Vježbe NATO-a dokaz su da se priprema na mogući rat s Rusijom
Poljakinja na misi za Maddie McCann: "To sam ja. Nisam lažov. Napravite DNK test"
Rus optužen za pranje novca u djelomično priznao krivnju u SAD-u
Biden rekao da su Japanci ksenofobi. Reagirao Tokio
VIDEO Ukrajina objavila snimku gomile uništenih ruskih tenkova: "Put do pakla"
Poljska osudila ruske kibernetičke napade: "I mi smo bili meta"
Rusi nemaju rješenje za jeftino ukrajinsko oružje: "Jednostavno nas spaljuju"
U Meksiku tragali za nestalim turistima. Našli tri tijela
Blinken: Hamas je jedina prepreka prekidu vatre u Gazi
Prerasta li rat u Ukrajini u svjetski?


SVASTARIJE


Osmrtnicama ba

Rusija raspisala tjeralicu za Zelenskim

Miralem Pjanić se oprostio od reprezentacije Bosne i Hercegovine

U Japanu podižu ogradu. Ne žele da turisti fotografiraju planinu: ˝Nepristojni su˝

Dan kada su Hajduk i Zvezda zagrljeni plakali, a krcati Poljud pjevao ˝Druže Tito...˝

Rusija: Ukrajina je napala Krim moćnim raketama koje je poslao SAD

Sve više mrtvih u poplavama u Brazilu. Nema struje i neta, evakuirano 23.000 ljudi

VIDEO Ukrajinci moćnom američkom raketom ubili 116 Rusa daleko od fronte

Britanija: Ukrajina može koristiti naše oružje za napade unutar Rusije

Prijavljeno 17 avioprijevoznika: ˝Lažu u reklamama˝

Prije godinu dana dječak u Beogradu ubio 9 učenika i domara: ˝Smirivali su ga jauci˝





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi